Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Már 7000 éve szivarozunk

2018. január 04. - The Cigarmonkeys

Régészeti leletek bizonyítják, hogy a dohány első használata már az időszámítás előtti második évezredre tehető. Közép-Amerikában már az ókori maják is dohányoztak, főleg a hitgyakorlási, vallási szertartások alkalmával.
A toltékok, akik meghódították a maják városállamait, átvették szokásaikat is. A dohányzási rituálé így főleg a vallási szokásokkal kapcsolatban terjedt el.

Az arawakok, amazóniai indiánok szintén dohányoztak, dohánytekercseket szívtak; ez az indián törzs később elterjedt a Bahama-szigetekre is, pontosan azon szigetcsoportra, amelyet később Kolumbusz fedezett fel.

maja_pap_szivarozik_600_evvel_ezelott.jpg

 

A dohányzás története a Kr. e. 5000–3000 évekre nyúlik vissza, amikor is a mezőgazdasági terméket Dél-Amerikában termeszteni kezdték, és a legelső időktől fogva égetés útján, a füstjének a belélegzésével fogyasztották. A dohány elégetésének gyakorlata hamarosan a vallási rítusok részévé vált, majd az idők során élvezeti cikként kezdték fogyasztani.

Mivel a dohány általánosan elfogadott kereskedelmi árunak számított, a keleti észak-amerikai törzsek tagjai erszénybe kötve nagy mennyiségű dohányt hordtak magukkal, és szertartások keretében vagy alku megpecsételéseként pipában szívták el. Életük minden szakaszában, még a gyermekkorban is pipáztak ilyen alkalmakkor. E népek hiedelme szerint a dohány a Teremtő ajándéka, és a kifújt dohányfüst az egekbe emeli az ember gondolatait és imáit.

A dohányt a dohányzáson kívül is számos más módon használták, például gyógyszerként, fülfájás és a fogfájás esetén fájdalomcsillapítóként, időnként borogatásként alkalmazták. A sivatagban élő indiánok szerint a dohány elszívása, különösen, ha a dohányt a kis sivatagi zsálya (Salvia Dorrii) leveleivel vagy az indián balzsam, más néven köhögésgyökér (Leptotaenia multifida) gyökereivel keverik, jól gyógyítja a megfázást, sőt kifejezetten előnyös asztma és tuberkulózis kezelésére.

Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1413550297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása