Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Hamvas Béla: Az alapszájhármas, az étel, az ital és a dohány

A nikotinista és a dohányos

2018. március 05. - The Cigarmonkeys

Mielőtt elgondolkozunk a gasztronómia és a dohány kapcsolatáról, gondolatébresztőnek álljanak itt Hamvas Béla szavai: "Meg kell tanulni, hogy a szájharmónia alapja az alapszájhármas, az étel, az ital és a dohány..."


hamvas_bela_a_szivar_dicserete.jpg

"Általában ki lehet mondani, hogy az evés a testi aktus, a fundamentum; az ivás lelki aktus; a dohányzás a szellemi aktus. Kezdeni mindig az evéssel, végezni mindig a füsttel."

Az előbbiekből egyértelműen következik: a dohányzás csak a gasztronómiába ágyazva értelmezhető értékként, attól függetlenül, önmagában állva nem. Húzzuk meg a határokat, különböztessük meg a nikotinfüggő dohányzót az életszerető dohányostól. Ragadjuk meg őket dohányzásuk legfőbb jellemzőiben.

A nikotinista dohányzó szinte csak és kizárólag cigarettát szív, pontosabban fogyaszt. Erőteljes fiziológiai és pszichés függőségben áll a dohánytól. Számára a dohányzás rendszertelen, de folyamatos nikotin-bevitel, utánpótlás. Étel, ital és dohány nála csak véletlenszerűen, akkor is általában rosszul találkozik. Rágyújt étkezés előtt és közben vagy ébredés után közvetlenül. Életét rohanásban éli, a cigaretta a stressz oldásának eszköze, dohányzása nem tudatos.

Az életet szerető és értékelő dohányos általában szivarozik vagy pipázik és kivételes esetekben szív cigarettát. A füstöt jellemzően nem inhalálja - fiziológiai függőségben nem áll.


A dohány szervesen illeszkedik életébe: étel, ital és dohány harmóniája alkotja gasztronómiai kultúráját. Életét, így a dohányzást is, művészetként éli, valósítja meg, igazi gourmet. Tudatosan, a dohányt magát, a kockázatokat és lehetőségeket ismerve füstöl.

Ha megfelelő keretek között, saját maguk örömére-bánatára dohányoznak, minden dohányzó embert tolerálni kell, amint a nemdohányzókat sem kényszerítjük füstölésre. De, míg a nikotinista segítségre szorul, az értékközpontú dohányos inkább irigylésre méltó, ahogy mondani szokás, "tud élni".

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1213717898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.