Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Az amerikai szivar embargót maga Kennedy elnök játszotta ki

Tekintsük át a kubai szivar embargó bevezetésének körülményeit a Mult-kor.hu segítségével!

2018. március 06. - The Cigarmonkeys

jfk_kedven_szivarja.jpgAz Egyesült Államok embargópolitikája már 1960 márciusában, Dwight D. Eisenhower elnök hivatali ideje alatt érvénybe lépett, amikor Fulgencio Batista kormánya és a kubai lázadók között fegyveres harcok törtek ki.

Később tovább mérgesedett a helyzet, s 1961 szeptemberében az amerikai kongresszus a külföldi segítségnyújtási törvény elfogadása mellett döntött, amely a Kubának szánt segély megtagadását vetítette előre, a törvényhozás pedig felhatalmazta az elnököt, hogy totális kereskedelmi embargót hirdessen az Egyesült Államok és a karibi ország között.

kenedy_elnok_kedvenc_kubai_szivarja.jpg

Közben Havanna szorosabbra fűzte kapcsolatait Moszkvával, s ez arra késztette John F. Kennedy elnököt, hogy rendeletileg 1962 februárjában kiszélesítse a kereskedelmi árukra vonatkozó korlátozásokat.

A sziget gazdaságának megbénítását célzó amerikai embargót azonban maga Kennedy játszotta ki – a dokumentumot ugyanis csak akkor írta alá, miután már kedvenc szivarmárkájából jókora mennyiséget beszerzett. A demokrata párti elnök megkérte sajtófőnökét, Pierre Salingert, hogy vásároljon ezer H. Upmann márkajelzésű kubai szivart. Az elnök erre mindössze egy napot adott beosztottjának, de Salinger – maga is a híres dohánytermék megrögzött fogyasztója – tudta, hogy hol tud ekkora mennyiséghez jutni. A sajtófőnök másnap reggel nyolckor besétált Kennedy irodájába 1200 szivarral, mire az elnök kivette az asztalfiókjából az importokra és a reexportokra vonatkozó totális kereskedelmi embargóról szóló dekrétumot. Ezt Salinger szeme láttára azonnal aláírta, s innentől fogva illegálisnak minősültek a kubai termékek az Egyesült Államokban.

kenedy_elnok_szivarozo_hiressegek.jpg

Salinger visszaemlékezésében felidézi, hogy 1962 májusában Nyikita Hruscsovnál vizitelt Moszkvában. A szovjet pártfőtitkár értesült a sajtófőnök szivarok iránti rajongásáról, s az előző napon Fidel Castrótól kapott ajándékát a Fehér Ház beosztottjának adta. Pillanatnyi lelki vívódásán felülemelkedve Salinger magával vitte a 250 kubai szivart tartalmazó fadobozt a tengerentúlra, ott azonban Kennedy ellenállásába ütközött. Az elnököt megdöbbentette sajtófőnöke magatartása, s azonnal visszaküldte Salingert a vámra, ahonnan egyenesen a zúzdába küldték a szivarokat.

Később, amikor Salinger 1974-ben hivatalból Kubában járt, maga Castro kínálta meg egy Cohibával, amely akkoriban kereskedelmi forgalomban még egyáltalán nem volt kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr8313719706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása