Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

"A szivarozás nem egyszerű dohányzás, hanem a füst művészetének élvezete"

hirdeti a Cigar Tower két tulajdonosa, Csetényi Csaba és Krskó Tibor.

2019. április 12. - Cigar Man

Mint oly sok minden, a szivar is Kolumbusz jóvoltából jutott el Európába. A XVI-XVII. század tehetősebbjei már szívesen adták át magukat egy kellemes ital mellett a zamatos szivarok élvezetének. Hazánkban a húszas, harmincas évek kávéházi miliőjének elengedhetetlen kelléke volt, s napjainkban ismét reneszánszát éli.

csetenyi_csaba_es_krsko_tibor_szivarozik.JPG

A legenda szerint Kolumbusz "elirigyelte" az indiánoktól az égő dohánylevelek füstjének élvezetét, elhozta Európába a dohányt, ahol azt kezdetben gyógyfűként tartották számon. A szivarozás népszerűsítése Jean Nicotte-hoz, Franciaország egyik spanyolországi nagykövetéhez kapcsolódik (a nikotin mint hatóanyag róla kapta a nevét). A XVI. századtól kezdődően a szivarozás fokozatosan az uralkodó osztályok, majd a polgári réteg fontos szertartásává vált. Az egyre gyorsuló ipari fejlődéssel, a tömegcikkgyártás kialakulásával megjelent a cigaretta, így a dohányzás már az alsóbb társadalmi osztályok számára is elérhetővé vált.
Ez a fajta dohányzás azonban merőben eltér elődjétől. A szivarral ellentétben, a cigaretta különböző vegyi anyagok és papír felhasználásával készül és füstjét letüdőzik. (A szivarozást ezért a bennfentesek csak biodohányzásnak nevezik.) Míg a cigaretta kiválóan beilleszthető a gyors, felületes életritmusba, addig a szivar elszívásához idő és nyugalom szükségeltetik. Nemhiába mondják, hogy a szivarozó harmóniában van önmagával és környezetével. Továbbá míg a cigarettásdobozt futtában belegyűrhetjük táskánkba, addig a szivar tárolásának megvannak a szabályai. Minőség, igényesség és egyediség - ez az a hármas, ami a két terméket és fogyasztásukat egymástól mérföldes távolságba helyezi.
A dohány (tobacco) Amerika, Ausztrália és Ázsia meleg vidékein őshonos, cserjés növény, aminek nagyméretű, zöldessárga, szárított leveleit dolgozzák fel.
A szivar szerkezetét tekintve tölteléklevelekre, összekötő és borítólevekre bontható. Az első a tripa, amelyet a szivar lelkeként tartanak számon. Ez és az ezt összekötő capote adják a szivar aromáját, az illatért pedig, amit egy szivar meggyújtásakor először érzékelhetünk, a borítólevél, a capa a felelős.
Az egyes márkák alapvető különbségének oka, hogy egyes fajták szivarjait kézzel, másokat géppel sodorják. Emellett fontos jellemző a forma, a méret és az íz. A szivar éke a gyűrű, ami kezdetben azért került rá, hogy az urak fehér kesztyűjét ne fessék meg a dohánylevelek. Később már a tulajdonos nevét is ráírták, ma pedig a márkanév feltüntetésére szolgál.
A szivarfüst ízvilága 5-6 különböző módon érlelt és eltérő fajtájú levélből épül fel. Ha kezdő szivarosok vagyunk, érdemes ízlelőbimbóinkat fokozatosan hozzászoktatni e nemes kavalkádhoz, és az egyszerűbbekkel kezdeni. Érzékszerveink később meghálálják ezt, idővel ki tudjuk majd választani a hangulatunknak és az adott napszaknak, környezetnek, valamint az elfogyasztott ételnek és italnak megfelelő szivart.
A szivarozás a választás művészete, melynek rituáléja és íratlan szabályai vannak. A szivart kizárólag gyufával ildomos meggyújtani és soha nem szabad elnyomni, hagyni kell méltóságteljesen "meghalni". Hetvenszázalékos relatív páratartalom mellett kell tárolni. Ezt szolgálja a szivardoboz, az úgynevezett humidor, ami a szakértő szivaros egyik legfontosabb kegytárgya.
Szerb Antal szerint a konyak íze szánkban olyan, "mint elhalt erdők erőteljes kísértete". A konyak és a szivar tökéletes párt alkotnak. A Churchill szivarok és a Hennessy X.O. elegáns klubokban találkoznak, melyek füstös levegőjén át még a Hennessy X.O. konyakban olyan erősen jelenlévő tölgyfaillatot is felfedezhetjük. Természetesen itt sem mindegy, hogy mit mivel fogyasztunk: a könnyedebb italhoz a könnyed szivar illik, míg a mélyebb, telítettebb konyakhoz robusztusabbat párosítsunk.
A Bering, a Don Diego, a King Edward márkák azok, amelyeket a két specialista különös figyelemben részesít. Ezeket és hozzájuk hasonló fajtákat találhatja az érdeklődő a "szivartoronyban", melynek árukészlete Kubából, Hondurasból, Dominikából, a Fülöp-szigetekről és az USA-ból importált szivarokból áll. Mindenki megtalálhatja az egyéniségének megfelelőt, hiszen az élet szürkesége ellen különféleképpen védekezhetünk: a szivarok íze egy lehetőség, hogy olyanná varázsoljuk, amilyennek akarjuk, krémessé, simogatóvá, tartalmassá, fenségessé vagy akár visszafogottá.

 napi.hu

2000 január 21.-ei cikk

A SZIVARHOZ NEM ÉRTŐKNEK egyik szál olyan, mint a másik

Másfél óra szabadidő – legalább ennyire van szüksége annak, aki a Magyarországon kapható legdrágább szivart akarja elszívni.

A jól ismert Cohiba család tagja, a Siglo VI egy kubai, kézzel készített darab, egy szál itthon 11 600– 14 360 forintba kerül. Internetről ennél sokkal olcsóbban is megrendelhet?: egy amerikai cég 129 dollárért (26 100 forintért) kínálja az ötszálas dobozt, német online boltban pedig 19,5 euró (5012 forint) egy szál.

bar-nem-szuzek-combjan-sodorjak-megis-kulonleges-szivar-szivarozas-szivarklub_4_1.jpg

A SZIVARHOZ NEM ÉRTŐKNEK egyik szál olyan, mint a másik – legfeljebb hosszabb, vastagabb és intenzívebb a füstje, sőt még a gépi szivart sem mindig tudják megkülönböztetni a kézzel sodorttól. Pedig előbbi sem tartozik az olcsó tömegáruk közé, sőt kezdő szivarozóknak kifejezetten egy könnyű, gépi szivar ajánlott. „Ha ugyanis valaki egy nehéz, földes ízvilágú kubai Cohibára gyújt rá életében először, akkor elképzelhető, hogy csalódni fog, mert a kezdőknek erős, maró lesz a füstje” – mutat rá Acsay Antal, a Cigar Tower üzletvezetője.

GÉPI SZIVART AKÁR már 550 forintért vehetünk tízszálas dobozban a legtöbb trafikban és dohányboltban, de kapható olyan gépi szivar is, amelyet műanyag, ritkábban fémtartóban árulnak szálanként. Sem a tokok, sem a dobozok nem zárnak légmentesen, márpedig a kézi szivar tárolásának egyik legfontosabb tárolási szabálya a párásítás. Erre speciális, általában spanyol cédrusfából készült párásító dobozok – humidorok – vannak, amelyekben desztillált víz és párásítókészülék segítségével folyamatosan 72 százalékon tartják a páratartalmat.

A SODRÁSTECHNIKA MELLETT a gépi és a kézi szivarok között különbséget kell tenni abban is, hogy előbbiek között előfordulnak ízesítettek, például vanília- vagy éppen cseresznye ízben, míg a prémium vagy kézi szivarokat általában nem ízesítik. A szivarozás közben érzett ízhatások hasonlóak ahhoz, mint amikor bort fogyasztunk, hiszen itt is sok minden függ a termőterülettől vagy éppen a dohány minőségétől, így van olyan szivar, amelyiknek a füstjében felfedezhetők akár a vaníliára emlékeztető jegyek is. Persze mindezeket csak azok érzik, akik már legalább fél éve szivaroznak, és némi tapasztalatra tettek szert.

A TÖBBI KÉZI SZIVARHOZ HASONLÓAN a Cohiba Siglo VI is három fő részből áll, ezek a belső tölteléklevél, a kötőlevél és a külső borítólevél. Ezekhez más és más dohányfajtát használnak. Egyes országokban, például Kubában és Mexikóban általában minden össze tevő hazai termőterületről származik, míg például dominikai szivarok esetében általában több ország dohányaiból állnak össze. A neves kubai szivarok, mint a Montecristo, a Romeo y Julietta, a Hoyo de Monterrey vagy a Cohiba azonban Kubán belül is az egyik legjobb termőterületről származnak. A Vuelta Abayo régiónak jellegzetessége a különleges mikroklíma, az itteni dohányból származó szivarok pedig a világ legjobbjai.

cohibabox.jpg

A COHIBA CSALÁDNAK A TAGJA az a Siglo VI is, mely kimondottan haladó szivarosoknak ajánlott, mivel erős, testes a füstje, ráadásul legalább másfél óra kell ahhoz, hogy nyugodtan elszívják. Ehhez hozzájárul a különleges mérete is, mely a legkisebb (cigarillo) és a legnagyobb (double corona) között helyezkedik el, és a robustóhoz hasonlít leginkább. Igaz, a Cohiba Siglo VI nem annyira vastag, gyűrűmérete: 52 rg (azaz ring; ami ez esetben 20,64 mm-nek felel meg). Az, hogy sokáig tart elszívni, egyrészt a kubai dohány égési tulajdonságainak köszönhető, másrészt a szigetországban sűrűbbre, erősebbre sodorják a szivart, így a benne lévő légcsatornák zártabbak. Persze a méret is számít, hiszen a legnagyobb, double corona mérető szivaroknál másfél-két órát is rá kell szánni Ha ennél kevesebb időnk van, fél óra alatt kellemesen el lehet füstölni egy club vagy petit corona mérető szálat. Persze csak ha folyamatosan szívjuk, mert egy hosszabb beszélgetés során előfordulhat, hogy újra és újra meg kell gyújtani a szivart. Természetesen az sem mindegy, mivel, mert a benzines gyújtó és a gyertya hatással vannak a szivar aromájára – márpedig senki sem szeret benzinszagot érezni a szájában. A legjobb a cédrusháncs vagy az ebből készült speciális gyufa, esetleg a butángázos szúrólángos gyújtók és a vihargyújtó. Mindezek előtt pedig le kell vágni a szivar végét – a sapkát – egy külön erre a célra készült szivarvágóval. A speciális olló vagy a guillotine formájú vágókat már akár ezer forintért megvehetjük, de ebből is készülnek több tízezer forintos darabok.

Haszon Magazin

A burkolólevél ne legyen se túl száraz, se túl nedves

a_burkololevel_ne_legyen_se_tul_szaraz_se_tul_nedves.jpgKeresd a csomót

Ha már tudod, melyik modellt szeretnéd megkaparintani, akkor ideje szemrevételezni a sodormányt. Először is győződj meg róla, hogy a burkolólevél ne legyen se túl száraz, se túl nedves, és hogy a szivar ne legyen eldugult, angolosan plugged. Ez akkor fordul elő, ha a szálat túl feszesre sodorták. Akármilyen csomót is érzel a szivarban, biztos lehetsz benne, hogy a szivarozási élményedet rontani fogja.  

Ne szaglászd végig a szivart

szaglaszas.jpg

Ne szaglászd végig a szivart

“Sokan gondolják úgy, egy szivart hosszában kell végigszagolni, hogy meggyőződhessünk az illatáról. Ezt talán a filmekben látják az emberek.” Ilyenkor az emberek csak a burkolólevelet ormányozzák serényen, az pedig nem árulkodik az igazi aromáról. Hogyan támadj helyesen?

“A szivar talpát kell megszagolnod, hogy a szaglóidegeidnek esélye legyen a teljes aromát megismerni.”

