Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

A dohányzás megvéd a melanómától

2018. március 21. - The Cigarmonkeys

A melanóma malignum esetében kétséget kizáróan védő faktorként szerepel a sok tumoros megbetegedésben oki szerepet játszó dohányzás, míg az elhízás hajlamosít a kórképre – derült ki egy nagy létszámú svéd követéses vizsgálatból.

Svédországban 1969 és 1993 között egy munkaegészségügyi szervezet országszerte ingyenes egészségügyi ambulanciákat hozott létre építőipari dolgozók számára. A szerzők az ebben az időszakban a rendelésen megjelent összesen 339 802 alkalmazott – fizikai és szellemi foglalkozásúak – körében vizsgálták a melanóma malignum különböző formáinak előfordulását, valamint a dohányzási szokások és a testtömegindex (BMI) hatását a kórképek kialakulására.

old-man-smoking-cigar.jpg

Az elemzés meglepő eredményt hozott: a dohányosok körében 35–50 százalékkal ritkábban fordult elő a betegség mindhárom formája. Azoknál, akik korábban dohányoztak, majd leszoktak, a CMM kockázata 25 százalékkal csökkent a sosem dohányzókhoz képest, és a másik két forma előfordulási gyakorisága között sem találtak eltérést e két csoport tagjait összehasonlítva. A dohányzás – ezen belül a cigarettázás, szivarozás, pipázás és a Svédországban népszerű dohányrágás – időtartama is protektív tényezőnek bizonyult: a CMM és a MIS előfordulási gyakorisága a dohányos évek számával fordított arányban alakult. Hasonlóképpen a dohányzás mértéke – vagyis az elszívott vagy elrágott dohány mennyisége – is fordított összefüggést mutatott a melanóma előfordulási gyakoriságával.

Bővebben itt >>> Medicalonline

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr2413756416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása