Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

A szivargyártás művészete

A csaladinet.hu cikke 2004 márciusából

2018. január 20. - The Cigarmonkeys

dohanytermesztes_szivargyartas_magyarorszagon_1.jpgA szivarozás hazája Kuba és Mexikó. E két országban kizárólag hazai dohányleveleket használnak fel. A szokás szertartássá nőtte ki magát. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a relaxálásnak is beillő igényes füstölgés. A fogyasztása meghaladja a 3 millió szálat, és e mennyiség harminc százaléka Magyarország egyetlen szivargyárából kerül ki: a Csongor Szivargyár Kft-ből, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Újfehértón található. De hogyan készül a szivar?

dohanytermesztes_szivargyartas_magyarorszagon_2.jpg 

Az 1996 óta működő vállalkozásban gyártott mennyiség folyamatosan növekedett, ez már elérte a 3 millió szálat. Ebből a hazai piac mellett kerül a román, szlovák, cseh, szerb és a horvát fogyasztókhoz. Jelenleg 23 alkalmazott dolgozik 4 fajta - Nabucco, Maya, Hunor és Ász  - termékcsalád előállításán. A szivarok natur, cherry és vanília változatban találhatók. A szivar előállítása rendkívül bonyolult, összetett folyamat, de ehhez mindössze egy alapanyagra, a dohányra van szükség.
dohanytermesztes_szivargyartas_magyarorszagon_3.jpg

Az előállítás művészete abban rejlik, hogy különböző dohányokat kevernek össze egy megfelelő borítólevélben, így formálva ki a szivar meghatározott íz kombinációját, erősségét, illetve égési tulajdonságát. A kistermelőktől felvásárolt dohányt osztályozzák -avat be  a gyártásba műhelytitkaiba Szabóné Belme Ildikó.

dohanytermesztes_szivargyartas_magyarorszagon_4.jpg

A levelek mérete, nedvességtartalma és finomsága alapján különböző osztályokba sorolják. A magasabb kategóriába tartozó anyagból készül a külső fedéllemez, amelynek igen finom szerkezetű, jó minőségű sérülésmentes levélnek kell lennie. Ami ennek nem felel meg, abból lesz a belső töltelékanyag. A szivarkészítés első állomása az asztagolás, mely során a kissé nedves dohánylevelek rétegeit nagy halomba, asztagba rakjuk, amelyek így esnek át a természetes fermentálás folyamatán. A nikotin és kátránytartalmat lecsökkentő fermentáció alatt a asztag közepén a hőmérséklet eléri a 40-50 Celsius-fokot. A 8 hónapig tartó fermentálást követően a megfelelő nedvességtartalom eléréséhez párásítják. Majd a kocsányozóba kerül, ahol a levelekről leválasztják az ereket. Az erektől megszabadított leveleket apróra törik, ebből készül a szivar belsejébe kerülő keverék. A következő lépésben a fedéllevelek előkészítése következik. Ezeket egy páclében kezelik, majd kiválogatják az ép, egészséges leveleket. Ekkor az előkészített összetevőket a fonógépbe rakják, és az befonja a szivart. Ezt követően az elkészült terméket pihentetik, majd 25 szálas csomagokba csomagolják.

*

Érdekességek a szivarról


Már az indiánok is szívtak kukoricalevélbe csavart szárított dohányt, vagyis szivart. Európában a dohányzás e formája a XVIII. századtól ismert. A szivar a méltóságos polgár jelképe lett. Magyarországon Széchenyi István vezette be; a kaszinóban szívták, és ekkor még szipáknak hívták. Vörösmarty Mihály keresztelte el szivarnak. Ma a vágott, speciálisan pácolt dohányt vékony dohánylevélbe tekerik. A szivarozásnak is van szertartása. Sokan speciális vágóval levágják a végét. Ez állítólag helytelen cselekedet, mert a nikotin- és kátrányszűrő hatása így mérsékelődik.

csaladinet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1913590055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása