Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Ernie Kovacs

Hollywoodi magyar sztárok

2018. február 09. - The Cigarmonkeys

ernie_kovacs_tv_star_hollywood_cigar_30.jpg

Ernest Edward Kovacs (1919. január 23. – 1962. január 13.) magyar származású amerikai komikus és színész. Kovacs gátlásoktól mentes, gyakran rögtönzésekre épülő és a vizuális megjelenítés határait feszegető komikus stílusából számos televíziós program merített ötletet, még jóval a halálát okozó, tragikus autóbalesete után is. Olyan ikonikus és változatos műsorokra gyakorolt hatást, mint a Rowan & Martin's Laugh-In, a Saturday Night Live (SNL), a Szezám utca, és a közkedvelt tv-s házigazdák, David Letterman és Craig Ferguson is példaképnek tekintik.Chevy Chase 1976-ban, az SNL-ért kapott Emmy-díj átvételekor külön köszönetet mondott Kovacsnak, illetve az 1982-ben megjelent, Ernie Kovacs: Television's Original Genius („a televíziózás eredeti géniusza”) című dokumentumfilmben is magasztalta Chase a munkásságát.

ernie_kovacs_tv_star_hollywood_cigar_19.jpg

Kovacs a képernyőn és azon kívül is várhatóan a legváratlanabb dolgokkal állt elő; selyemmajmokat tartott háziállatként és egy philadelphiai élő showműsorban egy jaguárral is birkózott. Mikor a WABC (AM) kora reggeli rádióadását, majd az NBC tv-csatorna szintén reggeli műsorát csinálta, egyedül kellett megreggeliznie, mert az indulásakor felesége, Edie Adams még bőven aludt esti Broadway-n való fellépései okán. Erre Kovacs felbérelt egy taxisofőrt, aki egyben szakácsként két főre készített ételt, melyet a fuvar előtt közösen fogyasztottak el.

Bár házastársával, Edie-vel együtt 1957-ben Emmy-jelölésben részesülhetett, haláláig formálisan soha nem ismerték el tehetségét. Az 1962-es Emmyt és a Directors’ Guild díját már az autóbalesete után osztották ki, és negyedszázaddal később került be a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiájának Hírességek Csarnokába. 1986-ban a Rádiós és Televíziós Múzeum (ma Paley Center) kiállítást szervezett Kovacs munkáiból, The Vision of Ernie Kovacs címmel.

ernie_kovacs_tv_star_hollywood_cigar_12.jpg

ernie_kovacs_tv_star_hollywood_cigar_9.jpg

ernie_kovacs_tv_star_hollywood_cigar_8.JPG

A Pulitzer-díjas kritikus, William Henry III az alábbiakat írta róla a múzeum emlékkönyvébe:

Kovacs több volt, mint egy hiszékeny, önáltató bohóc. Ő volt a televízió első jelentős videóművésze. Ő volt a tv első szürrealistája… a legbátrabb és legkreatívabb írója. Ő volt… az első és talán egyetlen szerzőegyénisége. És egy géniusz volt. Kereskedelemből vett magyarázattal élve a géniusz az a vállalkozó… aki új módot talál, hogy pénzt keressen. Kovacsra sosem illett ez a leírás. Kovacs zsenialitása a művészet birodalmában rejlik. Ott az a géniusz, aki a közönséget arra sarkallja, hogy a világot egy új módon lássa.

wikipédia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr2113649970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása