Tilos szívásonként lepöcögtetni a hamut, mint ahogy a cigarettánál szokás.
A hamu kezelése, hizlalása művészet. Miért?
Ha túl korán letörik, szabaddá válik a parázs, és túl forrón éghet a szivar. Hasonlóan, ha viszont túl sok a hamu, akkor pedig túl hidegen fog égni.
A magam részéről elegendőnek tartok egy 2-3 cm közötti hamut, de ezt nem is olyan egyszerű elérni, mert sok tényezőn múlik.
Általában azt mondják, hogy a hamu hossza nincs túl nagy hatással a füst minőségére. Szerintem nem igaz, de próbáld ki saját magad! Mindazonáltal, a jó minőségű szivaroknál nagyon hosszú hamu könnyen kialakulhat.
A hosszú hamu többek közt azt jelzi, hogy a szivar tökéletesen egyenletesen lett megsodorva. (Persze a megfelelő hamu eléréséhez elengedhetetlen a jó gyújtás, szívás, és tartás is!) Továbbá azt is mutatja, hogy a dohánylevél is egybefüggően hosszú volt (long filler). Vagyis azok a szivarok, amelyek túl hamar elvesztik a hamut, rossz módon lettek megsodorva, vagy csak vágott dohányleveleket (short filler) leveleket tartalmaznak.
Bizonyos helyeken a rajongók szeretnek azon versenyezni, milyen hosszú hamut tudnak elérni. (Szivar verseny - Hosszú Hamu) Ez mókás dolog és jó szórakozás lehet, de úri körökben célszerű elkerülni. Miért? Mert addig lehet ezzel szórakozni, amíg a hamu le nem törik. Ha szmokingban ülsz és egy kézi csomózású perzsa szőnyeg van alattad, hamar rájössz a helyes válaszra.
Habár a szivartól nagyban függ, az ideális hamu hossza nagyjából 2,5 cm, egy jó szivart ennyit valószínűleg el tud érni. Ha látod, hogy a hamu elkezd megtörni, jobb, ha inkább leválasztod.
A leválasztás sohasem pöcögtetést jelent! Az gyalázat!
Annak érdekében, hogy megtartsd az ideális hamu hosszt, gyengéden támaszd a szivart a hamutartónak és vagy nyomd meg hogy letörjön, vagy óvatosan kezd el forgatni a végét, hogy leválaszd a hamut. Ne nyomd túl erősen, nehogy letörjön az egész hamu. Hát igen ezt gyakorolni kell. Ha a hamu túlságosan, ellenáll, folytasd a szivarozást, és később próbáld meg újra a leválasztást.