Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Melyik ital melyik szivarhoz passzol?

Az idrinks.hu cikke

2020. február 15. - The Cigarmonkeys

szivarok_es_italok_alkoholok_parositasa_kostolasa_1.jpg

Kiindulópontok a szivarok és az italok finomhangolásához

Képzeljük el azt a helyzetet, amikor két régi barát egy nagyszerűnek ígérkező beszélgetésre készül, és szivarokkal, illetve prémium italokkal szeretné még magasabbra emelni az est fényét. Az aromák kapcsolásában a lehetőségek száma csaknem végtelen (lehet karamelles irány, gyógynövényes vonal, fűszeres aromakontextus, de gyümölcsös, juharos, vaníliás, csokis, mogyorós alternatívák is vannak, és hol van még a vége?), kiindulópontként viszont jó tisztában lenni néhány mintával, hogy melyik szivarhoz milyen ízvilággal rendelkező ital illik. Lássunk pár inspiráló példát a szivarok és az italok aromagerincének összhangjára!

A zérópontot jelentő kardinális szabály az, hogy a szivar karaktere alapján kezdjük körvonalazni magunkban, milyen italfajtát tudnánk társítani hozzá. Egy markánsabb, testes szivarhoz általában testes whisky passzol, egy kissé mérsékeltebb erejű szivart meg a jóval könnyedebb whiskyvel érdemes összekapcsolni. Bármelyik elem túlzása vagy hiánya a másik összetevővel való harmónia rovására mehet, például egy kevésbé átütő erejű rum íze teljesen elhalványulhat egy nála lényegesen dominánsabban ható szivarral párosítva.

Az itt bemutatott szemléletmód alkalmazásával rengeteg hibát elkerülhetünk a szivarok és az italok fúziójában, viszont itt is kivétel erősíti a szabályt, és olyan párosítások is léteznek, amikor az egymással egyáltalán nem harmonizáló aromák adják a legizgalmasabb ízvarázst. Arra is bőséggel találhatunk példát, hogy az aromák keveredése során az egyik alkotóelem kiegészíti a másik tulajdonságait: a keserű és savanyú jegyeknek például édesebb vagy pikánsabb kiegészítő jegyzetekre van szükségük, amelyek mérsékelik és finomhangolják őket. Amint az szivarok és italok ízek illeszkedni kezdenek, egyre tisztábbá és fenségesebbé válik a végeredmény!

Vannak olyan prémium italfajták, amelyek kiemelkednek a szivar-párosításokban, és előszeretettel használják őket a legideálisabb aromaegyensúlyok eléréséhez A brandyfajták túlnyomó többsége zseniálisan működik szivarokkal, és ugyanez igaz a whiskykre, különösen a scotchokra. A rum is mennyei kiegészítője lehet a szivarok ízeinek, de egy vermuttal is érdemes kipróbálni a nemes füstölnivalókat. Akkor sem nyúlhatunk mellé, ha egy prémium vodkát vagy gint választunk a szivarhoz, de minél színesebb ízekkel próbálkozunk, annál izgalmasabb párosításokat kapunk!

 szivarok_es_italok_alkoholok_parositasa_kostolasa_4.jpg

A Bourbon-szivar kapcsolat

Ez egy kiugróan frenetikus alap a szivarozáshoz: sokaknak már elve a bourbon kifejezés villan fel az agyában, ha minőségi szivarhoz keres társízt. A Bourbon jellegzetes ízzel bír: felismerhető benne az édes juharszirup, a mámorító méz, a selymes karamell, ám az ital különböző változataiban fás-gyümölcsös aromarétegeket is felfedezhetünk. Ez a zavarba ejtő komplexitás teszi kiemelkedően jó kiegészítő ízzé a Bourbont számos szivar esetében. A Bourbon megédesíti a markánsabb szivarok bőrre emlékeztető, pörköltebb aromáit, míg az enyhébb szivarok esetében is megállja a helyét. A legerősebb Bourbonoknak van egy extra szuperképessége: hangsúlyos buja hordós jegyzetei latbavetésével plusz árnyalatokkal egészíti ki a szivarok ízét.

A könnyedebb Tenessee whiskeyk jobban passzolnak a kevésbé hangsúlyos ízeket képviselő szivarokkal. A rozswhiskeykben feltáruló fűszeresség eszméletlenül ütős a borsosabb aromájú szivaroknál, de ízeik isteni összjátékra képesek a diósabb-mogyorósabb, kellemesen pirítós benyomást keltő szivarokkal is.

Ajánlott párosítások: Egy Maker’s Mark valamelyik testesebb nicaraguai szivarral az igazi. Erős kezdés lehet a tesztelésben a Padrón 1964 Anniversary Series Exclusivo, remek ráfutás a párosításra a Vegas Cubanas Generoso, de a Padrón 2000 Maduro is megér egy misét! A Maker’s Markkal való kombinálás azért működik, mert a whisky édessége mesterien egészíti ki az említett szivarok pörkölt, diós, karamellás és borsos jegyzeteit.

A Maker’s Mark egy édesen lágy, könnyed whisky: színe a karamellát juttatja az eszünkbe, és minden zseniális jellemzőt felvonultat, ami briliánssá tesz egy Bourbont! A Maker’s Mark whisky illatában úgy érezhetjük, mintha fejest ugrottunk volna egy gyümölcsös jacuzziba. Néha felvillannak az intenzív fűszeres aromák, mindezt mézes édesség kíséri, miközben a háttérben a narancshéj kesernyés aromája és enyhe tölgyessége hipnotizál minket.

A borostyánsárga Maker’s Mark whisky ízében rozsos hatás bizsergeti a nyelvünket, amelyet malátás-tejkaramellás édesség kísér, lágy fűszerességgel összefonódó diszkrét diós hatással. A Maker’s Mark whisky lecsengésében a tölgyes szárazság és a tejkaramella összjátékának lehetünk (íz)tanúi, és keresve sem találhatnánk fenségesebb alapot a minőségi szivarokhoz!

 

Kanadai whiskyvariánsok, szivarral megbolondítva

A kanadai whiskeykről sokakban egyből az a sztereotip vélemény fogalmazódik meg, hogy selymesek és simák. Ez a tapasztalat előrevetíti, hogy a kanadai italok nem fogják markánsan elárasztani, illetve felülmúlni a mérsékeltebb ízű szivarok hajszálfinom aromarétegeit. A szivarok kanadai whiskyeykkel való párosítása pompás alkalmat kínál arra, hogy feszegessük a határokat, és megsértsük a gondosan kialakított szabályokat! A testesebb, bőrös jegyzetekkel ellátott szivarok hajlamosak kiemelni a kanadai whiskeykben szunnyadó vanillinkomponenseket. A féktelenebbül fűszerezett kanadai whiskeyk magas rozstartalma pedig remekül kiemeli a szivarok diós-mogyorós elemeit.

Ajánlott párosítások: A Canadian Club Whiskey a My Father Connecticut Robusto szivarral, az Avo XO Preludio szivarral, vagy a Davidoff nemes szivarjával, a Winston Churchillel. A felsorolt szivarok az egészen enyhétől a közepes testességig terjednek, azonban mindegyikükben élénkek a mentás, pörkölt és fűszeres aromák. A Canadian Club Whiskeyben felbukkanó izgalmas fűszeresség érezhető, mégsem annyira erőteljes, hogy elárassza és felülmúlja ezeket az aromarétegeket, inkább kellemesen kiegészíti azokat.

A 6 évig érlelt Canadian Club Whisky kiváló példa a csúcsminőségű rozsos whiskyre. Összetevői között van rozs, malátázott rozs, árpa és kukorica is, ami a hamisítatlan kanadai whiskyk kisimult ízvilágával párosul, némi gyümölcsösséggel kiegészülve.

A Canadian Club Whisky illatában a kiegyensúlyozott fűszeresség és a gyümölcsös frissesség csiklandozza az orrunkat, ami kalandos csavart ad a szivarok ízének. A Canadian Club Whisky ízében folytatódik a könnyed fűszeresség, és a gyümölcsös ízek fergeteges fortissimója, még némi rumos beütésre is felfigyelhetünk. A Canadian Club Whisky lecsengése rövid, viszont kellemesen édeskés.

 szivarok_es_italok_alkoholok_parositasa_kostolasa_3.jpg

Az ír whiskey megédesíti a szivarok aromáit

A másik Jolly Joker ital a szivarokkal való társításhoz rendszerint az ír whiskey, különösen a sima és letisztult ízű blended whiskeyk, amikkel nem vállalunk kiugróbb kockázatot (főként akkor, ha enyhe vagy közepesen erőteljes szivarokhoz isszuk őket). Ha a dohánynak van egy gyümölcsösebb oldala, akkor az ír whiskey egy huncut húzással rezonálni fog erre, és még magasabb élményfaktorra tekeri az aromáit. Az ír whiskyről a legtöbbünknek egyből a kávéval kapcsolás jut az eszébe, ezért játsszunk el a gondolattal, milyen lehet egy szivar kávés jegyzetekkel, amihez alapvetően egy testesebb szivar passzol a legjobban!

Ajánlott párosítások: Tökéletes a Writers Tears, ha a simulékonyan bársonyos ízekkel rendelkező változatban gondolkodunk. Alec Bradley Black Market Esteli szivar, La Palina Classic Rosado Robusto szivar, vagy a Gran Habano Connecticut Lanceno szivar. Mindhárom szivarnál más okból működik a kávés-whiskys aromák keveredése. Az elsőnél egy pörkölt-diós dohányosságot dob fel az édesség, a másodiknál a kávé felvesz egy extrém koktélos jelleget, a harmadik egy mérsékelt erőkkel támadó szivar, amelybe a whiskey némi játékos citomosságot és gyengéd tejkaramellát csempész, így még fenségesebbé teszi utazásunkat az ízek hullámvasútján.  

A Writers' Tears Copper Pot Whiskey az Írországban már-már klasszikusnak mondható háromszoros lepárlásnak köszönhetően selymesen sima ízekkel kápráztat el minket. A Writers' Tears Copper Pot Whiskey a single malt (maláta) és a Single Pot Still whiskeyk káprázatos keveréke. A blendelésből születő whiskygyönyör hátterében a gondos tölgyfahordós érlelés áll, amely aranyló színnel ajándékozza meg az ír italt, és ennek köszönhető a könnyed és egyedi karakterét is.

A Writers' Tears Copper Pot Whiskey illatában érezzük az érzéki vaníliát és a csábítóan édes Créme Brulee-t, amely az Ír Whiskeyre jellemző "zöldes" jegyeket tökéletesen kiegészíti és a gyümölcsök jellegzetes karakterével egészül ki. A háttérben a mézes és fás jegyek is utat találnak az orrunkhoz, és még komplexebb aromákat fedezhetünk fel. A Writers' Tears Copper Pot Whiskey íze is rendkívül összetett. Enyhén száraz malátásságát intenzív fűszeresség hatja át, mindezt az egész szánkat kitöltő lágy mézes édesség követi. A Writers' Tears Copper Pot Whiskey lecsengése kiegyensúlyozott és elnyújtott. Keresse az iDrinks üzleteiben!

 szivarok_es_italok_alkoholok_parositasa_kostolasa_2.jpg

Mikor a brandy odacsap

Az armagnac és a konyak észveszejtően jól illenek a szivarok ízeihez! Egy vallásos ember azt mondaná, hogy a brandyt és a szivart Isten is egymásnak teremtette. A virágos és gyümölcsös brandyk kifinomult harmóniái enyhébb szivarokkal alkotnak közös halmazt. Az idősebb konyakok – különösen a diós jegyzetben bővelkedő, nagy komplexitású XO változatok – a legjobbak az erősebb szivarokhoz. Az egyszeri lepárlással készített armagnacok hihetetlenül sokszínű ízeket vonultatnak fel, és a szivarok széles választékával állíthatóak harmonikus kapcsolatba. Az amerikai brandyk pedig gyakran merészebb hordóízekkel rendelkeznek, és ezek kiegyensúlyozzák a nagyon testes szivarok aromáit.

