Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Cigaragua

2018. november 10. - Cigar Man

Cigaragua the story from JESAJA HIZKIA on Vimeo.

Dohányozhatnak-e a katolikus papok?

Dohányozhatnak-e a katolikus papok? 

A kérdés felmerült a gyakori kérdések oldalon is. Meg felmerült úgy is, hogy dohányozni bűn-e. E kérdés eldöntésében a hívő ember magára van hagyva, mivel a Biblia erre vonatkozóan nem fogalmaz meg semmit.

A katekizmus ezt írja:

2289. Az erkölcs felszólít ugyan a testi élet tiszteletére, de nem tekinti abszolút értéknek. Szembeszáll az újpogány fölfogással, amely a testkultuszt hirdeti, feláldozva annak mindent, bálványozva a fizikai tökéletességet és a sportteljesítményeket. Ez a szemlélet - a válogatás miatt, amit az erősek és a gyengék között folytat - az emberi kapcsolatok eltorzulásához vezethet.
2290. A mérsékletesség erénye arra indít, hogy kerüljünk minden túlzást az evésben-ivásban, az alkohol, a cigaretta és a gyógyszerek fogyasztásában. Súlyosan vétkeznek, akik ittas állapotban vagy a gyorsaság mértéktelen élvezetétől indítva mások vagy saját biztonságukat veszélyeztetik az utakon, a tengeren vagy a levegőben.

Vagyis mérsékletesen lehet dohányozni, legalább is én ezt úgy értelmezem. Persze kérdés, hogy a dohányzásban mi a mérsékletesség?

Sok baja volt az egyháznak a dohányzással. 1583-ban egy limai szinódus megtiltotta a papoknak, hogy mise előtt dohányozzanak, szippantgassák a dohányt, vagy rágcsálják azt. 

1642. január 30-án kelt bullájában, a Cum Ecclesiae-ben VIII. Orbán pápa megtiltotta, hogy bárki dohányozzon a templomokban.  Akkoriban annyira elterjedt volt a dohányzás, hogy a hívek, ministránsok, kórustagok, de még a papok is dohányoztak a szentmiseáldozat bemutatása közben is.

1650-ban X. Ince megerősítette elődje rendelését, és újra megtiltotta a dohányzást a templomokban, kápolnákban, a sekrestyében.

XIII. Benedek, aki maga is szeretett tubákolni, újra megtiltotta az oltárnál és a tabernákulumnál való dohányzást, illetve kiközösítés terhe mellett kitiltotta a dohányt az egész Szent Péter-bazilikából. Ekkoriban merült fel az a kérdés is, hogy a dohányzás vajon a böjt megtörésének számít-e. Liguori Szent Alfonz szerint nem számít a böjt megtörésésnek. 

XIV. Benedek úgyszintén rendszeres tubákos volt. Ahogy IX. Piusz is. És XIII. Leó is. X. Szent Piusz tubákolt és szivarozott is. Még egy szivarmárkát is elneveztek róla. 

il_fullxfull_1380071714_kb24.jpg

XV. Benedek nem dohányzott, XI. Piusz alkalmanként szivarozott. XII. Piusz nem dohányzott, XXIII. János pedig cigarettázott.

xxiiijanoscigizik.jpg

VI. Pál sem dohányzott, ahogy I. János Pál sem. És II. János Pál sem. 

XVI. Benedekről viszont az hírlik, hogy nem veti meg a cigarettát – vagy legalábbis egyszer látták, amint elmélyülten járkál a vatikáni kertekben, és Marlborót szív.  

Hogy Ferenc pápa dohányzik-e, azt nem tudom.

>>>Papok és a dohányzás

Szivaros Bor

Ára: 5.400.-Ft

szivaros_bor.JPG

Különleges üvegtechnikai eljárással kézzel készített hagyományos bordói formájú palack, amelynek a bortól elzárt belsejében kivehető szivar tehető.A hosszúkás nyakon természetes parafa dugóval és viasszal van lezárva. A bor a világhíres Magyar Tokaji borvidékről származik, melyet tradicionális, és védett borászattechnológiai eljárással készítünk. A betöltött bor a világon csak ezen a borvidéken készíthető. Az egyedülállóan kiváló minőség, jól szemlélhető a nemes ital színén, illatán, és egyedülállóan speciálisan tokaji iz és aroma világában.

Dohányzóhely kijelölése nélkül is lehet dohányozni

1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól

Dohányzóhely kijelölése nélkül is lehet dohányozni: (1999. évi XLII. tr. (Nvt.) 2.§ (3))

a)  hatálytalan 2013 VII. 1-től

b) szállásszolgáltatást nyújtó intézmények kifejezetten dohányzóként kiadott és ekként megjelölt, zárt légterű szobáiban, feltéve, hogy a dohányzást törvényben foglalt más rendelkezés vagy tűzvédelmi előírás egyébként nem tiltja.

hotel_rooms_for_cigar_smokers.JPG

Szivart pöfékelve kavargatja kávéját a csimpánz

Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

1936 szeptemberében is játszottak a magyarországi mozikban egy olyan híradós összeállítást, ami híradós zsargonban a „kis színesek” kategóriájába tartozik. Kávézgató, szivarozó csimpánzokat látunk egy bécsi kávéház teraszán, elvegyülve az emberek között.

szivarozo_csimpanz.JPGOtt a bécsi teraszon, ahol egyébként egészen „természetesen” viselkedtek, talán az üvegből ivás és a kávéscsészébe való belenyúlkálás nem feletek meg az etikettnek, meg hát egy szivarozó hölgy is ritkaságszámba ment akkoriban, de más problémát nem látunk.

A szivarozás hatparancsolata

A szivarok méretét hosszúságuk és a „gyűrűméretként” ismert átmérőjük alapján határozzák meg. A hossztól és átmérőtől függetlenül rendszerint kétféle formájú szivar van: a parejo, vagyis egyenes oldalú, és a figuardo, a szabálytalan alakú szivar.

httptudasbazis_sulinet_huhuszakkepzesugyvitelviselkedeskulturadohanyzasszivar-es-pipa.jpg

A szivarozás technikájának elsajátítása tanulás eredménye, amely szerint a szivarozást a szivar helyes vágásával kell megkezdeni, majd az előmelegítés következik és csak utána lehet meggyújtani.

A szivarozásra vonatkozó etikett előírja, hogy

1. férfi sohasem gyújthatja meg egy másik férfi szivarját, mivel maga a rágyújtás igen összetett, s még inkább személyes gyakorlatsor.

2. A férfi a nő szivarját is csak akkor gyújthatja meg, ha az kis méretű, gyorsan gyújtható darab.

3. Gyertyáról rágyújtani nem illendő és nem is ajánlott, mert a viasz kissé furcsa ízt kölcsönöz a szivarnak, csakúgy, mint a benzines öngyújtó. Ha a szivar meggyújtásának legmegfelelőbb módja a kifejezetten e célra készített szivargyújtó.

4. A szivarozás etikettje előírja, hogy ha a szivar elalszik érdemes azt azonnal újra meggyújtani, mielőtt az kihűlne.

6. A szivart sem végig égetni, sem elnyomni nem szabad. Körülbelül a negyedénél hagyjuk elaludni.

tudásbazis

A Pannonhalmi Szivarpárlat kimondottan férfiaknak ajánlott különlegesség

Ára: 9.000.-Ft

pannonhalmi_szivarparlat.png

A Pannonhalmi Szivarpárlat kimondottan férfiaknak ajánlott különlegesség.

Alapját az eredettvédett Pannonhalmi Törkölypálinka adja, melyet évekig gesztenyefahordóban érlelünk. A törkölypálinkát legalább 3 évig tölgyfahordóban érlelt borpárlattal és Caribi rummal házasítjuk, így egy valóban különleges és nemes italt kapunk eredményül. 

Tökéletes kiegészítője egy elegáns szivarnak, fogyasztását szobahőmérsékleten javasoljuk.

Az illegális kereskedelem részesedése a dohánypiacból

Magyar Nemzet 2005. január 15.

Az 1980-as években egy hátizsáknyi, Magyarországon kapható olcsó kubai szivar akár egyhetes párizsi útra is fedezetet nyújtott, csak egy címet kellett tudni, ahol a Nyugat-Európában oly drága terméket biztonságosan értékesíthettük. Az osztrák határőrök is elsősorban cigaretta és szovjet pezsgő iránt érdeklődtek, mert ezeket a jól eladható cikkeket itthon olcsóbban lehetett beszerezni, mint nyugati szomszédunknál.

filter-cigarillos-2313673_960_720.jpg

A csempészet, igaz, másik irányba, de akkoriban is működött. Tudunk olyan esetről, amikor az itthon vásárolt rágógumi Pozsonyban konvertálódott Marlboróvá, amit aztán Bécsben jelentős nyereséggel lehetett eladni. Ezek az akciók persze nem folytak szervezetten, és a mennyiség sem rendítette meg a francia vagy az osztrák költségvetést.


Magyarországról ma is megérné cigarettát csempészni Ausztriába, de az ottani feketepiac már jól el van látva ukrán és ázsiai cigarettákkal. Nem Magyarország a legfőbb célország: az illegális cigarettakereskedelem Angliában a legnagyobb. Ott a forgalom több mint huszonöt százaléka adózatlanul kerül forgalomba.

Magyarországot illetően pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre – ilyenek ugyanis nincsenek –, de az ismert számokból bizonyos következtetéseket le lehet vonni. Az egyik ilyen fontos adat a belföldi értékesítésre gyártott cigaretták száma. Ez a magyar zárjeggyel ellátott cigarettákat jelenti, ugyanis két multinacionális cég az uniós csatlakozást követően beszüntette magyarországi termelését: bezárt az egri és a debreceni dohánygyár. Itthon már csak Pécsett és Sátoraljaújhelyen gyártanak cigarettát. Tehát míg 1999-ben közel 23 milliárd szál cigarettát értékesítettek legálisan, ez a szám 2004-ben már csak megközelítette a 15 milliárdot. (Ugyanakkor már 1999-ben is legalább 3 milliárd szálra becsülték az illegális cigarettakereskedelmet.)

A kérdés tehát: hova „tűnt” 8 milliárd szál cigaretta?

A szakmát ismerők szerint az egészségügyi felvilágosítás hatására leszokók ennek a mennyiségnek csak töredékéért „felelősek”, ahogy nem mérhető az a „veszteség” sem, amit a szivarkára és a sodort cigarettára áttérők okoztak. Eszerint az illegális kereskedelem legalább 5 milliárd szál cigarettával részesedik a piacból, ez pedig a teljes forgalom negyede lenne. Az itthon forgalomba kerülő csempészett cigaretták többsége valódi, a hazai kommersz cigarettáknál nem rosszabb minőségű. Vannak azonban – elsősorban kínai – hamisítványok, ezek valamelyik márkás termékkel azonos csomagolásban kerülnek forgalomba, de tartalmuk silány minőségű.
Az itthoni illegális cigarettaforgalomban az ukrán és a román cigaretták vezetnek. A hazai ár feléért, kétharmadáért kínált termékek fogyasztói az árra leginkább érzékeny rétegek köréből kerülnek ki. Minden bizonnyal sokan akadnak, akik magánvállalkozásban csempésznek cigarettát, de ha az elképesztő mennyiséget vesszük figyelembe, akkor sejthető, hogy a háttérben megjelenik a szervezett bűnözés is. Másként nem képzelhető el a hatalmas mennyiségű cigaretta raktározása és terítése.

Tavaly nyáron a vám- és pénzügyőrségen háromszázra bővítették a korábban hatvantagú mobilcsoportot, mely az egész országra kiterjedően ellenőrzi a dohánytermékeket; elsősorban a piacokon és az aluljárókban. De hiába bukik le egy-egy szállítmány, van bőven utánpótlás, még akkor is, ha egyes vélekedések szerint a magyar határokon becsempészett cigarettának csak töredékét értékesítik Magyarországon. Hazánk ugyanis inkább tranzit-, mint célország. A csempészett árut a magasabb haszonkulcs miatt érdemesebb Nyugat-Európában értékesíteni.
A nemzetközi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol legdrágább a cigaretta, a legalacsonyabb a feketepiac részesedése. Például Norvégiában mindössze két százalék, szemben Spanyolországgal, ahol annak ellenére, hogy a cigaretta ára a legalacsonyabb az unió államai között, ez az arány tizenöt százalék.

A csökkenő értékesítés mellett a dohánygyárak kincstári befizetései az 1999-es 84 milliárdról 2004-re jóval 200 milliárd forint fölé emelkedtek. Ezt a jelenlegi 44 euró/1000 szál cigarettaadó befizetése mellett teljesítik. Ennek az adónak a mértéke 2008. december 31-ig 64 euróra fog emelkedni. Ugyancsak uniós előírás, hogy a termék kiskereskedelmi árának adótartalmát ötvenhét százalékra kell emelni, melyhez még hozzáadódik az általános forgalmi adó is. Mindez az árak további emelkedéséhez vezet.
Hasonló szabályok vonatkoznak természetesen Szlovákiára is, ahonnét manapság ugyancsak érdemes cigarettát importálni. Az ottani árak jelenleg még 20–25 százalékkal alacsonyabbak az itthoniaknál, de ez a különbség 2008-ra minimálisra fog csökkenni. De nem valószínű, hogy ugyanez elmondható lesz Romániáról és Ukrajnáról is, főleg, ha kívül maradnak az Európai Unión.

A költségvetésnek sokba kerülne, ha leszoknának az emberek a füstölésről – állítják az egészségvédők. Igazuk alátámasztására idézik az egyik multinacionális dohánygyártó által készített tanulmányt, mely szerint a dohányosok korai halálukkal annyi nyugdíjkifizetést spórolnak meg az államnak, hogy ezzel bőségesen kompenzálják a megelőzően rájuk fordított orvosi költségeket. Persze ezzel szembeállítható az a vélekedés, hogy a dohányzás által okozott egészségkárosodás jóval több kiadást okoz az államnak, mint az esteleges korai halál által okozott megtakarítás. Magyarországon hárommillió ember dohányzik, az egy főre jutó cigarettamennyiség évente ezerötszáz szál. Ez alacsonyabb az Európai Unió átlagánál. (Kérdés azonban, hogy a cigaretták károsanyag-tartalma hol magasabb.)

A nem dohányzók védelmére született törvény ugyan korlátozza a dohányosokat, de nem tudta megelőzni a fiatalkorúak rászokását. A cigaretta, miként eddig, továbbra is a felnőtté válás szimbóluma maradt sokak szemében, annak ellenére, hogy minden doboz elrettentő feliratokkal kerül a fogyasztók kezébe.

Magyar Nemzet

A brit titkosszolgálat egerekkel védte Churchillt a mérgezett szivaroktól

Sir Winston Churchill elképzelhetetlen volt imádott szivarjai nélkül. E kedvtelése viszont nemzetbiztonsági kockázatot jelentett – különösen a II. világháború idején.

Miután a brit miniszterelnökről mindenki tudta, hogy mennyire lételeme a szivarozás, gyakran kapott szivart ajándékba vendégeitől, vagy csak egyszerű tisztelőitől. A brit titkosszolgálat éppen ezért állt rá e füstölnivalók tesztelésére.

winstonchurchill_cigarmonkeys_com.jpg

Mint ahogy II. világháborús dokumentumokból kiderült, az MI5 attól tartott, hogy beépült náci kémek ciánnal mérgezett szivarokat juttatnak el Churchillhez, ez lett volna a legegyszerűbb módszer eltenni láb alól Hitler kérlelhetetlen ellenségét.

Victor Rothschild, az MI5 szabotázs-ellenes egységének akkori vezetője azt sem tartotta kizártnak, hogy a szivarokba apró robbanószerkezeteket rejtenek el, amelyek akkor lépnek működésbe, amikor a kormányfő rágyújt. A Robert Hutton által közzétett dokumentumban Rothschild megjegyezte, hogy egyszerűbb lett volna valamennyi ajándékszivart megsemmisíteni, de Churchill a veszély ellenére sem volt hajlandó lemondani szenvedélyéről. Így Churchill ajándékait végül egereken tesztelték: a szivarokból egy kis darabot egerekbe juttattak, hogy kiderüljön, mérgezett-e.

De a titkosszolgálat nemcsak a szivaroktól félt. Azt sem tartották kizártnak, hogy esetleg egy tábla csokoládé is felrobbanhat a Downing Street lakójának kezében.

Sőt, amikor egy francia tábornok Virginia sonkával lepte meg Churchillt, előbb megkóstoltatták azt az egyik ügynök macskájával, és csak miután a próba sikerült, kaphatta meg a miniszterelnök, aki örömében el is majszolt belőle egy jókora darabot úton a parlament felé. Az előkóstoló személye azonban titokban maradt előtte.

szeretlekmagyarorszag

A szivardobozból készült hegedű Winston Churchill számára

melynek hátoldalán a „Made in Havana – Cuba” felirat áll

violin_made_from_winston_churchill_s_cigar_box.jpgA neves angol miniszterelnök, Winston Churchill köztudottan nagy szivarkedvelő hírében állt. 1956-ban történt, hogy egy autodidakta hegedűkészítő, William Robinson hegedűt készített az államférfi szivardobozából.

 

 

 

violin_made_from_winston_churchill_s_cigar_box_2.jpg

A hangszeren Yehudi Menuhin is játszott és a különleges alkalomról 1958-ban rádiófelvétel is készült. Az árverésre kerülő hangszert, melynek hátoldalán a „Made in Havana – Cuba” felirat áll, napjaink egyik ismert művésze, Kerenza Peacock is megszólaltatta.

churchill-violin-2267ar-18-11-16.jpg

A művész szerint igazi kihívásnak számított ezen az átlagosnál kisebb méretű hangszeren játszani, ami leginkább egy gyermekhegedűre hasonlít. Kerenza meggyőződhetett arról, hogy ez csak a látszat, mert a hegedű hangját tekintve felnőttnek számít, és különlegesen édes dallamokat lehet belőle előcsalogatni. A hegedűművészre nagy hatást gyakorolt a hangszer kivételes története és nagyon örült, hogy annak ellenére, hogy korábban szivarokat tároltak benne, ez az illatán egyáltalán nem érződött!

 

Winston Churchill’s “Cigar Box” violin sold for £6,600. The back piece is inscribed with “Selección Privada, Fabrica Tabacos Don Joaquin, Habana” and under the bridge of the violin it reads “Made in Havana – Cuba.” The makeshift violin was made by William Robinson in 1956 and was played by Yehudi Menuhin in 1958, adding notoriety to the cigar-box-turned-fiddle.

robinson-690466.jpg

Cigar Guy - Igazi netes mém lett abból a turbános alakból, aki szivarral a szájában nézte végig Tiger Woord egyik ütését

Igazi netes mém lett abból a turbános alakból, aki szivarral a szájában nézte végig Tiger Woord egyik ütését. A fotón szereplő alakot még keresik, addig is belephotoshopolták számos történelmi eseménybe.

Mark Pain múlt szombaton abban a biztos tudatban mehetett vissza a Daily Sun szerkesztőségébe, hogy elkészítette minden idők egyik legjobb sportfotóját. A képen Tiger Woods látható, ahogy elüti a golflabdát a Ryder Cupon. A 45 grammos, gömbalakú test körülbelül 160 kilométer per órás sebességgel indult rövid útjára, hogy végül Mark Pain kamerájának csapódva zuhanjon a földre. Pain az utolsó pillanatban még lenyomta az exponálógombot, így megörökítette, ahogy a közönség előtt golfozó Woods a kamerának üti a labdát.

Kiteljesedett

A kép publikálás után azonnal nagy sikert ért el, sokan egyenesen odáig mentek, hogy minden idők egyik legjobb sportfotójának nevezzék a homályos labdás képet. Csak a második hullámban derült ki, hogy ennél sokkal több van a fotóban. Egy új internetes mém.

 gazi_netes_mem_lett_abbol_a_turbanos_alakbol_aki_szivarral_a_szajaban_nezte_vegig_tiger_woord_egyik_uteset_1.jpg

Ismert utakon

Az ismeretlen szivarozó fickónak azóta már nyitottak egy saját Tumblr-t is, ahová percenként érkeznek a legújabb pályaművek, és olyan felhasználó is akad, aki megosztotta a turbános kivágott fotóját, hogy már csak a beillesztéssel kelljen foglalkozni.

gazi_netes_mem_lett_abbol_a_turbanos_alakbol_aki_szivarral_a_szajaban_nezte_vegig_tiger_woord_egyik_uteset_2.jpg

gazi_netes_mem_lett_abbol_a_turbanos_alakbol_aki_szivarral_a_szajaban_nezte_vegig_tiger_woord_egyik_uteset_3.jpg

gazi_netes_mem_lett_abbol_a_turbanos_alakbol_aki_szivarral_a_szajaban_nezte_vegig_tiger_woord_egyik_uteset_4.jpg

gazi_netes_mem_lett_abbol_a_turbanos_alakbol_aki_szivarral_a_szajaban_nezte_vegig_tiger_woord_egyik_uteset_5.jpg

A szivarosról egyelőre senki sem tudja, hogy kicsoda, és lehet, hogy hosszú időbe telik, amíg előkerül a valódi szereplő.

Különleges téglafal - Szivarbár Bangkokban

Thai építészek készítették ezt a falat a szivarszalon bejáratához

Thai építészek készítették ezt a falat a szivarszalon bejáratához.

Thai építészek készítették ezt a falat a szivarszalon bejáratához. A téglák látszólag ki akarnak esni a falból, ami különlegessé teszi a hangulatát. A bár belső berendezése súlyosan férfias, ezt akarták ellensúlyozni egy kis játékossággal. A téglák között egyébként be is lehet látni a bemutatóteremként is szolgáló helyiségbe.

(via dezeen.com)

Akiről Cienfuegos városát elnevezték - Camilo Cienfuegos

Camilo Cienfuegos szivarozó képei

 

A kubai forradalom egyik vezető alakja, Camilo Cienfuegos 1932. február 6-án született a Havanna Lawton negyedében egy munkásosztálybeli családba. Szülei spanyol bevándorlók voltak, akik az 1936-39-es spanyol polgárháború előtt érkeztek a karibi szigetországba. Apja baloldali eszméket valló szabó volt.

Camilo hűséges harcos és forradalmár volt, Ernesto „Che” Guevara elválaszthatatlan társa, és a kubai forradalom egyik legkarizmatikusabb vezetője.

Úgy emlékeznek rá, mint aki az egyik fő pillére volt a Fulgencio Batista diktátort megdöntő fegyveres harcnak. „Yaguajay hősének” nevezték, miután megnyerte a kubai forradalom egyik sorsdöntő csatáját, ő volt a Batistát végül 1959-re megfutamító kubai lázadó hadsereg három hadoszlopa közül az egyiknek a parancsnoka.

A forradalom győzelme után Camilót a Lázadó Hadsereg vezérkari főnökévé nevezték ki. Vélhetően akkor halt meg, amikor kisrepülőgépe 1959. október 28-án egy Camagüeyből Havannába tartó éjszakai úton eltűnt.

Kubában katonai iskolákat neveztek el a forradalmi vezetőről, és az ott tanuló kadétokat „Camilitóknak” hívják. Camilo képe van a kubai húsz pesós bankjegyen, és Che portréja mellett az ő képe is letekint a Forradalom terére. Minden évben több ezer kubai rója le tiszteletét, és zarándokol el a Bayamo-folyóhoz, hogy virágokat szórjon bele Camilo Cienfuegosért.

A kubai forradalom vezetője, Fidel Castro így beszélt róla: „A Camilo Cienfuegoshoz hasonló férfiak a falvakból jönnek és az emberekért élnek. Egy közeli társunk elvesztésékor csak az nyújt vigaszt, hogy tudjuk, hogy a kubai nép ilyen hozzá hasonló férfiakat termel ki magából. Camilo él és a falvakban él.”

Che pedig azt mondta, hogy Camilo „társ volt csaták százaiban, olyan férfi, aki a háború nehéz pillanataiban is bízott Fidelben, és önzetlen harcos, aki önfeláldozásával mindig ösztönözte a katonáit. (…) Camilo Camilo volt, egy zászlóvivő.”

Két szivar, Két szivar formájú autó és Két szivarozó úr

1_1.jpg

A parkolóban a feltűnő és meglepően nagy autók mellett gyanúsan finoman öltözött tulajok vártak rám. Nem értem: muscle carokkal vad arcok járnak, nem mokaszinos urak. De a Thunderbird más.

4.JPG

Thunderbirdöt personal luxury carnak árulták, nem sportkocsinak vagy muscle carnak. A Thunderbird utolsó generációja, a 2002 és 2005 között gyártott „Retro bird”, az 1955-57-ig gyártott első madarak, a „Classic bird”-ök modern másolata. A Thunderbird, kétszemélyes kupé létére nagyon nagy: 4,7 méteres hosszával méretben veri a Mercedes SL-t és a Cadillac XLR-t is. Másodpercek alatt, gombnyomásra lenyitja a tetejét, nem hallja a fél város, hogy jövünk, Budapest legszánalmasabb útján is képes suhanni és garantáltan nem jön szembe. Ezek finom, úri autók, kérem szépen, meglepő származással. A Thunderbird utolsó generációja nem érte meg a 20 000 eladott darabot sem, amikor 2005-ben, a Ford végleg felfüggesztette a gyártását. Ma már csak gyűjtőknek van ilyen autójuk. Tovább a teljes cikkhez >>> Totalcar - Tesztek

2018-ban eddig ezeket a szivarokat teszteltük a Klubban

Felicia Manchester: Sexy Women Smoke Cigars

A Sexy, Sensual Guide to Cigars and the Women Who Love Them

51hdrbfxf9l.jpgWhich cigar is best for beginners? Which accessories should every cigar smoker have in Popular Culture? What are the drinks that pair best with cigars? Where to find female cigar lounges? Where do female cigar smokers hang out online and offline? These questions and more are answered by Felicia Manchester in one of the bestselling Consumer Guides entitled; Sexy Women Smoke Cigars: A Sexy, Sensual Guide to Cigars and the Women Who Love Them.

Cigar smoking has always been attributed as a male hobby or activity and women who expressed how wonderful it is used to be shunned. However, that is now the past as over the years, the number of female cigar smokers have risen. As a testament to this, many cigar lounges are trying to make their premises more female friendly.

Sexy Women Smoke Cigars recognizes that more and more women are taking up the habit of cigar smoking and serves as a useful resource to help them navigate through the world of cigar smoking. A lot of beginners don't know where to begin and this book will prove to be the guide for starting cigar smokers.

In this book, women will learn

- the history of the cigar
- the difference between cigars and cigarettes
- the health benefits of cigars vs cigarettes
- the cigar smoking fetish
- the places on web to find cigar-smoking females (sites, Facebook Groups, etc)
- the best cigars to start with
- the needed cigar smoking accessories
- the different ways to cut a cigar
- the ways to find a female friendly cigar lounge
- the cigar lounges that are female friendly
- the best wine to pair with cigars
- the best spirits to pair with cigars

 

Overall, it is a nod to the women who want to venture into cigar smoking. The world is changing and more women are enjoying the habit mostly enjoyed by men in the past. Even the most notable of female personalities aren't shy about their love for the cigar – Claudia Schiffer, Sharon Stone and Heidi Klum, just to name a few. And the rise of female cigar smokers is something that Felicia Manchester has noted and has decided to address.

The book is made to be a guide to show women that they are not alone in their love of the cigar – that other women are enjoying the habit as well. Every beginner may find it hard to gain a footing, but it is to make this process a lot more easier that this book was made for.

Felicia Manchester demonstrates knowledge on cigar smoking as well as the cigar smoking industry. She encourages women to take up the act and provides a wealth of information to use to make their experience the best one possible.

Sexy Women Smoke Cigars is dedicated to all the females who need a quick start guide into the world of cigar smoking. They will learn the ropes – from the history of the cigar down to the places on the web where female cigar smokers can be found.

 

Szivarra is futotta az állami cégnek: csaknem egymillió forintért vásárolt

MTI/ Blikk 2010.04.28

Az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek Zrt. 2007-ben 8,4 millió forintból vásárolt bort, és a palackokhoz 1,7 millióért készült díszcsomagolás, olvasható a Blikkben . Kocsis István vezetése idején szivarra is futotta az állami cégnek: csaknem egymillió forintért vásárolt az MVM a dohányfajtából, és ehhez szivarszakértő szolgáltatását vették igénybe 842 ezer forintért.

Teniszütőt egy karitatív árverésen 288 ezer forintért szerzett be az MVM, különféle ajándékokra, tollakra, pezsgőre pedig 8,3 millió forintot költöttek. Étteremben 1,5 millió forintot hagyott az MVM 2007-ben, virágra pedig 433 ezer forint jutott.

A titkárnőnek és a sofőrnek 720 ezer forintos ruhapénzt fizettek. Kocsis István vezérigazgató saját ruházatára is adott, ez 601 ezer forintjába került az MVM-nek.

Az MVM sajtóosztálya nem cáfolta a Blikk értesüléseit. Megerősítették, hogy ezek a kiadások szerepelnek 2007-es nyilvántartásukban. Ugyanakkor sem a milliós órák, sem a teniszütő, illetve a bor és a többi eszköz nincs az MVM raktárában, így valószínűleg elajándékozták azokat. A Blikk kereste a jelenleg a BKV-t vezető Kocsis Istvánt.

Kocsis Pásztor Erzsébet szóvivőn keresztül azt üzente, hogy mindig betartotta a költségvetésben meghatározott kommunikációs költségeket.

A Montecristo szivar története

Ma a szivarok majdnem fele, amit minden évben exportáltak Kubából, még nagyobb hírnevet visz a világ legnépszerűbb Havanájának, a MONTECRISTO-nak, ami az egyszerű barna és fehér csapatot illeti. Ez nem mindig volt így és valóban megindítja az alapítóit, Alonso Menendezt és Pepe Garciát, a fiata márkaalapítókat, akiknek a szivarra vonatkozó nagyon különböző ötleteik voltak.

monte-cristo-cigars.jpg

A Period volt az 1930-as Alonso vezette nagymúltú dohánylevélügynöki tevékenységgel foglalkozó vállalat, Menendez y Ca., amíg Pepe termelést vezette a híres Partagas gyárnál. Mindkettő arról álmodott, hogy a saját szivargyáruk akkora erőket összpontosítson, hogy létre tudják hozni Menendezt. Garcia vásárolt is egy meglehetősen kis hírnevő márkát helyben.

Akkor ott volt az alkalom, hogy vásároljon a sokkal nagyobb H Upmann márkának, amit birtokolt egy brit cég, a J Frankau & Co. Aztán, hogy fel tudják emelni a szükséges alapokat azáltal, hogy eladták Particularest, megközelítették D.G-t. A szabadúszó J Frankau, a tulajdonos, készített egy ajánlatot. A dolgok nem mentek jól. Először volt adott egy híres alkalom, mikor Alonso és DG, ahogy Freemant ismerték, beléptek, egy bárba, ekkor hívta meg a La Reguladorát egyenesen a H Upmann gyárból az utcán keresztül.

monte-bodegon1.jpg
Először délen mentek be, azután eltűntek. Ahogy az idő szó nélkül múlt, a családjaik közül mindkettő egyre inkább érintett lett. Végül tíz nappal később Pepe attól, hogy Alonso tájékoztatta őt, kapott egy hírt, miszerint a Menendez y Garcia 100.000 fontért megvette H Upmannt J Frankautól. A füles New Yorkból származott!

Hamarosan ezután az incidens után DG szomorúan halt meg, miközben hagyta J Frankaunak, hogy Robert fia a kezeiben haljon meg, aki a UK Havana importőrök jelenlegi elnöke, a Hunters & Frankau.


Alonso és Pepe azonnal hozzákezdtek modernizálni a H Upmann gyárat és 1935-ig egy pozícióban voltak, hogy megvalósítsanak egy másik álmot: létrehozni a saját új márkájukat.

A szivarjaiknak kellett lenniük a legjobbaknak, amiket csak ők tudnak majd gyártani. A tartomány csak öt méretre volt korlátozva, amit egyszerűen számok által azonosítottak. Nem meglepő, hogy Alexander Dumas híres regénye nyomán MONTECRISTO-nak nevezték el, aki a megtestesült arisztokratikus hős, akinek a hőstettei nagyon népszerűek voltak annak idején.

Először H Upmann Montecristo Selection-nak nevezték el, de hamarosan meggyőzte őket a brit importőrük, egy vállalat (a Hunters & Frankau másik fele), akik szerint egyszerűen csak Montecristóként kellene nevezni a szivarokat.

Kis mennyiségeket importáltak Nagy-Britanniába a harmincas évek végén, mielőtt a dollárátirányítások, amiket a második világháború alatt kiróttak, megállították a Havanai kereskedelmet.

szivarszakerto.hu

Megyesi Gusztáv: Humidorszekrény

A NOL.hu 2013 decemberi cikke

Ha volna ebben az országban Az év lúzere díj vagy ilyesmi, akkor az mindenképpen Szender Krisztián 36 éves székesfehérvári fiatalembert illetné, aki idén nyáron nem nyert a trafikpályázaton.

Jó, ezzel még nem mondtunk semmit, akadnak még jó néhányan, akik nem nyertek a trafikpályázaton, s még több millióan vannak, akik sehol sem nyertek semmit, és már nem is fognak. Csakhogy a fehérvári fiatalember tizenkét éven át jól menő szivarboltot vezetett családi vállalkozásban, amelynek csodájára járt a fél ország, kínálatáról s a szakszerű kiszolgálásról legendákat mesélnek.

Amint arról a Hvg.hu nemrég beszámolt, a szivarboltban egymásnak adták a kilincset a notabilitások, még a megyés püspök is rendszeresen tiszteletét tette, kormánypárti erők pedig rendre meghívták a Parlamentbe előadást tartani a kulturált szivarozás módozatairól és etikai szabályairól, a kézi sodrású kubai szivarokról, s ilyenkor mindig mint Közép-Európa legjobb szivarszakértőjét konferálták fel.

a cikk itt folytatódik >>>

Független szivarszakértő szeretnék lenni

BLIKK 2010 április

 

Független szivarszakértő szeretnék lenni Magyarországon. Vagy az MVM-nél, vagy másutt. Nagyon független tudnék lenni, mert sosem szivaroztam. Elfogultság nélkül el tudnám dönteni egy szivarról, hogy csak kicsit büdös, vagy nagyon.

Azt írja a Blikk, hogy egy adóvizsgálat szerint a Magyar Villamos Művek 2007-ben 38 millió forintot költött reprezentációra, ebből közel egymillát szivarokra, s majdnem ugyanennyit kapott a szivarszakértő. Azt hiszem, bő 800 ezerért én nagyon tudnék szivarszakérteni.

Azt is olvasom, hogy az M7-es egyik szervizútját elkezdte felbontani és elhordani az alvállalkozó, mert elfelejtették kifizetni a jussát. Ha nem kapja meg a pénzét, lehúzhatja a rolót, elzavarhatja az embereit. Nyilván végső elkeseredésében kezdi el valaki rombolni a saját munkáját – és nyilván az lesz a vége, hogy még ez a szerencsétlen ember fog járni a rendőrségre, bíróságra magyarázkodni. Majd jól elítélik.
Mert vicces egy ország a miénk. Egyik oldalon szivarszakértőkre szórják a pénzt, a másik oldalon meg csesznek kifizetni az elvégzett munkát.

Cservenyák Katalin blogja

Beszéd, szivar, bor, kávé

Cigarshop által szervezett szivarklub - 2004.09.20.

Nagyon fontos szerv a száj. Na de egy egész estét rendezni a tiszteletére? Márpedig a Cigarshop által szervezett szivarklubon ő volt a középpontban. Pontosabban négy dolog. Egy, ami a szájon kijön, egy, ami bemegy és kijön - és kettő, ami bemegy.

Beszéd. Szeret az ember fogyasztani, de ha társaságba megy, nem bírhatja ki beszéd nélkül. A Szivarklub szervezői jól tudták ezt, és biztosították is a lehetőséget.

Először is azzal, hogy megtöltötték a Vigadó téri Fresco étterem-kávézó felette színvonalas és korszerű különtermét. Tehát eljött a sok ember, ami már önmagában garancia, hogy szó esik majd sok mindenről: üzletről, emberekről, az élet dolgairól.

Másodsorban pedig jelen voltak a "hivatalos beszélők" is, hogy megadják az est alaphangját. Beszéljenek arról, ami bemegy a szájon: a szivarról, borról és a kávéról.

Szivar. Az estet a főszervező, a szivarbarátok egyesületének főtitkára, dr. Tálas Krisztián nyitotta meg, és a köszönetnyilvánítások után át is adta a szót Kadocsa Gábornak, az egyesület elnökének. Az elnök úr száján pedig váltva jöttek a füstkarikák és a poénok…

Bor. A szervezők által biztosított szivarok minősége mögött nem maradtak el a borok sem. A mérnöki precizitással a vacsorához szerkesztett olasz, dél-afrikai, francia és ausztrál borokat Fabók Mihály, a Magyar Sommelier Bajnokság győztese kommentálta.

Kávé. A desszert után a Kávéházak.hu munkatársa és a Barista Hungary baristái igyekeztek bebizonyítani: a szivar és a bor mellett ideje megadni a kávénak is az őt megillető tiszteletet. A nagyobb hatás érdekében a vendégek a géphez járulva maguk készíthették el kávéjukat.

A hosszan elhúzódó klubeseményen volt idő társalogni, kapcsolatot építeni, mélyen szántó filozófiai kérdéseket megvitatni.

De legyen elég most annyi: a szivarklub ékes példája, hogy megéri. Mármint egy egész estét rendezni a száj tiszteletére.

kávéházak.hu

Kadocsa Gábor, valódi és örökös polgár, néhány éve létrehozta a Fumexi nevezetű szivarklubot

24.hu cikke 2002. 01. 09.

Vannak csendes, finom ízléses formái a polgárosodásnak. Pontosabban az igazinak csakis ilyen formái vannak#<#, minthogy a polgárlét csendes, finom és ízléses, egyáltalán nem vásári hangoskodásban, otrombán kiagyalt reklámideológiákban, önmagát infláló kényszeres bizonykodásban nyilvánul meg. A polgárlét állapot, és nem laboratóriumban előállított homunkuluszok izgatott nyüzsgése. A polgárlét biztonság, nyugalom, és ugyanakkor állandó szellemi mozgás. Agresszió és egész pályás letámadás nélkül. Inkább egész pályás színvonal és stabilitás, ha a jelzőt úgy értelmezzük, hogy a magánélet és a társadalmi lét minden területén mindenkor érvényesül. Egyáltalán nem blaszfémia, ha azt mondom, hogy a szivarozás feltámasztása a maga szerény módján is egyik eleme ennek az egyetemes hajtásból és hajszából időnként kikapcsoló polgárlétnek. (Ami nem jelenti, hogy szivar nélkül nem lehet polgár valaki.) A cigarettáról harminc éve nagy nehezen leszoktam, de megfelelő alkalommal és hangulatban örömest pöfékelek el egy finom szivart ma is, természetesen tüdőzés nélkül, mint a szivarozók általában. Állíthatom, hogy semmi köze a cigarettázáshoz. Mindenekelőtt lélektanilag. Cigarettára bármikor rágyújthatsz, hektikus rohanás közben is (sőt, olyankor kívánod leginkább), de a szivarhoz idő kell és nyugalom. Nincs tüdőzés, csak békesség van meg illatos szivarfüst. Ráérősen tűnődő vagy diskuráló polgár. De azért aki még nem szivarozik, nem is beszélném rá. Nekem (és a társadalomnak) az is elég, ha egyébként polgárként – és nem politikailag kinevezett polgárként – viselkedik.

Kadocsa Gábor, valódi és örökös polgár, néhány éve létrehozta a Fumexi nevezetű szivarklubot. Természetesen finom szivarok és a szivarszertartás kellékeinek terjesztőjeként is, de ezeken a klubdélutánokon alig esik szó kereskedelemről, annál több a tudatosan vállalt polgári erényekről, kultúráról, zenéről és irodalomról (meg is jelenítve, elő is adva), jó whisky vagy egyéb ital kortyolgatása mellett, szivarfüstbe burkoltan. Legutóbb – immár harmadszor itt – a régi (nagy)polgárélet változatlan géniuszának, a Gellért Szállónak Gobelin-termében zajlott le a találkozás, a legméltóbb helyszínen tehát. Egy elképesztően finom (és ennek megfelelően drága) szivar bemutatásával, de nem írom ide, melyikről van szó, nehogy reklámtevékenységgel vádolhassanak. Elég annyi, hogy én, a vasárnapi szivarozó, kettőt is elpöfékeltem belőle. Mindehhez, jó hangulatban, kellemesen diskurálva, juhtúrós krumplipogácsát eszegettünk, és különleges, nem obligát teasüteményt, nem abból a mindenkori öt magyar fajtából. A pogácsáról mint műfajról, annyit, hogy a legkomplikáltabb sütemények egyike, ami már abból is kiderül, hogy nagy ritkaság igazán jó pogácsát kapni. Ezzel szemben létezik olyan évtizedek óta Németországban élő rokonom, aki hazalátogatásai alkalmával kizárólag egy bizonyos pogácsával tömi magát, mert talált egy jó lelőhelyet. Ez a szivarmelléki fantasztikus pogácsa volt (mintha anyám sütötte volna: ez a legnagyobb elismerés). A Gellért e téren is jó lelőhelynek bizonyult. Az itt szerzett szivarokat aztán hamarosan Londonban szívtam el. (Szintén jó lelőhely. Mire? Bármire.)

24.hu

Mészáros László 2009-ben megalapította az Első Miskolci Szivar Klubot

minap.hu | 2015. május 31.

Mészáros László a „Miskolc Város Turizmusáért”díjat vehette át a város napján a színvonalas szolgáltatás, a vendéglátás és a turizmus terén végzett tevékenységéért, a gazdasági, kereskedelmi és turisztikai fejlődés elkötelezett támogatásáért.

a_szinvonalas_szolgaltatas_a_vendeglatas_es_a_turizmus_teren_vegzett_tevekenysegeert_a_gazdasagi_kereskedelmi_es_turisztikai_fejlodes_elkotelezett_tamogatasaert.jpg

...

Mészáros László 2009-ben megalapította az Első Miskolci Szivar Klubot, amelynek elnökeként számos társadalmi, turisztikai és jótékonysági esemény szervezésében vesz részt, vállal szerepet.

...

a teljes cikk itt olvasható >>>

Bár nem szüzek combján sodorják, mégis különleges

A veol.hu 2010. decemberi cikke

Élvezetében az összes érzékszerv kiveszi a részét: élményt nyújt az orr, az ízlelőbimbók, az ujjak és a szem számára... Egy jó szivar nemcsak a jóléti életforma stílusos kiegészítője, hanem személyre szóló élmény is egyben.

bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_4.jpg 

Míg az ősi maják vallási céllal szivaroztak, addig a mai kor fogyasztói magát a szivart övezik vallásos tisztelettel. Ez érthető, ha belegondolunk, hogy egy szál prémium kategóriás szivar – a dohánymag elvetésétől a trafik pénztáráig – közel kétszáz kézmozdulaton megy keresztül. Mivel e különlegesség az árban is megmutatkozik, a szivarozás hazánkban sokáig csak a gazdagok kiváltságának számított. Széchenyi Istvánnak köszönhetően terjedt el a reformkorban, és bár legnagyobb népszerűsége a rendszerváltás utáni évekre – a szivarklubok időszakára tehető – ma is számos híve van.

– Aki igazi minőséget szeretne, mindenképpen kézi sodrású, nem fémtubusos szivart vegyen – mondja Molnár István, aki immár hatodik éve foglalkozik a luxustermék forgalmazásával. – Két dologra kell figyelni a vásárlás során: a látványra – arra, hogy a szivart borító levél ne legyen töredezett, foltos vagy hibás –, emellett pedig ellenőrizni kell a szivar rugalmasságát is. Utóbbi azért fontos, mert ha a szivar nincs helyesen tárolva, hamar kiszárad: elveszti rugalmasságát, megrepedezik, és élvezhetetlenné válik.

 bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_3.jpg


Hozzáfűzi, hogy a fémtubusban lévő szivarok magukban rejtik azt a veszélyt, hogy mivel nem lehet minőségüket ellenőrizni, nem lehet tudni mennyi ideje és milyen körülmények között voltak tárolva.

– Amellett, hogy a szivarkészítés óriási szaktudást igényel, mindegyik területnek megvannak az olyan sajátos környezeti adottságai, mint a megfelelő hőmérséklet vagy páratartalom – mondja István –, és azok az adott dohányültetvényre, termőtalajra jellemző sajátos vonások, amelyek az adott területről származó szivarok egyedi ízvilágát adják. Hozzáfűzi, hogy a töltelék-, kötő- és borítólevélből összetevődő szivarok alkotólevelei a legtöbb esetben nem is egy helyről származnak.

bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_2.JPG

– A legjobb minőségű szivarok Kuba, Dominika,Mexikó, Honduras, Nicaragua és Brazília területéről érkeznek, a világ legfinomabb borítólevelét pedig az amerikai Connecticutban termesztik – mondja, majd elmeséli, hogy a hamisítatlan, természetes alapanyagokból készülő szivarok gyártásának két legfontosabb része az érlelési folyamat,  az úgynevezett fermentáció, és a kézi sodrás. Az érlelés során a dohányleveleket először három hónapig 20 C-fokon, majd megforgatásuk után 50 C-fokon, több hónapon keresztül „izzasztják” azért, hogy a levelek illata, aromája és íze intenzívebbé váljon. Az érlelődés azért is fontos, mert a levelekből ilyenkor minden szennyeződés kicsapódik, a nikotin, a kátrány és a savtartalom pedig jelentősen csökken. A fermentáció végeztével a dohányt újra gondosan átválogatják, felcímkézik, és raktárakba érni szállítják. Ezután következik a szivarkészítés legfontosabb része, a sodrás. A hiedelemmel ellentétben a legjobb kubai szivarokat nem szűz leányok sodorják a combjaik között, hanem a sodrómester, aki hat évnyi gyakorlat után sajátítja el a szakma csínját-bínját.

bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_1.jpg
– Álmaink szivarjának megtalálása után mindenképpen kellő időt fordítsunk annak elfogyasztására. A vágáshoz speciálisan erre tervezett dupla guillotine-t, vagy szivarfúrót használjunk, meggyújtásához pedig cédrusfagyufa, illetve gázöngyújtó a legmegfelelőbb. A kupak eltávolítása után a szivart kézbe vesszük és a láng fölé tartva addig forgatjuk, amíg az teljesen át nem izzik. Ezután szánkba véve egyetlen szippantással az egészet életre keltjük, majd kiélvezzük az elénk táruló ízvilágot. 

Ha nem akarunk vásárlás után szívni
A kézi sodrású szivarok körülbelül két hét alatt teljesen kiszáradnak, ezért tárolásukra szigorú szabályok vonatkoznak: azokat párásítással, előírt hőfokon kell tartani. Ha nincs otthon humidor (speciálisan szivar tárolására szolgáló cédrusfa doboz), akkor 20 C-fok körüli hőmérsékleten, 65-75 százalékos páratartalom mellett lehet minőségüket a leghosszabb ideig megőrizni.

veol.hu

A szivar köré gyűltek a csabai urak

A beol.hu 2011. decemberi cikke

Az angol klubok hangulata költözött Békéscsabára. A Fiume Hotelben az országban tizennegyedikként alakult meg a Cigar Tower Club Békéscsaba.

Az angol mintára szerveződő honi klubmozgalom nem titkolt célja, hogy felelevenítse az egykori polgári kaszinók, gentleman’s clubok köré szerveződő társasági életet, lehetőséget nyújtva a tagoknak kötetlen baráti vagy akár üzleti beszélgetésre. A klubélet középpontjában — a névből adódóan — a szivar áll, amely a csabai alapítók szerint a nyugalmas élet szinonimája.

— A közelmúltban egy miskolci klubrendezvényen vettem részt, ahol megragadott a jó hangulat, ez adta az ötletet, hogy Békéscsabán is életre hívjuk a szervezetet — mondta Fabulya Attila titkár. Azt már Goretity Tamás, a klubhálózat országos elnöke tette hozzá, hogy a szivar az érettségről, az időről és a mértéktartásról is szól.

— Szivarozni nem lehet autóban, buszon vagy az utcán, ehhez megfelelő idő, hely és társaság kell — emelte ki. A klubrendezvények mindennek igyekeznek eleget tenni, hiszen körítésként kulturális előadások, gasztronómiai rendezvények színesítik a találkozókat. A szabályok szerint a klubba ajánlás után csak férfiak kerülhetnek be. — Úgy is mondhatnánk, hogy ez a kulturált társaságot kedvelő urak asztaltársasága — emelte ki ifj. Steiner László, akit a klub első elnökének választottak. — A jó társaság pedig alkalom a kapcsolatépítésre is — tette hozzá az üzletember.

A szivarozást Széchenyi István honosította meg a reformkorban, aki állítólag a pipát és a bagórágást kitiltotta a Nemzeti Kaszinóból, mondván, nem úri dolog.
A Békéscsabán megalakult klub alkalmat ad arra is, hogy a füstölgést kedvelők, a január elsejétől szigorodó szabályokat betartva, másokat nem zavarva hódoljanak szenvedélyüknek. Az első csabai klubtalálkozón a tagok márkás olasz pezsgőt, prémium konyakot és pálinkát kóstolhattak a beszélgetés mellé.

Beol.hu

Füstös történetek Cigars & Good Spirits rendezvényén 2016 ban

A Brody Studios Cigars & Good Spirits rendezvénye

dez_o_connell_es_csetenyi_csaba_a_cigar_tower_alapitoja_3.jpg

A szivar és a párlatok párosításának többféle módja is létezik, elég ha az íz- és illatkomponensek összhangba hozására gondolunk. Ám közös még bennük, hogy egyaránt képesek történeteket mesélni, és mindkettőt körüllengik megcáfolásra érdemes mítoszok is. Mindez kiderült a Brody Studios Cigars & Good Spirits rendezvényén is, ahol a házigazda Dez O’Connell és Csetényi Csaba, a Cigar Tower alapítója meséltek.

dez_o_connell_es_csetenyi_csaba_a_cigar_tower_alapitoj.jpg

Az első ismert szivarozó Kolumbusz egyik matróza volt, akit a spanyol inkvizíció hét évre börtönbe zárt az amerikai őslakosoktól hozott termék miatt, hiszen csak az ördögnek jön kis füst a száján. A rum, a cukornád és a dohány azonban ezt követően gyors sikerszériát arattak, bár a brit udvarban csak jóval később, VII. Eduárd, Viktória királynő fia hozta divatba a szivarozást. Churchillről viszont már szinte minden híres dohánygyár saját terméket nevezett el, és kedvenc konyakjának készítője a szigorú francia eredetvédelmi szabályok alól az ő kedvéért tett kivételt, és megengedte, hogy párlat érlelését Angliában fejezzék be. John F. Kennedy pedig a kubai embargót csak azután írta alá, hogy beraktározott egy nagyobb tételt – a legenda szerint 1200 darabot – kedvenc szivarjából. A kubai szivarok legemblematikusabb nagykövete egyébként Compay Segundo, a Buena Vista Social Club egyik alapítója volt, akit ritkán lehetett látni kedvenc dohányterméke nélkül. A humidor feltalálója, az ukrán származású Zino Davidoff pedig önéletrajzi könyvében visszaemlékezik szülei dohányboltjának egy gyakori látogatójára, aki sosem fizetett a szivarokért – mert apja szerint az ár csak rá és a vevőre, Vlagyimir Iljics Uljanovra tartozik…

dez_o_connell_es_csetenyi_csaba_a_cigar_tower_alapitoja.jpg

A neves párlatokkal kapcsolatban pedig érdemes megismerni készítésük módját. Ezáltal ugyanis a kilenc hónapig érlelt tequila, a Barbadoson lepárolt és érlelt, majd Cognacban pihenő rum vagy a négyszer is a világ legjobbjának választott guyanai cukornádpárlat ízjegyei is jobban értelmezhetőbbé válnak. De az ír és a skót whiskey különböző malátázottságáról is érdemes beszélni, csakúgy, mint a két legjobb területről származó konyak összeházasításáról.

dez_o_connell_es_csetenyi_csaba_a_cigar_tower_alapitoja_2.jpg

És ahogy a kubai szivart sem a szűzlányok combján sodorják (a megfelelő tömés eltalálására sokkal inkább tapasztalt, idősebb szakemberekre van szükség), a közvélekedéssel ellentétben a tequila sem kaktuszból, hanem kék agavéból készül, ami kinézetével ellentétben a liliomfélék családjába tartozik.

A szivarok azonban nem csupán a párlatokkal mennek jól, teával, üdítőkkel, borokkal is jól passzolnak, sőt, a franciák szerint a tokaji aszúval is…

Vendéglátás