Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

HONI SZIVARPIAC – Homályos füstfelhőben

A 24.hu 1999 októberi cikke

2018. március 01. - The Cigarmonkeys

A magyar szivarpiac még csak kialakulóban van, az árak azonban nálunk a legmagasabbak Európában.

Szivart szívni a boldog békeidőkben a polgári lét szerves részének számított, ez a nemes hagyomány azonban negyven évre szinte száműzetésbe kényszerült. Dacára annak, hogy a baráti Kubából cserekereskedelem formájában beérkező szivar annyira olcsó volt, hogy német turisták tömegével vitték ki az országból. Nálunk ugyanis nagyon kevesen voltak tisztában azzal, mi is a valódi piaci ára például Fidel Castro kedvenc szivarjának nyugaton. A nagy áttörést itt is a rendszerváltás hozta meg.

A szivarokat – Csetényi Csaba és Krskó Tibor, a Cigar Tower dohánybolt tulajdonosai szerint – alapvetően két osztályba lehet besorolni.

A legnagyobb kereslet az olcsóbb gépi szivarok iránt mutatkozik, az igazi kincsnek azonban a kézzel készült, úgynevezett prémium szivarok számítanak.

Bár a Nyugatról érkező divathullám Magyarországot is elérte, a dohányzásnak ezt a fajta kultúráját többek között bemutatótermeken keresztül is népszerűsíteni kell. Az erőfeszítéseknek meglett az eredménye, hiszen a piac 2-3 éve beindult, s – a cigarettával ellentétben – ezen a területen dinamikus növekedés érzékelhető.

A szivarpiacon azonban korántsem lehet tisztán látni. Nagy Imre, a Dohány Terméktanács kereskedelmi tagozatának frissiben kinevezett elnöke szerint teljesen megbízható adatokat nemigen lehet találni a forgalomról és az érintett cégek részesedéséről.

A múlt év becsült forgalma 5 millió szál körül mozgott.

Behozatallal 7 cég foglalkozik, de a szakértők szerint a piac túlnyomó részét 4-5 kereskedelmi vállalat uralja. Talán az újdonság varázsa okozza, de a kereskedők annyira félnek a konkurenciától, hogy semmilyen adatot nem szolgáltatnak ki részesedésükről. Míg a 400 milliárd forintos cigarettapiac forgalmi adatait – szálszámra és cégekre lebontva – pontosan lehet tudni, addig itt sokszor csak bizonytalan találgatásokra van lehetőség.

Az importstatisztikák szerint tavaly 101 millió forintnyi szivar érkezett be az országba, míg a Fogyasztási Dohányt, Szivart, Szivarkát és Cigarettahüvelyt Gyártók és Importálók Egyesületének (FDE) adatai alapján az 1998-as év teljes belföldi legális forgalma kiskereskedelmi áron mintegy 600 millió forintot tett ki. Ezekből az adatokból kiolvasható a piacot jelenleg legjobban foglalkoztató két probléma: az importösszeg és a kiskereskedelmi forgalom közti hatalmas eltérés, valamint a legális-illegális forgalmazás kérdésköre.

Az a kormányzati törekvés, hogy a dohánytermékek adótartalmát az Európai Unió átlagszintjére növeljék, a szivartermékeknél oda vezetett, hogy már most több jövedéki adó és áfa terheli a szivarokat, mint bármelyik más európai országban, miközben a vámtarifa meghaladja az 50 százalékot. A forgalmazók éppen a magas árak miatt a közeljövőben megpróbálják kormányzati körökben elérni a dohánytermék terheinek mérséklését.

A jövedéki törvény elvileg tisztította a piacot, de ennek ellenére a csempészet még mindig jelentős. Bár a Kubából érkező csempészáruk jóval olcsóbbak, az illegális kereskedők mégis nagyon jól járnak.

Csetényiék szerint ennek a csempésztevékenységnek az árrése megegyezik a drogéval.

A szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ezek mind silány hamisítványok, korántsem nyújtják azt az élvezetet, amire valódi társaik képesek.

Ahhoz, hogy a magyar szivarpiac problémái megoldódjanak, jogi oldalról az adó- és a vámterhek csökkentésére, s párhuzamosan a vámhatóság szigorúbb fellépésére lenne szükség. A másik oldalon pedig a polgári szivarkultúra további terjesztésére, hiszen egy igazi “szivaros” sosem szív silány hamisítványt.

24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr2113708328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása