Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Amit a szivarokról jó, ha tudunk

2018. január 19. - Cigar Man

Csak Kubában 69-fajta szivart gyártanak, s ebből csak 27-fajta gépi sodrású. A márkanév pedig különböző méretű szivarokat takar: bizonyos régi márkák 40-fajta méretben készítenek szivarokat, az újabbak már csak 10-félében.

szivarismeret_a_szivarozas_gyakorlata_szivarom_blog_2.jpg

 

A szivar kiválasztása

A megcélzott szivar nagy erektől mentes borítólevele legyen sima, a fedési pontok és sarkok pedig laposak. Az ideális borítólevélnek van némi olajtartalma, ami a szivartest enyhe csillogásán látható. A borítóleveleket lezáró zárósapkának színben és anyagban illenie kell a borítólevélhez, és teljesen illeszkednie kell a szivartest végéhez. A szivart hossz alapján kategorizálják, amit inchben, illetve gyűrűméret szerint mérnek. A hossz és a gyűrűméret aránya befolyásolja az ízt és a szivar égési jellemzőit. Egy darab szivar ára 400 forinttól 30 ezer forintig is terjedhet.

szivarismeret_a_szivarozas_gyakorlata_szivarom_blog_3.jpg

A szívási folyamatok

Hagyományosan guillotine- vagy ollószerű szivarvágókat szoktak használni, hogy eltávolítsák a zárósapka egy részét a szivar meggyújtása előtt. Fontos, hogy ne vágjunk bele a borítólevélbe, mert az lefejtődhet: a zárósapka egy részét hagyjuk a szivaron. A szivar meggyújtásához szagtalan lángot (gyufa, gázöngyújtó) használjunk a szivart szigorúan a láng fölött tartva. Ha a szivarunk elaludt, 30 percen belül még büntetlenül újragyújthatjuk: semmit sem veszít ízéből. A szivart nem kell elnyomni, mint a cigarettát, hagyjuk, hogy a hamutálban magától elaludjon.

szivarismeret_a_szivarozas_gyakorlata_szivarom_blog_1.jpg

Kiegészítők

Az igazi szivaros rengeteg kütyüt tart magánál. Alapjáraton is szüksége van egy 2-3 ezer forintos szivarvágóra, és szivartokra. Ha igazán profi az illető, akkor 20-70 ezer forintért egy humidorba is beruház. Ez a szivartartó tok a szivar minőségét hivatott megőrizni. A humidor 68-74 százalékos páratartalomban, húsz Celsius-fokon, állandó légmozgást szavatolva tartja kiváló formában féltve őrzött szivarjainkat.

blikk.hu 2009 január

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr8313587877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.