Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Daniela Fernandez alias @misscigaraficionada

2018. október 17. - Cigar Man

Felicia Manchester: Sexy Women Smoke Cigars

A Sexy, Sensual Guide to Cigars and the Women Who Love Them

51hdrbfxf9l.jpgWhich cigar is best for beginners? Which accessories should every cigar smoker have in Popular Culture? What are the drinks that pair best with cigars? Where to find female cigar lounges? Where do female cigar smokers hang out online and offline? These questions and more are answered by Felicia Manchester in one of the bestselling Consumer Guides entitled; Sexy Women Smoke Cigars: A Sexy, Sensual Guide to Cigars and the Women Who Love Them.

Cigar smoking has always been attributed as a male hobby or activity and women who expressed how wonderful it is used to be shunned. However, that is now the past as over the years, the number of female cigar smokers have risen. As a testament to this, many cigar lounges are trying to make their premises more female friendly.

Sexy Women Smoke Cigars recognizes that more and more women are taking up the habit of cigar smoking and serves as a useful resource to help them navigate through the world of cigar smoking. A lot of beginners don't know where to begin and this book will prove to be the guide for starting cigar smokers.

In this book, women will learn

- the history of the cigar
- the difference between cigars and cigarettes
- the health benefits of cigars vs cigarettes
- the cigar smoking fetish
- the places on web to find cigar-smoking females (sites, Facebook Groups, etc)
- the best cigars to start with
- the needed cigar smoking accessories
- the different ways to cut a cigar
- the ways to find a female friendly cigar lounge
- the cigar lounges that are female friendly
- the best wine to pair with cigars
- the best spirits to pair with cigars

 

Overall, it is a nod to the women who want to venture into cigar smoking. The world is changing and more women are enjoying the habit mostly enjoyed by men in the past. Even the most notable of female personalities aren't shy about their love for the cigar – Claudia Schiffer, Sharon Stone and Heidi Klum, just to name a few. And the rise of female cigar smokers is something that Felicia Manchester has noted and has decided to address.

The book is made to be a guide to show women that they are not alone in their love of the cigar – that other women are enjoying the habit as well. Every beginner may find it hard to gain a footing, but it is to make this process a lot more easier that this book was made for.

Felicia Manchester demonstrates knowledge on cigar smoking as well as the cigar smoking industry. She encourages women to take up the act and provides a wealth of information to use to make their experience the best one possible.

Sexy Women Smoke Cigars is dedicated to all the females who need a quick start guide into the world of cigar smoking. They will learn the ropes – from the history of the cigar down to the places on the web where female cigar smokers can be found.

 

Szivarra is futotta az állami cégnek: csaknem egymillió forintért vásárolt

MTI/ Blikk 2010.04.28

Az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek Zrt. 2007-ben 8,4 millió forintból vásárolt bort, és a palackokhoz 1,7 millióért készült díszcsomagolás, olvasható a Blikkben . Kocsis István vezetése idején szivarra is futotta az állami cégnek: csaknem egymillió forintért vásárolt az MVM a dohányfajtából, és ehhez szivarszakértő szolgáltatását vették igénybe 842 ezer forintért.

Teniszütőt egy karitatív árverésen 288 ezer forintért szerzett be az MVM, különféle ajándékokra, tollakra, pezsgőre pedig 8,3 millió forintot költöttek. Étteremben 1,5 millió forintot hagyott az MVM 2007-ben, virágra pedig 433 ezer forint jutott.

A titkárnőnek és a sofőrnek 720 ezer forintos ruhapénzt fizettek. Kocsis István vezérigazgató saját ruházatára is adott, ez 601 ezer forintjába került az MVM-nek.

Az MVM sajtóosztálya nem cáfolta a Blikk értesüléseit. Megerősítették, hogy ezek a kiadások szerepelnek 2007-es nyilvántartásukban. Ugyanakkor sem a milliós órák, sem a teniszütő, illetve a bor és a többi eszköz nincs az MVM raktárában, így valószínűleg elajándékozták azokat. A Blikk kereste a jelenleg a BKV-t vezető Kocsis Istvánt.

Kocsis Pásztor Erzsébet szóvivőn keresztül azt üzente, hogy mindig betartotta a költségvetésben meghatározott kommunikációs költségeket.

A Montecristo szivar története

Ma a szivarok majdnem fele, amit minden évben exportáltak Kubából, még nagyobb hírnevet visz a világ legnépszerűbb Havanájának, a MONTECRISTO-nak, ami az egyszerű barna és fehér csapatot illeti. Ez nem mindig volt így és valóban megindítja az alapítóit, Alonso Menendezt és Pepe Garciát, a fiata márkaalapítókat, akiknek a szivarra vonatkozó nagyon különböző ötleteik voltak.

monte-cristo-cigars.jpg

A Period volt az 1930-as Alonso vezette nagymúltú dohánylevélügynöki tevékenységgel foglalkozó vállalat, Menendez y Ca., amíg Pepe termelést vezette a híres Partagas gyárnál. Mindkettő arról álmodott, hogy a saját szivargyáruk akkora erőket összpontosítson, hogy létre tudják hozni Menendezt. Garcia vásárolt is egy meglehetősen kis hírnevő márkát helyben.

Akkor ott volt az alkalom, hogy vásároljon a sokkal nagyobb H Upmann márkának, amit birtokolt egy brit cég, a J Frankau & Co. Aztán, hogy fel tudják emelni a szükséges alapokat azáltal, hogy eladták Particularest, megközelítették D.G-t. A szabadúszó J Frankau, a tulajdonos, készített egy ajánlatot. A dolgok nem mentek jól. Először volt adott egy híres alkalom, mikor Alonso és DG, ahogy Freemant ismerték, beléptek, egy bárba, ekkor hívta meg a La Reguladorát egyenesen a H Upmann gyárból az utcán keresztül.

monte-bodegon1.jpg
Először délen mentek be, azután eltűntek. Ahogy az idő szó nélkül múlt, a családjaik közül mindkettő egyre inkább érintett lett. Végül tíz nappal később Pepe attól, hogy Alonso tájékoztatta őt, kapott egy hírt, miszerint a Menendez y Garcia 100.000 fontért megvette H Upmannt J Frankautól. A füles New Yorkból származott!

Hamarosan ezután az incidens után DG szomorúan halt meg, miközben hagyta J Frankaunak, hogy Robert fia a kezeiben haljon meg, aki a UK Havana importőrök jelenlegi elnöke, a Hunters & Frankau.


Alonso és Pepe azonnal hozzákezdtek modernizálni a H Upmann gyárat és 1935-ig egy pozícióban voltak, hogy megvalósítsanak egy másik álmot: létrehozni a saját új márkájukat.

A szivarjaiknak kellett lenniük a legjobbaknak, amiket csak ők tudnak majd gyártani. A tartomány csak öt méretre volt korlátozva, amit egyszerűen számok által azonosítottak. Nem meglepő, hogy Alexander Dumas híres regénye nyomán MONTECRISTO-nak nevezték el, aki a megtestesült arisztokratikus hős, akinek a hőstettei nagyon népszerűek voltak annak idején.

Először H Upmann Montecristo Selection-nak nevezték el, de hamarosan meggyőzte őket a brit importőrük, egy vállalat (a Hunters & Frankau másik fele), akik szerint egyszerűen csak Montecristóként kellene nevezni a szivarokat.

Kis mennyiségeket importáltak Nagy-Britanniába a harmincas évek végén, mielőtt a dollárátirányítások, amiket a második világháború alatt kiróttak, megállították a Havanai kereskedelmet.

szivarszakerto.hu

Megyesi Gusztáv: Humidorszekrény

A NOL.hu 2013 decemberi cikke

Ha volna ebben az országban Az év lúzere díj vagy ilyesmi, akkor az mindenképpen Szender Krisztián 36 éves székesfehérvári fiatalembert illetné, aki idén nyáron nem nyert a trafikpályázaton.

Jó, ezzel még nem mondtunk semmit, akadnak még jó néhányan, akik nem nyertek a trafikpályázaton, s még több millióan vannak, akik sehol sem nyertek semmit, és már nem is fognak. Csakhogy a fehérvári fiatalember tizenkét éven át jól menő szivarboltot vezetett családi vállalkozásban, amelynek csodájára járt a fél ország, kínálatáról s a szakszerű kiszolgálásról legendákat mesélnek.

Amint arról a Hvg.hu nemrég beszámolt, a szivarboltban egymásnak adták a kilincset a notabilitások, még a megyés püspök is rendszeresen tiszteletét tette, kormánypárti erők pedig rendre meghívták a Parlamentbe előadást tartani a kulturált szivarozás módozatairól és etikai szabályairól, a kézi sodrású kubai szivarokról, s ilyenkor mindig mint Közép-Európa legjobb szivarszakértőjét konferálták fel.

a cikk itt folytatódik >>>

Független szivarszakértő szeretnék lenni

BLIKK 2010 április

 

Független szivarszakértő szeretnék lenni Magyarországon. Vagy az MVM-nél, vagy másutt. Nagyon független tudnék lenni, mert sosem szivaroztam. Elfogultság nélkül el tudnám dönteni egy szivarról, hogy csak kicsit büdös, vagy nagyon.

Azt írja a Blikk, hogy egy adóvizsgálat szerint a Magyar Villamos Művek 2007-ben 38 millió forintot költött reprezentációra, ebből közel egymillát szivarokra, s majdnem ugyanennyit kapott a szivarszakértő. Azt hiszem, bő 800 ezerért én nagyon tudnék szivarszakérteni.

Azt is olvasom, hogy az M7-es egyik szervizútját elkezdte felbontani és elhordani az alvállalkozó, mert elfelejtették kifizetni a jussát. Ha nem kapja meg a pénzét, lehúzhatja a rolót, elzavarhatja az embereit. Nyilván végső elkeseredésében kezdi el valaki rombolni a saját munkáját – és nyilván az lesz a vége, hogy még ez a szerencsétlen ember fog járni a rendőrségre, bíróságra magyarázkodni. Majd jól elítélik.
Mert vicces egy ország a miénk. Egyik oldalon szivarszakértőkre szórják a pénzt, a másik oldalon meg csesznek kifizetni az elvégzett munkát.

Cservenyák Katalin blogja

Beszéd, szivar, bor, kávé

Cigarshop által szervezett szivarklub - 2004.09.20.

Nagyon fontos szerv a száj. Na de egy egész estét rendezni a tiszteletére? Márpedig a Cigarshop által szervezett szivarklubon ő volt a középpontban. Pontosabban négy dolog. Egy, ami a szájon kijön, egy, ami bemegy és kijön - és kettő, ami bemegy.

Beszéd. Szeret az ember fogyasztani, de ha társaságba megy, nem bírhatja ki beszéd nélkül. A Szivarklub szervezői jól tudták ezt, és biztosították is a lehetőséget.

Először is azzal, hogy megtöltötték a Vigadó téri Fresco étterem-kávézó felette színvonalas és korszerű különtermét. Tehát eljött a sok ember, ami már önmagában garancia, hogy szó esik majd sok mindenről: üzletről, emberekről, az élet dolgairól.

Másodsorban pedig jelen voltak a "hivatalos beszélők" is, hogy megadják az est alaphangját. Beszéljenek arról, ami bemegy a szájon: a szivarról, borról és a kávéról.

Szivar. Az estet a főszervező, a szivarbarátok egyesületének főtitkára, dr. Tálas Krisztián nyitotta meg, és a köszönetnyilvánítások után át is adta a szót Kadocsa Gábornak, az egyesület elnökének. Az elnök úr száján pedig váltva jöttek a füstkarikák és a poénok…

Bor. A szervezők által biztosított szivarok minősége mögött nem maradtak el a borok sem. A mérnöki precizitással a vacsorához szerkesztett olasz, dél-afrikai, francia és ausztrál borokat Fabók Mihály, a Magyar Sommelier Bajnokság győztese kommentálta.

Kávé. A desszert után a Kávéházak.hu munkatársa és a Barista Hungary baristái igyekeztek bebizonyítani: a szivar és a bor mellett ideje megadni a kávénak is az őt megillető tiszteletet. A nagyobb hatás érdekében a vendégek a géphez járulva maguk készíthették el kávéjukat.

A hosszan elhúzódó klubeseményen volt idő társalogni, kapcsolatot építeni, mélyen szántó filozófiai kérdéseket megvitatni.

De legyen elég most annyi: a szivarklub ékes példája, hogy megéri. Mármint egy egész estét rendezni a száj tiszteletére.

kávéházak.hu

Kadocsa Gábor, valódi és örökös polgár, néhány éve létrehozta a Fumexi nevezetű szivarklubot

24.hu cikke 2002. 01. 09.

Vannak csendes, finom ízléses formái a polgárosodásnak. Pontosabban az igazinak csakis ilyen formái vannak#<#, minthogy a polgárlét csendes, finom és ízléses, egyáltalán nem vásári hangoskodásban, otrombán kiagyalt reklámideológiákban, önmagát infláló kényszeres bizonykodásban nyilvánul meg. A polgárlét állapot, és nem laboratóriumban előállított homunkuluszok izgatott nyüzsgése. A polgárlét biztonság, nyugalom, és ugyanakkor állandó szellemi mozgás. Agresszió és egész pályás letámadás nélkül. Inkább egész pályás színvonal és stabilitás, ha a jelzőt úgy értelmezzük, hogy a magánélet és a társadalmi lét minden területén mindenkor érvényesül. Egyáltalán nem blaszfémia, ha azt mondom, hogy a szivarozás feltámasztása a maga szerény módján is egyik eleme ennek az egyetemes hajtásból és hajszából időnként kikapcsoló polgárlétnek. (Ami nem jelenti, hogy szivar nélkül nem lehet polgár valaki.) A cigarettáról harminc éve nagy nehezen leszoktam, de megfelelő alkalommal és hangulatban örömest pöfékelek el egy finom szivart ma is, természetesen tüdőzés nélkül, mint a szivarozók általában. Állíthatom, hogy semmi köze a cigarettázáshoz. Mindenekelőtt lélektanilag. Cigarettára bármikor rágyújthatsz, hektikus rohanás közben is (sőt, olyankor kívánod leginkább), de a szivarhoz idő kell és nyugalom. Nincs tüdőzés, csak békesség van meg illatos szivarfüst. Ráérősen tűnődő vagy diskuráló polgár. De azért aki még nem szivarozik, nem is beszélném rá. Nekem (és a társadalomnak) az is elég, ha egyébként polgárként – és nem politikailag kinevezett polgárként – viselkedik.

Kadocsa Gábor, valódi és örökös polgár, néhány éve létrehozta a Fumexi nevezetű szivarklubot. Természetesen finom szivarok és a szivarszertartás kellékeinek terjesztőjeként is, de ezeken a klubdélutánokon alig esik szó kereskedelemről, annál több a tudatosan vállalt polgári erényekről, kultúráról, zenéről és irodalomról (meg is jelenítve, elő is adva), jó whisky vagy egyéb ital kortyolgatása mellett, szivarfüstbe burkoltan. Legutóbb – immár harmadszor itt – a régi (nagy)polgárélet változatlan géniuszának, a Gellért Szállónak Gobelin-termében zajlott le a találkozás, a legméltóbb helyszínen tehát. Egy elképesztően finom (és ennek megfelelően drága) szivar bemutatásával, de nem írom ide, melyikről van szó, nehogy reklámtevékenységgel vádolhassanak. Elég annyi, hogy én, a vasárnapi szivarozó, kettőt is elpöfékeltem belőle. Mindehhez, jó hangulatban, kellemesen diskurálva, juhtúrós krumplipogácsát eszegettünk, és különleges, nem obligát teasüteményt, nem abból a mindenkori öt magyar fajtából. A pogácsáról mint műfajról, annyit, hogy a legkomplikáltabb sütemények egyike, ami már abból is kiderül, hogy nagy ritkaság igazán jó pogácsát kapni. Ezzel szemben létezik olyan évtizedek óta Németországban élő rokonom, aki hazalátogatásai alkalmával kizárólag egy bizonyos pogácsával tömi magát, mert talált egy jó lelőhelyet. Ez a szivarmelléki fantasztikus pogácsa volt (mintha anyám sütötte volna: ez a legnagyobb elismerés). A Gellért e téren is jó lelőhelynek bizonyult. Az itt szerzett szivarokat aztán hamarosan Londonban szívtam el. (Szintén jó lelőhely. Mire? Bármire.)

24.hu

Mészáros László 2009-ben megalapította az Első Miskolci Szivar Klubot

minap.hu | 2015. május 31.

Mészáros László a „Miskolc Város Turizmusáért”díjat vehette át a város napján a színvonalas szolgáltatás, a vendéglátás és a turizmus terén végzett tevékenységéért, a gazdasági, kereskedelmi és turisztikai fejlődés elkötelezett támogatásáért.

a_szinvonalas_szolgaltatas_a_vendeglatas_es_a_turizmus_teren_vegzett_tevekenysegeert_a_gazdasagi_kereskedelmi_es_turisztikai_fejlodes_elkotelezett_tamogatasaert.jpg

...

Mészáros László 2009-ben megalapította az Első Miskolci Szivar Klubot, amelynek elnökeként számos társadalmi, turisztikai és jótékonysági esemény szervezésében vesz részt, vállal szerepet.

...

a teljes cikk itt olvasható >>>

Bár nem szüzek combján sodorják, mégis különleges

A veol.hu 2010. decemberi cikke

Élvezetében az összes érzékszerv kiveszi a részét: élményt nyújt az orr, az ízlelőbimbók, az ujjak és a szem számára... Egy jó szivar nemcsak a jóléti életforma stílusos kiegészítője, hanem személyre szóló élmény is egyben.

bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_4.jpg 

Míg az ősi maják vallási céllal szivaroztak, addig a mai kor fogyasztói magát a szivart övezik vallásos tisztelettel. Ez érthető, ha belegondolunk, hogy egy szál prémium kategóriás szivar – a dohánymag elvetésétől a trafik pénztáráig – közel kétszáz kézmozdulaton megy keresztül. Mivel e különlegesség az árban is megmutatkozik, a szivarozás hazánkban sokáig csak a gazdagok kiváltságának számított. Széchenyi Istvánnak köszönhetően terjedt el a reformkorban, és bár legnagyobb népszerűsége a rendszerváltás utáni évekre – a szivarklubok időszakára tehető – ma is számos híve van.

– Aki igazi minőséget szeretne, mindenképpen kézi sodrású, nem fémtubusos szivart vegyen – mondja Molnár István, aki immár hatodik éve foglalkozik a luxustermék forgalmazásával. – Két dologra kell figyelni a vásárlás során: a látványra – arra, hogy a szivart borító levél ne legyen töredezett, foltos vagy hibás –, emellett pedig ellenőrizni kell a szivar rugalmasságát is. Utóbbi azért fontos, mert ha a szivar nincs helyesen tárolva, hamar kiszárad: elveszti rugalmasságát, megrepedezik, és élvezhetetlenné válik.

 bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_3.jpg


Hozzáfűzi, hogy a fémtubusban lévő szivarok magukban rejtik azt a veszélyt, hogy mivel nem lehet minőségüket ellenőrizni, nem lehet tudni mennyi ideje és milyen körülmények között voltak tárolva.

– Amellett, hogy a szivarkészítés óriási szaktudást igényel, mindegyik területnek megvannak az olyan sajátos környezeti adottságai, mint a megfelelő hőmérséklet vagy páratartalom – mondja István –, és azok az adott dohányültetvényre, termőtalajra jellemző sajátos vonások, amelyek az adott területről származó szivarok egyedi ízvilágát adják. Hozzáfűzi, hogy a töltelék-, kötő- és borítólevélből összetevődő szivarok alkotólevelei a legtöbb esetben nem is egy helyről származnak.

bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_2.JPG

– A legjobb minőségű szivarok Kuba, Dominika,Mexikó, Honduras, Nicaragua és Brazília területéről érkeznek, a világ legfinomabb borítólevelét pedig az amerikai Connecticutban termesztik – mondja, majd elmeséli, hogy a hamisítatlan, természetes alapanyagokból készülő szivarok gyártásának két legfontosabb része az érlelési folyamat,  az úgynevezett fermentáció, és a kézi sodrás. Az érlelés során a dohányleveleket először három hónapig 20 C-fokon, majd megforgatásuk után 50 C-fokon, több hónapon keresztül „izzasztják” azért, hogy a levelek illata, aromája és íze intenzívebbé váljon. Az érlelődés azért is fontos, mert a levelekből ilyenkor minden szennyeződés kicsapódik, a nikotin, a kátrány és a savtartalom pedig jelentősen csökken. A fermentáció végeztével a dohányt újra gondosan átválogatják, felcímkézik, és raktárakba érni szállítják. Ezután következik a szivarkészítés legfontosabb része, a sodrás. A hiedelemmel ellentétben a legjobb kubai szivarokat nem szűz leányok sodorják a combjaik között, hanem a sodrómester, aki hat évnyi gyakorlat után sajátítja el a szakma csínját-bínját.

bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_1.jpg
– Álmaink szivarjának megtalálása után mindenképpen kellő időt fordítsunk annak elfogyasztására. A vágáshoz speciálisan erre tervezett dupla guillotine-t, vagy szivarfúrót használjunk, meggyújtásához pedig cédrusfagyufa, illetve gázöngyújtó a legmegfelelőbb. A kupak eltávolítása után a szivart kézbe vesszük és a láng fölé tartva addig forgatjuk, amíg az teljesen át nem izzik. Ezután szánkba véve egyetlen szippantással az egészet életre keltjük, majd kiélvezzük az elénk táruló ízvilágot. 

Ha nem akarunk vásárlás után szívni
A kézi sodrású szivarok körülbelül két hét alatt teljesen kiszáradnak, ezért tárolásukra szigorú szabályok vonatkoznak: azokat párásítással, előírt hőfokon kell tartani. Ha nincs otthon humidor (speciálisan szivar tárolására szolgáló cédrusfa doboz), akkor 20 C-fok körüli hőmérsékleten, 65-75 százalékos páratartalom mellett lehet minőségüket a leghosszabb ideig megőrizni.

veol.hu

A szivar köré gyűltek a csabai urak

A beol.hu 2011. decemberi cikke

Az angol klubok hangulata költözött Békéscsabára. A Fiume Hotelben az országban tizennegyedikként alakult meg a Cigar Tower Club Békéscsaba.

Az angol mintára szerveződő honi klubmozgalom nem titkolt célja, hogy felelevenítse az egykori polgári kaszinók, gentleman’s clubok köré szerveződő társasági életet, lehetőséget nyújtva a tagoknak kötetlen baráti vagy akár üzleti beszélgetésre. A klubélet középpontjában — a névből adódóan — a szivar áll, amely a csabai alapítók szerint a nyugalmas élet szinonimája.

— A közelmúltban egy miskolci klubrendezvényen vettem részt, ahol megragadott a jó hangulat, ez adta az ötletet, hogy Békéscsabán is életre hívjuk a szervezetet — mondta Fabulya Attila titkár. Azt már Goretity Tamás, a klubhálózat országos elnöke tette hozzá, hogy a szivar az érettségről, az időről és a mértéktartásról is szól.

— Szivarozni nem lehet autóban, buszon vagy az utcán, ehhez megfelelő idő, hely és társaság kell — emelte ki. A klubrendezvények mindennek igyekeznek eleget tenni, hiszen körítésként kulturális előadások, gasztronómiai rendezvények színesítik a találkozókat. A szabályok szerint a klubba ajánlás után csak férfiak kerülhetnek be. — Úgy is mondhatnánk, hogy ez a kulturált társaságot kedvelő urak asztaltársasága — emelte ki ifj. Steiner László, akit a klub első elnökének választottak. — A jó társaság pedig alkalom a kapcsolatépítésre is — tette hozzá az üzletember.

A szivarozást Széchenyi István honosította meg a reformkorban, aki állítólag a pipát és a bagórágást kitiltotta a Nemzeti Kaszinóból, mondván, nem úri dolog.
A Békéscsabán megalakult klub alkalmat ad arra is, hogy a füstölgést kedvelők, a január elsejétől szigorodó szabályokat betartva, másokat nem zavarva hódoljanak szenvedélyüknek. Az első csabai klubtalálkozón a tagok márkás olasz pezsgőt, prémium konyakot és pálinkát kóstolhattak a beszélgetés mellé.

Beol.hu

Füstös történetek Cigars & Good Spirits rendezvényén 2016 ban

A Brody Studios Cigars & Good Spirits rendezvénye

dez_o_connell_es_csetenyi_csaba_a_cigar_tower_alapitoja_3.jpg

A szivar és a párlatok párosításának többféle módja is létezik, elég ha az íz- és illatkomponensek összhangba hozására gondolunk. Ám közös még bennük, hogy egyaránt képesek történeteket mesélni, és mindkettőt körüllengik megcáfolásra érdemes mítoszok is. Mindez kiderült a Brody Studios Cigars & Good Spirits rendezvényén is, ahol a házigazda Dez O’Connell és Csetényi Csaba, a Cigar Tower alapítója meséltek.

dez_o_connell_es_csetenyi_csaba_a_cigar_tower_alapitoj.jpg

Az első ismert szivarozó Kolumbusz egyik matróza volt, akit a spanyol inkvizíció hét évre börtönbe zárt az amerikai őslakosoktól hozott termék miatt, hiszen csak az ördögnek jön kis füst a száján. A rum, a cukornád és a dohány azonban ezt követően gyors sikerszériát arattak, bár a brit udvarban csak jóval később, VII. Eduárd, Viktória királynő fia hozta divatba a szivarozást. Churchillről viszont már szinte minden híres dohánygyár saját terméket nevezett el, és kedvenc konyakjának készítője a szigorú francia eredetvédelmi szabályok alól az ő kedvéért tett kivételt, és megengedte, hogy párlat érlelését Angliában fejezzék be. John F. Kennedy pedig a kubai embargót csak azután írta alá, hogy beraktározott egy nagyobb tételt – a legenda szerint 1200 darabot – kedvenc szivarjából. A kubai szivarok legemblematikusabb nagykövete egyébként Compay Segundo, a Buena Vista Social Club egyik alapítója volt, akit ritkán lehetett látni kedvenc dohányterméke nélkül. A humidor feltalálója, az ukrán származású Zino Davidoff pedig önéletrajzi könyvében visszaemlékezik szülei dohányboltjának egy gyakori látogatójára, aki sosem fizetett a szivarokért – mert apja szerint az ár csak rá és a vevőre, Vlagyimir Iljics Uljanovra tartozik…

dez_o_connell_es_csetenyi_csaba_a_cigar_tower_alapitoja.jpg

A neves párlatokkal kapcsolatban pedig érdemes megismerni készítésük módját. Ezáltal ugyanis a kilenc hónapig érlelt tequila, a Barbadoson lepárolt és érlelt, majd Cognacban pihenő rum vagy a négyszer is a világ legjobbjának választott guyanai cukornádpárlat ízjegyei is jobban értelmezhetőbbé válnak. De az ír és a skót whiskey különböző malátázottságáról is érdemes beszélni, csakúgy, mint a két legjobb területről származó konyak összeházasításáról.

dez_o_connell_es_csetenyi_csaba_a_cigar_tower_alapitoja_2.jpg

És ahogy a kubai szivart sem a szűzlányok combján sodorják (a megfelelő tömés eltalálására sokkal inkább tapasztalt, idősebb szakemberekre van szükség), a közvélekedéssel ellentétben a tequila sem kaktuszból, hanem kék agavéból készül, ami kinézetével ellentétben a liliomfélék családjába tartozik.

A szivarok azonban nem csupán a párlatokkal mennek jól, teával, üdítőkkel, borokkal is jól passzolnak, sőt, a franciák szerint a tokaji aszúval is…

Vendéglátás

Szivarklub: egy jót beszélgetni, zárt körben

civishir.hu 2010.09.06.

Debrecen – Már kezdjük elfelejteni, milyen is szép csendben egy pohár bor mellett egy jó szivart elszívni. A cigaretta és a szivar más minőséget képvisel: az egyik a rohanás, a másik a nyugalom. Tudták, hogy Debrecenben működik szivarklub?

a_szivarozas_jo_alkalom_egy_kis_velemenycserere_foto_nemes_robert.jpg

A szivarklubról a legtöbbet Csetényi Csaba, a Cigar Tower Clubok és a Cigar Tower nagykereskedelmi cég társtulajdonosa tudja, hiszen ők az „atyjai” a kis társaságoknak.

Cívishír: – Egyáltalán miért jött létre a szivarklub?
Csetényi Csaba: – A szivarklubot azok a férfiak hozták létre, akik a stílusos életforma, a minőség, az elegancia és a szivar elkötelezett hívei, hogy a klubokban, zárt baráti körben gondolatot tudjanak cserélni, és egy-egy kellemes estére kiszabaduljanak a hétköznapok monotóniájából.

Cívishír: – Gondolom, van tagdíj. Mekkora összeg ez?
Csetényi Csaba: – A tagdíj jelképes összeg, éppen csak a klub fenntartásához szükséges minimális összeget fizetik tagjaink: körülbelül havonta egy darab minőségi szivar árának megfelelő összeget.

Cívishír: – A klub kiket vesz be tagjai közé?
Csetényi Csaba: – A klub meghívásos alapon működik, az első néhány tagot mi hívtuk a klubba és azóta folyamatosan ajánlják egymásnak az urak. Minden 18 év feletti szivarbarát, aki elfogadja a klub szabályzatát, rendelkezik a tagok 2/3 –os többségi ajánlásával és vállalja, hogy fizeti a tagsági díjat, klubtag lehet.

Cívishír: – A nevük szivarklub, de miért épp a szivar került a középpontba?
Csetényi Csaba: –A szivarozás társasági elfoglaltság, egy komolyabb méretű szivar elszívásához idő, nyugodt légkör, kellemes társaság esetleg egy pohár jóféle ital szükséges és szivarozás közben nagyon jókat lehet beszélgetni.

Cívishír: – A klubnak hány tagja van jelenleg?
Csetényi Csaba: – A debreceni klub 12 tagból áll. Országosan 6 vidéki városban és Budapesten is működik szivarklub. Így összesen több mint 100 tagunk van.

Cívishír: – A kívülálló hogyan képzeljen el egy-egy összejövetelt?
Csetényi Csaba: –A legtöbb esetben vendéget hívunk a klubba, aki lehet egy ismert művész, sportoló vagy egy olyan személy, aki a saját területének kiemelkedő személyisége. Ő megosztja velünk gondolatait. A beszélgetések közben természetesen kipróbálunk egy –egy szivarújdonságot és megvitatjuk a tapasztaltakat.

Cívishír: – Hölgyek is vannak a tagok, a szivarozók között?
Csetényi Csaba: – Nem, nincsenek hölgy tagjaink. A szivarozás és a klubba járás általában a férfiak kiváltsága, de előfordult már, hogy egy - egy hölgy elkísérte a párját a klubestre, ami természetesen nem tilos.

Cívishír: – Mesélje el, milyen egy igazi, jó, minőségi szivar!

Csetényi Csaba: – Az igazi, jó minőségi szivar egy frissen sodort kubai Cohiba lenne, amit Kubában szívnánk el, de ilyen kiváltságban csak ritkán van részünk, ezért azt mondom, hogy a minőségi dohánylevelekből összeállított és kézzel kiválóan megsodort szivar, amelyet megfelelően párásított humidorban tartottak.

Cívishír: – Ön személy szerint szivarozik?

Csetényi Csaba: – Igen, mivel a Cigar Tower szivar- és dohány nagykereskedelmi cég egyik társtulajdonosa vagyok, általában az a szerencsés feladat is rám hárul, hogy a szivarújdonságokat forgalomba helyezés előtt kipróbáljam, teszteljem és megpróbáljam kitalálni, hogy a magyar ízlésvilágnak megfelel-e.

Civishír

A borászat a fasorban sincs a szivar világához képest

A helyzet az, hogy a szivar rendkívül bonyolult, ennek következtében rendkívül kifinomult élvezeti termék. Éppen eleget foglalkoztam a borok megismerésével ahhoz, hogy elmondhassam, a borászat, a borászati technikák, a borok élvezetének tanulással történő fokozása mind-mind a fasorban sincs a szivarok világához képest. Jó szivart sokkal bonyolultabb és sokkal nehezebb gyártani, mint jó bort. A szivar élvezetét nehezebb megtanulni, mint a borét és kihozni a szivarból a maximumot ugyanúgy igényli a technológia ismeretét, az egyes fajták, kombinációk lexikális tudását és az ízérzékelés hosszas gyakorlással történő finomítását.


Azaz ha egyszer elkezdek beszélni a szivarokról, akkor órákig le sem lehet lőni.
Szerencsére tisztában vagyok vele, hogy ez elenyészően kevés embert érdekel, így nem teszem.
De lennétek ott egyszer, amikor a szivaros haveri körrel félrevonulunk valami vidéki rezidenciára és napokon keresztül csak szivarokról beszélgetünk. (Na meg eszünk, iszunk, pöfékelünk.)
Soha nem unjuk meg a témát.

folytatás itt >>> MiVanVelem - Petrényi József blogja

A szivarozás egészségi kockázata

1998-ban ennyit tudtak a témáról

A szivarozás egészségi kockázata
Baker, F. és mtsai (Behavioral Research Center, American Cancer Society, Atlanta, GA, USA): JAMA, 2000, 284, 735–740.

A korábbi időszak folyamatos csökkenését követően 1993 és 1997 között a szivarozók száma az Egyesült Államokban csaknem megkétszereződött. A növekedés főleg a fiatal, iskolázottabb népességre jellemző. A dohányreklám a szivarozást mint a gazdag és sikeres ember szokását mutatja be. Az Amerikai Rák Társaság 1998 júniusában konferenciát hívott össze a szivarozás okozta egészségi kockázat aktuális ismereteinek tárgyában, 120 meghívott részvételével.

A szivar nemcsak abban különbözik a cigarettától, hogy a burkolata is dohány, hanem a felhasznált dohány kezelésének, feldolgozásának a módjában is. Ennek következtében a szivar magasabb koncentrációban tartalmazza a következő anyagokat: nitrogénoxid, ammónia, nitrózaminok. A cigarettával összehasonlítva a szivarban magasabb a karcinogének koncentrációja A szivarfüstnek magasabb a pH-ja, aminek következtében magasabb benne a szabad nikotin mennyisége. A nikotinfüggőség szivarozókon általában kevésbé alakul ki, mint cigarettázókon; ez valószínűleg annak a következménye, hogy a szivarfüstöt kevésbé szívják le, főként azok, akik csak szivart szívnak. A szivarozás okozta szájüregi, nyelőcső-, gége- és tüdőrák kockázatának kérdését 1950 óta számos epidemiológiai tanulmányban vizsgálták.

A felső légúti- és a nyelőcsőrák kockázatát azonosnak találták, mint cigaretta esetében, a tüdőrák kockázata általában valamivel alacsonyabb volt. Ezzel ellentétes véleményt találtak egy közelmúltban végzett európai vizsgálatban. A koszorúérbetegség okozta halálozást a szivarozás elsősorban a fiatalabb korosztályokban növeli, idősebbeken, illetve a volt-szivarozókon nem találtak ilyen hatást.

Az említett konferencia az alábbi következtetéseket fogalmazta meg:

1. A szivarozás elterjedőben van mind a fiatalok, mind a felnőttek között;

2. Ha valaki cigaretta helyett szivart szív, ezzel nem csökkenti a nikotinaddikció kockázatát;

3. Az elszívott szivarok számának és a beszívott szivarfüst mennyiségének emelkedésével a szivarozással kapcsolatos halálozás kockázata megközelíti a cigaretta okozta kockázat mértékét;

4. A szivarfüst magasabb koncentrációban tartalmaz toxikus és rákkeltő anyagokat, mind a cigaretta; zárt térben kifejezetten levegőszennyező hatású;

5. Ismert, hogy a szivarozás tüdőrákot és a felső aerodigestív szakasz rákját okozza.

Vadász Imre dr.

Orvosi Hetilap

Folyóirat referátum

Szivaros Szobrok - Columbo szobor Budapesten

 

Columbo-szobor. A szobrot 2014. márciusában avatták fel. A Falk Miksa utca -Szent István körút sarkán látható. Alkotója: Fekete Géza.

Ismertető szöveg: Peter Michael Falk (New York, 1927. szeptember 16.- Beverly Hills, Kalifornia, 2011. június 23.) magyar felmenőkkel is rendelkező, zsidó származású Emmy és Golden Globe-díjas amerikai színész és filmrendező. Tizenkét évesen lépett először színpadra, de eleinte úgy nézett ki, hogy hivatalnok vagy esetleg CIA ügynök lesz belőle. Egy színészképzős tanárnője hívta fel a figyelmet kivételes színészi tehetségére. Az 1950-es évek végén kezdett el a filmezéssel foglalkozni. Gyakran dolgozott a televízió számára. Leghíresebb alakítása is egy éveken át sikerrel sugárzott szériához kapcsolódik: a Columbo című sorozatban ő játszotta a rosszul öltözött, látszólag lassú észjárású címszereplő nyomozót, aki az apró ellentmondásokból kiindulva végül mindig megoldotta a legreménytelenebbnek látszó bűnügyeket.
Ötször elnyerte az Emmy-díjat (A Columbo megformálásáért négyszer), illetve egyszer a Golden Globe-díjat. Két korai mozifilmjéért az 1960-as évek elején kétszer Oscar-díjra jelölték. (Forrás: Wikipédia)

Dohánylevélbe burkolt luxusélvezet

Egy jóindulatúan naív cikk tele hibákkal

A klasszikus szivarozás kultúrája ma csak a felső tízezer szűk rétege számára elérhető és ismeretes. Mi kell a szivarozáshoz? Először is annak leszögezése, hogy nem a méret a lényeg. Másodszor eső odakint, melankolikus hangulat odabent, jó társaság, egy üveg cognac, kezdőknek minimum másfél óra szabadidő és egy olyan szivar, aminek az íze és illata elvarázsol.

bigstock-man-with-a-beard-and-mustache-80804270-1.jpg

Mit ad a szivarozás az embernek? Különleges megjelenést, tekintélyt, "charme-ot", és egy kis fényűzést. A szivar első megjelenése az 1700-as évekre nyúlik vissza, és Israel Putnam amerikai generális nevéhez köthető, aki kubai útjáról hazatérve Havanna szivarokat és kubai dohányt vitt magával az Egyesült Államokba. Egy évszázad múlva már iparággá fejlődött a szivarkultúra és megjelentek a legismertebb márkanevek, úgy mint a Romeo Y Julia, a Montecristo, a Cohiba vagy a Punch. A minőséget tetézi, ha nem géppel, hanem kézzel készítik el, ugyanis a "handmade" szivarok máig a legdrágábbak.

A jó szivart arról ismerhetjük meg, hogy borítólevele sima, színe egyenletes, foltmentes és enyhén csillog. A szivarozás ünnepélyes szertartás, melynek első lépése, hogy szivarvágóval megvágják a szivar végét, ezzel biztosítva az elegendő füst kiáramlását, majd egyenletesen forgatva a láng körül gyújtják meg. Legfeljebb fél percenként szippantanak egyet, élvezik az ízét, az illatát, erőssége miatt nem tüdőzik le. Az ínyencek véleményével ellentétben az igazi szivarozók nem mártogatják a szivarvéget különleges italokba, mert az sem a szivar ízének, sem az italnak nem tesz jót. Végül pedig nem nyomják el, de közben sem veregetik le a hamut, mint a cigarettavégről, mert az illetlenség, hanem a hamuzóba teszik és hagyják, hogy magától aludjon ki.

Akinek exkluzív szivarja van, az biztosan nem a polcon fekve tárolja, hanem abba is fektet némi összeget, hogy megfelelő helyen megfelelő páratartalomban tudja az élvezetet adó terméket. Kötelező kellékek tehát a szivartartók, vagyis humidorok, illetve a szivarvágók, melyeknek árát a méret és minőség szabja meg, de egy igényes dió, vagy cseresznyefából készült humidor 30-40 ezer forint, még egy jó minőségű szivarvágó 20-25 ezer forint.

A történelem híres szivarozói közt ott említhetjük Sigmund Freudot, Winston Churchillt, Fidel Castrot, de akár Gróf Széchenyi Istvánt vagy Demi Moort és Madonnát is.

Londonban máig virágzik a szivarkultúra, a Number1Cigar Club egy olyan hely, ahol minden a szivar körül forog, de természetesen ennek komoly ára is van. A klub földszintjén a "kívülállók" is étkezhetnek, de az első emelet már csak a tagoknak látogatható, ahol a beiratkozás 150 font -kb. 50.000 Ft - maga a rápöffentés 125 font - 42.000 Ft óránként - valamint az éves tagdíj 200 font - 67.000 Ft körül mozog.

Manapság két fajta szivar van a legdrágábbak élén, az egyik a Cohiba, melyből egy darab is 400 USD - kb. 89.000 Ft -, de ha valaki egy dobozzal kívánna megvenni belőle, ami 19.000 USD-ba kerül, nagyjából 4.200.000 Ft-tól kellene megszabadulnia. A másik legextrémebb szivar a Gurkha, melynek 750 USD - 167.000 Ft darabja - különleges készítési módja miatt, ugyanis a világ legdrágább cognac-jának esszenciáját csempészik bele, ami miatt ez a szivar többe kerül, mint a legújabb iPhone.

Ha valaki nem is jut el életében addig, hogy rágyújt egy Gurkhára, azért mindenképpen próbálja ki a szivarozás keserédes hangulata közben a cognac és a szivar ízének találkozását, garantáltan más ember lesz tőle!

Kárpátinfo.net