Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Rocky Patel: A szivarosoknak harcolniuk kell a jogaikért

2023. február 07. - The Cigarmonkeys

Rocky Patel idei őszi európai „turnéja” egyik állomásaként 2022. szeptember 5-én a Magyar Szivar Világ Facebook-csoport szivarestjén vendégeskedett, itt sikerült elkapnunk egy rövid interjúra. Cikkünk második felében pedig bővebben is mesélünk a Rocky Patel Premium Cigar Company alapítójáról.

 

Úgy hallottam, nem sokat aludt…

Valóban, csupán pár órát. Európai „turnén” vagyunk, amelynek során meglátogattuk és meglátogatjuk a szivarfogyasztókat egyebek között Splitben, Zágrábban, Bécsben, Budapesten, Varsóban és Rotterdamban. Nem sokat pihenünk közben.

A Cigar Journal tavaly egy cikkében arról írt, cége Európában szeretne raktárt nyitni, amelynek kapcsán egy szlovák szivardisztribútorral is egyeztettek. Hogyan áll ez a projekt?

Egyelőre csak gondolkodunk ezen. Nagyon széles a termékválasztékunk, ami megnehezíti egy európai raktár létesítését. Arról még nem döntöttünk, hogy ha valóban nyitunk egy európai raktárat, azt a szlovák céggel, vagy egy harmadik féllel együttműködésben tesszük-e majd. Egyelőre nincs időnk foglalkozni a kérdéssel, mert túlzottan elfoglaltak vagyunk azzal, hogy a megrendelt szivarokat leszállítsuk.

rocky-patel-smoking-cigar-smoking-rights-europe-mission.jpg

A koronavírus-járvány miatt megnőtt a kereslet?

Igen, pontosan.

Hogyan látja a dohányzás helyzetét 2030-ban, különös tekintettel az olyan luxusdohányzási formákra, mint a szivarozás vagy a pipázás?

Úgy vélem, kialakult egy új, fiatal generáció, amely élvezi az élet finom dolgait. Szeretnek jó éttermekbe járni, kézműves söröket, tequilákat, whiskyket isznak. A szivarok is azon dolgok közé tartoznak, amelyeket élveznek. Emellett fontos az is, hogy a fogyasztók egyre jobban képzettek a szivarok világában, egyre több klub létesül.

Hozzá kell tenni továbbá, hogy a kubai szivarok nimbusza leáldozóban van, emiatt egyre többen nyitottak arra, hogy új szivarokat kóstoljanak meg. Így realizálják, hogy azok nagyon jók, sok esetben pedig minőségibbek, mint a kubaiak. Ez pedig egy teljesen új fogyasztói réteget hoz majd létre.

Ön szerint a luxusdohányzásnak árthat majd, ahogyan a törvényhozás viszonyul ehhez a kérdéshez?

Az Egyesült Államokban sokat hadakozunk az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatallal (FDA). Európában már életbe lépett a track and trace rendszer, valamint a dohányzásellenes törvények is szigorúbbak. Tudja, mindenkinek harcolnia kell a jogaiért, másképp elindulhat a szivarfogyasztás csökkenése az európai piacokon.

Szokott pipázni?

Nem. Szívtam már pipadohányt húsz évvel ezelőtt, de azt hiszem, a szivaroknál maradok. Túl macerás nekem.

Ez az első útja Magyarországra? Hogy tetszik az ország?

Nagyon élvezem, Budapest gyönyörű, érződik rajta a történelem, csodás az építészete, tiszta, tele van éttermekkel és kávézókkal. Az emberek nagyon kedvesek, úgyhogy jól érzem magam itt.

Járt Nemzeti Dohányboltban?

Sajnos nem. Úgy volt, hogy ma megnézünk egyet, de elhúzódott a városnézés, így nem jutott erre idő.

rocky-patel-kuzd-a-szivarosok-jogaiert.jpg

Az ember a szivarfüst mögött

Az indiai származású amerikai Rakesh „Rocky” Patel életéről, valamint az általa alapított szivargyártó vállalatról, s annak brandjeiről közel egy évvel ezelőtt olvashattak már a Tobacco 2021/11-es számában, a Szivarvilág rovatban. Most korábbi interjúi alapján azt kívánjuk kicsit jobban bemutatni, milyen ember az említett szivaresten egyébként sokat mosolygó, s szivarjairól előadást is tartó Rocky Patel.

Negyed százada már, hogy az egykori ügyvéd szivarokkal foglalkozik, de eleinte keveset tudott e dohányzási formáról. 2008-ban a Cigar Aficionadónak nyilatkozva arról beszélt, hogy sokat kellett tanulnia, s a folyamat akkoriban még bőven tartott.

„Ez egy tanulási folyamat volt, egy érési folyamat – a dohánnyal foglalkozva minden nap tanulsz valamit. Minél több és több időt töltesz vele, annál inkább rájössz, hogy miket lehet tenni a szivarral. Ugyanarról a farmról származó dohányt lehet különböző eljárásokkal fermentálni, és teljesen más ízűek lehetnek. Annyi változó van egy szivar elkészítésében; nem csak az számít, hogy honnan származik a dohány, hanem fontos komponens a trágyázás típusa, hogyan fermentálod, és hogy miként használod fel a keverékekben a dohányod”

– fogalmazott az említett interjúban. Mint mondta, nem várta, hogy ilyen nehéz lesz minőségi alapanyagokhoz jutni, és bár sokan kinevették az elején, az iparág végül elfogadta, s a beszerzés is könnyebbé vált.

Miközben Rocky Patel jó kapcsolatot alakított ki a piaci szereplőkkel, nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fogyasztókkal is közvetlen legyen a cége viszonya.

„Mi a közemberek szivargyárosai vagyunk, és mindenkit barátként kezelünk, legyen az egy vállalat vezérigazgatója vagy egy munkás. Akár főzünk, golfozunk vagy kártyázunk velük, tényleg kapcsolatba kerülünk, mindannyian – én, a bátyám, Nish, [az unokatestvérem] Nimish – a cégtől mindenki tényleg kapcsolatban áll a végfelhasználóval. Olyan köteléket építettünk ki, amely túlmutat a szivarokon. (…) A szivarok elősegítik a barátkozást”

– fogalmazott Patel a 2008-as interjúban, s ez azóta is tart, mindennek ékes bizonyítéka volt az említett szivarest, amelyen mindenkivel szívesen beszédbe elegyedett, s bár keveset aludt, kedvesen szelfizgetett a vendégekkel. Szintén erről tanúskodik, hogy nicaraguai és hondurasi létesítményeikbe gyárlátogatásokat is szerveznek, ahová a magyar szivarosokat is bőszen invitálta. Mint mondta, egy ilyen látogatás után értékelik igazán az emberek a szivargyártás hosszú és viszontagságos folyamatait, s végső soron magukat a szivarokat is.

A 61 éves Rocky Patelen azért a budapesti eseményen már látszott, hogy nehezebben bírja az éjszakázást és a véget nem érő utazásokat. Ő is érzi már, hogy ideje lassítani, tavaly egyebek között erről is beszélt a The Great Smoke 2021 elnevezésű rendezvényen.

„Valóban lassítottam a 25 évvel ezelőtti énemhez képest, amikor folyton úton voltam, boltokat látogattam, és naponta csak négy-öt órát aludtam. Ez a világjárvány megváltoztatta az életemet. Végre biciklizhettem a környéken, lovagolhattam, tévézhettem, és meglátogathattam a barátaimat. Nem sokat tudtam korábban magammal foglalkozni, így megragadtam a lehetőséget, hogy eddzek, főzzek, élvezzem az emberek társaságát, megnézzem a New Hampshire-i hegyeket, vagy horgászni menjek. (…) Még az irodában is lelassítom a dolgokat, és minden robotpilótán megy, nagyszerű csapatunk van, és dolgozóink egyszerűen hihetetlenek. (…) Azt tervezem, hogy sokkal több időt töltök a szüleimmel, akik 85 és 86 évesek. Szóval nagyszerű volt lelassulni, és igazán élvezni az életet, és a másik oldaláról látni”

– fogalmazott Rocky Patel a szivaros eseményen. Tavaly a Cigar Journalnak nyilatkozva arról is beszélt, az életmódváltást nem csak a koronavírus-járvány eredményezte, hat-hét éve egészségesebben étkezik, igyekszik minden reggel edzeni, s kedvenc sportjait is rendszeresen űzi, legyen szó síelésről, kosárlabdáról vagy golfról. Összességében törekszik arra, hogy megtalálja a munka és a magánélet egyensúlyát.

S hogy Rocky Patel miként jellemezné a szivarjait? 2008-ban erre így válaszolt:

„Úgy gondolom, hogy a szivarjaink rengeteg ízt adnak, de ugyanakkor tiszták, elegánsak és kiegyensúlyozottak”.

A cikk a Tobacco 2022/10-es számában jelent meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivarom.blog.hu/api/trackback/id/tr6218043466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása