Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Mohilla Trafik Bécs Kohlmarkt

Bevezetés a szívástanba - HVG 2005. dec. 21.

2019. április 24. - The Cigarmonkeys

mohilla_maria_kohlmarkt_trafik.jpg

Szivarja válogatja, milyen itallal élvezzük a füstölés gyönyörét - magyarázta a HVG-nek a régi Bécset idéző kohlmarkti dohánybolt 19 esztendős hetedik generációs "trónörököse", Maria Mohilla, aki lány létére szivarozik, tubákol, és mindent tud a pipákról is.

mohilla_maria_kohlmarkt_wiena.jpg

"A kubai szivar nagyon nehéz, érződik benne a föld íze, fűszerezettsége csekély, whisky illik hozzá. A dominikai szivarok sokkal könnyebbek, az egyik diósabb, a másik fűszerezettebb, ezekhez fehérbor dukál, szintén könnyű, virágos ízzel. A fűszeres nicaraguai szivar mellé vörösbor passzol, a csípős brazilhoz édes jégbor vagy koktélféle ajánlott."

 

Aki ismerősének akar alkoholfogyasztási szokásaihoz illő nikotinos ajándékot venni, annak érdemes betérnie a bécsi belváros szívének számító Kohlmarkt legendás dohányboltjába Maria Mohillához. A 19 éves lány az egykori K. und K. udvari dohányszállító dinasztia hetedik generációját képviseli, édesapja kivételével mindig a család nőtagjai vitték a boltot.

mohilla_maria_kohlmarkt_trafik_2.jpg

Ausztriában a trafik, azon belül a speciális dohánybolt tulajdonlásáról az állam dönt. Az üzletek nem örökölhetők, ha egy adott tulajdonos befejezi tevékenységét, a tulajdonjog visszaszáll az államra, és újabb jelentkezőnek adja ki a működési engedélyt. Az idősebb, valaha pipagyárosként is ismert Mohilla hamarosan 70 esztendős lesz, leánya - tekintettel a családi tradíciókra - úgy örökölheti csak a vállalkozást, ha hét évig alkalmazottként dolgozott benne. Maria élelmiszer-ipari iskolát végzett, innen az italismerete, de 15 éves korától tanítás előtt és után a boltban volt. Mindaddig férjhez sem mehet, amíg rá nem száll a tulajdon, nehogy anyagilag túlságosan függetlenné váljék a dohánybolttól. Azaz: ha van dohány, nincs dohánybolt. Azt sem engedik az előírások, hogy a jól menő, csak a dohányra szakosodott trafikok tulajdonosai második, harmadik üzletet nyissanak, csak a meglévőt szabad bővíteni.

mohilla_maria_kohlmarkt_2.jpg

Maria Mohilla, mondhatni, az anyatejjel szívta magába a dohányfüstöt. Ő maga, ha szivarozik, nem a keskeny, hosszú sodrású női szivarokat szereti, hanem a dús levelű, rövid, vastagokat, szerinte ezek az igazán ízesek. Legidősebb ügyfele egy 94 éves, de 60-nál alig többnek kinéző bécsi dáma, aki havonta kétszer vásárol nála egy-egy Indo-Chief márkájú, vagy 25 centiméter hosszú, 3 centi átmérőjű óriásszivart, és barátnőivel addig tart a bridzsparti, amíg ő a szivar végére nem ér. A leendő tulajdonosnő elárulta a HVG-nek, egyszer már ő is végigszívott egy ilyen szivarmonstrumot, négy és fél órát tartott, a végére, finoman szólva, belesápadt.

A vevőkört főleg a bécsi belvárosi polgárok alkotják, de filmsztárok, olajmágnások is megfordulnak a boltban, anno Diana hercegnő is betért, a bánásmód mindenkivel egyforma.

Magyar kuncsaftok is jönnek, élvezik, hogy az anyja révén félig magyar Mohilla kisasszony anyanyelvükön tartja szóval őket.

Kezdő szivarozóknak a közepes minőségű illatos dohányrudakat ajánlja Mohilla, mert a drága szivar előnyeit, például azt az ízt, amely az öt évig boroshordók közötti tárolásból adódik, egy induló szivaros még nem tudja értékelni.

mohilla_maria_kohlmarkt.jpg

  • A szivart sohasem szabad csak félig szívni és aztán újragyújtani, mert akkor már benne reked a füst, íze keserű, és szárítja a szájat.

  • Nem középen, hanem a végén kell a szivart fogni, mert a legenyhébb nyomás is árt a légáramlásnak.

  • Szivart is, pipát is csukott szájjal, orron át kötelező szívni, így lesz ideális az oxigénellátás, a füst letüdőzéséről szó sem lehet.

A bécsi kávéházak idősebb szivarozói éket vágnak a szivar szárába, a fiatalabbak egyszerűen egyenesre vágják, vagy a két legfelső levelet bontják meg. De van, aki harap, van, aki fúr a szelelés kedvéért.

Mohilla évek óta jár szivarfelismerő versenyekre, címkéjüktől megfosztott szivardarabokat kell tudni azonosítani. Élvezi, hogy komoly urakkal kel szinte gyerekként versenyre, vitatkozgatva, könnyedén bemondva a tutit.

Az osztrák dohányboltok csak osztrák importőröktől vásárolhatják portékáikat. Az árak szabottak, a piac teljesen felosztott, a szállítók egymás között kiosztják, melyik szivarfélét melyikük árusítja. A cigarettán mindössze 3 százalékos a trafik haszna, a szakboltok nem is bánják hát a cigaretta elleni reklámkampányt.

Sokkal nagyobb üzlet a szivar, a vásárlási és eladási ár között 18 százalék a különbség. A trafikoktól szivart vásárló kávéházak, bárok, éttermek, szállodák akkora hasznot tesznek még a szivarokra, amekkorát csak akarnak.

A "trónörökösnő" megmutatja, üzletükben egy hónapig tárolják üvegfalú, hatalmas párásító szobákban az importőrtől "csontszárazan" érkezett szivarszállítmányokat. Életre keltik az üzletbe reparálásra hozott, elszáradt, például örökségből származó szivarokat, sőt kívánságra ragasztják is az összetört leveleket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr2714784368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása