Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Te tudtad? Honnan ereddnek a koktélok és a Nascar?

Naív idealisták betiltották az alkoholfogyasztást

2020. február 16. - The Cigarmonkeys

Mire megyünk azzal, ha megtiltunk valamit, amit az emberek szeretnek?

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_2.jpg

Amerikában a Józansági Mozgalom hívei úgy gondolták, ha megvásárolhatatlanná teszik az alkoholt, akkor majd megszűnik az alkoholfogyasztás, és ezzel minden társadalmi problémára megoldás születik. A családon belüli erőszaktól kezdve a nyomoron át a munkanélküliségig minden baj okozójának a szeszfogyasztást tartották.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_6.jpg

Maine államban 1851-ben vezették be az alkoholtilalmat. 1916-ig 26 államban életbe lépett. Az Adóhivatal hatáskörébe került, hogy érvényt szerezzenek a tiltásnak. Azonban az állam jelentős adóbevételtől esett el, ami az alkoholkereskedelemből származott. Valamint minőségi ellenőrzést sem tudtak gyakorolni.

Billy Sunday prédikátor azt vizionálta, hogy megszűnnek a nyomornegyedek, a börtönök helyén művelt földterületek lesznek.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_4.jpg

Ehelyett azonban a szesztilalom az illegális kereskedésnek kedvezett, virágkorukat élték az illegális lokálok, zugkimérések, a szeszcsempészés. Bandák háborúztak az üzletek működtetéséért. Aki alkoholt szeretett volna fogyasztani, szükségszerűen kapcsolatba került az alvilággal.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_8.jpg

A koktélok születése erre az időre tehető. A lokálokban narancslével, gyümölcsökkel álcázták a pohárban lévő szeszes italt.

A NASCAR, az USA első autóversenye is innen nőtte ki magát, feltuningolt autóikon menekültek a szeszcsempészek a rendőrök elől.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_5.jpg

Magyarországon a Nemzeti Dohányboltokhoz hasonlóan tervezik a Nemzeti Italboltok bevezetését. Az elképzelések szerint bort és sört továbbra is lehet ott vásárolni, ahol eddig, tömény italokat, mint amilyen például a gin, vodka, likőr ezután csak a kijelölt helyeken.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_7.jpg

Na és ez a legszebb az egészben: 

Így játszották ki a szesztilalom rendelkezéseit Amerikában

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr6615476298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.