Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Legendás Szivarosok - Muhammad Ali Jinnah Pakisztán alapító atyja

Gyakorlatilag a semmiből kellett egy új, működő államot kiépítenie

2018. április 10. - The Cigarmonkeys

Muhammad Ali Jinnah (Mahomedali Jinnahbhai; 1876. december 25. – 1948. szeptember 11.) brit indiai születésű ügyvéd, politikus és államférfi volt, Pakisztán alapító atyja. Pakisztánban a mai napig nagy tisztelet övezi, ezért gyakran Baba-e-Qaumként (a Nép Atyja) valamint Qaeed-e-Aazaamként (Nagy Vezető) hivatkoznak rá, nevének használata helyett. Születésnapja Pakisztán nemzeti ünnepe.

1913-tól Pakisztán létrejöttéig, azaz 1947. augusztus 14-ig ő volt az All-Indian Muslim League, vagyis az Összindiai Muszlim Liga elnöke, ezt követően pedig haláláig, 1948. szeptember 11-ig főkormányzóként vezette az országot.

1940-re megérett az idő a Lahore-i Határozat kiadásához, melyben a Liga hivatalosan kinyilvánította igényét egy önálló muszlim állam létrehozására. A következő, 1946-os választásokra a Liga olyannyira megerősödött, hogy megnyerte a muszlimok számára fenntartott helyek legtöbbjét. Jinnah ezt a sikert úgy értelmezte, hogy a muszlim lakosság támogatja az önálló állam gondolatát, mely koncepciót azonban Jinnah sosem fejtett ki. (Ez a részlet Pakisztán jövőjét nagyban meghatározza.) A választási sikert felhasználva volt képes a politikus meggyőzni mind a Kongresszust, mind a briteket arról, hogy az új állam a muszlim lakosság támogatását élvezi. India kettéválasztását végül a Kongresszus egy taktikai hibája tette lehetővé, nem pedig egy valódi, széles társadalmi és politikai támogatottsággal bíró tárgyalási folyamat.

A végső terv, melyben Pakisztán határait meghúzták, 1947. július 3-ra készült el. Jinnah az eredménnyel egyáltalán nem volt elégedett, mivel az nem az általa létrehozni kívánt nagy Pakisztánt körvonalazta, hanem egy kisebb, a mezőgazdaságilag fontos Nyugat-Bengáltól és Kelet-Punjabtól megfosztott csonka államot írt le. A terv jóváhagyása után – melyet Jinnah csalódottsága miatt nem adott írásba – az események villámgyorsasággal követték egymást, s Pakisztán egy bő hónappal később, 1947. augusztusában kivált Indiából. Ezzel egy időben India is elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától.

Rövid pályafutása Pakisztán élén

Az új állam élére Muhammad Ali Jinnah került, mint az állam ideiglenes főkormányzója. Feladata igen nehéz volt: gyakorlatilag a semmiből kellett egy új, működő államot kiépítenie. Művének befejezésére azonban már nem volt alkalma, mivel egy évvel Pakisztán létrejötte után Jinnah hosszú, titkolt betegsége miatt 1948. szeptember 11-én meghalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr3613822634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása