Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozik és cigarettát teker a magyar

Dohánytermékek forgami adatai 2012 - 2015 cigaretta szivarka szivar

2018. március 01. - The Cigarmonkeys

Átalakuló fogyasztói szokásokról árulkodik a dohánypiac forgalmát bemutató legfrissebb hivatalos kimutatás.Az adóhatóság összegzéséből elsőként is az olvasható ki, hogy egyre nagyobb a kereslet idehaza a szivar és a fogyasztási dohány iránt.

A szivar esetében – egy év alatt – tízszázalékos emelkedést mutatnak a számsorok: 2014 első felében 276 millió szál került a honi legális forgalomba, az idei hathavi összegzés viszont már kereken háromszázmillió szálról szól. Ennél is nagyobb bővülés ment végbe a fogyasztási dohány piacán. A tavalyi év első felének adatát 14 százalékkal haladta meg a 2015 januárja és júniusa között rögzített érték. Hozzátehető egyébként: utóbbi folyamat hosszú évek óta tart, vagyis egyre többen készíthetik el saját maguk a füstölnivalójukat. Elég felidézni, hogy amíg idén 3200 tonnánál is nagyobb mennyiség került forgalomba, addig például 2011 első hat hónapjában a kétezer tonnát sem érte el a legális kereskedelemben megjelenő fogyasztási dohány összsúlya.

dohanytermekek_forgalmi_adatai_2012_2015_cigaretta_szivarka_szivar.jpg

A cigarettaadatoknál ugyanakkor nem jelentkezett különösebb változás. Az idei fél éves összesítő kimutatás 3,5 milliárd szálról szól, a 2014-es érték 110 millióval volt nagyobb. Az egymáshoz igen közel eső értékekből arra lehet következtetni, hogy megállt a cigarettapiac szűkülése. Az pedig, hogy zsugorodás volt, könnyen kiolvasható a korábbi évek első hat hónapjáról szóló számsorokból: 2013-ban még 5,2 milliárd szál tűnt fel a legális kereskedelemben, korábban pedig a hatmilliárdot is meghaladta a féléves érték.

A fogyasztói magatartás, a forgalmi adatok változása kapcsán hozzáértők több tényezőt is megemlítenek. Ezek között szerepel, hogy időközben sokan leszokhattak szenvedélyükről, miközben másokat a jövedéki adóváltozások miatt is emelkedő cigarettaárak késztethettek az elmúlt években szokásaik megváltoztatására.

Jakubász Tamás - www.napigazdasag.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr4413707986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása