Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Kálóczy Attila trafiktulajdonos, gyűjtő hagyatéka

A pécsi Vén Szivar dohányboltról

2018. január 24. - The Cigarmonkeys

kaloczy_attila_trafiktulajdonos_gyujto_hagyateka_1.jpgA gyűjtő, Kálóczy Attila Pécs belvárosában, a Ferencesek utcai "Vén szivar" nevű dohányboltot vezette. Vérbeli trafikosként évtizedeken át, haláláig gyűjtötte a szivarozás és a cigarettázás különféle relikviáit, amelyeket üzletében is bemutatott. Más gyűjtőkkel, érdeklődőkkel is tartotta a kapcsolatot, boltjába nemcsak vásárolni tértek be a kuncsaftok, de a számára oly fontos és becses relikviákat megcsodálni is.

 

kaloczy_attila_trafiktulajdonos_gyujto_hagyateka_3.jpgAz üzlet berendezését a régi trafikok mintájára készíttette el, a tervezésben Dr. Levárdy Ferenc (a Pipázó eleink című kötet szerzője, művészettörténész) adott szakmai segítséget. Az üzletben kis asztal, néhány szék invitálta megpihenésre, egy kis sziesztára, vagy éppen baráti beszélgetésre a betérőket. E sorok írója is többször megfordult itt, megtekintve  Attila büszkén mutatott újabb szerzeményeit, dohányzástörténeti "kincseit". A Történeti Osztály előtt tehát korábban is ismert volt ez az egyre bővülő kollekció, amelynek egy kis részét már az 1990-es években felmértük. A mai anyagias világban nem tekinthető mindennapinak az sem, hogy a gyűjtő számos alkalommal,  ingyenesen  kölcsönözte a múzeum számára, az ország különböző városaiban (Pécsett, Győrött, Debrecenben) rendezett kiállításokhoz műtárgyait. A gyűjtemény bemutatására sor került a 2000-ben Győrött rendezett "Hedonizmus" című konferencián előadás keretében. (Publikálva: Gál Éva: Dohányzástörténeti gyűjtemények Baranya megyében In.: Hedonizmus, Győri Tanulmányok  (Tudományos Szemle) szerk: Bana József, Győr, 25/2001. 101-106.

A gyűjtemény  nagyobb egységei:

dohánytermékek 

  • szivardobozok
  • cigarettadobozok
  • szálas cigaretta és szivartermékek
  • szivarkadohányok, pipadohányok

dohányzási kellékek

  • cigarettatárcák és kínálók, dohánytartók
  • cigarettatöltők
  • cigaretta/hüvelyek,/ dobozok, /papírok,/ filterek
  • öngyújtók, tűzkövek
  • gyufásdobozok, gyufacímkék, gyufatartó
  • hamutartók
  • cigarettaszipkák, tokok
  • pipák

dohányárudai árusítás kellékei

  •  szálas termékek árusításához rekeszes fadoboz 
  • bolti pénztartók

reklámanyagok

  • reklámszatyor 
  • reklámtartó áru számára 
  • reklámzacskók 

 A gyűjtemény teljes darabszáma:  1439 db

 A gyűjtemény rövid ismertetése

A kollekció a cigaretta és szivartermékeknek, valamint a különféle dohányzási kellékeknek széles tárházát képviseli. Helyi vonatkozásként találhatók termékek a Pécsi Dohánygyárból, valamint néhány pécsi vállalatot reklámozó tárgyra (pl. hamutartó) is felhívhatjuk a figyelmet. Emellett különösen sok darab található a Budapest - Lágymányosi Dohánygyárból, de említhetjük például az Egri-, Óbudai- Sátoraljaújhelyi Dohánygyárak termékeit is a hazai gyártók közül.

kaloczy_attila_trafiktulajdonos_gyujto_hagyateka_2.jpgA gyűjtemény értékes csoportját alkotják a Magyar Királyi Dohányjövedék korszakából származó hazai termékek. A két világháború közti időszakban küllemre is szép és változatos csomagolású dohánytermékek kerültek forgalomba, a minőségi dohányáruk jelentős része török, illetve balkáni és egyiptomi dohányokból készült. Ebben a korszakban terjedt el a füstszűrő, a csökkentett nikotintartalmú termékek, valamint a budapesti Szivarkahüvelygyár által készített számos termék, amelyek közül többféle márkát is tartalmaz a kollekció.

Jellegzetes és tipikus az 1950-es évekből az államosított dohánygyárak néhány terméke is, valamint az 1970-es évekből a számos vállalatot, gazdasági-kereskedelmi rendezvényt (pl. BNV) reklámozó, alkalmi cigarettaáru is.

A szivartermékek között szép számmal találhatók a 20. század utolsó harmadában készült külföldi gyártmányok, a gyártó országok között említjük pl. Kubát, Németországot, Hollandiát, Franciaországot, Spanyolországot, Ausztriát, Belgiumot, Indiát,  az Egyesült Államokat és Olaszországot. Egy–egy terméket különböző kiszerelésben, több méretben, vagy többfajta aromával ízesítve kollekcióként is gyártottak (és gyártanak ma is). Erre is több példát találhatunk a gyűjteményben. Mindez azt is mutatja, hogy a jelzett időszakban a hazai dohányimport milyen hallatlan mértékben kiterjedt szinte az összes kontinensre. 
A gyűjteményt gazdagítja néhány "egészen friss" termék is, amelyek Kálóczy Attila trafikjában, a 2000-es években, mint az árukészlet része szerepeltek. Ezek segítségével megőrizhetünk utódainknak a jelenkor trafikjait felidéző, kiállítható tárgyi hagyatékot is.

Összegezve elmondható, hogy a sok száz darabból álló kollekció jelentősen gazdagítja a 20. századi dohányzási kultúra, a dohánygyártás történetének tárgyi hagyatékát, s ezzel együtt olyan spektrumot fog át, amely alkalmas a téma mélyebb megismerésére, feldolgozására, s az érdeklődő közönséggel való megismertetésére is.

Janus Pannonius Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr3613600659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása