A Cuaba szivarmárkát 1996-ban mutatták be a nagyközönségnek.Tehát egy viszonylag új, alig több mint 20 éves múltra visszatekintő szivarmárkáról beszélünk. Elkészítésének az volt a célja hogy elámítsák a világot és bebizonyítsák a kubai torcedorok (szivarsodrók) egyedülálló szakértelmét.
A Cohibához hasonlóan ez az új márka is a taino indiánok nyelvéből vett nevet kapott. A Cuaba egy kiválóan égő kubai fás szárú növény : ennek segítségével gyújtották meg a tainók a cohibát (tehát a szivart), legalább is a hagyományok szerint.
Minden Cuaba termék úgynevezett double figurados.
Először 4 viszonylag kisebb mérettel léptek a kubaiak a piacra - Divinos, Ewclusivos, Generosos, Tradicionales - mert a kisebb figurádókat nehezebb jól elkészíteni. Ezeket igazából kubán kívül mások meg sem próbálják elkészíteni.
Aztán ahogyan a Cuaba népszerűsége növekedett 2003-tól kezdődően piacra hoztak 3 nagy formátumot is, ezek a - Distiguito, Salomón, és a hatalmas Diadema.
Mivel a Cuaba márkával a kubai szivargyártás fölényét szeretnék bizonyítani, ezért mindenből a legjobbat teszik bele.
Csak Vuelta Abajó területéről származó dohány kerül bele.
És minden elmondható róla amit csak egy szivarról lehet: Tripa Larga, Totalmente a Mano – long filler, totally hand made.
A klubban most kedden a Divinos és a Distingoidos méretű Cuaba szivarokat lehet kóstolni.