Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Érdemes-e rendszeresen szellőztetni a szivar humidort?

Szerintem: Ne nyitogasd!

2020. szeptember 04. - The Cigarmonkeys

Majdnem minden szivaros könyv, minden internetes fórum, de még a humidorok használati utasításai is tartalmaznak olyan ajánlást miszerint érdemes rendszeresen szellőztetni a humidort.

Tényeken alapuló indoklást adnak, mint például „a szivar gázokat bocsájt ki a levegőbe, amelyet a humidor szellőztetésével lehet kitisztítani. Csak a humidor rendszeres szellőztetésével lehet biztosítani, hogy a kellemetlen dohos szagok megszűnjenek”.stb. stb.

Az én véleményem az, hogy ez teljes ostobaság. A dohány aromája a szivarhoz tartozik, és nem a nappalihoz. Minél gyakrabban érintkezik a szivar a levegővel, annál többet veszít a zamatjából. Ez a jelenség különösen nyilvánvaló, ha a szivarok egyenként vannak tárolva a humidorban, és nem dobozokban.

pierre-cardin-milton-glass-top-cigar-humidor-humidor-holds-75-cigars-26.jpg

Itt egy kedves 75 szálas Piere Cardin néven árult kínai dobozocska. 55.000-ért kapható az ebay-en. Van itt minden, márkajelzés, üvegtető, fémberakás, karbon utánzat, digitális mérés, stb. stb. de milyen fából van????:)))

Vessünk néhány pillantást, a következő érvekre, amelyeket a szellőztetéspártiak használni szoktak.

1. A szivaroknak az éréshez oxigénre van szüksége.

Önmagában az teljesen igaz. Ha vákuum csomagolásban tárolnád a szivart, nagyon lassan érne, és alakítana ki különböző aromákat, ezt a tényt több alakalommal is leteszteltem. Ebből viszont helytelen arra a következtetésre jutni, miszerint rendszeresen szellőztetni kéne a humidort. Még egy teli humidorban is marad annyi levegő, ami elég ahhoz, hogy az aromák kialakuljanak, és meggátolja a kellemetlen ízek és szagok kialakulását.

Itt egy egyszerű kísérlet, amit te is kipróbálhatsz (ha van mérőkéd):

Vegyél egy jól záró humidort, töltsd meg szivarokkal, majd zárd le 3 hónapig.   

Ha ellenőrzöd a levegő oxigéntartalmát, láthatod, hogy csak nagyon kicsit fog lecsökkenni, ha egyáltalán változik.

 

>>> Oxigénmérő, oxigéntartalom mérő, Greisinger GOX 100 - Ára: 62.99.-Ft 

Igaz, hogy a szivaroknak oxigénre van szüksége az aromák kialakításához, de azt nem úgy használják azt fel, mint ahogy a növények a szén-dioxidot. A szivar nem belélegzi az oxigént, csak ammóniát juttat a levegőbe, ez a gáz okozza a kellemetlen szagot. Ha a humidor zárva marad, a levegő telítetté válik és ezek a párolgások megszűnnek.

Ezt reduktív tárolásnak hívják, szemben az oxidációs tárolással, ahol a humidort rendszeresen szellőztetik.

Kémiai szempontból a reduktív elnevezés nem túl előnyös, hiszen kémiai értelemben nem történik redukció. Mindössze a szivar által kibocsájtott gáz mennyisége csökken, ami hatással van a szivar aromájára, de mi pontosan ezt szeretnénk. A szivarnak minél tovább meg kell őriznie a dohány illatát, és a jó minőségét.

2. A dohos szag megszüntetéséhez rendszeres szellőztetésre van szükség.

A humidorban egy enyhe istálló szagnak kell lennie. Ezt az ammónia kibocsájtása okozza, és teljesen normális. Ugyanakkor a dohos szag valami teljesen más. Ha a humidornak nyirkos pince szaga van, annak két oka lehet. Vagy túl magas a páratartalom, ami penész kialakulásához vezetett, vagy rossz anyagból készült a humidor (például nem kezelt MDF vagy farostlemez).

Megfelelő tárolás esetén a szivar önmagában sohasem fog dohos szagot árasztani. Az ok amiért sokan ajánlják a humidor rendszeres szellőztetését szerintem két megfontolásból adódhat. Az első, a tény, hogy a passzív párásító berendezések nem képesek hosszútávon a megfelelő páratartalmat szintentartani, a második pedig a nem megfelelő anyagból készült humidor. Ebben az esetben a rendszeres szellőztetés megelőzi a dohos szagok kialakulását, mert csökkenti a levegő túl nagy páratartalmát, és kiengedi a kellemetlen szagot, amit a rossz minőségű humidor okozott, de mindezt a szivar aromáinak elvesztése árán.

germanus_cigar_humidor.jpg

Egy mutatós Germanus márkájú 50 szálas asztali humidor. 36.000 forintba kerül az Amazonon. Szépnek szép, csak kicsi. Napi fogyasztáshoz jó. Érlelésről meg szó sem lehet ilyen humidorkában, mert úgyis állandóan nyitogatni kell.

Következtetésem és tanácsom:

Egy megfelelően kialakított humidor, egy pontos párásító berendezéssel nem igényel külön szellőztetést!

Ha lehetséges tárold a szivarokat a dobozokban, és a dobozokat a humidorban, ez a legtöbb, amit tehetsz a szivar érdekében. Így sok éven keresztül megőrzik az aromájukat és megfelelő módon fejlődnek.

Ha a humidorodban van tálca, akkor vizsgáld meg a levegőáramlást biztosító lyukak szélét. Ha világos barna felületet látsz (MDF), ha csíkokat látsz (rétegelt lemez) távolítsd el a tálcát a humidorból, és a dohos szag jelentősen enyhülni fog.

Az MDF lemezek (Medium Density Fibreboard) közepes sűrűségű farostlemezek, amelyet farostokból műgyanta hozzáadásával hőprésben állítanak elő.

A rétegelt lemez páratlan számú hámozott furnérrétegből felépített falemez. A szimmetrikusan elhelyezett rétegek fafaja és vastagsága azonos. A rétegeket régebben enyvvel, újabban műgyantával ragasztják össze.

A profi humidorokban cédrus tálcák vannak azok nem büdösödnek.

maklary_humidors_grand_cigar_cabinet_perfect_aging_of_1_500-2_000_cigars_4_1.jpg

Itt egy Maklary Grand Cabinet Humidor cédrustálcái láthatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr2516188966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása