Az, hogy meddig szívod a szivart leginkább egyéni preferencia kérdése. A szivar etikett azt mondja, hogy mindössze a feléig szabad elszívni a szivart. Ugyanakkor más források szerint viszont addig kell szívni, amíg el nem éred a címkéig, vagy amíg 3 ujjnyi hosszú nem lesz. És vannak akik a körmükig szívják a szivart, mondván, hogy a végében van a lelke...
Egyenlőre azt mondom, szívd addig, amíg jólesik. Azt viszont biztosan állíthatom, hogy ma csak a legnagyobb menők és az önkínzó mazochisták tesznek le egy félig szívott szivart. Feltéve hogy az egy jó szivar, mert kalandozó kóstolgatásaink közben bele-bele nyúlhatunk olyan szivarba, amit két szippantás után is le lehet tenni.
Valójában, ha csak a feléig szívod el a szivart, az azt jelenti, hogy kihagyod a szivar legérdekesebb részét. A címkék is különböző formájúak és méretűek, némelyik akár a szivar felét is beboríthatja.
Ezek helyett, inkább addig szívd amíg elégedettnek nem érzed magad vele. Vagyis amíg még mindig élvezed a szivart, ne hagyd, hogy bárki megállítson.
Ha igazán élvezed a szivart, akár teljesen el is szívhatod, csak vigyázz, hogy ne égesd meg az ujjaidat. Idővel már magadtól is érezni fogod, mikor érdemes megállni. Mindazonáltal, ha úri környezetben, érdemes inkább előbb eloltani, mint később.
Hogyan kell eloltani a szivart?
Amint végeztél a szivarral, szeretnéd eloltani, de vigyázni kell, a szivart nem szabad elnyomni, mint a cigarettát. A szivart ez nem fogja eloltani, de helyette egy hatalmas füstfelhő keletkezik.
Minimum büdös lesz tőle a szoba, de bizonyos helyeken még le is néznek érte az emberek.
Csak támaszd a szivart a hamutartóra és egy idő után magától is kialszik. Ha otthon dohányzol, várd meg amíg kihűl és ne felejtsd el kidobni a hamut és ami a szivarból maradt. Ha sokáig a szobában hagyod a szivarcsutkát, kellemetlen szaga lesz, ami nem fog egy hamar elmúlni.