Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Sacha Guitry, akinek III. Sándor cár volt a keresztapja - szivarozott és bölcseket mondott

"A luxus az pénz kérdése, az elegancia a műveltségen múlik" - Sacha Guitry

2020. január 20. - The Cigarmonkeys

sacha-guitry-french-actor-smoking-cigarmonkeys.jpg

"Ha igaz, hogy egy zseni születése pont olyan mint egy idióta világra jövetele, akkor az is elmondható, hogy a Havanna Corona befejezése olyan, mint egy ötcentes szivar vége."

Sacha Guitry, teljes nevén: Alexandre Georges-Pierre Guitry (Szentpétervár, 1885. február 21. – Párizs, 1957. július 24.) francia színész, rendező, producer, író, drámaíró.

Apja Lucien Germain Guitry (1860-1925), korának első számú francia színésze volt; többek között Sarah Bernhardt partnere is. 1855-ben a szentpétervári Mihajlovszkij színházban játszott.

Sacha Guitry keresztapja III. Sándor cár volt, aki Lucien Guitry művészetének nagy tisztelője volt. Keresztneve Sacha, azaz Szása, az Alekszandr (Sándor) orosz beceneve. Anyja, Renée Delmas megelégelve Lucien Guitry sorozatos nőügyeit, különösen a Sarah Bernard-hoz fűződő viszonyát, 1885-ben válókeresetet adott be férje ellen. 1889 februárjában kimondták a válást, Sachát anyjának ítélték, aki azonban megengedte, hogy a fiú az 1889-as téli színházi szenzonban apjával együtt Szentpétervárra utazzon, és a színpadon a cári család előtt is fellépjen.

Bár már 1915-ben is forgatott egy filmet, valójában 1935-ben kezdett rendszeresen filmezni, felismerve, hogy a film – szemben a színházzal – szinte örökre megmarad.

1939-ben a Goncourt Akadémia tagja lett. Párizs német megszállása idején végig színpadon volt. Ennek következtében az Ellenállás bevádolta. A Párizs felszabadításakor megkezdődő tisztogatás („épuration”) keretében 1944. augusztus 23-án fegyveres partizánok elhurcolták otthonából. Hatvan napot különböző börtönökben töltött. Barátai ügyvédeket fogadtak megmentésére, végül október 24-én bizonyíték hiányában szabadon engedték. Csak 1947-ben kapott értesítést az eljárás megszüntetéséről („non-lieu”). A felszabadítás idején szerzett élményeit 60 jours de prison (Hatvan nap börtönben) című elbeszélésében írta meg, amely 1949-ben jelenhetett meg először.

Több mint száz színdarabot írt, melyek közül nem egyet meg is filmesített. Több irodalmi műve megjelent magyar nyelven is.

Egyébként Szása még mondott ilyeneket is:

sacha-guitry-inspirational-quote-classy-gentleman-luxury-money-elegance-education-politeness-prints.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr3615417840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása