Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Egy szivarszakértő jótanácsai

Dirk Seyfried, a világ legrégebbi szivarboltjának, a James J. Foxnak a menedzsere

2018. április 17. - The Cigarmonkeys

Dirk Seyfried 2012 májusában csatlakozott J. J. Fox csapatához, és gyorsan rádöbbent, mennyire élvezi a szivarokkal való munkát és a boltot is. Kubai továbbképző túrája alatt döntötte el, hogy elvégzi a Higher Certificate Masters of Habanos kurzust, melyet 2014 novemberében fejezett be. Jelenleg a St. James streeti J. J. Fox-ág menedzsere, és rendszeres szivarozó is egyben.

Kedvencei között a Montecristo Petit Edmund-ót, a Ramon Allones Specially Selected-et és a Gurkha Cellar Reserve Koi Perfecto-t találjuk. Elmondása szerint szivarjait, ha teheti, egy pohár jó rum társaságában élvezi, és néha akkor is elővesz egy pohárral, ha épp nem tehetné.  

dirk_seyfried_a_vilag_legregebbi_szivarboltjanak_a_james_j_foxnak_a_menedzsere.jpg

Szivarozási szokásaid legalább olyan jól árulkodnak a karakteredről, mint az öltözéked vagy a testtartásod. Habár az egyéniség nem tűr béklyót, bizonyos alapelveket már érdemes azelőtt figyelembe venni, hogy szivarunkat egy cédrusszállal meggyújtanánk.

gondolj_az_esemenyre_ahol_pofekelnel.jpg

 

Gondolj az eseményre, ahol pöfékelnél

Mielőtt vásárolnál, gondold végig, hogy hol töltöd majd a füstben gomolygó, ízletes perceket. A szivarozás szertartásos rítusából adódóan a rohanás nem fér bele. Tegyük fel, hogy épp egy nyélbe ütött üzletet ünnepelnél, és az élményt a barátaiddal is megosztanád, akiknek esküvőjük lesz a közeljövőben. Két legyet üthetsz egy csapásra, ugye. Ilyen helyzetben érdemes valami lágyabb aromájú modellt választani, mert kezdők is akadhatnak a társaságban. Méretre pedig akkorát, amit körülbelül 20 perc alatt egyharmadnyi hosszra lehet szívni. Máskülönben egy mocskosul mérges menyasszonnyal is számolhatsz.

Nyugodtan kérdezz a szivar történetéről

A szivarszakértő imád beszélni az általa forgalmazott vagy kedvelt brandek történelméről. Ha a története eleinte olyan unalmasnak tűnne, mint amit még suliban a múzeumlátogatásokon kellett valahogy túlélned (bár kétlem), akkor is csak figyelj és tanulj. Olyan érdekes infókkal gazdagodhatsz, amikkel bármikor színesítheted a hömpölygő füst árnyékában folytatott, modoros beszélgetéseket barátaiddal, üzletfeleiddel.

Keresd a csomót

Ha már tudod, melyik modellt szeretnéd megkaparintani, akkor ideje szemrevételezni a sodormányt. Először is győződj meg róla, hogy a burkolólevél ne legyen se túl száraz, se túl nedves, és hogy a szivar ne legyen eldugult, angolosan plugged. Ez akkor fordul elő, ha a szálat túl feszesre sodorták. Akármilyen csomót is érzel a szivarban, biztos lehetsz benne, hogy a szivarozási élményedet rontani fogja.  

keresd_a_csomot.jpg

Ne szaglászd végig a szivart

“Sokan gondolják úgy, egy szivart hosszában kell végigszagolni, hogy meggyőződhessünk az illatáról. Ezt talán a filmekben látják az emberek.” Hasonló szituációban Dirk valószínűleg pulóvert köt a szemöldökéből, mondván, az emberek csak a burkolólevelet ormányozzák serényen, az pedig nem árulkodik az igazi aromáról. Hogyan támadj helyesen?

“A szivar talpát kell megszagolnod, hogy a szaglóidegeidnek esélye legyen a teljes aromát megismerni.”

Ne siess

Rohanó világban élünk, de Dirk szeretné, ha picit visszafognánk magunkat. “Mikor a mintaszobába viszem az ügyfeleimet, a legtöbbjük úgy rohan, mintha egy cigivel volna dolga. Gyalázat! Ha az első hamu lepottyan, akkor tudod, hogy túl gyors a tempó. Ha kúpszerű formát látsz a szivar végén, le kell lassítanod.”

gyujtatlan_allapotban_is_erezni_lehet_a_szivar_illatat.jpg

Most pedig térjünk rá arra, mire érdemes figyelned vásároláskor.

Látvány

Döntsd el, hogy a szivar mérete, formája és színe megfelelő-e számodra. A vizuális mustra során az is kiderül, hogy hogyan tárolták a szivart. A sima, nagy erezet nélküli, foltmentes burkolólevélbe sodort modellek szolgálnak mércéül. Habár az apróbb pontok miatt nem érdemes aggódnunk, a méretes, zöldes klorofillfoltokat és azok tulajdonosait kerüljük. Ez a silány levélkezelés eredménye. Na de, mi a helyzet az apró, fehér penészfoltokkal? Az érlelődés során előfordul, hogy fehér virágzásba kezd a burkolólevél, de ez csak akkor ad aggodalomra okot, ha a foltok ellepik a szivart. Amennyiben apró lyukakat látsz a levélen, a szivart inkább felejtsd el. Kuka. Ellenben a többi szálat nézd át abban a dobozban, amiből a dohánybogár rágta darab előkerült. Talán meg tudsz menteni párat. A szürke vagy krémes foltokkal “díszített” szivarokat szintén kerüld.     

Tapintás

A szivarnak puhának és rugalmasnak kell lennie. Ha kissé összenyomod a talpánál − ne a közepén! − akkor engednie kell, de ha elengeded, vissza kell ugrania az eredeti formájába anélkül, hogy a burkolólevél megrepedne. A szivart hosszában tapogatva meggyőződhetsz a torcedor munkájáról. Ha túl feszesre sodorta, nehéz lesz szívni, ha pedig túl lazára, akkor úgy ég majd, mint egy máglya, túl gyorsan, túl sok füsttel, és még szét is eshet. A plugról fentebb már olvastál. De a lényeg, hogy kerüld!    

dontsd_el_hogy_a_szivar_merete_formaja_es_szine_megfelelo-e_szamodra.jpg

Aroma

Ugyan gyújtatlan állapotban is érezni lehet a szivar illatát, de ekkor a szál csak arra vár, hogy ránk szabadíthassa a teljes aromafelhőt. Egy átlagos szivar legtöbbször szimpla nővényes odort (szagot) áraszt, míg például egy Havanna gyümölcsös, fűszeres és fás illatok széles variációját mutatja. Egy gyors megjegyzés: a talp illatának erőssége a füst erősségéről árulkodik.  

Íz

A szivarozás legfontosabb műszerét, a szánkat csak a fentiek végeztével érdemes bevetni. Mielőtt azonban meggyújtanád, az ajkaid köze kapva kóstolgasd a szivart. Ismerkedj az ízével és az aromájával. Majd mikor már alágyújtottál a talpának, szívd be a füstöt a szádba, és ekkor lehetőséged lesz megismerkedni a szivar igazi esszenciájával. A legjobb íz a középső harmadban rejtőzik. A szivar ekkor ég a megfelelő hőmérsékleten, és a füst simán jut át a szűrőként szolgáló utolsó harmadon.  

beauty magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr213841894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása