Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Zino Davidoff - A gentlemanek szivarozásának alapszabályai

Ez a szivaretikett tízparancsolata

2019. március 06. - The Cigarmonkeys

1_10.jpg

A svájci dohánygyáros, Zino Davidoff írt egy esszét 1967-ben, melyben összefoglalta, melyek a gentlemanek szivarozásának alapszabályai. Elmondjuk a tíz legfontosabbat, hogy ha szivarra támadna kedved, tedd olyan elegánsan, mint egy igazi, vérbeli nagymenő.

1: Sose oltsd el a szivarodat!

2_7.jpg

Az első és egyik legfontosabb szivar-aficionádó szabály. A szivart, mikor már nem szívnád tovább, csak hagyd a hamutálban elégni – az elnyomott szivar vulgáris gesztus, plusz nagyon rossz illatanyagokat szabadít fel az amúgy is erős dohánytermékből.

2: Ne szivarozz humidornál

3_5.jpg

A  humidor dohánytermékek (szivar, pipadohány, vagy cigaretta) tárolására szolgáló, általában 65–75% közötti relatív páratartalmat biztosító, fából vagy bőrből készült doboz, vagy szoba. Davidoff nem ajánlja, hogy nyitott humidor doboznál vagy humidor szobában szivarozzunk, mivel a füsttel megváltoztatjuk a levegő konzisztenciáját, így a még el nem szívott szivarok minőségét rontjuk.

3: Mindig magad vágd a szivarod

4_5.jpg

Habár elegánsabb szállodákban és bárok teraszain, esetleg a kevés, fennmaradt szivarszobákban még a mai napig felajánlják, hogy megvágják a szivart, Davidoff szerint egy igazi úriember saját maga vághatja csak megfelelően a szivart. Nincs magyarázat – ez kérjük szépen elvi kérdés.

4: Ne dugd fel az orrodba

Mikor szivart vásárolsz, nagyon bunkó gesztus az orrodhoz érintve megszagolni a szivart. Ugyanúgy érezheted a dohány aromáját, ha annak végét fél hüvelyknyire közelíted az orrodhoz.

5: Ne szóld le mások szivarját

5_2.jpg

Davidoff kihangsúlyozza, hogy ha valakikkel együtt szivarozunk, sose illessük becsmérlő jelzőkkel mások szivarját. Ha szeretnénk a különbséget kihangsúlyozni, csakis a magunk szivarját illessük pozitívumokkal – másokéra ne mondjunk semmi negatívat. Valamint külön hozzáteszi: sose dicsekedj el vele vagy kérdezz meg másokat, hogy kubai-e a szivarjuk – nagyon hozzá nem értőnek tűnsz tőle!

6: Ne használd más szivarvágóját, miután már a szádban volt a szivar

Egyrészt vulgáris, másrészt egészségügyi szempontból sem a legelőnyösebb. Davidoff azt mondja: csakis a saját szivarvágódat használd, amely lehetőleg legyen egy duplaélű vagy V alakú szivarvágó. Semmiképp se használj más vágóeszközt, a szivar végének leharapása pedig a főbenjáró bűnök legnagyobbja.

6_3.jpg

7: Csak szivargyufával vagy szivar öngyújtóval gyújtsd meg

Azért, mert a hagyományos gyufa és a normál öngyújtók mind-mind olyan kémiai anyagokat juttatnak a szivarodba, melyektől jelentősen megváltozhat a dohány íze, aromája, valamint a túl nagy, túl közel tartott láng is ront a szivaron. A szivargyufa mellesleg jóval hosszabb is a háztartási gyufánál, mert hosszabb idő rágyújtani egy szivarra. Természetesen a gyufa a legklasszikusabb választás.

7_2.jpg

8: Ne szivarozz gyorsan

A szivarozás egy szertartás: ne siesd el. Ha elalszik, fél-egy perc után gyújtsd meg újra, ne azonnal; hagyd, hogy hűljön a szivar teste. Így sokkal tovább élvezheted a szivar egyedi aromáit, ízeit.

9: Körkörös mozdulatokkal hamuzz

8.jpg

Habár sokan szeretik kivárni a drámai hosszúságot hamut, a legjobb szivarhamuzási módszer mégis az, ha finoman a hamutál szélénél végigforgatod a szivarod végét, csinos kis tölcsért formázva az elejéből. Ezzel elkerülöd azt is, hogy egy hirtelen jött széllökés az öltönyödre fújja a menőzésből nem lepöckölt hamut.

10: Ne „láncszivarozz”

Davidoff végül azt is tanácsolja, hogy semmiképp sem szívjunk el több szivart gyors egymásutánban; ugyanis a szájpadlásunk annyira tele lesz a szivar erős jegyeivel, aromáival, ízével, hogy körülbelül felesleges is még egyre rágyújtani, nem fogjuk érezni. Legalább fél órás szünetet javasol két szivar között, valamint azt, hogy citromos szódát fogyasszunk, mely megtisztítja a szájpadlást. De természetesen a kedvenc rumunkat vagy whiskynk végét is komótosan elkortyolhatjuk addig – mert a szivarozás nem munka, hanem élvezet és hagyomány, melyet gentlemanhez illően művelve lesz igazán tökéletes az élmény.

Ha kipróbálnád ezeket a bölcs tanácsokat a gyakorlatban is, akkor a Fashion Street-i Cigar Towernél jobb helyen nem is szerezhetsz be pár szál csodás szivart – hogy az utca egyik teraszán egy fantasztikus ital mellett élj az úriemberek füstös hagyományának.

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr9514673501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása