Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Dohányozhatnak-e a katolikus papok?

2018. november 08. - The Cigarmonkeys

Dohányozhatnak-e a katolikus papok? 

A kérdés felmerült a gyakori kérdések oldalon is. Meg felmerült úgy is, hogy dohányozni bűn-e. E kérdés eldöntésében a hívő ember magára van hagyva, mivel a Biblia erre vonatkozóan nem fogalmaz meg semmit.

A katekizmus ezt írja:

2289. Az erkölcs felszólít ugyan a testi élet tiszteletére, de nem tekinti abszolút értéknek. Szembeszáll az újpogány fölfogással, amely a testkultuszt hirdeti, feláldozva annak mindent, bálványozva a fizikai tökéletességet és a sportteljesítményeket. Ez a szemlélet - a válogatás miatt, amit az erősek és a gyengék között folytat - az emberi kapcsolatok eltorzulásához vezethet.
2290. A mérsékletesség erénye arra indít, hogy kerüljünk minden túlzást az evésben-ivásban, az alkohol, a cigaretta és a gyógyszerek fogyasztásában. Súlyosan vétkeznek, akik ittas állapotban vagy a gyorsaság mértéktelen élvezetétől indítva mások vagy saját biztonságukat veszélyeztetik az utakon, a tengeren vagy a levegőben.

Vagyis mérsékletesen lehet dohányozni, legalább is én ezt úgy értelmezem. Persze kérdés, hogy a dohányzásban mi a mérsékletesség?

Sok baja volt az egyháznak a dohányzással. 1583-ban egy limai szinódus megtiltotta a papoknak, hogy mise előtt dohányozzanak, szippantgassák a dohányt, vagy rágcsálják azt. 

1642. január 30-án kelt bullájában, a Cum Ecclesiae-ben VIII. Orbán pápa megtiltotta, hogy bárki dohányozzon a templomokban.  Akkoriban annyira elterjedt volt a dohányzás, hogy a hívek, ministránsok, kórustagok, de még a papok is dohányoztak a szentmiseáldozat bemutatása közben is.

1650-ban X. Ince megerősítette elődje rendelését, és újra megtiltotta a dohányzást a templomokban, kápolnákban, a sekrestyében.

XIII. Benedek, aki maga is szeretett tubákolni, újra megtiltotta az oltárnál és a tabernákulumnál való dohányzást, illetve kiközösítés terhe mellett kitiltotta a dohányt az egész Szent Péter-bazilikából. Ekkoriban merült fel az a kérdés is, hogy a dohányzás vajon a böjt megtörésének számít-e. Liguori Szent Alfonz szerint nem számít a böjt megtörésésnek. 

XIV. Benedek úgyszintén rendszeres tubákos volt. Ahogy IX. Piusz is. És XIII. Leó is. X. Szent Piusz tubákolt és szivarozott is. Még egy szivarmárkát is elneveztek róla. 

il_fullxfull_1380071714_kb24.jpg

XV. Benedek nem dohányzott, XI. Piusz alkalmanként szivarozott. XII. Piusz nem dohányzott, XXIII. János pedig cigarettázott.

xxiiijanoscigizik.jpg

VI. Pál sem dohányzott, ahogy I. János Pál sem. És II. János Pál sem. 

XVI. Benedekről viszont az hírlik, hogy nem veti meg a cigarettát – vagy legalábbis egyszer látták, amint elmélyülten járkál a vatikáni kertekben, és Marlborót szív.  

Hogy Ferenc pápa dohányzik-e, azt nem tudom.

>>>Papok és a dohányzás

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr7314360353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása