Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Hova tűnt Lukács György Filozófus szivarozó szobra?

Báró Szegedi Lukács György Bernát született Löwinger György Bernát

2020. február 06. - The Cigarmonkeys

janzer_frigyes_szobra_lukacs_gyorgy_filozofusrol_egyetemi_konyvtar.jpg

Az Egyetemi Könyvtár előcsarnoka 1986. március 21.-étől 1992-ig adott otthont a Janzer Frigyes szobrászművész készítette, az ülő Lukács Györgyöt ábrázoló, egész alakos szobornak, amelyet a Tanácsköztársaság kikiáltásának 67. évfordulóján avattak. A szobrot Földesi Tamás, akkor hivatalban lévő jogi kari dékán leplezte le. (Petőfi Népe/ 1986. márc. 21./ 68. sz., 41. évf. 51-75. sz.)

Az itt közölt fotográfiát, az OSA Archívum munkatársának, Tamási Miklósnak köszönjük, aki azt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének fotótárából kérte el számunkra, és amely e szobrot ábrázolja a könyvtár aulájában.(Budapest, 2011. 06. 21. / Cséka György, Digitalizálási- és raktárrendezési projektvezető közlése)

A szobrászművész e szobrot azonban jóval korábban, 1982-ben, egy a Népszabadságnak adott interjú szerint „magán ambícióból, egyéni elhatározásból" készítette, és szándéka szerint a szellemi embert a filozófus, gondolkodót kívánta megörökíteni.

A szoborral azonban, e rendszerváltás közeli időkben, úgy tűnik, sem a megmintázottnak, sem a könyvtárnak, sem az alkotóművésznek nem volt túl sok szerencséje.

Lukács ekkor már rég nincs az élők sorában. Nem tudjuk, hogyan vélekedett volna a szoborállításról, akarta volna valaha is, hogy megmintázzák (?!?)  Márpedig ekkorra (1986) felerősödtek az elsősorban személye, valamint életműve megítélésével kapcsolatos ellenérzések. ( Ezt az állítást azért merjük megkockáztatni, mert utóbbi megítéléséhez legalább is az életmű alapos ismerete szükségeltetett, volna,  ez pedig a vitázók többsége esetében megkérdőjelezhető volt.)

lukacs_gyorgy_marxista_filozofus_szivarozo_szobra.jpgA könyvtár, mert kis idő elteltével akarva-akaratlan elszánt és elkeseredett szoborvita kellős közepén találva magát, ekkor (három héttel az Ajtósi Dürer sori, valamint a Belgrád rakparti reliefek elleni támadásokat, valamint az EK-t is megfenyegető fellépést követően, úgy döntött, hogy az aula helyreállítását követően, nem kívánja ismét ott felállítani a szobrot. A belső hivatalos levelezés érvelése szerint a szobor felállítására a könyvtárban az „akkori ideológiai tanszékek szorgalmazására”  került sor. A könyvtár vezetése nem értett egyet e döntéssel, nem találván alkalmasnak a naturalista szoborportrét a neoreneszánsz épület előcsarnokába történő felállításra hangsúlyozva, hogy az intézménnyel az ábrázolt személynek semmilyen kapcsolata nem volt. A Lugosi Lugó László által készített felvétel a döntést követő állapotot rögzíti, márpedig így az alkotó, Janzer Frigyes, szobrászművész számára is elfogadhatatlan megoldás született.

 

Janzer szoboreltávolítással kapcsolatos álláspontját nem ismerjük. Feltételezzük, hogy a történtek nem tették őt túlzottan boldoggá.

gyorgy_lukacs_georg_lukacs_was_a_hungarian_marxist_philosopher_aesthetician_literary_historian_and_critic_smoking_cigar_famous_cigar_smokers_cigarmonkeys_11.jpg

A szobor, mint erről a sajtó is beszámolt végül is a Szegedi Lukács-Kör vezetője, dr. Szabó Tibor döntésével/közreműködésével (?) Szegedre került.

forrás : AMIT AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRRÓL TUDNI ÉRDEMES. A LUKÁCS SZOBORRÓL.

Lukács György filozófus szivaros fényképei az MTVA Arcívumából

György Lukács – was a Hungarian Marxist philosopher, aesthetician, literary historian, and critic – smoking cigar

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1615461206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.