Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Angol klubok, ahol a sir-ök és lordok kényelmes bőrfotelekben szivaroznak és skót whisky-t kortyolgatnak

2019. január 17. - Cigar Man

Az angol klubok a felső tízezer találkozóhelyei: a nemesi családok tagjai, üzletemberek, művészek alkotják ezeknek az elit szórakozóhelyeknek a tagságát. De a kandalló körül elhelyezett bőrfotelekben nem csak whiskyt kortyolgatnak és újságot olvasnak az urak: a klubokhoz az elképesztő tétű fogadások és egyéb szerencsejátékok is hozzátartoznak.

Ötórai tea, BBC, golf, hűvös elegancia... hosszan sorolhatnánk az angol életmód jellegzetességeit, azokat az intézményeket és szokásokat, amelyek a szigetország lakóit olyan egyedivé, "angollá" teszik. De bármilyen hosszú legyen is e felsorolás, egyvalamit semmiképp nem szabad kifelejtenünk belőle: a klubokat. A híres és titokzatos angol klubokat, ahol a sir-ök és lordok kényelmes bőrfotelekben szivaroznak, skót whisky-t kortyolgatnak, vagy egyszerűen elbóbiskolnak a Financial Times legfrissebb száma felett - vagyis inkább alatta, ha egészen pontosak szeretnénk lenni. Pedig a klubélet messze nem ilyen unalmas - és főleg nem ilyen békés.

Az első klubok az 1700-as évek közepén alakultak, legtöbbjük a korábbi másfél évszázadban elterjedt kávé- és csokoládésházak utódjaként. A klubokat a diszkréció, a nyugalom és a védettség iránti igény hívta életre: a kávéházakba mindenki betérhetett, a vendégek között sok bűnöző is volt, s az urak nem kompromittálhatták magukat ilyen alakokkal. Arról nem is beszélve, hogy sokszor maguk is csirkefogók voltak - persze igen kifinomult csirkefogók - s érthető módon nem szívlelték, hogy beszélgetéseiket rendőrök vagy bírósági alkalmazottak kihallgathatták.

A különböző társadalmi, baráti és érdekkörök ezért zártkörű társaságokat, klubokat hoztak létre, melyekbe egyáltalán nem volt könnyű bejutni: tagsági díjat kellett fizetni, új tagot csak a régiek egyöntetű belegyezésével vehettek fel. A nagyobb klubok abban is hasonlítottak egymáshoz, hogy fényűzően, mégis otthonosan berendezett, saját tulajdonú helyiséggel rendelkeztek: vastag szőnyegek, díszes bútorok, kandallók és kényelmes fotelek voltak a tipikus bútordarabok. Természetesen mindenhol igyekeztek valamilyen jellegzetességet kialakítani: többek között erre vezethetők vissza a klubok - bizonyos esetekben igen meglepő - öltözködési, viselkedési és egyéb előírásai.

Nagy-Britannia leghíresebb és legrégebbi, ma is működő klubja a White's Club, mely a londoni St. James's street 37-38. szám alatt található. Elődje az 1693-ban megnyitott White csokoládésház volt, az angol előkelőségek egyik kedvelt szórakozóhelye. A White's 1736-ban alakult át privát klubbá, ahol a tagság igen nagy megtiszteltetésnek számított. Jól mutatja ezt a taglétszám növekeséde: 1763-ban 82 angol úriember jár a White's-ba. Tizenkét évvel később 151, 1781-ben 300, 1797-ben pedig 400 főben kellett maximalizálják a tagok számát.

white_s_club_london_cigarmonkeys_com_2.jpg

A bebocsátásra várók listája igen hosszú volt s nem lehetett elég korán jelentkezni. Ha hinni lehet az anekdotáknak, előfordult az is, hogy az előkelő apa fia születésekor előbb a White's-ba küldte a komornyikot, s csak azután az anyakönyvi hivatalba. Az urak nem véletlenül küzdöttek a tagságért: a White's-ban - és a többi nagy klubban is - karrierek, sorsok dőlhettek el, a bizalmas közegben üzletek köttettek és politikai döntések születtek.

white_s_club_london_cigarmonkeys_com_1.jpg

A híres és irigyelt kluboknak azonban volt egy igen komoly árnyoldala is, amiről a mítoszok nem szívesen mesélnek. Nem a legendásan meghökkentő fogadásokra kell itt gondolni, hanem azoknál sokkal komolyabbra: a különféle szerencsejátékoknak hódoló úri társaságot a romlás szele lengte körül. Gyakran hatalmas vagyonokat vesztettek, s a hazardírozás nem egyszer családi tragédiákhoz vezetett. Az igazi angol úr, ha mindene elúszott és családja nem tudta kisegíteni, két dolgot tehetett: megszégyenülten elhagyta az országot vagy öngyilkos lett. A White's tagja volt a dandy életstílus egyik megteremtője, Beau Brummell is. Emlékét az épület egyik utcára nyíló ablaka, a Bay Window őrzi: a piperkőc fiatalúr mindig itt foglalt helyet barátaival.

Persze vannak kevésbé sötét epizódok is a leghíresebb klub történetében. Egy Lord Alvanley nevű úr állítólag háromezer fontban fogadott, hogy a White's ablakán lévő két esőcsepp egymás mellett fog lefolyni. Vesztett: a cseppek egymásba olvadtak. Egy másik alkalommal egy híres golfjátékos arra tette fel a pénzét, hogy a klubtagok közül senki sem képes egy golflabdát London egy meghatározott pontjáról kétezer ütéssel a White's bejáratáig eljuttatni. Nos, valaki elfogadta a kihívást és 1813 ütéssel játszotta végig a brit főváros utcáin kijelölt pályát. Biztosak lehetnek benne: angolos eleganciával tette.

Deluxe Magazin

A szivar - Havanna aromája - ismeretterjesztő film

Cigars - The Scent Of Havana

two-men-smoking-cigars.jpg

A szivar - Havanna aromája

kubai-kanadai ismeretterjesztő film, 60 perc, 1999

A férfiak mindig hittek abban az elbűvölő mítoszban, hogy a legjobb Havannákat gyönyörű nők sodorják a combjukon. A szivar története Havanna illatát idézi. Vajon miért éppen Havannában készül a világ legjobb szivarja? Miben áll a titok? A finom dohány termesztése valóságos művészet. A szivarok rendkívül népszerűek a világban. A kubai szivarok a legkeresettebb márkák világszerte. A szivar-őrület nagy jótétemény az ország törékeny gazdaságának. A kubai emberek számára a megélhetés egyik forrása. A kubai szivar több, mint a természet ajándéka. A "Havanna" az egyik utolsó, kézi erővel gyártott termék a világon. A látványos filmesszé a szivar mítoszáról szól, a kezdettől a végkifejletig követi útján. Egy könyvet a borítójáról ítélünk meg. Egy márkás szivar próbája, ha elszívják.

Finom hölgy sohasem rágja vagy nedvesíti szivarját

Wohl Janka: Egy nagyvilági hölgy, 1894.

 finom_holgy_sohasem_ragja_vagy_nedvesiti_szivarjat.jpg

Finom hölgy sohasem rágja vagy nedvesíti szivarját, hanem csak az ajkához érinti, szippant belőle, természetes módon fújja el a füstöt, némely pikáns szépségnek meg van engedve, hogy finom kis orrán át bocsássa ki, de affektálás nélkül.

Ha rágyújtottunk, nem szabad mohón szívni, de kialudni se engedjük.

A dohányzás nyugodt tempót kíván, ami az előkelőség bizonyos jellemvonása.

forrás>>>

Szivar Ízesítésű Vattacukor

Beszélgetés Enzsöl Balázs mestercukrásszal

szivar_izesitesu_vattacukor_enzsol_balazs.jpg

részlet

...

Figyelem folyamatosan a desszertjeidet, és eléggé újszerűnek találom őket, sokszor megdöbbentőnek. Légballonos vanília mousse, szivarízesítésű vattacukor… Honnan jönnek ezek az ötletek? Mennyi időbe tellik megvalósítani egyet? Kigondolod, hogy te szivarízesítést akarsz a vattacukornak, és akkor neki állsz kísérletezni, míg tökéletes nem lesz?

