>>> Füstölgő Szivarok Álló Motorok
Az ideális szivar megtalálása nem is olyan könnyű, mint hinnénk. Az első és legfontosabb a jó szakember megtalálása, hiszen kezdőként nagyon nehéz eligazodni a szivarok széles választékában. Ezenkívül a Maxim szivarspecialistája szerint három olyan dolog van, amit vásárláskor figyelembe kell venni: a származási hely, a méret és az erősség.
Az első domináns a hely a terroir, hiszen a kávéhoz hasonlóan az adott ország talajszerkezete, klímája nagyban befolyásolja, milyen karakterűek és ízűek lesznek a dohánylevelek. Kuba földrajzi adottságai, talajminősége és klímája ideális a dohánytermesztéshez, ehhez adódik hozzá a dohánymunkások szakértelme, így nem csoda, hogy régóta onnan származnak a legfinomabb szivarok.
A méret szintén fontos, hiszen ebből meg lehet állapítani, mennyi dohányból készítették a szivart, mennyi ideig tart és milyen aromájú, mivel az igazi ízek a szivar felétől kezdenek előjönni. Tehát a méret megválasztásakor nagyon fontos tudni, mikor, milyen alkalomból – és mennyi ideig – fogjuk ízlelgetni.
Az erősség megállapítása nehéz és szubjektív dolog, ezért mindenképp szükség lehet tapasztalt szakértő véleményére. Azt tartják, hogy a sötétebb árnyalatú szivarok általában erősebbek, míg a világosabbak gyengébbek. Ez azonban nem feltétlenül igaz, ugyanis a szivar belsejének levelei határozzák meg a testességet, nem pedig a burkolólevél.