Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szivarozok tehát vagyok!

Az eddigi legkomolyabb utazó humidor - Vaultek LifePod Humidor

Vaultek Portable Lifepod Humidor Lockbox (350-400 USD)

2021. január 18. - The Cigarmonkeys

vaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_2.jpg

vaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_4.jpg

vaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_1.jpg

vaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_1.pngvaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_3.jpg

vaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_3.png

vaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_4.png

vaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_5.png

vaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_6.png

vaultek_portable_lifepod_humidor_lockbox_szivarom_blog_7.png

Miről lehet megismerni a hamis szivarokat?

Eddig csak a Cohibával szórakoztatták a jónépet, sajnos most már Montecristót, Partagast, Bolivar, de még Ramon Allonest is hamisítanak ...

1. Arról hogy kubainak mondják őket! - Érdekes módon más országok szivarjait valamiért nem hamisítják...

2. Az árukról - Mivel olcsóbban adják őket mint az eredetieket, ezért a hülyének is megéri, nem?

3. Üveg, vagy plexi tetős szivardobozt Kubában nem készítenek!. - Viszont a turisták szeretik látni mit vesznek...

4. Különböző méretű és formájú szivarokat a kubaiak nem csomagolnak össze egy dobozba!. - Pedig, tényleg milyen praktikus...

5. A zárjegyeket és matricákat sohasem a doboz belsejébe rakják. - Persze a turista majd felragasztgathatja, ha tudja hogyan kell ...

6. Aztán ott van még rengetek nyomdatechnikai, vagy grafikai baki amit elkövetnek a hamisítók, összekeverik a márkákat, formákat évjáratokat, stb stb. Ezekről itt tájékozódhatsz részletesebben

 

7. De ami a legfontosabb: Komoly ember, szivart nem vásárol sem az utcán, sem a bazárban! - S akkor az előző 6. pontot el sem kell olvasni...:)

Alább láthatunk 44 elrettentő hamisítványt:

Dieter H. Wirtz - Szivarok kézikönyve

Na, ez a könyv szinte beszerezhetetlen! Pedig szép ajándék lenne karácsonyra!

szivarok_kezikonyve_elso_magyr_szivarklub.jpg

A szivar élvezet, szenvedély, történelem, politika, gazdaság, művészet. A humoros és érdekfeszítő könyv úgy mutatja be a világ leghíresebb szivarfajtáit, hogy közben megtudunk mindent termesztéséről, történetéről és a leghíresebb szivarkészítőkről.

szivarok_kezikonyve_szivarom_blog_hu.jpgA könyv előszava:   Az elmúlt években rengeteg minden történt a szivarok világában. Szivarmárkákban korábban sem volt hiány, ám napjainkban már zavarba ejtően széles választék jellemzi a piacot. Még a szakemberek is nehezen tájékozódnak a szivarfajták rengetegében, holott sokuknak a magánkereskedésükbe betérő ügyfeleiket is tanáccsal kell ellátniuk. Szinte naponta bukkan fel egy újabb szivarfajta, és majd' ugyanilyen rendszerességgel vonnak ki egy-egy régi márkát vagy egy bizonyos formátumú terméket a piacról. E jelenség oka nem feltétlenül a gyenge minőség vagy a hanyatló kereslet: sok esetben egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos dohányfajták már nem érhetők el a szükséges mennyiségben.

Egy folytonosan ingadozó piacról van tehát szó, amely holnap már egészen más arculatot vehet fel, mint amilyet ma épp láthatunk. Könyvünknek - például egy folyóirattól vagy szaklaptól eltérően - ezt a körülményt is figyelembe kell vennie. E háttérinformáció ismeretében érthető, hogy e kézikönyv esetében nem csupán célszerű, hanem egyenesen elengedhetetlen a márkák közötti válogatás. Könyvünk csak nagyon kevés alacsony árkategóriájú szivart vonultat fel, és csupán egy olyan márkát mutat be, amelynek dohánytartalma nem 100 százalék.
Mivel kötetünk „csupán" kézikönyv, nem pedig enciklopédia, ezért elsősorban a magasabb árkategóriákba tartozó szivarmárkák ismertetését tartottuk célszerűnek, illetve azokét, amelyek megérdemlik a „prémiumszivar" megnevezést: ugyanis jórészt e szivarfajták sajátja, hogy valóságos aura veszi körül őket - nem is beszélve azokról a legendákkal övezett márkákról, amelyek már-már mágikus vonzerőt hordoznak magukban.

Tartalom

Előszó 6
Amit a szivarról tudni kell 9
A vetőmagtól a szivarig 10
Történelem és történetek 20
Csomagolás és tartalom 24
Élvezet, vásárlás, gondozás 36
Termőterületek 48
Fajták és típusok 74
A formátumok lexikona 95
Formátumtáblázatok 134
A márkák lexikona 143
Márkatáblázatok 292

Alapmű a téma iránt érdeklődőknek:

szivarok_kezikonyve_vatera.jpg

Ez a könyv szinte beszerezhetetlen, mindenhol csak előjegyzést vesznek fel rá, de hiába vársz. Hosszú idő óta ez az egy példány tűnt fel, s ez sem az antikváriumokban, hanem a Vaterán. FIX ár: 19.990.-Ft

Dieter H. Wirtz Szivarok kézikönyve

Eredeti megjelenés éve:

Kiadás: Alexandra, Pécs, 2007
ISBN: 9789633703625
Oldalak: 320

wirtz_szivarok_kezikonyve.JPG

Aki a szivarjával szemben nem szeretettel bánik, képes a feleségét is megverni ...

Részlet Kálnoki Izidor: Füst és hamu c. könyvéből. Mely mű megjelent 1912-ben.

kalnoki_izidor_fust_es_hamu_c_konyve_the_cigarmonkeys_szivaros_varosi_motorosok_2.JPG

A szivart az ember szép lassan veszi ki a tárcájából. Óvatosan, mint minden törékeny jószágot, s mint az olyan dolgot, amit szeretünk. Aki a szivarjával szemben nem szeretettel bánik, képes a feleségét is megverni. Meg is nézegeti az ember jobbról, balról, felül, alul. Ha nem így cselekszik, alighanem kérges szívű, erőszakos ember.

A szivart tehát megnézi az ember, megforgatja, és azután gondosan elvágja a végét. Se kicsit, se nagyot ne vágjunk le a szivarból.

Aki nagyon apró darabot vág le, fogadni mernék, hogy gazdag és takarékos, de egy kicsit zsugori és önző.

Aki meg belevág a szivarjába, mint egy kannibál, csak olyan ember lehet, aki minden szoknya után fut. Ez állhatatlan és mohó.

Részlet Kálnoki Izidor: Füst és hamu c. könyvéből. Mely mű megjelent 1912-ben.

kalnoki_izidor_fust_es_hamu_c_konyve_elso_magyar_szivarklub_2.JPG

Magyarországon 2020 novemberében kapható NUB szivarok árlistája

NUB szivarok ára a hazai dohányboltokban, trafikokban

nub_sun_grown_460_szivarok_ara_a_nemzeti_dohanyboltokban.jpg

NUB Sun Grown 460

    3 900 Ft

NUB Sun Grown 460 Tubo

    3 500 Ft

NUB Sun Grown Torpedo 464

    3 300 Ft

nub-cameroon-460-tubos-szivarok-ara-magyarorszagon.jpg

NUB Cameroon 460

    2 700 Ft

NUB Cameroon 460 Tubo

    3 300 Ft

nub-connecticut-460-tubos-szivararak-magyar-trafik.jpg

NUB Connecticut 460

    3 200 Ft

NUB Connecticut 460 Tubo

    3 490 Ft

 

nub-maduro-460-tubos-maduro-szivarok-ara-magyarorszagon.jpg

NUB Maduro 460

    3 400 Ft

NUB Maduro 460 Tubo

    3 800 Ft

nub-sampler-8-szivarok-ara-magyar-trafikokban.jpg

NUB Sampler 8

  22 990 Ft

 

nub_szivarok_ara_magyarorszag.png

Most lássuk egyben a Magyarországon 2020 novemberében kapható NUB szivarok árlistáját:

NUB Cameroon 460     2 700 Ft
NUB Cameroon 460 Tubo     3 300 Ft
NUB Maduro 460     3 400 Ft
NUB Maduro 460 Tubo     3 800 Ft
NUB Connecticut 460     3 200 Ft
NUB Connecticut 460 Tubo     3 490 Ft
NUB Sun Grown 460     3 900 Ft
NUB Sun Grown 460 Tubo     3 500 Ft
NUB Sun Grown Torpedo 464     3 300 Ft
NUB Cafe Cappuccino     2 700 Ft
NUB Cafe Espresso     2 700 Ft
NUB Cafe Macchiato     2 700 Ft
NUB Sampler 8   22 990 Ft

 

 

nub_szivarok_emblemaja.png

Hogyan tartsd a szivart a szádban?

Ha európai vagy, akkor leginkább sehogy!

Sok minden múlik azon, hogyan tartod a szivart a szádban, különösen meggyújtás közben. Lehet, hogy túl egyszerűnek hangzik, de rengeteg embert láttam már úgy szivarozni, hogy nem megfelelően pöfékeltek. Ne legyél szégyenlős. Az elején sokkal agresszívabban kell pöfékelni, de miután felmelegedett a dohány, már lehet lazábban szívni.

hogyan_szivd_a_szivart_szivarom_blog_hu.jpg

A legtöbb kezdő fél, hogy belélegzi a füstöt, ami érthető, hiszen sokan irtóznak a cigarettától. Helyezd az ajkaid a szivar köré, ezzel létrehozod a vákuumot, amivel képes leszel beszívni a füstöt. A szivar inkább egy szívószálhoz hasonlít, mintsem a cigarettához. A füstöt a szádba kell szívod, nem a rekeszizomba!

Következzenek tehát a hasznos tanácsok, hogyan érdemes a szádban tartani a szivart.

  • Tartsd a szivart a kezedben

Először is, hacsak nem éppen gyufával gyújtod meg a szivart, nem szeretnéd kizárólag a száddal tartani a szivart. Tartsd a szivart a kezeddel, anélkül, hogy a fogaiddal kéne ráharapnod. Ha a kezeddel is segítesz tartani a szivart, az megőrzi az integritását és felépítését.

Ha gyufával gyújtod meg a szivart, ami általában két kezet igényel, a szivart gyengéden tartsd a szádban. Segíthetsz a fogaiddal egyensúlyban tartani, de ne harapj rá túl erősen, mert felsértheti a borító levelet. Egyenletesen gyújtsd meg a szivart körben minden oldalról, meggyújtás után pedig már tarthatod tovább a kezeddel. Vidd a szivart a szádhoz a pöfékelésekkor, egyébként pedig tartsd a kezedben, vagy helyezd a hamutartóra, vagy a szivartámaszra.

Egy komoly szivaros az elejétől a végéig a kezében tartja a szivarját, csak rendkívüli esetben teszi le! Nyilván valóan nem csinálunk semmi mást közben, különösen olyasmit nem, amihez mindkét kezünk kellene. Ne okozzon meglepetést, amikor szivarozunk, akkor szivarozunk, s csak a füstre figyelünk!

  • Gyengéden érintsd az ajkaidat a szivarhoz

Helyezd az ajkaidat a szivar köré, figyelj arra, hogy minden rést lezárj, ahol a levegő bejuthatna, így tudsz megfelelően pöfékelni. Ahhoz, hogy ne aludjon ki a szivar, legalább 1-2 percenként pöfékelni kell. Túl gyakran viszont nem érdemes, mert túlmelegszik a szivar, és keserű íze lesz.

A szivar márkájától, állapotától, formájától, s a környezeti adottságoktól (hőmérséklet, páratartalom, légmozgás, stb.) függ hogy egy adott szivart milyen gyakran kell / lehet /szabad megpöfékelni. Egy viszont biztos, ha nem szívod, egy idő után elalszik. A szivar nem ég magától, mint a cigaretta! 

  • Ne nyomd a szivar felét a szádba

Elég néhány millimétert a szádhoz illeszteni ahhoz, hogy meg tudd szívni a szivarodat. Ennél többet teljesen felesleges! Ráadásul, ha nyilvánosan harapdálod, rágcsálod, szopogatod, viccesen fogsz kinézni.

  • Na harapd, vagy rágd a szivart

Próbáld meg mindenképpen elkerülni, hogy ráharapj a szivarra. A borító levél megrepedhet és a szivar belseje egyenetlenné válhat, lényegében összepréseled a légcsatornákat, ami teljesen tönkre teheti a szivart. Ha mégis úgy tartod a szivart a szádban, hogy nem segítesz a kezeddel tartani azt, figyelj, hogy ne harapj rá túl erősen.

Egyébként az amerikai szivarkultúrában elfogadott dolog, hogy szinte folyamatosan a szájukban tartják a szivar. Mi itt ezt Európában nem így csináljuk!

  • Ne beszélj a szivarral a szádban

Nem törvénytelen, de mindenképpen durva, szivarral a szádban beszélni.

goodfellas_favorite_scene_paulie_what_do_i_know_about_the_restaurant_business.jpg

Mindannyian láttuk a Nagymenők jelenetében, amikor Henry és Sonny megpróbálják meggyőzni Paulie-t, hogy vegye át Sonny éttermét, és Paulie így válaszol „Nem tudok semmit az éttermekről”. Csodálatos, és nagyszerűen alkalmazható filmekben, de a való életben a legtöbb embert semmit nem fog érteni abból, amit mondani próbálsz, hogyha a szádban van a szivar.

  • Ne itasd át a szivar végét nyállal

Szivarozás közben természetesen enyhén nedves lesz a szivar vége. Ennek nem is csak a nyálazás az oka, hanem a kondenzvíz lecsapódása, amit az égésgyűrű nyom hátrafelé a szivarban.  Egy kis külső nedvesség még elfogadható, és könnyebbé teszi a szivar forgatását, de túl sok már rossz. Viszont, ha a szivar vége már el van árasztva nyállal az nagyon megnehezíti a szívást. S ráadásul Európában kifejezetten alpári.

Az európai connoisseur szivarozásban a lucskos nyálazás, harapdálás, fogazás kérdése fel sem merül, mert a szivart úgy szívjuk, hogy állandóan a kezünkben tartjuk, és pöfékeléskor is kifelé fordított száraz ajakkal szívjuk.

  • Ne szívd túl sokáig a szivart

Tudjuk, hogy nem szeretnéd, ha akár egy szippantás is kárba menne. A legtöbb esetben nagyon élvezed a szivart, és nem szeretnéd, ha vége lenne..., de van egy határ, ami után már megégetheted magad, vagy felgyújthatod a bajuszodat. Ha már csak néhány cm maradt a szivarból és nem tudod a kezeddel biztonságosan tartani, akkor az ajkaid is veszélyben vannak. Nem érdemes feszegetni a határokat, mert könnyen lehet, hogy egy forró szivardarab esik az öledbe, és megéget mindent amihez hozzáér.

A legtakarékosabb szivarozók egy fogó, tű, vagy egy pipa segítségével fejezik be a szivarozást. De ahhoz már rendkívül ügyes szivarosnak kell lenni, hogy el tudd kerülni a túlmelegedést, a nyelved leégetését, vagy a szivarvég átlucskosodását.

Ja, és ne felejtsd el levenni a szivargyűrűt mielőtt meggyulladna!

Az Oliva a NUB és a Caine márkák 2016-ban kerültek a J. Cortés kezébe

Még 2016-ban történt az akvizíció, amikor is az Oliva szivar vállalatot felvásárolta J. Cortés Cigars N.V. egy európai családi vállalkozás.

oliva-j_cortes-cigar.jpgA Cortés cég központja Belgiumban, Moen-ben található, és főleg géppel gyártott szivarokkal foglalkoznak, 5 márkanév alatt, ezek a következők: J. Cortés, Amigos, Neos, Country és a Calvano.

A céget itt ismerheted meg részletesebben: >>> J. Cortès is a family run company with a passion for cigars

J. Cortés 1926-ban alapult, amikor Maurits Vandermarliere elkezdett szivarokat készíteni a moeni szivar boltja padlásán. Tíz év múlva, már annyira jól ment neki, hogy 1936-ban megnyitotta a gyárát Heestert-ben. A vállalat, amely akkor még Ets. Vandermarliere NV néven futott 1970-ben tovább bővült. Ma J. Cortés elnöke Guido Vandermarliere az alapító fia, és az ő fia Frederik pedig a vezérigazgató.

Cortés 500 millió szivart készít évente, melynek legtöbbje európai stílusú száraz szivarka, amit viszont nem dohány papírba (Homogenized Tobacco Leaf (HTL)), hanem eredeti dohánylevélbe (!) csavarnak. Több mint 80 országban árulnak dohánytermékeket, de a bevételük nagy részét Európában szerzik, főként Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban.

sri-lanka-factory-j-cortes_1.jpg

A vállalatnak van egy üzeme Sri Lankán, ahol 2000 embert foglalkoztatnak. A dohányt itt csoportosítják, tárolják, vágják fel, majd helyezik ez „papírtekercsekben”, majd küldik el a gyárba, Belgiumba.

sri-lanka-factory-j-cortes_2.jpg 

A Cortés korábban alig volt jelen az amerikai piacokon, viszont az Oliva márkával együtt megszerezte a NUB és a Cain márkákat is s ezekkel már erős hídfőállást tudott szerezni az USA-ban. Ráadásul megszerezte az Estelí városban található Tabolisa 1 gyárat, ahol mind a három márkát egy helyen készíti, így hozzá jutott a kézi gyártású szivarok technológiájához is.

Az Oliva család csak a szivarmárkákat és a gyárat adta el, a dohánytermelést  továbbra is megtartotta. A Nicaraguában és Ecuadorban található földjeiken továbbra is ők termelik a gyártás során felhasznált dohány nagy részét. Az ültetvények egy része az Oliva család tulajdonában van, a másik részét csak bérlik, de a teljes szivardohány termelési folyamatot ők irányítják. Ráadásul továbbra is az Oliva család vezeti a floridai Miami Lakes-ben található Oliva cégközpontot, ahol José Oliva maradt a vezérigazgató.

jose_oliva_oliva_cigar_co.jpg

José Oliva - Az Oliva Cigar Co. vezérigazgatója

Az Oliva Cigar Co. nem keverendő össze a tampai Oliva Tobacco Co.-val, amelyik cég csak dohánytermesztéssel foglalkozik, szivargyártással nem.

2014-től kezdve az Oliva már több potenciális vevőjelölttel is tárgyalgatott az esetleges eladásról, de:

„Nem igazán vettük komolyan a tárgyalásokat, egészen addig, amíg nem találkoztunk ezekkel az emberekkel” mondta José Oliva a Cigar Aficionado-nak adott interjújában.

A vállalatok akkor találkoztak először, amikor J. Cortés géppel készített szivarokat kezdett gyártani Oliva számára, melyeket Oliva főként Európában árul Oliva Viejo Mundo néven. A szivarok géppel készülnek Oliva dohányból, mindenféle méretben.

oliva_viejo_mundo_gepi_gyartasu_szivarok.jpg

A gépi gyártású száraz szivarok az Oliva által termelt dohányból - Oliva Viejo Mundo márkanév alatt készülnek.

„Elég egyedi, hogy két családi vállalkozás összekapcsolódjon, de büszkék vagyunk és boldogok,” mondta Frederik Vandermarliere a Cigar Aficionado-nak adott interjújában. „Az Egyesült Államokban az a célunk, hogy Olivat megtartsuk azon a szinten, ahol vannak, és ha lehet még erősebbé tegyük. Az a fontos, hogy semmi se változzon.”

„Oliva Cigars egy fantasztikus, jól vezetett cég, erős márkával és rengeteg lehetőséggel. Ennek a vásárlásnak köszönhetően tovább erősödhet mindkét vállalat stratégiája, és fontos, hogy továbbra is nagyszerű termékeket készítsünk” mondta Vandermarliere.

Oliva Cigar Co. (ami nem áll kapcsolatban a tampai Oliva Tobacco Co.-val) 15-16 millió szivart készít évente, és a története kubai dohányföldeken kezdődik, ahol Melanio Oliva az 1800-as évek végén dohányt kezdett termeszteni. Az unokája Gilberto dohány bróker lett, és Spanyolországba, majd később Közép-Amerikába költözött. 1995-ben Oliva és a fia Gilberto Jr. megalapította az Oliva Cigar Co.-t kezdetben Nestor Plasencia gyártotta számukra a szivarokat, majd megnyitották a saját szivargyárukat.

Az Oliva 2007-ben megalkotta az Oliva Serie V sorozatot, amely magas értékelést kapott a Cigar Aficionado és a Cigar Insider magazinok szerint is. 2007 szeptemberében a Cigar Insider rangsorolásában a Torpedo 94 a Double Robusto 92 pontott szerzett.

Az vállalat legnagyobb elismerése 2014-ban az év szivarja díj elnyerése volt, melyet a Cigar Aficionado magazin osztott ki neki. Oliva Serie V Melanio Figuardo, ez a tekintélyes szivar 96 pontot szerzett egy vak teszten.

Oliva-nak tetszett a család vezette struktúra J. Cortés-nél, és mindkét fél megállapodott abban, hogy különösebb szervezeti struktúra változás nélkül továbbra is a szivargyártásra fognak koncentrálni.

„Ragaszkodtak hozzá, hogy tovább csináljuk” mondta José Oliva. „Hozzá vannak szokva, hogy családi vállalkozásban dolgoznak, és mivel ők egy magán vállalat, ezért a részvényesek évente nem hőzöngenek a közgyűlésen, nincsenek elvárt számok melyeket időnként el kell érniük. Sokkal inkább érdekelte őket az, hogy hogyan készítjük a szivarokat, és hogy azok színvonala stabil legyen… Nagyon büszkék arra, ahogyan dolgoznak.”

„A céljuk” mondta Oliva „hogy legyen egy tekintélyes vállalatuk, mely kézzel készíti a szivarokat, és hogy továbbra is az Oliva család vezesse azt, ugyanúgy, ahogyan eddig is tették.

Az Oliva-nak lesz egy testülete, és José Oliva nagyobb részt szeretne kivenni a vállalat irányításában, amíg testvére Gilberto inkább a dohánytermesztésre koncentrál. „Azt hiszem rengeteg fejlődés lesz” mondta. „Nagyobb szerepet fogok vállalni a termelésben, és remélem sikerül tanulnom az európai módszerekből.”

Na azért 2016 óta történtek a dolgok... Most 2020 februárjában a J. Cortés csak kivásárolta az Oliva családot a földjeiből is ,,, adta hírül a Ministry of Cigars honlap:

>>> https://ministryofcigars.com/j-cortes-acquires-oliva-leaf-operations/

Miért nem szeretnék amerikai állampolgár lenni?

Tilos az amerikaiaknak kubai rumot és szivart fogyasztani

Az amerikaiak többé nem vásárolhatnak kubai szivart, kubai rumot és nem tartózkodhatnak kubai szállodákban – jelentette be Donald Trump elnök tegnap a Fehér Házban. A most bevezetett új amerikai szankciók teljesen megszüntették a külföldre utazó amerikaiak engedélyét, hogy Kuba leghíresebb árujából behozhassanak az országba, illetve megtiltották, hogy a kubai tulajdonban lévő szállodákban szálljanak meg. Mivel a szállodák döntő többsége állami tulajdonban van, ezért lényegében az amerikai állampolgárok csak Airbnb lakásokat foglalhatnak ezentúl.

Az új törvény szeptember 24-től lépett életbe.

A szankció nem csak Kubában tiltja a szivar és rum vásárlását az amerikaiak számára, hanem tilos lesz behozni az Egyesült Államok más, Kubával szabad kereskedelmet fenntartó országokból, például Kanadából, az Egyesült Királyságból vagy Mexikóból. (Az amerikaiak már régóta tiltják a kubai szivar és rum vásárlását az internetről vagy postai úton.)

kubai_rumok_es_szivarok.JPG

Pedig az Egyesült Államokban nem volt ennyire zord az élet a kubai szivart kedvelőknek: Az Obama-adminisztráció Kubával folytatott „pozitív elkötelezettségének" részeként jelentősen enyhültek a kubai szivar vásárlásának korlátozásai . Az Obama-korszak politikája szerint az amerikaiak akár 100 szivart (körülbelül négy doboz – a szerk.) hozhattak vissza vámmentesen, mindaddig, amíg „személyes használatra" és nem kereskedelmi célra használták. Ezekkel a folyamatokkal szakítottak most teljesen az USA.

Megszállni sem lesz egyszerű Kubában: már közel 422 szállodát és szálláshelyet tett tiltólistára a külügyminisztérium.

Trump a döntését azzal indokolta, hogy nem akarja, hogy amerikai dollárok finanszírozzák a kubai rezsimet. De inkább az a közelgő elnökválasztással lehet magyarázni, hiszen Floridában jelentette be az új törvényt, és a Dél-Floridában élő kubai és venezuelai közösségek eddig is nagyon jól fogadták az elnök szankciós döntéseit, ráadásul eddig egyetlen republikánus politikus sem nyert elnökválasztást floridai győzelem nélkül Calvin Coolidge elnök 1923-as győzelme óta.

Hamu és Gyémánt

Szívjunk jó szivarokat & Olvassunk jó könyveket

Trinidad, Romeo y Julieta, H. Upmann & Kastélyok és Mágnások

kastelyok_es_magnasok_a_het_szivarjai_cigarmonkeys_1.JPG

Trinidad - Topes Edicion Limitada 2016

21 euró = 7.600.-Ft /szál

Romeo y Julieta - Wide Churchill

12,4 euró = 4.500.-Ft/szál

H. Upmann - Magnum 54

12.8 euró = 4.600.-Ft/szál

(A szivarok ára tájékoztató jellegű, az információ német szivarkereskedő oldalakról származik. Egy euró ma 360 forint.)

Baji Etelka - Dr. Csorba László

Kastélyok és mágnások c. könyve

A javított 2006-os kiadás a mai napon egyik antikváriumban sem kapható, csak előjegyezhető. Az utolsó ismert ára a Libri szerint 7.505 forint. Ha előkerül egy példány, biztosan többet fognak érte kérni.

Nem összekeverendő a szerzők ugyanezen a címen 1994-ben kiadott könyvével, mely 1.800 és 6.000 forint között megszerezhető.

kastelyok_es_magnasok_a_het_szivarjai_cigarmonkeys_2.JPG

kastelyok_es_magnasok_a_het_szivarjai_cigarmonkeys_3.JPG

kastelyok_es_magnasok_a_het_szivarjai_cigarmonkeys_4.JPG

A szexi nők szivaroznak - Egy szexi, érzéki útmutató a szivarokhoz és a nőkhöz, azoknak akik szeretik őket

Felicia Manchester: Sexy Women Smoke Cigars

  • Melyik szivar ideális a kezdőknek?

  • Melyik kiegészítővel kéne minden szivarozónak rendelkeznie a pop kultúrában?

  • Milyen italok passzolnak leginkább a szivarokhoz?

  • Hol találhatók szivar klubok nők számára?

  • Hol találkoznak a női szivarozók online és offline?

Ezekre és még több kérdésre válaszol Felicia Manchester az egyik legkeresettebb nőknek szóló szivaros útmutatóban a Sexy Women Smoke Cigars című könyvében.

A szivarozást mindig is férfiak hobbijaként tartották számon, és mindenki kerülte azokat a nőket, akik érdeklődést mutattak iránta. Ugyanakkor mindez már a múlt, és az elmúlt évek során döbbenetes mértékben világszerte megemelkedett a szivarozó nők száma. Éppen ezért számos szivar márka és szivar klub keresi a női szivarosok kegyeit.

A könyv célja, hogy ez olyan útmutató legyen, amely megmutatja a nőknek, hogy nincsenek egyedül a szivar iránti szeretetükben – hogy vannak más nők is, akik élvezik ezt a hobbit. Minden kezdő számára nehéz az elindulás, azért készült ez a könyv, hogy ezt a folyamatot megkönnyítse.

a_szexi_nok_szivaroznak.jpg

Felicia Manchester nem csak a szivarozást, de a szivar iparágat is ismeri. Arra bátorítja a  nőket, hogy kezdjék el ezt a hobbit, és rengeteg hasznos információt biztosít ahhoz, hogy a lehető legjobb élményeket szerezzék

A Sexy, Sensual Guide to Cigars and the Women Who Love Them >>>

A Sexy Women Smoke Cigars felismeri, hogy egyre több és több nő kezd el szivarozni, a könyv segít nekik eligazodni a szivarozás világában. Az elején sokan nem tudják, hogyan kezdjenek bele, ez a könyv egy nagyon jó útmutató azoknak, akik most kezdenek szivarozni.

Ebben a könyvben a nők megismerhetik:

  • A szivar eredetét
  • A szivar és cigaretta közötti különbségeket
  • A szivarok, illetve cigaretták egészségügyi hatásait
  • A szivar fétist
  • Az online helyeket, ahol szivarozó nőkkel találkozhatsz (weboldalak, facebook csoportok, stb.)
  • A kezdők számára legjobb szivarokat
  • A szivarozáshoz szükséges kiegészítőket
  • A szivar vágás technikáját
  • Hogyan találjanak nőknek való szivar klubokat
  • A szivarokhoz passzoló borokat
  • A szivarokhoz passzoló szeszes italokat

A világ változik, és egyre több nő élvezi ezt a hobbit, amely korábban csak a férfiaké volt. Még a legjelentősebb női személyiségek sem szégyellik a szivar iránt érzett szenvedélyüket – Claudia Schiffer, Sharon Stone és Heidi Klum csak pár név a sok közül. Felicia Manchester felfigyelt a női szivarozók növekvő számára és ezért írta a könyvet.

Lássunk néhány szivarozó hölgyet >>>

Oliva Serie V Melanio szivarok ára a Magyar Dohányboltokban

Nem keverendő össze az Oliva Serie V Melanio Maduro és a sima Oliva Serie V szivarokkal !!!

oliva_serie_v_szivarok_nicaraguabol.JPG

 

Az Oliva Serie V Melanio sorozat tagjai:

oliva_serie_v_szivarok_churchill_double_toro_figurado.JPG

 

oliva_serie_v_szivarok_torpedo_robusto_petit_corona.JPG

 

 

oliva-serie-v-melanio-figurado-szivarok_ara_magyarorszagon.jpgAz Oliva Serie V Melanio Figurado

Nicaraguai töltő és kötözőlevél (Jalapa) , ecuadori (!) borítólevélbe csomagolva.

A nicaraguai Esteliben lévő Tabolisa 1 nevű Oliva Szivargyárban teljes mértékben kézimunkával készülő (long filler) prémium szivar.  Egy szál ára most Magyarországon 6.200.-Ft.

cigar_aficionado_rated_96.JPG

2014-ben 96 pontot kapott a Cigar Aficionado magazin tesztcsapatától, és ezzel a pontszámmal meg is nyerte a 2014 év szivarja kitüntető cím

 

Oliva Serie V Melanio 7x50 Churchill

Magyarországon jelenleg nem forgalmazzák ezt a szivart.

Oliva Serie V Melanio Double Toro

6.200.-Ft/szál

Oliva Serie V Melanio Figurado

6.200.-Ft/szál

Oliva Serie V Melanio Torpedo

5.290.-Ft/szál

Oliva Serie V Melanio Robusto

4.900.-Ft/szál

Oliva Serie V Melanio Petit Corona

Magyarországon jelenleg nem forgalmazzák ezt a szivart.

oliva_serie_v_melanio_edicion_limitada_2018_szivarok_ara_a_trafikokban.jpg

Viszont láss csodát, ez a limitált kiadás meg kapható nálunk is!

 

Oliva Serie V Melanio Edición Limitada 2018 Robusto

5.600.-Ft/szál

Érdemes-e rendszeresen szellőztetni a szivar humidort?

Szerintem: Ne nyitogasd!

Majdnem minden szivaros könyv, minden internetes fórum, de még a humidorok használati utasításai is tartalmaznak olyan ajánlást miszerint érdemes rendszeresen szellőztetni a humidort.

Tényeken alapuló indoklást adnak, mint például „a szivar gázokat bocsájt ki a levegőbe, amelyet a humidor szellőztetésével lehet kitisztítani. Csak a humidor rendszeres szellőztetésével lehet biztosítani, hogy a kellemetlen dohos szagok megszűnjenek”.stb. stb.

Az én véleményem az, hogy ez teljes ostobaság. A dohány aromája a szivarhoz tartozik, és nem a nappalihoz. Minél gyakrabban érintkezik a szivar a levegővel, annál többet veszít a zamatjából. Ez a jelenség különösen nyilvánvaló, ha a szivarok egyenként vannak tárolva a humidorban, és nem dobozokban.

pierre-cardin-milton-glass-top-cigar-humidor-humidor-holds-75-cigars-26.jpg

Itt egy kedves 75 szálas Piere Cardin néven árult kínai dobozocska. 55.000-ért kapható az ebay-en. Van itt minden, márkajelzés, üvegtető, fémberakás, karbon utánzat, digitális mérés, stb. stb. de milyen fából van????:)))

Vessünk néhány pillantást, a következő érvekre, amelyeket a szellőztetéspártiak használni szoktak.

1. A szivaroknak az éréshez oxigénre van szüksége.

Önmagában az teljesen igaz. Ha vákuum csomagolásban tárolnád a szivart, nagyon lassan érne, és alakítana ki különböző aromákat, ezt a tényt több alakalommal is leteszteltem. Ebből viszont helytelen arra a következtetésre jutni, miszerint rendszeresen szellőztetni kéne a humidort. Még egy teli humidorban is marad annyi levegő, ami elég ahhoz, hogy az aromák kialakuljanak, és meggátolja a kellemetlen ízek és szagok kialakulását.

Itt egy egyszerű kísérlet, amit te is kipróbálhatsz (ha van mérőkéd):

Vegyél egy jól záró humidort, töltsd meg szivarokkal, majd zárd le 3 hónapig.   

Ha ellenőrzöd a levegő oxigéntartalmát, láthatod, hogy csak nagyon kicsit fog lecsökkenni, ha egyáltalán változik.

 

>>> Oxigénmérő, oxigéntartalom mérő, Greisinger GOX 100 - Ára: 62.99.-Ft 

Igaz, hogy a szivaroknak oxigénre van szüksége az aromák kialakításához, de azt nem úgy használják azt fel, mint ahogy a növények a szén-dioxidot. A szivar nem belélegzi az oxigént, csak ammóniát juttat a levegőbe, ez a gáz okozza a kellemetlen szagot. Ha a humidor zárva marad, a levegő telítetté válik és ezek a párolgások megszűnnek.

Ezt reduktív tárolásnak hívják, szemben az oxidációs tárolással, ahol a humidort rendszeresen szellőztetik.

Kémiai szempontból a reduktív elnevezés nem túl előnyös, hiszen kémiai értelemben nem történik redukció. Mindössze a szivar által kibocsájtott gáz mennyisége csökken, ami hatással van a szivar aromájára, de mi pontosan ezt szeretnénk. A szivarnak minél tovább meg kell őriznie a dohány illatát, és a jó minőségét.

2. A dohos szag megszüntetéséhez rendszeres szellőztetésre van szükség.

A humidorban egy enyhe istálló szagnak kell lennie. Ezt az ammónia kibocsájtása okozza, és teljesen normális. Ugyanakkor a dohos szag valami teljesen más. Ha a humidornak nyirkos pince szaga van, annak két oka lehet. Vagy túl magas a páratartalom, ami penész kialakulásához vezetett, vagy rossz anyagból készült a humidor (például nem kezelt MDF vagy farostlemez).

Megfelelő tárolás esetén a szivar önmagában sohasem fog dohos szagot árasztani. Az ok amiért sokan ajánlják a humidor rendszeres szellőztetését szerintem két megfontolásból adódhat. Az első, a tény, hogy a passzív párásító berendezések nem képesek hosszútávon a megfelelő páratartalmat szintentartani, a második pedig a nem megfelelő anyagból készült humidor. Ebben az esetben a rendszeres szellőztetés megelőzi a dohos szagok kialakulását, mert csökkenti a levegő túl nagy páratartalmát, és kiengedi a kellemetlen szagot, amit a rossz minőségű humidor okozott, de mindezt a szivar aromáinak elvesztése árán.

germanus_cigar_humidor.jpg

Egy mutatós Germanus márkájú 50 szálas asztali humidor. 36.000 forintba kerül az Amazonon. Szépnek szép, csak kicsi. Napi fogyasztáshoz jó. Érlelésről meg szó sem lehet ilyen humidorkában, mert úgyis állandóan nyitogatni kell.

Következtetésem és tanácsom:

Egy megfelelően kialakított humidor, egy pontos párásító berendezéssel nem igényel külön szellőztetést!

Ha lehetséges tárold a szivarokat a dobozokban, és a dobozokat a humidorban, ez a legtöbb, amit tehetsz a szivar érdekében. Így sok éven keresztül megőrzik az aromájukat és megfelelő módon fejlődnek.

Ha a humidorodban van tálca, akkor vizsgáld meg a levegőáramlást biztosító lyukak szélét. Ha világos barna felületet látsz (MDF), ha csíkokat látsz (rétegelt lemez) távolítsd el a tálcát a humidorból, és a dohos szag jelentősen enyhülni fog.

Az MDF lemezek (Medium Density Fibreboard) közepes sűrűségű farostlemezek, amelyet farostokból műgyanta hozzáadásával hőprésben állítanak elő.

A rétegelt lemez páratlan számú hámozott furnérrétegből felépített falemez. A szimmetrikusan elhelyezett rétegek fafaja és vastagsága azonos. A rétegeket régebben enyvvel, újabban műgyantával ragasztják össze.

A profi humidorokban cédrus tálcák vannak azok nem büdösödnek.

maklary_humidors_grand_cigar_cabinet_perfect_aging_of_1_500-2_000_cigars_4_1.jpg

Itt egy Maklary Grand Cabinet Humidor cédrustálcái láthatók.

süti beállítások módosítása