Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

A Cohiba szivar története

Ötvenéves sikertörténet, ötszáz éves névvel

2018. január 18. - The Cigarmonkeys

A szivarvilágban nagy tiszteletnek örvendő Cohiba múltja messzire nyúlik vissza. Napjaink egyik legelőkelőbb márkájának kialakulását Kolumbusz és Fidel egyaránt segítette.

cohiba_habanos_cigar_szivarvilag_cohiba_szivar_3.jpg

Ha meghallom ennek a nemes szivarnak a nevét, mindig egy korábbi olaszországi nyaralás jut eszembe. A hazafelé vezető úton, Udine környékén édesapám meggyújtott egy szálat, és az a magyar határig kitartott. Utasként több tapasztalatra is szert tehettem, az első az volt, hogy nagyon hosszan ég ez a szivar, a második pedig az, hogy igen jellegzetes illata van. Egyesek szerint ezt csak nagy jóindulattal lehet illatnak nevezni, de én, személy szerint nagyon kedvelem.
 
Fél évezreddel ezelőtt a cohiba persze mást jelentett, mint manapság. Hogy megtudjuk pontosan mit is takart ez az elnevezés, egészen Kolombusz Kristóf koráig kell visszautaznunk az időben. Az első Kubába érkező telepesek hívták így az egyszerűen összetekert dohánylevélcsomót. Ez tekinthető a szivar ősének. A közben eltelt 500 év alatt sok változásnak, fejlődésnek kellett végbemennie ahhoz, hogy a cohibából Cohiba lehessen.

 Azt mesélik, hogy Fidel Castro testőrétől kapott abból a szivarból, amit egy Eduardo Ribera nevű ember készített. Az államfőnek annyira megtetszett az íze, hogy Riberat egy luxusvillába költöztette, és ott egyetlen dolga az volt, hogy szivart készítsen a kormány, és főként Fidel számára. Mindez 1966-ban történt, és a nagyközönség a Cohibát csak 1985-ben ismerhette meg három méretben, ez a három: a Corona Especial, a Panatela és a Lancero. 1989-ben további három darabot adtak a szivarcsaládhoz: az Esplendidost, a Robustot és az Exquisitot. A szivar felfedezésének 500. évfordulójára pedig kiadták a La Línea 1492 sorozatot, melynek tagjai a Siglo I, II, III, IV, és V, tehát van miből válogatni.

cohiba_habanos_cigar_szivarvilag_cohiba_szivar_2.jpg

A két legizgalmasabb darab a sorozatból talán a Robusto és az Esplendidos. A Robustot egyből felismerni rövid, tömzsi alakjáról, mely a szivar legellentmondásosabb tulajdonsága, egyesek szerint kurtább a kelleténél, mások szerint viszont pont ebben rejlik vonzereje. Ízében felfedezhetjük a szegfűszeg és a bor aromáját. Az Esplendidost a Cohiba ősapjaként szokták emlegetni. Íze erős, aromája fűszeres, egy kiadós vacsora méltó kísérője lehet. Kezdőknek az Exquisitost ajánljuk, ez egy könnyen szívható Cohiba szivar, könnyed virág- és faaromával. Akinél pedig az elegancia elengedhetetlen szempont, válassza a Lancerost.

Világhírű szivart csak világhírű dohányból lehet készíteni. Nagyon nagy odafigyelés szükséges tehát az alapanyag előállításához. Kuba Pinar del Río tartományában, a Vuelta Abajo régióban, tíz kiválasztott ültetvényen termesztik a Cohiba dohányt. Minden munkafolyamatot gondosan ellenőriznek, és szigorú előírások vonatkoznak körméretre, súlyra, színárnyalatra és alakra egyaránt.

cohiba_habanos_cigar_szivarvilag_cohiba_szivar_1.jpg

Tudnunk kell azonban azt is, hogy a Cohiba a hamisítók kedvenc szivarja, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a világ egyik legdrágább dohányipari terméke az Esplendidos, egy szál 14-15 ezer forint, egyből megértjük a hamisítás okát. A Siglo sorozat legkisebb tagja 5000 forint körüli áron mozog, a legnagyobbat pedig kb. 12000 forintért vásárolhatjuk meg. A Robusto és a Lancero ára 9000 forint körül van. A borsos ártól függetlenül, mi európaiak szívjuk el a Kubában készült szivarok háromnegyedét, végre valamiben megelőzhetjük az Egyesült Államokat.

Ezt természetesen Fidel Castronak és a kubai forradalomnak köszönhetjük, ugyanis az USA több mint negyven éve tartó embargója a kubai árukkal szemben a mai napig töretlenül tart. Ha drágán is, de mi legalább büntetlenül élvezhetjük a szivarozás okozta örömöket, azonban vigyázzunk azokkal a darabokkal, melyeket nem szakboltokban vásárolunk, könnyen lehet, hogy nem fognak megfelelni elvárásainknak, ha viszont hozzájutunk egy igazihoz, az garantáltan feledhetetlen élmény marad számunkra.

Tiszavölgyi Krisztina

 deluxe.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr6213585759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása