A vágáshoz hasonlóan a meggyújtáshoz is rengeteg eszközből választhatunk. Legyél rendesen felszerelkezve, és kerüld a sima gyufát, gyertyát és a benzines öngyújtókat, mert ezek mind hatással vannak az ízre.
Itt láthatsz különböző szivargyújtókat >>>
Ha hosszú szárú fa gyufát használsz, várd meg amíg a kén elég, mielőtt meggyújtanád a szivart. Továbbá próbálj meg kifejezetten szivarozáshoz használható gyufákat választani, mert a szivar meggyújtása eltarthat egy darabig, és az egyszerű hosszú szárú gyufák gyorsan égnek.
A világban a butángázas öngyújtó a legnépszerűbb választás a szivarozók között. Néhányan fáklya gyújtót használnak, ami egy intenzív egyenletes lángot biztosít a szivar kényelmes meggyújtásához.
Akármelyik eszközt is választod a szivar meggyújtása az alábbi lépésekből áll:
Előmelegítés vagy Pirítgatás: Óvatosan, kellő távolságból előmelegítjük, előkészítjük a szivar végét
Meggyújtás: A láng közelebb hozása és közben a szivar forgatása és szívása
Nagy slukk: A végső nagy szívás a teljes felület begyulladásához
A végső mozzanat: A szivar végének megfújása, az egyenletes égés ellenőrzése érdekében
Ne felejtsd el forgatni a szivart közben. Kizárólag egy irányból történő meggyújtás egyenetlen égést eredményezhet!