Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Csak egy cég forgalmazhat kubai szivart Magyarországon

Az index 2007 áprilisi cikke

2018. január 20. - Cigar Man

A Habanos SA kubai szivarmonopólium Adria Tabak Kft.-t választotta hivatalos magyarországi disztribútorának. Sokan képesek megfizetni a magas, az unió más országaihoz képest is jelentős közteherrel terhelt termékeket.kubai_szivarok_magyarorszagon_szivarom_blog_1.jpg

Az Adria Tabak Kft.-t választotta hivatalos magyarországi disztribútorának a Habanos SA kubai szivarmonopólium. A hivatalos indoklás szerint így javul a korábban eddig időnként akadozó kubaiszivar-ellátás, mert a termék folyamatosan, zárt láncon keresztül jön az országba. A megbízás azonban nem jelent teljes kizárólagosságot, más forgalmazók is hozzájuthatnak ugyanis kubai szivarokhoz, igaz, nem közvetlenül a Habanoson keresztül.

 

Az Európai Unióban több forgalmazó is működik (olyanok, mint az Adria Tabak), és rajtuk keresztül is bejuthat a magyar piacra a híres füstölnivaló. Ez leginkább azokra a márkákra vonatkozik, melyeknek van itthon fogyasztói tábora, de az Adria Tabaknak esetleg elkerüli a figyelmét.

kubai_szivarok_magyarorszagon_szivarom_blog_3.jpg

A kubai termékek magyarországi piaca ugyanis legalább annyira megfoghatatlan, mint a szivarfüst. A termék magas adótartalma miatt a fogyasztók igyekeznek a szürke- vagy a feketepiacról beszerezni az árut.

Jelentős az úgynevezett magánimport is, ami elvileg erősen korlátozott az uniós és a kubai jogszabályok miatt - jószerével egy doboz szivar hozható be az országba és ugyanennyi vihető ki Kubából is, ám a termék hazai és a származási helyen elkért ára miatt nagy a kísértés, a fogyasztók igyekeznek kikerülni a korlátokat, és ez fellendíti az illegális kereskedelmet. Ráadásul a Kubába irányuló magyar turizmus viszonylag jelentős, így a rendszeres fogyasztóknak is folyamatos az utánpótlás.

kubai_szivarok_magyarorszagon_szivarom_blog_2.jpg

Piaci pletykák szerint a kubai szivarok tényleges fogyasztói rendszerint (de nem zökkenőmentesen) pult alól jutnak a jó minőségű prémium márkákhoz, ami arra enged következtetni, hogy a kubai szivargyárak jól szervezett uniós viszonteladói csatornákat tartanak fenn. Piaci elemzők szerint a fizetőképes kereslet megvan a kubai szivarok iránt. Sokan képesek megfizetni a magas, az unió más országaihoz képest is jelentős közteherrel terhelt termékeket, mivel azonban korábban a legális csatornák ellátása is akadozott (nem tudták mindig beszerezni a kedvelt márkáikat), ezen bázis gyakran fordult a feketepiac felé.

Az Adria Tabaknak ezzel a piaci anomáliával kell megküzdenie, illetve azzal, hogy közkedvelt kubai márkákat a hazai árak feléért lehet beszerezni néhány száz kilométerrel odébb. Ez pedig egy húszszálas doboz esetében több tízezer forintos megtakarítást is jelent, azaz bőven megtérül az üzemanyagköltség.

index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr9713589697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.