Megvannak azok a top cukrászok, akiket folyamatosan követek, és próbálom ”utolérni” őket. Az ötletek egyaránt jönnek internetről, vagy a valós életből. Ha szabadidőmben utazgatok, vagy egyszerűen csak vásárolni megyek, és meglátok valamit, egyből azon jár az eszem, hogy ezt hogyan csinálnám meg csokoládéból, vagy hogyan vinném fel egy tányérra.  Amikor az interneten látok egy desszertet, azt megpróbálom az én, saját stílusomban egy magasabb szintre emelni. Ilyen például a szivar ízesítésű vattacukor. Itt az eredeti képen csak a vattacukor volt ízesítve. Szeretek olyan koncepcióban dolgozni, hogy minden ehető a tányéron, szóval már jött az ötlet, hogy megcsinálom a poharat cukorból, a faágat csokoládéból. Persze van, amikor csak “egyszerűen” lemásolom. Pl: Jordi Rocca szivar ízesítésű jégkrémjét. Tavaly szilveszterre a főszakácsom megkért, hogy készítsem el a szivart. Itt csak magát a képet vettem kiindulás pontnak, saját receptet kísérleteztem ki, saját hamutartó formát készítettem, ebből csináltam a szilikon formát és öntöttem ki azokat, majd elkészítettem a konyak espumát hozzá.

Mi volt eddig a legextrémebb műved? Mennyi időbe telt megcsinálni?

Nehéz kiemelnem csak egyet a sok közül: szobrok közt a bűvész volt az eddigi legnagyobb és a legtöbb technikát magába foglaló csokoládé alkotásom. Eddig! 3 napomba telt, mire elkészültem vele.

Desszertek közül a tojás a fészekben, és a szivar ízesítésű vattacukor, cukorpohárral. Ezekhez "csak" egy nap kellett.

...

forrás>>>

Pécsi Füstölgők Asztaltársaságának Hagyományőrző Egyesülete

pecsi_fustolgok_asztaltarsasaganak_hagyomanyorzo_egyesulete.jpg

Az egyesületről

A Pécsi Füstölgők Asztaltársasága 2010. február 17-én alakult azzal a céllal, hogy újra felfedezzük a kulturált dohányzás hagyományait, értékeit.

Az asztaltársaság célja

A kulturált dohányzás (pipa, szivar, tubák) hagyományának, értékeinek megőrzése és újra felfedezése, politikamentes, kulturális szabadprogramok keretében.
Az asztaltársaság tagja lehet bárki, aki a pipázás, szivarozás vagy tubákolás bármelyikét gyakorolja és elfogadja az Asztaltársaság működési etikettjét.
Új tag belépésének a feltétele: a jelölt a Működési Etikett elfogadását követő három alkalommal történő megjelenése, majd az azt követő felvételről történő szavazás eredménye.

Rendszeres találkozók

Az asztaltársaság tagjai minden szerdán 19 órától közös füstölgést tartanak. Az összejövetel nyílt, szívesen látunk füstölgőket, érdeklődőket. A pontos helyszín változó, a Facebook oldalunkon lehet bővebb információt kérni.
Szerda 19:00

https://www.facebook.com/pecsifustolgok

Konyak-szivar házasság

dontsd_el_hogy_a_szivar_merete_formaja_es_szine_megfelelo-e_szamodra_1.jpg
Konyakot inni és szivarozni ősrégi szokás egy fenséges ebéd vagy vacsora megkoronázásaként. A konyakok között már szép számban megjelentek a kifejezetten szivar mellé kínált italok. Természetesen más konyakokat is élvezettel fogyaszthatunk egy szivar társaságában, a választásnál az ízeket és a testességet kell figyelembe venni mindkét oldalon. Testes szivar testes konyakot kíván.

A tökéletes kombinációk megtalálása természetesen időbe telik, hiszen a konyaknak és szivarnak ki kell egészítenie egymást, megfűszereznie, és nem elnyomnia. A híres francia Courvoisier biztos befutó, szinte minden szivarral harmonizál. Ugyanez mondható el a Davidoff Extra konyakról is.