Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Hogyan ismerjünk fel egy hamis Panama kalapot?

Egy drága nemes szivarhoz illik hozzá is öltözni

2020. július 16. - The Cigarmonkeys

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_1.JPG

Az eredeti panama kalaphoz Toquilla pálmából készült szalmát használnak, s ez a pálmafaj kizárólag Ecuador trópusi partjainál található meg.

Ezek a kalapok pont amiatt váltak híressé, hogy ebből a különleges minőségű Torquilla szalmából készülnek, amitől nagyon könnyűek, kényelmesek és egyszerű őket hordani.

Többek között Churchill, Roosevelt és Napóleon is viselte ezeket a legendás kalapokat.

Habár a természetes színek a klasszikusak, manapság már bármilyen színre befesthető a szalma, persze kizárólag természetes anyagok segítségével.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_2.JPG

Ezeket az aprólékosan kézzel szőtt kalapokat jelképnek és nemzeti kincsnek tekintik Ecuadorban.

Eredetileg a panama kalapok Cuenca városában készültek, ezt a tényt az UNESCO 2012-ben a világ kulturális örökségének a részeként be is listázta.

Napjainkban a leghíresebb panama kalapok az ecuadori Montecristi városkában készülnek, számszerűen évente mindössze 2000 darab !!!

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_3.JPG

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_4.JPG

A szivarokhoz hasonlóan a hamisítványok piaca a panama kalapok esetében is létezik, az utánzatok leginkább Peruban, Kolumbiában, Mexikóban, Japánban, és Taiwanban készülnek.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_5.JPG

Ha azok közé tartozol, akik értékelik a minőséget és a szép dolgokat, itt van néhány tipp, ami segíthet felismerni az eredeti panama kalapokat:

 

1. Kérdezd meg milyen anyagot használtak!  Az utánzatok általában rossz minőségű szalmából készülnek, mint  Iraca, Tetera és Ene. Sőt vannak kalapok rafiából, papírból és műanyagból is.

2. Vizsgáld meg a kalap tetejét! Ha látsz egy kör alakú rózsát, a korona tetején, akkor eredeti, mert itt kezdik el a kézi szövést. A másolatok nem rendelkeznek ilyennel, ott ezek általában négyszög vagy háromszög alakúak.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_6.JPG

3. Az eredeti panama kalapnak jellegzetes illata van! A Toquilla, ami egy rövid törzsű pálma, mely Ecuador egyenlítői nedves trópusi partjain terem sajátos szagot áraszt, innen ered a megkülönböztethetetlen eredetiség szaga.

4. Külön figyelmet érdemel a vissza szőtt karima! Minden varrást és peremet kézzel kell befejezni ugyanazzal a szállal. Az eredeti panama kalap sohasem géppel varrt vagy ragasztott.

Ezeknek a mesterműveknek az esetében olyan szalmakalapokról beszélünk, amire a hozzáértők világszerte remekműként tekintenek, ezért természetesen még a szélének is különlegesnek kell lennie. Tehát fontos, hogy egy szépen befejezett karimát láthassunk, ami kizárólag szalma felhasználásával készült.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_7.JPG

5. Nézz be a kalap belsejébe is! A szövésnek egységesnek kell lennie, s az összefűzött szalmaszálak között szinte semmi hézagot sem szabad látni. Minél kevesebb a lyuk annál, jobb a minőség!

6. Ellenőrizd a címkét, és figyelj az eredeti barna bélyegre, a legexkluzívabb darabok még a készítő aláírásával is rendelkeznek.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_8.JPG

7. Az eredeti kalap, összehajtható, illetve feltekerhető, de ez nem jelenti azt, hogy állandóan így is kellene tárolni! A kalapnak ez a tulajdonsága kizárólag csak arra szolgál, hogy megkönnyítse az utazást. Sokáig helytelenül tárolva a kalap elveszti az alakját, és az csak vasalás hatására nyerhető vissza.

8. Az eredeti kalapokat lehet óvatosan kézzel mosni és vasalni! Legjobb, ha egy kendőt meleg víz alá helyezünk, és ennek segítségével tisztítjuk a kalapot. Mosószer használatát kerüljük!

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_9.JPG

 

 

Ne felejtsd el, hogy az eredeti Panama kalap egy remekmű, mely kézzel készült természetes anyagokból, szóval ekként is bánj vele!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr4316010010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása