Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

A festmény bűne: dohányzás sikerrel és hatalommal való összekötése, pozitív színben feltüntetése

Szégyenletes ostobaság

2022. december 28. - The Cigarmonkeys

A holland Leideni Egyetemen elment néhány professzor esze, történt ugyanis, hogy az egyik tárgyalóból eltávolítottak egy festményt, amely az elmúlt időszakban egyre több vita forrása volt.

a_festmeny_bune_dohanyzas_sikerrel_es_hatalommal_valo_osszekotese_pozitiv_szinben_feltuntetese.jpeg

A kép hat középkorú, szivarozó férfit ábrázol, a vele szemben felhozott vád pedig egyik oldalról a férfiközpontú társadalmak, a patriarchális rendszerek validitásának alátámasztása, másik részről pedig a dohányzás sikerrel és hatalommal való összekötése, pozitív színben feltüntetése.

Ennek következtében hirtelen felindulásból úgy döntött az egyetem néhány munkatársa, hogy ideiglenesen eltávolítja a képet.

Ezt a folyamatot ketten is megörökítették egy-egy Twitter bejegyzésben, először a festmény eltávolítását, majd a tárgyalót, ahol a kép megfordítva, a falnak támasztva pihen a földön.

  • Erre reagálva Uri Rosenthal, az egyetem korábbi előadója, egykori kormányzati miniszter szégyenletesnek és ostobaságnak nevezte a lépést, mellyel az „úgynevezett értelmiségi professzorok” hibát követnek el.
  • Rob de Wijk, a nemzetközi kapcsolatok professzora szerint a kép eltávolítása nem más, mint a történelem újraírására tett kísérlet.
  • A képet megalkotó, most kilencvenéves Rein Dool festőművész „szomorú és ostoba” cselekedetnek nevezte a döntést.

Az egyetem igazgatója, Annetje Ottow arról beszélt, hogy nyílt vitára van szükség a kérdésben, ezért addig is visszahelyezték a festményt az eredeti helyére. A hó elején egy bizottságot is felkértek arra, hogy ezt és az ehhez hasonló eseteket vizsgálja meg.

Az igazgató a képről magáról úgy fogalmazott: „Ezek az emberek egyetemünk megbecsült korábbi adminisztrátorai, az alkotás remek képet fest a történelem azon korszakáról. Ez egy lenyűgöző műalkotás, és mi büszkék vagyunk a festményen ábrázolt, korábbi munkatársakra. Ezen nem változtatnak az események.”

index

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr1018012108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása