Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

A SZIVARHOZ NEM ÉRTŐKNEK egyik szál olyan, mint a másik

2019. április 12. - The Cigarmonkeys

Másfél óra szabadidő – legalább ennyire van szüksége annak, aki a Magyarországon kapható legdrágább szivart akarja elszívni.

A jól ismert Cohiba család tagja, a Siglo VI egy kubai, kézzel készített darab, egy szál itthon 11 600– 14 360 forintba kerül. Internetről ennél sokkal olcsóbban is megrendelhet?: egy amerikai cég 129 dollárért (26 100 forintért) kínálja az ötszálas dobozt, német online boltban pedig 19,5 euró (5012 forint) egy szál.

bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_4_1.jpg

A SZIVARHOZ NEM ÉRTŐKNEK egyik szál olyan, mint a másik – legfeljebb hosszabb, vastagabb és intenzívebb a füstje, sőt még a gépi szivart sem mindig tudják megkülönböztetni a kézzel sodorttól. Pedig előbbi sem tartozik az olcsó tömegáruk közé, sőt kezdő szivarozóknak kifejezetten egy könnyű, gépi szivar ajánlott. „Ha ugyanis valaki egy nehéz, földes ízvilágú kubai Cohibára gyújt rá életében először, akkor elképzelhető, hogy csalódni fog, mert a kezdőknek erős, maró lesz a füstje” – mutat rá Acsay Antal, a Cigar Tower üzletvezetője.

GÉPI SZIVART AKÁR már 550 forintért vehetünk tízszálas dobozban a legtöbb trafikban és dohányboltban, de kapható olyan gépi szivar is, amelyet műanyag, ritkábban fémtartóban árulnak szálanként. Sem a tokok, sem a dobozok nem zárnak légmentesen, márpedig a kézi szivar tárolásának egyik legfontosabb tárolási szabálya a párásítás. Erre speciális, általában spanyol cédrusfából készült párásító dobozok – humidorok – vannak, amelyekben desztillált víz és párásítókészülék segítségével folyamatosan 72 százalékon tartják a páratartalmat.

A SODRÁSTECHNIKA MELLETT a gépi és a kézi szivarok között különbséget kell tenni abban is, hogy előbbiek között előfordulnak ízesítettek, például vanília- vagy éppen cseresznye ízben, míg a prémium vagy kézi szivarokat általában nem ízesítik. A szivarozás közben érzett ízhatások hasonlóak ahhoz, mint amikor bort fogyasztunk, hiszen itt is sok minden függ a termőterülettől vagy éppen a dohány minőségétől, így van olyan szivar, amelyiknek a füstjében felfedezhetők akár a vaníliára emlékeztető jegyek is. Persze mindezeket csak azok érzik, akik már legalább fél éve szivaroznak, és némi tapasztalatra tettek szert.

A TÖBBI KÉZI SZIVARHOZ HASONLÓAN a Cohiba Siglo VI is három fő részből áll, ezek a belső tölteléklevél, a kötőlevél és a külső borítólevél. Ezekhez más és más dohányfajtát használnak. Egyes országokban, például Kubában és Mexikóban általában minden össze tevő hazai termőterületről származik, míg például dominikai szivarok esetében általában több ország dohányaiból állnak össze. A neves kubai szivarok, mint a Montecristo, a Romeo y Julietta, a Hoyo de Monterrey vagy a Cohiba azonban Kubán belül is az egyik legjobb termőterületről származnak. A Vuelta Abayo régiónak jellegzetessége a különleges mikroklíma, az itteni dohányból származó szivarok pedig a világ legjobbjai.

cohibabox.jpg

A COHIBA CSALÁDNAK A TAGJA az a Siglo VI is, mely kimondottan haladó szivarosoknak ajánlott, mivel erős, testes a füstje, ráadásul legalább másfél óra kell ahhoz, hogy nyugodtan elszívják. Ehhez hozzájárul a különleges mérete is, mely a legkisebb (cigarillo) és a legnagyobb (double corona) között helyezkedik el, és a robustóhoz hasonlít leginkább. Igaz, a Cohiba Siglo VI nem annyira vastag, gyűrűmérete: 52 rg (azaz ring; ami ez esetben 20,64 mm-nek felel meg). Az, hogy sokáig tart elszívni, egyrészt a kubai dohány égési tulajdonságainak köszönhető, másrészt a szigetországban sűrűbbre, erősebbre sodorják a szivart, így a benne lévő légcsatornák zártabbak. Persze a méret is számít, hiszen a legnagyobb, double corona mérető szivaroknál másfél-két órát is rá kell szánni Ha ennél kevesebb időnk van, fél óra alatt kellemesen el lehet füstölni egy club vagy petit corona mérető szálat. Persze csak ha folyamatosan szívjuk, mert egy hosszabb beszélgetés során előfordulhat, hogy újra és újra meg kell gyújtani a szivart. Természetesen az sem mindegy, mivel, mert a benzines gyújtó és a gyertya hatással vannak a szivar aromájára – márpedig senki sem szeret benzinszagot érezni a szájában. A legjobb a cédrusháncs vagy az ebből készült speciális gyufa, esetleg a butángázos szúrólángos gyújtók és a vihargyújtó. Mindezek előtt pedig le kell vágni a szivar végét – a sapkát – egy külön erre a célra készült szivarvágóval. A speciális olló vagy a guillotine formájú vágókat már akár ezer forintért megvehetjük, de ebből is készülnek több tízezer forintos darabok.

Haszon Magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1914760894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása