Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Dohánygyár a Kinizsi utcában

2018. február 09. - The Cigarmonkeys

A Széchenyi István kezdeményezésére létrehozott Köztelek az iparosítás, a magyar lótenyésztés és mezőgazdálkodás reformjainak bemutatását szolgálta, udvarán a kor modern, angol agrárgépeit állították ki. 1850-ben egy Mária Terézia korában épült földszintes kaszárnya és katonai kórház épületbővítésével itt nyitotta meg kapuit a Ferencvárosi Dohánygyár, mely később raktárakkal és gépházzal bővült. A még ma is álló Kinizsi utcai raktárépületet Berczik Gyula tervei alapján 1884-ben építették. A Dohánygyár falai között közel 1200 ember dolgozott. Többségében nők, akik kézzel sodorták a szivarokat. A fejkendős, hosszúszoknyás asszonyok párokban, egymással szemben ülve serénykedtek: egyikük a vágott dohánnyal tömött belső részt készítő „bábozó, másikuk pedig a finom erezetű leveleket hajtogató „fonó” feladatkörét teljesítette.

ferencvarosi_dohanygyar2.jpg

A dohánygyár emlékét irodalmi klasszikusunk, Molnár Ferenc Pál utcai fiúk c. regénye is őrzi, hiszen a legendás csapat gyakran ezen a telken keresztül tartott hazafelé az iskolából.
“Mentek, mendegéltek az Üllői út felé. Csónakos hátra maradt Nemecsekkel. Mikor Boka hátrafordult feléjük, mind a ketten a dohánygyár egyik pinceablakánál állottak, melyre vastag, sárga rétegben rakódott le a finom dohánypor. - Tubák! - kiáltotta vígan Csónakos, újra süvített egyet, és telegyömöszölte az orrát a sárga porral. Nemecsek szívből nevetett, a kis majom. Ő is odanyúlt, és felszippantott vékony kis ujja hegyéről egy kicsit a dohányporból. És tüsszögve vonultak végig ketten a Köztelek utcán, boldog örömet érezve e fölfedezésen.”
A dohánygyárat 1911-ben Lágymányosra költöztették, de épületeit a város próbálta újrahasznosítani – az egyikben később például az orvosi egyetem menzája működött. 1945-ben Budapest bombázásakor a Köztelek utcai oldal teljesen megsemmisült és így jött létre a házfalak között üresen maradt telekterületből a mai tér.

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr313649258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása