Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

A szivarozás egészségi kockázata

1998-ban ennyit tudtak a témáról

2018. október 09. - The Cigarmonkeys

A szivarozás egészségi kockázata
Baker, F. és mtsai (Behavioral Research Center, American Cancer Society, Atlanta, GA, USA): JAMA, 2000, 284, 735–740.

A korábbi időszak folyamatos csökkenését követően 1993 és 1997 között a szivarozók száma az Egyesült Államokban csaknem megkétszereződött. A növekedés főleg a fiatal, iskolázottabb népességre jellemző. A dohányreklám a szivarozást mint a gazdag és sikeres ember szokását mutatja be. Az Amerikai Rák Társaság 1998 júniusában konferenciát hívott össze a szivarozás okozta egészségi kockázat aktuális ismereteinek tárgyában, 120 meghívott részvételével.

A szivar nemcsak abban különbözik a cigarettától, hogy a burkolata is dohány, hanem a felhasznált dohány kezelésének, feldolgozásának a módjában is. Ennek következtében a szivar magasabb koncentrációban tartalmazza a következő anyagokat: nitrogénoxid, ammónia, nitrózaminok. A cigarettával összehasonlítva a szivarban magasabb a karcinogének koncentrációja A szivarfüstnek magasabb a pH-ja, aminek következtében magasabb benne a szabad nikotin mennyisége. A nikotinfüggőség szivarozókon általában kevésbé alakul ki, mint cigarettázókon; ez valószínűleg annak a következménye, hogy a szivarfüstöt kevésbé szívják le, főként azok, akik csak szivart szívnak. A szivarozás okozta szájüregi, nyelőcső-, gége- és tüdőrák kockázatának kérdését 1950 óta számos epidemiológiai tanulmányban vizsgálták.

A felső légúti- és a nyelőcsőrák kockázatát azonosnak találták, mint cigaretta esetében, a tüdőrák kockázata általában valamivel alacsonyabb volt. Ezzel ellentétes véleményt találtak egy közelmúltban végzett európai vizsgálatban. A koszorúérbetegség okozta halálozást a szivarozás elsősorban a fiatalabb korosztályokban növeli, idősebbeken, illetve a volt-szivarozókon nem találtak ilyen hatást.

Az említett konferencia az alábbi következtetéseket fogalmazta meg:

1. A szivarozás elterjedőben van mind a fiatalok, mind a felnőttek között;

2. Ha valaki cigaretta helyett szivart szív, ezzel nem csökkenti a nikotinaddikció kockázatát;

3. Az elszívott szivarok számának és a beszívott szivarfüst mennyiségének emelkedésével a szivarozással kapcsolatos halálozás kockázata megközelíti a cigaretta okozta kockázat mértékét;

4. A szivarfüst magasabb koncentrációban tartalmaz toxikus és rákkeltő anyagokat, mind a cigaretta; zárt térben kifejezetten levegőszennyező hatású;

5. Ismert, hogy a szivarozás tüdőrákot és a felső aerodigestív szakasz rákját okozza.

Vadász Imre dr.

Orvosi Hetilap

Folyóirat referátum

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr6714291101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása