Először is, a kezdőknek meg kell tanulnia, hogy hogyan kell rendesen meggyújtani egy szivart. Használj egy olyan vágót (cutter ill. sliccer, ami egy rést vág a szivar végébe) a szivar végének (az a fél, ami majd a szádba kerül) levágáshoz, amit külön erre terveztek
Ha lehetséges, akkor a szivar végét egy cédrusszállal gyújtsd meg, és mindenképp kerüld el a sima gyújtókat, amit a cigaretták gyújtásához használnál. Ezek néha kellemetlen szagot árasztanak, ami egy jó szivart elronthat.
Ha ragaszkodsz az öngyújtóhoz, akkor próbálj meg egy gázöngyújtót használni, mert ez minimalizálni fogja a kellemetlen szagot. Az öngyújtók használata könnyen elronthatja a szivar végét, ezért törekedj a sima fa gyufák használatára. A klasszikus gyújtó a fidibusz.
Hogyan kell meggyújtani? Egyszerűen gyújtsd meg a gyufát és tartsd a szivar végét a láng fölé. Ne rakd közvetlenül a tűzbe, hanem csak fölé és szívj bele mélyen amíg meg nem gyullad.
Egy fontos illemszabály: szivarra nem illik tüzet elfogadni! Kizárólag “szolgától”, azaz inastól, pincértől és házigazdától!