Ajánlott párosítások: A Hennessy XO Cognac földes aromái remekül illenek a mexikói és nicaraguai szivarokhoz. Ehhez ideális kapcsolás a Wise Man Maduro, a La Aroma de Kuba Mi Amor, vagy a My Father La Opulencia Robusto. A Hennessy XO Cognac komplex ízei és ezek a szivarok azért alkotnak minőségi párost, mert a konyak virágos és gyümölcsös zamata kiegészíti a szivarok földes és pikáns ízeit.

Mi történik, ha legalább 100 eaux-de-vie keveredik egymással, amelyek Franciaország 4 legnagyobb konyaktermő régiójából származik? Így jött létre az „extra old”, 15 évig érlelt Hennessy XO Cognac! Ez egy erőteljes ízvilágú konyak, amely nagyszerűen hangolja össze a fűszeres karaktereket a gyümölcsös édességgel. A francia tölgyfahordóban és Limousin tölgyfahordóban érlelt Hennessy XO Cognac illata karakteres és meghatározó, amelyben fenséges táncot járnak a fűszeres aromák és az aszalt gyümölcsök.

A sötét borostyán színű Hennessy XO Cognac testes és határozott ízében tovább folytatódik az aszalt gyümölcsök és a lágy fűszerek összhangja, amit diófélék és kellemes tölgyes karakterek tesznek még kifinomultabbá.

cigar-barrel.jpg 

Rumos csavar szivarral

A rum édes aromája mindig áldás egy szuper szivarhoz! A fehér rumot használjuk inkább a Daiquirihez és a Mojitóhoz, a szivarokhoz pedig igyunk érettebb, barna színű rumokat. Ezek a rumváltozatok olyan páratlan összhangot tudnak teremteni a szivarokkal, akárcsak a Bourbon: az élénk cukornád és a hordós jegyzetek megtalálják az utat ahhoz, hogy igazi karizmát adjanak a hasonló aromaadottságokkal rendelkező szivarnak!

Ajánlott párosítások: A Bacardi 8 Éves Rum kiváló lesz egy sötétebb, testesebb szivarral! Ötletes szivarválasztás hozzá a La Flor Dominicana, a Double Ligero, az Arturo Fuente, vagy a Chateau Fuente Sun Grown Robusto. Azért nagyszerű döntés a Bacardi 8 Éves Rum, mert rengeteg szivarváltozattal képes összhangot teremteni, és a cukornád simulékony aromatikájával felszabadítja a robusztusabb szivarokban lévő finomabb ízeket. A sima édesség egyensúlyt teremt a szivar durvább aromái között, és teremt ad a bőrös, földes aromák megjelenésének.

A Bacardi 8 Éves Rum beszédes névvel bír: 8 évig érlelték kisméretű tölgyfa hordókban, hogy végeredményként megkapjuk a világ legexkluzívabb lágy rumját. A Bacardi 8 Éves Rum bársonyossága gazdag és komplex íztartományt ígér, és ideális kísérő itala a szenzációs szivaroknak. A cukornádmelaszból születő dark rum illatában parfümös elegancia jelenik meg, sziruposan édes árnyalatait tölgyes jegyzetek hatják át, csekély édesköményes aromákkal.

A borostyánsárga Bacardi 8 Éves Rum ízében a trópusi gyümölcsök gazdag zamata a meghatározó, ám érezhető benne a lágy fűszeresség, a telt édesség, és a szárított gyümölcshéjak intenzív karaktere. A Bacardi 8 Éves Rum lecsengése szelíd és selymes.

forrás: MELYIK WHISKY, BRANDY ÉS RUM ILLIK A LEGMENŐBB SZIVAROKHOZ?

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1815475276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása