Sok olyan híresség van a világon, akit az átlagemberek a szivarozással azonosítanak: Winston Churchill, Fidel Castro vagy Arnold Schwarzenegger, hogy csak pár példát említsek. Ha viszonyt a szakembereket kérdezi meg bárki, hogy ők kit azonosítanak a szivarral, akkor nagy valószínűséggel egyöntetű lesz a válasz: Vahé Gérardot.
Ez a szivarkereskedő Pére Gérard legendás szivarmániás fia. Az egész életét annak szentelte, hogy tanulmányozza a szivarok gyártását, megőrzését, s magát a szivarozás élvezetét. A húgával, Maria Christine-el együtt övék a világ leghíresebb szivarboltja a genfi Grand Hotel Kempinski lobbijában. 1960-ban nyitottak, s ma ez a világ legnagyobb humidora, amelyet a legjobban tájékoztatott vevőkör használ.
A Szivarok magánbankja néven ismert üzlet nonstop szolgálja ki a vevőit a klimatizált biztonságos széf fiókokban elhelyezett kollekciójából. A vevők nagy mennyiségű szivart vásárolhatnak, s akár tárolhatnak itt, csodálatos limitált kiadású szivarokat vehetnek meg. A Gérard család annyira elkötelezett a szivarozás iránt, hogy ingyenes szaktanácsadást folytat a vevőinek.
Ha a szivarral kapcsolatban széfekről, kollekciókról, limitált kiadásokról beszélünk, akkor az nyilván egy átlagembernek, aki nem szív szivart, túlzásnak tűnhet. Egyébként a szivarral kapcsolatban nem is használhatjuk igazán a szív szót, ez inkább a cigarettára értendő. A szivart ízlelni kell, kóstolni, s nem szívni.
Vahé Gérard véleménye a szivarokról általában szentírás a vásárlói számára. A szivarboltos minden egyes szál terméket egyedileg elemez, s illata, s állaga alapján kategorizál. A szivarok íze ízlés kérdése. Vannak édes szivarok, könnyűek és erősek. Akad olyan, amely lazának tűnik kezdetben, de ahogy ízlelgetjük, pöfékeljük úgy lesz egyre meghatározóbb, erősebb. Sokat kell tapasztalni, hogy megtudjuk magunkról, mi is az, ami nekünk igazán ízlik.
Pusztán azt csinálni, hogy veszel egy méregdrága szivart, s elpöfékeled, nagy hiba. Ha drága egy szivar, akkor persze nagy valószínűséggel jó is, de hogy egy borászati példával éljek: az sem normális, ha méreg drágán rendelsz egy üveg fantasztikus minőségű vörösbort, miközben a fehéret szereted.
Gérard szivarboltját meglátogatni Genfben, szinte olyan, mint elzarándokolni Meccába. A bolt és a konzultáció a mesterrel világhírnévre tett szert Nem ritka, hogy egyszerre 120 vevő is bent van az üzletben tíz különböző országból. Még azokat is vonz a különleges atmoszféra, akiknek korábban soha eszükbe sem jutott, hogy rágyújtsanak egy szivarra. A szivarozás kellékei, mint a vágószerkezetek, a hamutálak, a gyújtók, remek ajándéktárgyak, mint ahogy a humidorok és a füstelszívó gyertyák is. A humidorok esetében nem árt figyelni, mert Gérad boltjában a fából készült darabok ára 1000 eurónál kezdődnek és a mindennapos használatú humidorok ára ennek a kétszerese is lehet.