Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarfüstbe burkolózott gondolatok

... a mennyország illata a fanatikusoknak – a pokol kénköves bűze a viszolygóknak ...

2019. február 04. - The Cigarmonkeys

szivarfustbe_burkolozott_gondolatok.jpg

Valahol olvastam egy mondatot, ami megragadott: a mennyország illata a fanatikusoknak – a pokol kénköves bűze a viszolygóknak. Nos a szivar, a szivarozás – hiszen ezt takarja a fenti titokzatos megfogalmazás – valóban egy szűk réteget csábító, kicsit talán különcnek mondható elfoglaltság.

Utóbbi szóra kerestem gondolataimban a szinonimákat, mert igazándiból nem is tudom, mi volna a helyes megfogalmazás. A szivarozás egyfajta szertartás, ami időt, kellő érzékenységet, rituálékat vonz, követel meg magának.

Magam elé képzelek egy könyvtárszobát, egy nagy, süppedős fotellel, ahol a ház ura eregeti a szivarfüstöt. Persze nem kell feltétlen ilyen környezetbe helyezni a szivarozást magát, mindenesetre egy pohár finom konyak, whisky, vagy testes vörösbor sokak szerint teljessé teszi a szivarozás szertartását.

No és ott van alanyunk, a szivar maga. Kényes jószág, mondhatom. Mindenféle szerszámok szükségesek, hogy a kellő méltóságot megadjuk neki. Ha valakinek a szivarozás a szenvedélye, mindig tartson magánál szivarvágót, mivel nem illik leharapni a szivar végét. Aztán meg ott a cédrusfa gyufa, no jó, ez nem létszükséglet, lássuk be, de a szivarozást magas fokon művelőknél nem lehet kifogás.

A hamuzás sem illendő dolog: finom mozdulatok, egyharmadnyi elhamvadó szivarvég, előre levágott, vagy leváló szivargyűrű, ami a szivar minőségét és értékét jelzi. Komoly előkészületek előzik meg a szertartást.

Ügyesen kell bánni a szivart kívülről körülölelő dohánylevéllel is, hiszen ha megsérül, mikor a szivar végét – az úgynevezett kupakját – levágják, az íz-élmény is más lesz, keserű íz keveredik az egyedi ízvilágba.

A szivart nem szabad beletartani a lángba, forgatni ildomos 1-2 centiméterre a láng fölött, míg felizzik, átperzselődik a vége, miközben finoman beleszippant az ember. Elképzelték? Nekem például azonnal  beugrik Winston Churchill fotója, de bizonyára Önök is tudnának néhány szivarozó, közismert személyiséget említeni.

A kubai szivar még a laikusok számára is fogalom, de a számtalan Kubából származó remekmű mellett a világ más országaiban is készülnek kiváló minőségű szivarok.

Ahogy vannak a borok világának szakértői, úgy a szivarok készítéséről és fajtáikról, a szivarozási szokásokról ennek a világnak avatott ismerői szólnak és írnak blogokon, exkluzív kiadványok lapjain.

Ennek a  különleges  világnak néhány kelléke a Galéria Savaria lapjain is fellelhető. Böngésszen bátran, vagy olvasson bele az ajánlott források bármelyikébe, további érdekességek után kutatva!

Galéria Savaria

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr9314607560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.