- Scarlett Johansson a Moët & Chandon-t választotta, vagy őt választotta a Moët ...?
Néhány szivar kedvelő igyekszik elkerülni a tömény italokat, de néha még ők is megengednek maguknak egy kis alkoholt.
A pezsgő és a szivar egy tökéletes párosítás lehet számukra.
Természetesen, ami az egyik ember szerint egy jó párosítás, nem biztos, hogy egy másik ember esetében is működni fog. Ez egy nagyon hedonista téma, és sok más dologhoz hasonlóan ez is egyéni preferencia kérdése. De a szivarozás és a pezsgőzés esetében is az a legfontosabb, hogy egy nagyszerű élménnyel gazdagodjunk, ahol a végeredmény teljes mértékben rajtunk múlik, beleértve a párosítással való kísérletezgetést is.
Ebben a cikkben szeretném kifejteni, miért gondolom úgy, hogy a pezsgő és a szivar egy nagyszerű párosítás, illetve szeretném megosztani a Cigar Sense által több száz szivar profil alapján megalkotott párokat.
Mi az előnye a szivar és a pezsgő párosításának?
A buborékok szájüreg tisztitó hatása fokozza a szivar ízét, és a tömény italokhoz képest alacsonyabb alkoholtartalom miatt egy magasabb fokú aroma felismerést, érzékelést tesz lehetővé.
Amíg a fehérbor megpróbálja elnyomni az umami (az édes, sós, savanyú keserű, mellett az ötödik íz) részét a szivarnak, addig a pezsgőnek felfrissítő hatása van a szájpadlásra.
Amikor két ehető (/iható/fogyasztható) elemet párosítunk össze, figyelnünk kell a két legfőbb legfontosabb kritériumra, ami nem más mint a harmónia és kontraszt. Erre kell figyelnünk a pezsgő és a szivar esetében is.
A harmónia azt jelenti, hogy az elemek összepasszolnak, és együtt nagyobb élményt nyújtanak, mint külön-külön. Hasonló aromák és hasonló ízek passzolnak egymáshoz.
A kontraszt azt jelenti, hogy az egyik elem „veszít”, de fokozza a másik által nyújtott élményt. Például az édes képes erősíteni a sós ízek érzékelését.
Az ételekhez hasonlóan vannak jellegzetességei a szivaroknak, amelyeket figyelembe kell venni, amikor italt választunk hozzá.
Az öt alapvető íz az édes, savanyú, sós, umami és keserű, amit a szivarozás esetében tovább lehet bővíteni a szájpadlás által érzékeltekkel (!), mint például krémes, száraz vagy fűszeres (/erős). (szájérzésként is hivatkozhatnak rá). Fontosak még aromák, amelyeket a meggyújtott szivarról direkt vagy retrohale szivarozás közben érzékelhetünk. Végezetül pedig az az időtartam is számít ameddig a füst kifújása után még érezzük az ízt és az aromákat. Ha a szivarnál ez sokáig tart, érdemes olyan pezsgőt választani, amelynél ez az időtartam szintén hosszú.
Pezsgő és szivar párosítása: ízek
Nehéz olyan szivart találni, aminek egy jellegzetes íze lenne, a többségük többel rendelkezik. Ha vizuálisan megjelenítenénk minden lehetőséget, egy nehezen átlátható képet kapnánk, de remélhetőleg az alábbi ábra alapján mindenki el tudja képzelni, nagyjából milyen ízű szivarokat párosított a Cigar Sense.
Például lehet egy édes alapú szivar, egy kis krémességgel és fűszerességgel kiegészítve és umami megjelenéssel, mint a Trinidad Fundadores vagy a Perdomo 20th Anniversary Sun Grown Epicure. Vagy például umami alapú, kicsit édes, kicsit fűszeres, kicsit sós, mint a Saint Luis Rey Double Coronas, Romeo y Julieta Belicoso vagy a Padron 1964 Anniversary Torpedo. Továbbá lehet fűszeres alapú, amelyben egyesül az édes, krémes és umami szájíz, mint a Fuente OpusX Petit Lancrero vagy a Davidoff Aniversario N. 3.
Egy nem túl savas pezsgő passzolhat az édességhez, fűszerességhez és krémességhez, hogy megalkossák a kívánt egyensúlyt.
Pezsgő és szivar párosítása: aromák
Az aromák alapján párosított szivarok és pezsgők jobban eltérnek. Az adatok azt mutatják, hogy a legfontosabb aroma jellemzők, mint a diófélék, édes , pirított és fa aromák jól passzolnak a pezsgőkhöz.
Az összes. a szivarokban fellelhető aromák kombinációjának ábrázolása itt szintén túl összetett lenne. Ha jobban meg szeretnéd ismerni az egyes szivarokat, kérdezd meg a dohányárust, vagy látogasd meg a Cigar Sense weboldalát (ingyenes próba időszak).
Érdemes megjegyezni, hogy a jellegzetességek intenzitása, amiket vizsgáltunk összességében átlagos.
Valójában a különböző érzékelések intenzitása a kulcsa a több tulajdonság alapján történő szivar osztályzásnak. Amikor egy szivart egy pezsgővel párosítunk, figyelünk kell arra, hogy az intenzitás, az erősség és a tartósság ne legyen túl sok. Harmónia és egyensúly a kulcs.
Ezért van, hogy sok szivar műértő igyekszik összepárosítani a régebbi évjáratú szivarokat a régebbi évjáratú pezsgőkkel. Persze nem mindenki annyira szerencsés, hogy kipróbálhassa a Don Candido Seleccion Suprema 502-t egy Moët & Chandon 1959-cel.
A Cigar Sense szakértő bírálói szerint a legáltalánosabb nem régebbi évjáratú pezsgőknek lehet egy kellemetlen fémes íze. Az továbbra is fontos, hogy a pezsgő ne legyen túl savas, ha kicsit édes az néha segít. Ezért van, hogy a legjobb eredmények a régebbi évjáratú pezsgőkkel adódtak. Hasonló az eredmény a rozé pezsgőkkel is. Vannak még létező alternatívák, mint például a Franciacorta, Cava, Cremant, Sekt és a legtöbb Kaliforniai szénsavas bor. Ezek szintén jól bepasszolhatnak a szivarok mellé.
A cikk előszőr Franca Comaretto által a Cigar Sense oldalán lett publikálva: https://www.cigarsense.com/champagne-and-cigars/