A szivarka gyártása nagyban hasonlít a cigaretta előállítására. Az elsődleges folyamat során itt is a dohánylevelek előkészítése történik, akárcsak a cigaretták esetében, a különbség azonban abban áll, hogy a szivarkákhoz felhasznált dohánykeverék összetétele és nedvességtartalma is eltér a cigaretták esetében megszokottól.
A másodlagos folyamat is emlékeztet a cigarettánál tárgyaltakra, azzal az igen fontos különbséggel, hogy a dohányrúd köré a különböző márkájú cigarettapapírok helyett egy dohánylevelet hajtanak. A dohányrúd köré egy dohánytartalmú dohányfóliát tekerünk. Majd erre tekerjük rá a természetes dohánylevelet A szivarkák esetében a gondosan válogatott dohánylevél keverékből álló szivarka törzset Jáva-típusú, természetes dohánylevélbe csavarják a modern berendezések. Mielőtt a szivarka a fogyasztókhoz jutna minimum 3 napot, tölt egy külön erre a célra épített helyiségben azért, hogy a felhasznált dohányok elérjék optimális nedvesség tartalmukat.
Ez a folyamat értelemszerűen más gyártó berendezéseket igényel, mint amiket a cigaretta előállítása.
A cigarettákhoz hasonlóan a márkának egyedi készítési gyakorlata van, amely a speciális dohánykeverékből, a filterből és burkoló dohánylevélből áll. A recept betartása biztosítja az egyes márkákra jellemző karaktert és minőséget.