Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

A dohány megkezdi világhódító útját

... kos herezacskójából készült tasakban tartották a pipadohányt ...

2018. február 28. - The Cigarmonkeys

„A dohányt és a dohánymagot egy hittérítő szerzetes 1556-ban hozta magával Amerikából Spanyolországba. – A dohány élvezete Európában a XVI. század második felében terjedt el. Az államhatóságok egészségügyi tekintetekből, de főleg az egyház sürgetésére gátat akartak ennek vetni, élvezetét betiltották, törvényeket alkottak ellene, sőt egyes államokban a dohányzókat halálbüntetéssel sujtották.” – írta Bem József dohánytermesztő 1887-ben kiadott Pár szó a dohánykérdésben című művében.

Ma tudásunk szerint Jean Nicot francia nagykövet, a későbbiekben a nikotin „keresztapja” küldött elsőként Európába néhány magot, hogy abból gyógyhatású növényt neveljenek. A dohány, európai és globális szinten történő elterjedését követően, gyakran vált tilalom és üldöztetés tárgyává. A fogyasztókon olykor kegyetlenül megtorolták a füstölés élvezetét, pedig ekkor még töredékét ismerték az egészségügyi kockázatoknak. A dohányzás híveit nem tántorította el a szigor, így bizonyos államok jó financiális lehetőséget szimatolva monopóliumot adtak ki a növény termesztésére és kereskedelmére. Az ipari forradalmat követően ez a termék sem kerülhette el a sorsát, és megkezdődött az iparosított dohánytermesztés és -feldolgozás.

dohanyzacsko_267782.JPG

A magyar népi kultúrában bárány, macska, kakas bőréből vagy kos herezacskójából készült tasakban tartották a pipadohányt - Herman Ottó Múzeum, CC BY-NC-ND

mandadb.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr2713706096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása