A zöld dohányleveleket szárításnak vetik alá. A szárítás módja a dohány mineműségére nagy befolyással bír. Szárítás közben a dohány vegyi alkotó részei bomlásnak indulnak és e bomlás folyamán különféle kémiai anyagok keletkeznek. Az átalakulási folyamat attól függ, hogy gyorsan, vagy lassan, alacsony, vagy magas hőfok mellett történik a szárítás; függ a levegő páratartalmától is, mert a dohány erősen vízszívó növény. Ezek a körülmények szabják meg a dohány színét és nyúlékonyságát, mely utóbbi a dohány értékét befolyásolja (szivarboríték). Ha a zöld dohánylevelet gyors, erős légáramlat mellett és magas hőfoknál szárítják, akkor a bomlási processzus igen csekély, a dohány zöld színéből csak keveset veszít és nem lesz nyúlékony.
Ellenben, ha a dohányt magas hőfok mellett, erős légáram kizárásával, csak levegőbehatás alatt szárítják, akkor a kémiai átalakulás tökéletes, a dohány levél barna színt vesz fel és nyúlékony marad. A dohány szárítására tehát igen nagy figyelem fordítandó.