Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Beszéljünk már komolyabban is a dolgokról

2024. május 22. - The Cigarmonkeys

1 . Az, hogy a dohány növény a világ különböző részein is meg terem, az koránt sem jelenti azt, hogy bárhol tudnak jó szivart készíteni.

2. Ahol kapitalizmus van a világban, ott lehetetlenség jó szivart készíteni.

Ennek egyszerű az oka, profitot kell termelni a részvényeseknek.

Gyorsabban, hatékonyabban!

Szerencsétlen világunk, nemhogy egy generáció alatt, hanem ha lehet még azon belül szeretne meggazdagodni, s ha éppen úgy, akkor a dohágy bizniszből.

Korunk sztárja, pl. Rocky Patel, akinek egy négyzetméternyi dohányföldje sincs, még sincs lassan egyetlen újszivaros  sem akinek nincs egy közös fotója vele ...

S a legkevésbé sem akarom őt bántani, teszi a dolgát, a kor szelleme szerint.

3. A dohánylevelek gyors szárítását gáztüzelésű gyors szárítókban oldják meg.

Érted, már ahol van gáz. Kubában nem is volt, s jelenleg sincs.

Én most nem is akarok bele menni a szivargyártás rejtelmeibe, de azért nézzünk meg ezt kubai dohánylevél szárítót

kubai_dohanylevel_szarito_szivarob_blog.jpgés nézzünk meg egy újvilági szivarok gyors szárítására kifejlesztett berendezést

ujvilagi_szivarok_gyors_szaritasara_kifejlesztett_berendezest.jpg

Most ne is akarok erről többet mondani.

Akit érdekel járjon utána saját maga.

Egy igazi különlegesség : Partagas Serie E No.2 Travel Humidor - 10 szivarral

2015-ben készült belőle 5.000 darab. Ára: 265.000.-Ft

egy_igazi_kulonlegesseg_partagas_serie_e_no_2_travel_humidor_10_szivarral.JPG

A Habanos előre látta a Partagas Serie E No.2 népszerűségét!!!

2015-ben 5.000 limitált példány készült ebből az elegáns Partagas márkájú

bőrkötéses utazó humidorból, amely 10 darab Partagas Serie E No.2 szivart tartalmaz.

 

Fel van szerelve egy hőmérővel, egy higrométerrel és párásító rendszerrel, valamint tartalmaz egy "dupla kamrás" párásító üvegcsövet is, ahol egyszerre egy szivar biztonságosan tárolható.

A csőbe egy lyukasztóvágó is be van építve, ami praktikus ha csak egy szál szivart akar magával vinni.

Gyári Vitola: Duke
Gyűrűméret: 54
Szivar hossza: 140 mm
Ízerősség: Medium

a_2015-ben_5_000_peldanyra_limitalt_keszult_elegans_partagas_markaju_borkoteses_utazasi_humidor_10_serie_e_no_2-t_tartalmaz.JPG

Az utazó humidor egy elegáns fekete bársony tokban kerül forgalomba, amely megvédi a dobozt a karcolásoktól. Maga a humidor minden oldalán bőrrel borított, puha párnaréteggel. Ahogyan az várható volt, van egy kis párásító, amely tökéletes állapotban tartja a szivarokat, és lehetővé teszi, hogy a dobozból kivéve azonnal el lehessen szívni őket. Egy higrométer és hőmérő segít a szivarok páratartalmának és hőmérsékletének ellenőrzésében. A 10 szivar mellett egy plexicső is található, amely saját párásító oldattal és lyukasztóval rendelkezik. Egyszóval a benne lévő szivar mindig frissen és füstölésre készen marad.

A Partagas Serie E No.2 egy nagyon jól kinéző szivar, annak ellenére, hogy nagyméretű. Meglepő módon nem érzi olyan nehéznek a kezében. A borító meglehetősen sima és olajos, és gyönyörű coloradói színű, barnás-vöröses. Az ujjak között összenyomva a szivarnak éppen tökéletes az állaga, tömése nem túl sok, nem túl kevés, és nincsenek puha foltok. Magán a borítólevélen a dohánylevél minősége kiváló, a szivargyűrű nagyon jól, szinte zökkenőmentesen van felhelyezve. A borítólevélen van néhány erezet, de ez nem változtat azon, hogy ez az egyik legjobban rangsorolt wrapper a Habanók között.

a_partagas_serie_e_no_2_egy_kivalo_habano_szivar_a_bhk_52_vagy_bhk_54_szivarokkal_egyenrangu.png

A Partagas Serie E No.2 egy kiváló Habano szivar.

A BHK 52 vagy BHK 54 szivarokkal egyenrangú.

Közepes erősségű szivar, csodálatos ízprofillal, amelyet többek között krémes ízek, fűszerek, fa, kávé és dió jellemez.


Tökéletes a szivar szerkezeti konstrukciója, egyenletes égés, krémes füst.

Ez a szivar tapasztalt dohányosoknak való!

 

A Serie E No.2 egyszerűen egy fokkal magasabban van, mint a Partagas D No. 4. Mind az ízek, mind az erősség tekintetében.

Dohányzási jegyzetek:

Mielőtt meggyújtja, szagolja meg!

A borítólevél fás (cédrus) és halvány csokoládé illatú.

Égés / szelelés

Miután levágtuk a szivarsapkát, a húzás tökéletes, és fa és dió illatát adja. A Serie E No.2 könnyen meggyullad, és bár az égési vonal néhányszor meg kell javítani, hogy borotvaéles maradjon, a szivar szép világos szürke hamut képez. A nagy gyűrűméret ellenére az erősség már az első néhány szippantástól kezdve felgyorsul. A füst sűrű, rágós és ízletes, dió, mogyoró és száraz gyümölcsök aromájával. Az első szívások felfedik az aromák összetettségét és a szivar erejét.

Első harmad:

A szivar első harmada erős fa, cédrusszerű ízekkel indul, van bőr, dohány és földes tónusok is. Van még néhány gyógynövényes, barna szalma jegye is, fűszer egyáltalán nincs, talán csak egy kicsit a retrohale-ban (a füst orron át történő kiengedése). Az ízek összekapcsolására egy gyönyörű krémesség alakul ki, némi mokka alaphangokkal, citrusos jegyekkel és némi édességgel együtt. Az első harmad ízprofilja tipikus Partagas. Az erősség rögtön az elejétől kezdve felépül, soha nem nyomasztó, de a harmad vége felé erősödik, elérve a közepes tartományt.

Középső harmad:

A középső harmadban az ízek hasonlóak maradnak a szivar első részében bemutatottakhoz. A földes ízek már jobban jelen vannak a többi íz között; a kávé/mokka jegyek is jobban érezhetőek. Ugyanakkor a krémesség is növekszik, miközben némi diósság is megjelenik, egyszóval az aromák egyre gazdagabbak és gazdagabbak. Az erősség ismét felpörög, most már egy erős közepes szivar.

szivarom_blog_partagas_serie_e_no_2_is_a_first_class_cuban_cigar.jpeg

Utolsó harmad:

Az utolsó harmadban a Serie E No.2 megmutatja igazi önmagát, vagyis azt, hogy az egyik legjobb Habano. Az ízek továbbra is érdekesek, és soha nem túl durvák. A krémesség még mindig jelen van, de nem olyan erős, mint az előző harmadokban. A fő íz a mézből származó édesség és néhány finom fűszer szép keveréke. A két íz közötti egyensúly lenyűgöző. Ehhez csatlakoznak a fa, a kávé és a széna ízei. Van néhány sötét csokoládé jegy is, ami érdekessé teszi a szivart egészen a csonkig. Ez egy gyönyörű füst, amelynek erőssége szilárd közepes marad.

Összefoglalva, ez az egyik legjobb Habano a piacon. Az ízek nagyszerű egyensúlya, mindig izgalmas és gyönyörűen felépített. Az ízek úgy fejlődnek, mint egy elegáns zenei szimfónia.

Füstölési idő: 40 - 60 perc (hát én biztos tovább tudom szívni...:)

ITT megvásárolható:

>>> Egy igazi különlegesség : Partagas Serie E No.2 Travel Humidor - 10 szivarral >>>

Van olyan szó hogy Fumelier?

Igazából nincs, de találjuk ki mit is jelenthetne...

A Fumelier egy szivaros szakember, egy szivar sommelier. A "fumelier" kifejezés - a "sommelier" származéka (a spanyol "fumo" szó jelentése - a dohányzás). Ez az elnevezés egy olyan szakemberre utalhatna, aki ugyanolyan jól ismeri a szivarokat, mint a sommelier a borokat.

a_fumelier_egy_szivaros_szakember_egy_szivar_sommelier_1.jpeg

 

a_fumelier_egy_szivaros_szakember_egy_szivar_sommelier_3.jpeg

A Foumeliernek nemcsak ismernie kell az alkoholokat és a szivarokat, hanem az adott vendégnek éppen megfelelő kombinációt kell választania, mert mindenki saját ízlése van.

a_fumelier_egy_szivaros_szakember_egy_szivar_sommelier_2.jpeg

A Fumelier a szivar és az alkohol megfelelő kombinációját választja ki az ügyfélnek, majd vágja, gyújtja és szervírozza a vendégnek.

a_fumelier_a_szivar_es_az_alkohol_megfelelo_kombinaciojat_valasztja_ki.jpeg

Szivar sommelier-ként nemcsak azt várják tőled, hogy mások ízlése alapján alakíts ki párosítást,
hanem azt is, hogy magyarázd el az egyre képzettebb vásárlóknak, hogy mit és miért teszel .

Andy Vajna szivarvágója és szivartartó doboza

Amikor elképzeljük Andy Vajnát, Churchillhez hasonlóan valószínűleg őt is szivarral a szájában látjuk magunk előtt. Nem is véletlen, hogy 2019. január 20-án bekövetkezett halála után a fiumei úti sírhelyét a koszorúk és csokrok mellett szivarokkal is díszítették a néhai producer előtt tisztelgők.

andy_vajna_szivarvagoja_es_szivartarto_doboza.png

Ezt a szivarvágót és dedikált szivardobozt (vagy szakszóval humidort) Andy Vajna 2002-ben a szivargyártás egyik legnagyobb mai alakjától, személyesen Daniel Marshalltól kapta ajándékba.

large_andy_vajna_szivarozik_szivarom_blog_hu_andy_vajna_cigar.jpgMarshall nem akármilyen köröknek szolgáltatja termékeit: 1982 óta nem csak számos színész, zenész és divattervező – köztük Marlon Brando, Arnold Schwarzenegger, a Tiffany vagy a Cartier ékszerüzletek – kedvelt márkája, de több volt amerikai elnök, II. Albert monacói herceg és a brit királyi család is rá esküszik. Andy Vajna pedig Hollywood szivar-kedvelő elitjéhez tartozott, így szinte elkerülhetetlen volt barátságuk.

daniel_marshall_andy_vajna_humidor.jpg

andy_vajna_szivarvagoja_es_szivartarto_doboza_2.jpg

Ezek a gondos kézimunkával kialakított dobozok szinte műalkotásnak számítanak – még akkor is lenyűgözhet megjelenésük és minőségük, ha egyébként nem vagyunk otthonosak a szivar világában.

A doboz borítója lakkozott keményfa sorjából, belseje spanyol cédrusból készült, zsanérjai és zárja 24 karátos arannyal vannak bevonva, és a ma kapható modellekkel ellentétben ez a példány még analóg hygrométerrel, azaz páratartalom-mérő műszerrel rendelkezik.

Források:

Nemzeti Filmintézet - Andy Vajna szivarvágója és szivartartó doboza

Andy Vajna honlapja – Életrajz
A Daniel Marshall története
Variety500 2017 – Andrew Vajna

Magyarországon miért csak Andy Vajna mer nyilvánosan szivarozni?

 

Ha feszült napja van, naponta háromszor gyújt rá, de ha van ideje, akkor ötször is.

 

Talleyrand és a Cuaba Exclusivos szivarok

Cuaba szivarokat jelenleg nem forgalmaznak Magyarországon

Talleyrand-ról ma kevesen beszélnek, még kevesebbet tudnak róla. Pedig hát ... Na én úgy gondoltam, ezen a hiátuson márpedig rögvest változtatnom kell. Meg is vettem hirtelen azt a négy könyvet ami éppen elérhető volt a könyves szakmában. A könyvekhez a Cuaba Exclisivos-t választottam társul. Lássuk eddig mire jutottam.

talleyrand_es_a_cuaba_exclusivos_szivarok_1.JPG

 

talleyrand_es_a_cuaba_exclusivos_szivarok_4.JPG

Niederhauser Emil - Talleyrand - Metternich

Ezt a könyvet teljesen fölösleges volt megírni és kiadni. Végigszenvedtem, de csak kalandvágyból.

Ilyeneket írtam bele 10 oldalanként: rosszul megírt, olvashatatlan, szerkesztetlen, tördeletlen, követhetetlen...

Elolvasását nem javaslom!

Yevgeny Viktorovich Tarlé - Talleyrand

Zseniális, érdekes izgalmas! Tarlé kommunista volt, és a könyv előszavában le is rója a kötelező gyakorlatot, de Taré elsősorban egy óriási tudásanyaggal rendelkező történész volt, olvasása igazi intellektuális élmény.

Jevgenyij Viktorovics Tarle (oroszul: Евгений Викторович Тарле) (1874. október 27. – 1955. január 6.) szovjet történész és az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa. Napóleon oroszországi inváziójáról és a krími háborúról szóló könyveiről, valamint sok más művéről ismert. Jevgenyij Tarle egyik alapítója volt a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének, az orosz diplomáciai egyetemnek. Tarlé élete részletesen >>>

Elolvasását mindenkinek javasolom!

Hahner Péter - Államférfiak - Fouché és Talleyrand párhuzamos életrajza

Most ez a könyv jön, és már izgalommal várom.

"...Aki a fentieket látva úgy érzi, bele sem vágna az olvasásba, rosszul tenné – én egy pillanatig sem untam. De tény: a közel 800 oldalas művet pontosan 2647 lábjegyzet gazdagítja (vajon hogyan tudott „mindent” megtalálni?), csak a névmutató húsz oldalt tesz ki, a főszöveg becslésem szerint legalább 2,5 millió leütés lehet. Hahner minden részletet kikutatott, mindennek utánajárt, aminek hőseihez – Fouchéhoz és Talleyrandhoz – köze lehet: leírt, mérlegelt, elemzett és összehasonlított, végig bámulatosan magas színvonalon. ..."
Államférfiak a forradalom viharában - ÉS KÖNYVKRITIKA - LX. évfolyam, 11. szám, 2016. március 18. >>>

Nógrádi György - Talleyrand

Ezt a könyvet a végére hagytam, talán majd a vízparton ...

"...A könnyen olvasható könyv élvezeti értékét nagyban növeli, hogy számos anekdotát és bonmot-t tartalmaz. Hogy csak egyet idézzünk közülük: „Miután meghalt, Talleyrand-t
így fogadta az ördög a pokolban: »Drága barátom, nagyon köszönöm a szolgálatait, de be kell ismernie, [...] némileg túllőtt az utasításaimon!«”
Regényi Huba - Sánta ördög - Magyar Nemzet könyvbemutató 2022.05.13. >>>

charles_maurice_de_talleyrand_perigord_1754_1838_prince_de_benevent_met_dp319487.jpg

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (kiejtése: ʃaʁl moʁis də tal(ɛ)ʁɑ̃ peʁiɡɔʁ; röviden, közkeletűen Talleyrand; kiejtése kb. tal(e)ran) (Párizs, 1754. február 2. – Párizs, 1838. május 17.) Autun püspöke, Périgord, majd Benevento (1806), utána Dino (1815) hercege. Kiemelkedő, de ellentmondásos megítélésű francia politikus, diplomata, államférfi volt. Sikeresen tevékenykedett XVI. Lajos, a nagy francia forradalom, majd Napóleon, XVIII. Lajos, X. Károly és I. Lajos Fülöp szolgálatában. A történészek egy része szerint rendkívül tehetséges diplomataként és politikusként következetesen és eredményesen működött az akkoriban a jövőt képviselő feltörekvő polgárság érdekei védelmében. Mások szerint erkölcsileg romlott, született áruló volt, aki minden megbízóját elárulta, és kizárólag egyéni haszonszerzés volt a célja. Kétségtelenül végtelenül pénzéhes és korrupt volt, de egy olyan korban, amikor ez nem csak általános, hanem szinte elfogadott volt; viszont társadalmilag és politikailag általában kitűnő pontossággal értékelte a helyzetet és a jövő fejlődési vonalait, felismeréseihez következetesen ragaszkodott és azoknak megfelelően, a társadalmi és a francia nemzeti érdekek védelmében cselekedett. Síkraszállt a forradalmi és a fehérterror ellen egyaránt, nemzetközileg is a békés megoldások híve volt, ellenezte Napóleon céltalan, önsorsrontó hódító politikáját. Ebben a gyors változásokkal terhes történelmi időszakban az általa támogatott rendszereket és uralkodókat akkor hagyta el, amikor azok sorsa – gyakran saját hibájukból – már megpecsételődött, és a történelmi-társadalmi fejlődés új irányt vett.

talleyrand_es_a_cuaba_exclusivos_szivarok_3.JPG

Hosszúság: 145 mm
Gyűrűméret: 46
Erősség: Közepestől teljesig

Vitola: Exquisitos
Dohányzási idő: 1 óra

Minden Cuaba a kettős figurado néven ismert jellegzetes formában készül, amely stílus a 19. század végén a Habanos divatja volt.

A dupla figurádók a szivarkészítők művészetének csúcsát jelentik, és már csak ezért is helyet érdemelnek minden szivarrajongó gyűjteményében.

A cuaba, akárcsak a Cohiba, egy taino indián szó, amely Kolumbusz idejéből származik. Ez volt a nevük egy nagyon gyúlékony bokorról szedett gallyaknak, amelyet az indiánok a "Cohiba" meggyújtására használtak.

talleyrand_es_a_cuaba_exclusivos_szivarok_6.JPG

"Az Exclusivos azon kevés figurádók közé tartozik, amelyek elérhetőek, és azt kell mondani, hogy amikor jók, akkor kiválóak, és a jelenlegi tétel, amit kaptam, teljesen tökéletes. Aranybarna, colorado maduro burkolatok, tökéletes felépítéssel az Exclusivos finom közepes ízű, közepes erősségű füstté fejlődik.

86/100 "...Egy vékony, aszimmetrikus figurado, ami földes és enyhén fűszeres, de az ízekből hiányzik az intenzitás..." - írja a CIGAR AFICIONADO szivarkritikusa.

86 pont a 100-ból ...???!!! De jó, hátha kevesebben vesznek Cuaba Exclusivos-t. Több marad nekem ...:)))

Csak ide szúrom, hogy Cuaba szivarokat jelenleg nem forgalmaznak Magyarországon.

talleyrand_es_a_cuaba_exclusivos_szivarok_2.JPG

A Magyarországon forgalmazott kubai Trinidad szivarok hatósági ára

2023 június Trinidad szivarok ára Magyarország vs. Svájc

Hát ..., Magyarországon nem túl bőséges a választék.

A Trinidad márkájú szivarokból a kubaiak a következő vitolákat gyártják:

Vitola
A cigar factory term for a cigar shape.
Robusto and corona are two examples of vitolas.

Fundadores

Coloniales

Reyes

Vigia

Esmeralda

Media Luna

Topes

Casilda

La Trova (CDH)

Robusto Extra / T

Az első hét a Regular Katalógus szerint folyamatosan gyártásban van, a többi időszakos kiadvány volt, de azért még itt-ott kaphatóak.

trinidad_kubai_szivarok_szivarozas_szivar_arak.jpg

Na mármost, a felsorolt 10 méretből jelenleg 2 félét - Reyes, Vigia - tudunk megvásárolni Magyarországon kedvenc dohányboltunkban, már ha éppen van.

trinidad_reyes_ara_magyarorszagon_2023_junius.JPG

1 szál Trinidad Reyes hivatalos magyarországi ára 18.000.-Ft

trinidad_vigia_tubos_ara_magyarorszagon_2023_junius.jpg

1 szál Trinidad Vigia tubo hivatalos magyarországi ára 29.000.-Ft

 

trinidad_szivarok_emblemaja.jpg

A Trinidad, mint Habano márka 1969-ig nyúlik vissza, és hosszú éveken át a Cohiba márkához hasonlóan csak külföldi diplomaták ajándékozására használták.

Ez 1998-ban volt, amikor ez a márka általánosan elérhető volt a dohányosok számára, de akkor is csak nagyon korlátozott mennyiségben.

Kezdetben Trinidadnak csak egy mérete volt: Fundadores.

2003-ban további három mérettel bővült a termékpaletta: Reyes, Coloniales és Robustos Extra. A márka új arculatát is bevezették, amely modernebb és összhangban van a Habanos rendkívüli minőségével.

A Trinidad több éven át az El Laguitóban, a történelmi Cohiba gyárban készült, ahol egyedülállóan illatos és aromás, közepes ízű keveréke a Vuelta Abajo zónából származó töltőanyag és kötőanyag leveleinek, amelyek egyedivé és nagyon exkluzívvá teszik őket.

Ma Trinidadot Pinar del Ríóban, Vuelta Abajo legfontosabb városában készítik.

2009-ben bemutatták a Trinidad Robustos T-t, hogy teljessé tegye a márka kínálatát.

2011-ben a Habanos S.A. bejelentette, hogy kivonja a Robusto Extrákat és a Robusto T-ket a szokásos gyártásból, miközben újragondolták a márka kilátásait.

2019-ben három új méret került bevezetése a szokásos Habanos portfólióba.

Ezek az Esmeralda (gyűrűméret 53 x 145 mm hosszú) és a Media Luna (hosszúság 50 x 115 mm), és a Topes (gyűrűméret 56 x 125 mm)

 trinidad_topes_szivarok_kuba.JPGA Topes az első 56-os gyűrűméretű szivar a Trinidad márka Regular portfóliójában

Végezetül tekintsünk át a kies Svájcba, hogy ott éppen most 2023 júniusában hogyan mérik a kubai Trinidad szivarokat. Ma 1 CHF = 377 Ft. A megadott árak egy szál Trinidad szivarra vonatkoznak.

Fundadores 66,1 CHF = 24.900.-Ft

Coloniales 49,6 CHF = 18.700.-Ft

Reyes 34,4 CHF = 13.000.-Ft

Vigia 54 CHF = 20.000.-Ft

Vigia tubo 57,6 CHF = 21.700.-Ft

Esmeralda 67,9 CHF = 25.600.-Ft

Media Luna 46,9 CHF = 17.700.-Ft

Topes 67 CHF = 25.300.-Ft

La Trova 86 CHF = 32.400.-Ft

Champagne márkák szivar hamutartói

Dom Pérignon - Piper-Heidsieck - Lanson - Heidsieck & Co. Monopole

oriasi_meretu_szivar_hamutarto_vintage_piper-heidsieck_elado.jpg

Piper-Heidsieck szivar hamutartó a ’70-es évekből – 34.600.-Ft

dom-perignon-emlema-alaku-moet-chandon-szivar-hamutarto-elado-champagneclub-4_1.png

Dom Perignon szivar hamutartó – 65.000.-Ft

lanson-francia-porcelan-szivarhamutarto-vintage-champagne-reims-cigar-ashtray-for-sale-champagneclub-1-1536x1152.jpg

Lanson Champagne szivar hamutartó – 16.000.-Ft

heidsieck-monopole-cigar-ashtray-for-sale-elado-szivarhamu-tarto-champagneclub-3-1152x1536.jpg

Monopole Heidsieck Champagne szivar hamutartó – 33.000.-Ft

Nagyágyú érkezett a csapatba - Bemutatták a Ramón Allones - Allones No. 3.-at

Az egyik kedvenc kubai márkám 40 év után végre új mérettel jelentkezett

Az egyik kedvenc kubai márkám 40 év után végre új mérettel jelentkezett. A Ramón Allones Allones No.3 már elérhető a nevesebb nemzetközi szivarkereskedőknél.

Egy szál ára, ha sikerül valahol találni, 25 CHF, azaz a mai napon 11.000.- forint körül alakul.

kubai_szivarok_ramon_allones_allones_no_3_2_1.jpg

Az Allones No.3 szivarok hossza 138 mm gyűrű méretük pedig 52-es.

Tíz szálas dobozokban adják ki.

kubai_szivarok_ramon_allones_allones_no_3_1.jpg

Mérete a nemzetközileg népszerű Montecristo Edmundo-é (csak 3 mm-rel rövidebb), és Nobleza néven ismert a kubai szivargyárakban készítik. Ilyen méretet csak 2017-ben láthattunk a Limited Edition, Partagas Serie No.1-ek esetében.

Ramón Allones az egyik nagy név a havannai szivarok évszázados történetében. Az 1837-ben alapított márka az egyik legrégebbi, még mindig gyártásban lévő márka, a Por Larrañaga (1834) után a második.

Az Allones No. 3. minden szivarja „tripa larga, totalmente a mano” – hosszú töltelékű, teljesen kézzel készült mestermű.

kubai_szivarok_ramon_allones_allones_no_3_3.jpg

Kizárólag Pinar del Rio Vuelta Abajo területről származó töltő- és kötődohány keverékéből készülnek, amelyet a márkára jellemző érlelési technika eredményeként intenzív és összetett íz jellemez.

Az elmúlt években az egyik titkos favoritom a Ramón Allones robustója a Specially Selected volt.

szivarom_blog_hu_ramon_allones_secially_selected.jpg

Izgalommal várom az első találkozásomat ezzel a nagyágyúval, az Allones No. 3-al.

ramon_allones_szivarmeretek_a_regular_katalogusbol_ezeket_gyartjak_folyamatosan.jpg

Ramón Allones szivarméretek a regular katalógusból - ezeket gyártják folyamatosan

SZOMORÚAN LÁTOM, HOGY A KUBAI RAMÓN ALLONES MÁRKÁT JELENLEG NEM FORGALMAZZÁK MAGYARORSZÁGON ...:((((

KÉREM AZ ILLETÉKESSÉGI OSZTÁLY HATHATÓS INTÉZKEDÉSÉT!!!

Érdemes e szivarokba fektetni a pénzünket?

.erdemes_e_szivarokba_fektetni_a_penzunket_szivarom_blog.jpg

Egyelőre keveseknek juthat eszükbe, hogy a szivar nem csupán, mint élvezeti cikk funkcionálhat, hanem megfelelő befektetési formává is válhat. Mielőtt még azonban elrohannánk az első boltba, nem árt tisztában lenni néhány dologgal a szivarral kapcsolatban. Alaposan meg kell fontolni döntésünket, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy évek múltán borsos haszonnal tudunk majd túladni gyűjteményünkön

Egy neves angol befektetési bankár ugyan már 21 éves korától kezdve a szivarozás rabja, azonban csak sok évvel később nyitotta fel a szemét Mitchell Orchant, a híres szivarkereskedő azzal kapcsolatban, hogy a pénztárcánk évekkel később vastagabbá válhat, ha néhány évig nem nyúlunk egy-egy doboz minőségi szivarhoz. A bankár azóta mindig két dobozzal vásárol a szivarokból, egyet ugyanis mindig félretesz, befektetési céllal.

Tehát a kérdés: Érdemes e szivarokba fektetni a pénzünket?

 

Az én válaszom az, hogy: IGEN!!!

Én úgy fogom fel, mintha a bankszámlámon lévő pénzt dollárra, vagy euróra váltanám.

Ezt nem is színezem tovább, aki érti érti aki nem nem.

Én úgy fogom fel mintha a bankszámlámon lévő dollárt, vagy eurót kurrens árúra váltanám.

Ezt sem színezem tovább, aki érti érti aki nem nem.

Csak kubai szivarokat veszek.

Na jó, két szót erről: dohányt sok helyen lehet termelni, érlelni, sodorni, gyártani.... Kuba meg csak egy van, dohánytermesztő területe meg annyi amennyi, lásd alant.

dohanytermeszto_videkek_kubaban_szivarom_blog.jpg

 

Nem kell nagy megértés ahhoz, hogy belássuk miről is van szó, lásd: szőlő-pezsgő-champagne témakör.

Ha bármikor is eszetlen termőterületbővítésbe kezdenének Kubába,

mondjuk egy virágzó kapitalista rendszerváltás esetén,

a dobozoz szivarunk gyártási éve (és a számlája!)

megőrzi az értéket számunkra.

A kubai szivarokkal még az is megtörténhet hogy egy márkát feláraznak a háromszorosára, mint 2022-ben a Trinidadot ...

Ha fizikai termékbe fektetünk azért van gondunk, mégpedig a megfelelő tárolás, gondozás. A fizikai aranyat széfben, a gabonát bérsilóban, a szivart pedig dobozos érlelésre alkalmas szivar humidorban kell tárolni.

Igen, ez fejnehézzé teheti a fektessünk szivarba játékunkat, mert induláshoz is kell egy megfelelő humidor szekrényke... Az megkönnyíti a helyzetünket, ha van már otthon egy ...

maklary_humidors_cigar_humidors_style_luxury_professionalism_1.JPG

Tehát, igen szerintem érdemes szivarba fektetni!

Jó nyugdíj kiegészítés lesz.

Néhány fotó a XXIII. Habanos Festival-ról

70 országból 2.200 regisztrált látogató vett részt az egy hetes rendezvényen

2023_habanos_festival_kuba_szivarok_szivarozas_1.JPG

A Habanos növekvő eladásokról és forgalomról számolt be, a bevétel nagyját Európa, a növekedést Kína adja. A kubai Habanos szivargyártó eladásai tavaly 2 százalékkal nőttek az előző évhez képest. A vállalat 2022-ben 545 millió dolláros forgalmat bonyolított – közölte a cég egy fesztivál megnyitóján a kubai fővárosban, Havannában.

2023_habanos_festival_kuba_szivarok_szivarozas_3.JPG

A karibi szivargyártó szerint a globális prémiumdohánypiac 40 százalékát birtokolja, miközben a kézzel sodort szivarok értékesítésének 80 százalékát ellenőrzi. Emellett a kommunista vezetésű szigetország gyengélkedő gazdaságának egyik fő exportőre és a deviza egyik legfontosabb forrása is – írja a Reuters.

2023_habanos_festival_kuba_szivarok_szivarozas_6.JPG

A Habanos világszerte tovább folytatja a növekedést

– jelentette ki Jose Maria Lopez alelnök egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: Európa a kubai szivarok iránti kereslet legfőbb forrása, az eladások több mint felét adja, ezt követi Ázsia és Óceánia 19 százalékkal, az amerikai kontinens 15 százalékkal, valamint Afrika és a Közel-Kelet 12 százalékkal. Az öreg kontinensen elsősorban Spanyolországban, Franciaországban és Németországban nőttek az értékesítések, míg Ázsiában Kína lett az eladások motorja.

2023_habanos_festival_kuba_szivarok_szivarozas_2.JPG

A Habanost az elmúlt két évben a koronavírus-járvány és az Ian hurrikán által okozott pusztítások sújtották, az utóbbi Pinar del Rióban, Kuba fő dohánytermelő régiójában okozott problémákat. Ám a nehéz időket leküzdve helyreállt a cég üzletmenete és forgalma.

2023_habanos_festival_kuba_szivarok_szivarozas_5.JPG

A Habanos szivarmárkáit – a Cohiba, Montecristo, Partagas és Romeo y Julieta – öt kontinens 140 országában forgalmazzák, kivéve az Egyesült Államokat, ahol a több mint hat évtizede érvényben lévő gazdasági embargó tiltja a kereskedést. A két ország között továbbra sem rózsás a helyzet, az amerikai szankciók miatt Havanna nyíltan Moszkvát és Pekinget támogatja a nemzetközi politikában.

2023_habanos_festival_kuba_szivarok_szivarozas_7.JPG

Rocky Patel: A szivarosoknak harcolniuk kell a jogaikért

Rocky Patel idei őszi európai „turnéja” egyik állomásaként 2022. szeptember 5-én a Magyar Szivar Világ Facebook-csoport szivarestjén vendégeskedett, itt sikerült elkapnunk egy rövid interjúra. Cikkünk második felében pedig bővebben is mesélünk a Rocky Patel Premium Cigar Company alapítójáról.

 

Úgy hallottam, nem sokat aludt…

Valóban, csupán pár órát. Európai „turnén” vagyunk, amelynek során meglátogattuk és meglátogatjuk a szivarfogyasztókat egyebek között Splitben, Zágrábban, Bécsben, Budapesten, Varsóban és Rotterdamban. Nem sokat pihenünk közben.

A Cigar Journal tavaly egy cikkében arról írt, cége Európában szeretne raktárt nyitni, amelynek kapcsán egy szlovák szivardisztribútorral is egyeztettek. Hogyan áll ez a projekt?

Egyelőre csak gondolkodunk ezen. Nagyon széles a termékválasztékunk, ami megnehezíti egy európai raktár létesítését. Arról még nem döntöttünk, hogy ha valóban nyitunk egy európai raktárat, azt a szlovák céggel, vagy egy harmadik féllel együttműködésben tesszük-e majd. Egyelőre nincs időnk foglalkozni a kérdéssel, mert túlzottan elfoglaltak vagyunk azzal, hogy a megrendelt szivarokat leszállítsuk.

rocky-patel-smoking-cigar-smoking-rights-europe-mission.jpg

A koronavírus-járvány miatt megnőtt a kereslet?

Igen, pontosan.

Hogyan látja a dohányzás helyzetét 2030-ban, különös tekintettel az olyan luxusdohányzási formákra, mint a szivarozás vagy a pipázás?

Úgy vélem, kialakult egy új, fiatal generáció, amely élvezi az élet finom dolgait. Szeretnek jó éttermekbe járni, kézműves söröket, tequilákat, whiskyket isznak. A szivarok is azon dolgok közé tartoznak, amelyeket élveznek. Emellett fontos az is, hogy a fogyasztók egyre jobban képzettek a szivarok világában, egyre több klub létesül.

Hozzá kell tenni továbbá, hogy a kubai szivarok nimbusza leáldozóban van, emiatt egyre többen nyitottak arra, hogy új szivarokat kóstoljanak meg. Így realizálják, hogy azok nagyon jók, sok esetben pedig minőségibbek, mint a kubaiak. Ez pedig egy teljesen új fogyasztói réteget hoz majd létre.

Ön szerint a luxusdohányzásnak árthat majd, ahogyan a törvényhozás viszonyul ehhez a kérdéshez?

Az Egyesült Államokban sokat hadakozunk az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatallal (FDA). Európában már életbe lépett a track and trace rendszer, valamint a dohányzásellenes törvények is szigorúbbak. Tudja, mindenkinek harcolnia kell a jogaiért, másképp elindulhat a szivarfogyasztás csökkenése az európai piacokon.

Szokott pipázni?

Nem. Szívtam már pipadohányt húsz évvel ezelőtt, de azt hiszem, a szivaroknál maradok. Túl macerás nekem.

Ez az első útja Magyarországra? Hogy tetszik az ország?

Nagyon élvezem, Budapest gyönyörű, érződik rajta a történelem, csodás az építészete, tiszta, tele van éttermekkel és kávézókkal. Az emberek nagyon kedvesek, úgyhogy jól érzem magam itt.

Járt Nemzeti Dohányboltban?

Sajnos nem. Úgy volt, hogy ma megnézünk egyet, de elhúzódott a városnézés, így nem jutott erre idő.

rocky-patel-kuzd-a-szivarosok-jogaiert.jpg

Az ember a szivarfüst mögött

Az indiai származású amerikai Rakesh „Rocky” Patel életéről, valamint az általa alapított szivargyártó vállalatról, s annak brandjeiről közel egy évvel ezelőtt olvashattak már a Tobacco 2021/11-es számában, a Szivarvilág rovatban. Most korábbi interjúi alapján azt kívánjuk kicsit jobban bemutatni, milyen ember az említett szivaresten egyébként sokat mosolygó, s szivarjairól előadást is tartó Rocky Patel.

Negyed százada már, hogy az egykori ügyvéd szivarokkal foglalkozik, de eleinte keveset tudott e dohányzási formáról. 2008-ban a Cigar Aficionadónak nyilatkozva arról beszélt, hogy sokat kellett tanulnia, s a folyamat akkoriban még bőven tartott.

„Ez egy tanulási folyamat volt, egy érési folyamat – a dohánnyal foglalkozva minden nap tanulsz valamit. Minél több és több időt töltesz vele, annál inkább rájössz, hogy miket lehet tenni a szivarral. Ugyanarról a farmról származó dohányt lehet különböző eljárásokkal fermentálni, és teljesen más ízűek lehetnek. Annyi változó van egy szivar elkészítésében; nem csak az számít, hogy honnan származik a dohány, hanem fontos komponens a trágyázás típusa, hogyan fermentálod, és hogy miként használod fel a keverékekben a dohányod”

– fogalmazott az említett interjúban. Mint mondta, nem várta, hogy ilyen nehéz lesz minőségi alapanyagokhoz jutni, és bár sokan kinevették az elején, az iparág végül elfogadta, s a beszerzés is könnyebbé vált.

Miközben Rocky Patel jó kapcsolatot alakított ki a piaci szereplőkkel, nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fogyasztókkal is közvetlen legyen a cége viszonya.

„Mi a közemberek szivargyárosai vagyunk, és mindenkit barátként kezelünk, legyen az egy vállalat vezérigazgatója vagy egy munkás. Akár főzünk, golfozunk vagy kártyázunk velük, tényleg kapcsolatba kerülünk, mindannyian – én, a bátyám, Nish, [az unokatestvérem] Nimish – a cégtől mindenki tényleg kapcsolatban áll a végfelhasználóval. Olyan köteléket építettünk ki, amely túlmutat a szivarokon. (…) A szivarok elősegítik a barátkozást”

– fogalmazott Patel a 2008-as interjúban, s ez azóta is tart, mindennek ékes bizonyítéka volt az említett szivarest, amelyen mindenkivel szívesen beszédbe elegyedett, s bár keveset aludt, kedvesen szelfizgetett a vendégekkel. Szintén erről tanúskodik, hogy nicaraguai és hondurasi létesítményeikbe gyárlátogatásokat is szerveznek, ahová a magyar szivarosokat is bőszen invitálta. Mint mondta, egy ilyen látogatás után értékelik igazán az emberek a szivargyártás hosszú és viszontagságos folyamatait, s végső soron magukat a szivarokat is.

A 61 éves Rocky Patelen azért a budapesti eseményen már látszott, hogy nehezebben bírja az éjszakázást és a véget nem érő utazásokat. Ő is érzi már, hogy ideje lassítani, tavaly egyebek között erről is beszélt a The Great Smoke 2021 elnevezésű rendezvényen.

„Valóban lassítottam a 25 évvel ezelőtti énemhez képest, amikor folyton úton voltam, boltokat látogattam, és naponta csak négy-öt órát aludtam. Ez a világjárvány megváltoztatta az életemet. Végre biciklizhettem a környéken, lovagolhattam, tévézhettem, és meglátogathattam a barátaimat. Nem sokat tudtam korábban magammal foglalkozni, így megragadtam a lehetőséget, hogy eddzek, főzzek, élvezzem az emberek társaságát, megnézzem a New Hampshire-i hegyeket, vagy horgászni menjek. (…) Még az irodában is lelassítom a dolgokat, és minden robotpilótán megy, nagyszerű csapatunk van, és dolgozóink egyszerűen hihetetlenek. (…) Azt tervezem, hogy sokkal több időt töltök a szüleimmel, akik 85 és 86 évesek. Szóval nagyszerű volt lelassulni, és igazán élvezni az életet, és a másik oldaláról látni”

– fogalmazott Rocky Patel a szivaros eseményen. Tavaly a Cigar Journalnak nyilatkozva arról is beszélt, az életmódváltást nem csak a koronavírus-járvány eredményezte, hat-hét éve egészségesebben étkezik, igyekszik minden reggel edzeni, s kedvenc sportjait is rendszeresen űzi, legyen szó síelésről, kosárlabdáról vagy golfról. Összességében törekszik arra, hogy megtalálja a munka és a magánélet egyensúlyát.

S hogy Rocky Patel miként jellemezné a szivarjait? 2008-ban erre így válaszolt:

„Úgy gondolom, hogy a szivarjaink rengeteg ízt adnak, de ugyanakkor tiszták, elegánsak és kiegyensúlyozottak”.

A cikk a Tobacco 2022/10-es számában jelent meg.

 

Maklary Humidors - Magyar innováció a prémium szivarok világában

maklary_humidors_cigar_humidors_style_luxury_professionalism.JPG

Maklary Zoltán 2005-ben kezdte meg a minőségi digitális szivarpárásítók forgalmazását, két amerikai cég üzleti partnereként. A cég portfóliója 2007-ben bővült két európai párásító és egy párásító gyártó termékforgalmazásával. 2009-re több ezer prémium szivarpárásítót és párásítót értékesítettünk. Négy éves tapasztalattal és több száz vásárló visszajelzésével pontosan azonosítani tudtuk a párásítók és párásítók műszaki gyengeségeit.

Sok jó szivar elszívása után 2009-ben az alapító Maklary Zoltán úgy döntött, hogy létrehozza az MCT-t, a végső párásító termékcsaládot és a Maklary Humidors-t, azt a luxus humidor családot, amelyről álmodott.

A Maklary Humidors a 2014-ben alapított Maklary Ltd. leányvállalata, immár 15 éves szakmai tapasztalattal, termékfejlesztéssel és gyártással.

maklary_humidors_contact.JPG

Romeo y Julieta szivarok ára Magyarországon 2023 január

Kubai szivarok hivatalos kiskereskedelmi ára

romeo_y_julieta_szivarok_ara_magyarorszagon_2023_januar.jpg

Romeo y Julieta No 1. Tubo

1 szál     8 900 Ft

Romeo y Julieta No 2. Tubo

1 szál     8 500 Ft

Romeo y Julieta No 3. Tubo

1 szál     7 900 Ft

Romeo y Julieta Petit Churchill

1 szál     8 500 Ft

Romeo y Julieta Short Churchill

1 szál   16 000 Ft

Romeo y Julieta Wide Churchill

1 szál   16 000 Ft

Otthoni szivarozáshoz elengedhetetlen kiegészítő

Akinek van szivarkabátja, legyen annak szivar sapkája is!

smoking_cap.JPGAz úri dohányzósapkák először az 1850-es években váltak népszerűvé Nagy-Britanniában, a krími háború idején főleg a tisztek hordták, hogy ne érezzék a füstszagot a hajukban, miközben török ​​szivart és cigarettát szívtak, valamint pálinkát ittak a tiszti összejöveteleken. A kelet és az egzotikum hatására a katonák valószínűleg emléktárgyként vitték vissza őket Nagy-Britanniába.

A dohányzósapkák egy pilledobozsapka és egy török ​​fez keresztezése, amelyet általában török ​​és orosz selyemmel és fonattal díszítenek. Az otthon hagyott feleségek és menyasszonyok szabadidejükben gyakran hímezték és díszítették a sapkákat, és készen álltak arra, hogy szeretett személyük hazatérhessen.

 

A dohányzósapkák egy pilledobozsapka és egy török ​​fez keresztezése, amelyet általában török ​​és orosz selyemmel és fonattal díszítenek. Az otthon hagyott feleségek és menyasszonyok szabadidejükben gyakran hímezték és díszítették a sapkákat, és készen álltak arra, hogy szeretett személyük hazatérhessen.

1857smokingcap.JPG

 

A krími háború után hazatérve, Nagy-Britanniában a viktoriánus kori férfi naponta többször öltözött át az alkalomnak megfelelően. Az urak vacsora után visszavonultak a könyvtárba, vagy a dohányzóba, hogy szivarozhassanak, Brandyt igyanak és megvitassák az üzleti ügyeiket. Ilyenkor felvették egzotikus dohányzósapkájukat, amelyet dohányzókabáttal hordtak, és amely luxus köntösre emlékeztetett, általában perzsa selyemből, bársonyból, paisley-ből és steppelt hajtókával készült.

 Valószínűleg azért vették fel ezt a szokást, hogy a huzatos helyiségekben melegen tartsák magukat és távol tartsák a szivarok füstjét a szivarkabát alatt lévő esti ruházatuktól.

dohanyzo_sapka_szivarsapka_smoking_cap_cigar_hat_szivarozas_1.jpg

170 szál szivar több mint 32 millió forintért

Hunters & Frankau Habanos UK Regional Editions

hunters_frankau_habanos_uk_regional_editions_170_szal_szivar_32_millio_forint_1.JPG

A Series 1790 kollekció egy elegáns humidor, 
mely nagyon ritka és különleges szivarokat tartalmaz.

Ezek a szivarok a Hunters & Frankau Habanos UK Regional Editions készletéből származnak
a 2005-ös elsőtől a 2017-ig.
hunters_frankau_habanos_uk_regional_editions_170_szal_szivar_32_millio_forint_2.JPG

Ez idő alatt összesen tizenhét különböző brit regionális kiadás jelent meg nyolc
különböző szivar márkából.
A Number One gyűjtemény mindegyikből tíz szivart tartalmaz,
így összesen százhetven szivart tartalmaz.

hunters_frankau_habanos_uk_regional_editions_170_szal_szivar_32_millio_forint_3.JPG

A szivarok egy testre szabott humidorban találhatók, amelyet az olasz DeART S.r.l.
humidor gyártól rendeltek meg.

Massimo de Munari, akinek a családja a DeArt cég tulajdonosa,
azt mondta:
„A kihívás az volt, hogy olyan humidort hozzunk létre,
amely méltó képen mutatja be ezeket a ritka szivarokat,
mindenféle formában és méretben, úgy,
hogy eközben tökéletes körülményeket biztosítsunk a számukra.”
hunters_frankau_habanos_uk_regional_editions_170_szal_szivar_32_millio_forint_4.JPG

Mindössze harminc darab készült, mindegyik külön-külön számozott,
és Jemma Freeman, a Hunters & Frankau ügyvezető igazgatója írta alá.

Minden humidor tartalmaz egy párásító rendszert is,
amely biztosítja, hogy a szivarok ideális körülmények között maradjanak.
luxus_humidor_szivarokkal.JPG
süti beállítások módosítása