Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivardivat - csak tiszta forrásból

napi.hu 2007 október

2018. január 18. - Cigar Man

Mondhatni huszárvágással alkalmazkodott az egész világon fellendülőben lévő szivarkultusz a magyar viszonyokhoz - azon exkluzív éttermeinkben, ahol kialakítottak szivarszobát, hazai borok fogyasztása mellett hódolhatunk kedvtelésünknek. Noha - mint azt a megkérdezett szivarszakértők állítják - e két műfaj a szájban képződő vegyi anyagok utóíze miatt nemigen passzol, s pár éve ezért a sommelier még csúnyán nézett volna ránk...

cigar_selfie_szivarklub_szivarblog_8.jpg
A szép számmal működő hazai online delicatesse áruházak kínálatában nem is található wishkyn, konyakon és egyéb párlatokon kívül egyéb, szivarozáshoz társítható ital. A szivar manapság a premium class érzés egyik letéteményese, ráadásul immár meglehetősen emancipált is, a külföldiek - Claudia Schiffer, Demi Moore - mellett egy-két hazai hölgy hírességünk is vallott ebbéli vonzalmáról. Ami a férfiakat illeti, számukra is akad követendő példakép - bár Danny De Vito elég viccesen néz ki egy hatalmas havannával a szájában. A Robert De Niro vagy Schwarzenegger alkatúak viszont bátran elfüstölhetnek egy bombasztikus méretű Romeo y Julietát, míg a kevésbé atletikus termetűeknek ajánlható egy doboz szopókás vagy filteres kivitelű Davidoff szivarka - ezek ára egyébként itthon 1200 és 5000 forint között mozog és különböző egzotikus aromatartalmuk okán még szalonképesebbek is, mint a mindent füstbe borító "kémények". Utóbbiak esetében azonban nem árt némi előtanulmányokat végezni, hiszen nemcsak a méret, hanem a származási hely és az erről árulkodó árfekvés is fontos szempont lehet a választásnál. Elsődleges, hogy szivarunk lehetőleg kubai legyen. Mintegy negyven márka mondhatja el magáról, hogy eredeti szigetországi, ezekből az eredetet jelölő papírgyűrűn szereplő Habanos S. A. 35-félét exportál. A mai kubai szivarokat vagy teljes egészében kézzel állítják elő, illetve vagy részben vagy teljesen gépi sodrásúak. Vegyes technikával készül például a már említett Romeo y Julieta vagy a Sport Lago - ennélfogva ezek darabonkénti ára 3-4 ezer forint körül van. Ha a legértékesebb (prémium) szivarok - Cohiba Robusto, Puros, Montecristo, Partagas - közül választunk füstölnivalót, bizony mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba, hiszen ezekért darabonként 5-20 ezer forintot is elkérnek a szaküzletekben.

szivar_hoszteszek_cigar_girls_szivarklub_0.JPG
Az áru eredetiségét több kritérium alapján ellenőrizhetjük. Ezek egyike szerint a kubai védjeggyel úgy ragasztják le a dobozt, hogy a Cuban feliratnál az "u" betű a doboz élére kerüljön. Szintén fontos a Habanos feliratú védjegy, amelyet 1994 óta ragasztanak a dobozok sarkára, illetve a Hecho en Cuba, valamint a Totalmente a mano felirat.
Valamivel olcsóbbak a kubai emigránsok által alapított hondurasi, mexikói és dominikai üzemekben készült termékek, ám élvezeti értéküket ez semmivel sem csökkenti - feltéve persze, hogy nem hamisítványok. Az amerikai piacon ma már komoly konkurenciát jelentenek a kubai árunak, s ha belegondolunk, hogy ott több mint hárommillióan hódolnak e szenvedélynek, máris érthető, hogy miért akkora üzletág a szivarhamisítás.

sam-spector_stanley-tucci_page_4.jpg

De térjünk csak vissza a hazai szokásokhoz és kínálathoz: ha a közelgő ünnepekre gondolunk, szivaros ismerőseinknek hasznos és szép ajándék lehet egy fém szivartartó (2-3 ezer forint) vagy egy márkás szivarvágó (1-4 ezer forint), de az otthoni füstöléshez, az igazi klubhangulat kialakításához elengedhetetlen kellék a fából készült szivartároló dobozka, a humidor is. Ezek között valóságos kézműipari remekek is megtalálhatók, emeletekkel és számtalan fiókkal: egy balsafából vagy intarziával készült exkluzív darab ára bizony megközelíti a 120 ezer forintot. Ugyanakkor nagyon szép és a célnak tökéletesen megfelelő humidor vásárolható már 20 ezerért is.

Napi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr3213585685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.