A szivar kinézete

a_szivar_kinezete.jpg

Látvány

Döntsd el, hogy a szivar mérete, formája és színe megfelelő-e számodra. A vizuális mustra során az is kiderül, hogy hogyan tárolták a szivart. A sima, nagy erezet nélküli, foltmentes burkolólevélbe sodort modellek szolgálnak mércéül. Habár az apróbb pontok miatt nem érdemes aggódnunk, a méretes, zöldes klorofillfoltokat és azok tulajdonosait kerüljük. Ez a silány levélkezelés eredménye. Na de, mi a helyzet az apró, fehér penészfoltokkal? Az érlelődés során előfordul, hogy fehér virágzásba kezd a burkolólevél, de ez csak akkor ad aggodalomra okot, ha a foltok ellepik a szivart. Amennyiben apró lyukakat látsz a levélen, a szivart inkább felejtsd el. Kuka. Ellenben a többi szálat nézd át abban a dobozban, amiből a dohánybogárrágta darab előkerült. Talán meg tudsz menteni párat. A szürke vagy krémes foltokkal “díszített” szivarokat szintén kerüld.     

A szivar tapintása

 

a_szivar_tapintasa.jpgTapintás

A szivarnak puhának és rugalmasnak kell lennie. Ha kissé összenyomod a talpánál − ne a közepén! − akkor engednie kell, de ha elengeded, vissza kell ugrania az eredeti formájába anélkül, hogy a burkolólevél megrepedne. A szivart hosszában tapogatva meggyőződhetsz a torcedor munkájáról. Ha túl feszesre sodorta, nehéz lesz szívni, ha pedig túl lazára, akkor úgy ég majd, mint egy máglya, túl gyorsan, túl sok füsttel, és még szét is eshet. 

A szivar aromája

a_szivar_aromaja.jpg

Aroma

Ugyan gyújtatlan állapotban is érezni lehet a szivar illatát, de ekkor a szál csak arra vár, hogy ránk szabadíthassa a teljes aromafelhőt. Egy átlagos szivar legtöbbször szimpla növényes odort áraszt, míg például egy Havanna gyümölcsös, fűszeres és fás illatok széles variációját mutatja. Egy gyors megjegyzés: a talp illatának erőssége a füst erősségéről árulkodik.  

A szivar íze

a_szivar_ize.jpg

Mielőtt azonban meggyújtanád, az ajkaid köze kapva kóstolgasd a szivart. Ismerkedj az ízével és az aromájával. Majd mikor már alágyújtottál a talpának, szívd be a füstöt a szádba, és ekkor lehetőséged lesz megismerkedni a szivar igazi esszenciájával. A legjobb íz a középső harmadban rejtőzik. A szivar ekkor ég a megfelelő hőmérsékleten, és a füst simán jut át a szűrőként szolgáló utolsó harmadon.  

Szivaros díszüveg ajándékba

Szivaros Díszüveg: Columbo Szivarja 0.5 L - 7.890.-Ft

diszuveges-bor-szivar.jpg

Szivaros díszüveg ajándékba

A szivaros díszüveg kifejezetten a szivarozás iránt elhivatottan rajongók számára készült. Nem csak a boros palack formája különleges, hanem a benne található bor is. A bor a világhíres Magyar Tokaji borvidékről származik, melyet tradicionális, és védett borászat technológiai eljárással készítünk. A betöltött bor a világon csak ezen a borvidéken készíthető. Az egyedülállóan kiváló minőség, jól szemlélhető a nemes ital színén, illatán, és egyedülállóan speciálisan tokaji íz és aroma világában.

FIGYELEM: A díszüvegben található szivar csak illusztráció, nem tartozéka a palacknak! Díszüveg alulról tölthető meg (pl.:szivarral) és dugózható le.

A díszüvegek születése és készítése

Légfúvásos technikával, illetve hő segítségével alakítják a terméket a kívánt formájúra, egészen aprólékos részletekkel. Rengeteg türelmet, figyelmet és elhivatottságot igényel díszüvegeket készíteni, amelyek kiindulása jellemzően egy egyszerű üvegcső. Ezt olvasztják és nyújtják meg, majd formázzák rengeteg, szájjal történő befúvással. A kézműves hozzáértés és ügyes kéz mellett szívből is készülő, aprólékosan munkált üvegek lezárására termékenként változóan parafadugót, mellé pedig viaszt vagy zsugorkapszulát alkalmaznak a készítők.

Azért szivarozunk, mert jólesik

szivarozas_szivarom_blog.jpg

“Alapszabály, hogy a szivarozás és a rohanás nem fér meg egymással. Ha rágyújtunk, adjuk meg a módját. A sokak által stresszoldónak használt cigarettával ellentétben a szivar a nyugodt pillanatoké. Így a legfontosabb szabály a kapkodás és a hanyagság elkerülése.

Senki nem vitathatja, hogy nem illik benzines öngyújtóval szivart gyújtani. Erre a célra gázzal töltött (állítható W lángú) öngyújtó, hosszú szálú gyufa, illetve cédrusszál szolgál, amelyek segítségével átmelegítjük a szivart teljes keresztmetszetében. A gyújtás pillanatában szívjunk bele és ha ügyesek vagyunk, akkor “robban” el a szivar. A szivarfüstöt ne tüdőzzük le, inkább hagyjuk keringeni a szájüregben egy pár másodpercig, majd finoman fújjuk ki.

Ha szivarunk fél órán belül aludt el, akkor újragyújthatjuk. Törjük, ne pöcköljük! Nem illik továbbá folyton folyvást lepöccinteni a hamut a szivar végéről, mivel a fennmaradó hamu lehűti a füstöt és segíti az égést. A dohányrúd végén már jól látható méretű elhamvadt részt nyugodtan letörhetjük a szivartartóban.

Nem tilos, de szintén nem túlságosan szerencsés dolog elnyomni a még füstölő szivart. Az elegáns megoldás, ha hagyjuk szépen kialudni és decensen a szivartartóban hagyjuk. A mai rohanó világban már elfogadott a szivar eloltása is, de nem szerencsés, ha ez a szivar széttrancsírozásával jár, pláne, ha a hamuroncs a távozásunk után is tovább füstölög.

Vágjuk, ne harapjuk! Alapvető tévhit az is, hogy a szivar végét amolyan macsó amerikai módra le kell harapni. A szétharapott dohányt köpködni pedig egyenesen tahóság. Ezzel szemben a szivar végét az erre a célra szolgáló, leginkább miniguillotine-ra hasonlító eszközzel kell le vágni. Ízlésünk szerint vághatunk kisebb vagy nagyobb darabot.

Hasonló megrovásban lehet részünk, ha konyak helyett más italt rendelünk szivarunk mellé. A közfelfogással ellentétben azonban ez egyáltalán nem alapszabály. A haladó szivarozók gyakran rendelnek testes borokat, sőt, akár sört is. Felfogásuk szerint ugyanis azért szivarozunk, mert jólesik, tehát nyugodtan ihatunk is bármit, ami jólesik. Feltéve, ha a választott nedű is hasonlóan jó minőségű, mint a dohány, amelyet elfüstölünk mellette.

Mindent összevetve alighanem úgy foglalhatnánk össze valamennyi alapszabályt a legrövidebben, hogy a szivarozás szertartás, tehát mindig ennek megfelelően járjunk el.”

A szivarozás művészete

Nemzetközi szivarkalauz című könyv Jane Resnick-től

A szivarozás életstílus, amely a valódi gasztronómiai élményekhez mérhető élvezetet nyújt az ínyencek számára. E-kézikönyv a kereskedelemben kapható legfontosabb márkák főbb változatait mutatja be – a legendás kubai havannák mellett más országok, elsősorban a Dominikai Köztársaság, Honduras és Nicaragua divatos szivarfajtáit.

nemzetkozi_szivarkalauz_cimu_konyv_jane_resnick.jpgA könyv a szivarozás rejtelmeibe is betekintést nyújt: megismerkedhetünk a szivarok történetével, a kézzel sodort szivarok gyártásának menetével, valamint azzal, hogy miről mesélnek a szivarosdobozok. Az olvasó a praktikus gyakorlati tanácsok mellett – miként kell helyesen levágni és meggyújtani a szivart, és hogyan kell szívni – a vásárlás szempontjairól és a tárolás módjáról is fontos információkat kap

A könyvet kislexikon, valamint a világ leghíresebb és legfontosabb szivarüzleteinek jegyzéke egészíti ki. Mind a kezdő, mind a műértő szivarozóknak hasznos és érdekes kultúrtörténeti olvasmány.

A Kubán kívüli szivartermelés

best-cheap-cigars_1.jpg

A kubai emigránsok olyan amerikai háttérrel, mint a Consolidated Cigar Corporation és a General Cigar Company mára már jelentős szivartermelési ipart létesítettek számos közép-amerikai területen. Az USA-ba irányuló kézi előállítású szivarok importjának fele a

Dominikai Köztársaságból származik, ahol az éghajlat és a dohánytermelés feltételei csaknem ugyanolyanok, mint Kubában. Számos más ország is hasznát látja annak, hogy a kubai szivariparosok elhagyták hazájukat, mint pl. Honduras, Nicaragua, Jamaica és Mexikó éppúgy, mint Florida az USA-ban. A Közép-Amerikán kívüli földrészek világszerte vagy kiváló minőségű szivarokat termelnek, vagy termelésükhöz maguk állítják elő a nyersanyagot. Mint például az Egyesült Államok, Ecuador, Brazília, a Kanári-szigetek és Kamerun. Az indonéz szigetvilág, Jáva és Szumátra úgyszintén igen jó nyersanyagot szolgáltat a gépi szivartermeléshez.

Szivargyártás Kubában

kubai_szivar.jpg

A dohánytermelés Kubában lendült fel legjobban. 1850 körül, amikor jelentős szabadkereskedelem folyt a dohánnyal, csaknem 10.000 dohányültetvény és több mint 1000 gyár volt a szigeten. Az

iparosodás id is begyürüzött és a földbirtokosok kiszorították a parasztokat. Ezáltal vagy bérlőkké váltak, vagy elköltöztek a sziget más területére. A szivarok zömét az USA-ba és Spanyolországba exportálták. A XIX. század utolsó felében a kubai szivartermelés tökéletesebbé vált, és kezdetét vette a méret és fajta szerinti külömbség tevés. Az USA 1857-ben vámtarifát vetett ki az importált szivarra, ezért új piacokat kellett keresni Európában. A XIX. század végén Kuba fellázadt a spanyolok elnyomó rendszere ellen. Sok szivargyáros elmenekült és letelepült Floridában és Jamaicában. Az 1898-as spanyol-amerikai háború után a sziget amerikai befolyás alá került és a szivar ipar ismét fellendült.

Fidel Castro az 1959-es forradalom után került hatalomra, ez megváltoztatta az ország szivartermelését. A nagyrészt amerikai kézben lévő ipart államosították, és állami monopóliumként, Cubatabaco név alatt működik. A forradalom után sok jelentős szivargyáros elmenekült és gyárakat nyitottak a Dominikai Köztársaságban, Floridában, Hondurasban, a Kanári-szigeteken és Mexikóban. Az USA 1961-ben kereskedelmi embargót vezetett be Kubával szemben. A szivargyártás ezáltal megint csak hanyatlott a szigeten. De nem csak emiatt, hanem köszönhető a sorozatos rossz terméseknek. A kilencvenes évek közepén a Habanos SA cég vette át a szivartermelést, hogy a kubai szivargyártás ismét fellendüljön.

A szivar térhóditása

szivarozas_isteni_szokas.jpg

Európában az emberek kezdték a tubákolást elhagyni és áttérni a szivarozásra. A szivar kezdett a társasalmi élet részévé válni. A férfi klubokban külön szivartermeket nyitottak. A szivarozás az arisztokrácia privilégiuma lett. Észak-Amerikában az európai betelepedők létesítették az első dohányültetvényeket a XVII. század kezdetén. Cunnecticut lett Észak-Amerika egyik legnagyobb dohánytermelő területe. A XIX. század elején itt nyíltak a nagy dohánygyárak amelyek importált kubai magvakból kitenyésztett dohányleveleket használtak. Ugyanebben az időben a dohánykereskedők kezdtek kubai szivart is importálni, és a kereskedelem annak arányában növekedett, ahogyan a szivarozás mind népszerűbbé vált. A szivarozás a XIX. század végére státusz szimbólummá vált.

A szivar

best-non-cuban-cigars.jpg

A szivar tekintélyt, méltóságot, stílusosságot kölcsönöz fogyasztójának.  Először az 1760-as években, az Egyesült Államokban jelent meg a szivar Israel Putnam révén, aki Kubából hazatérve hozott havannai szivarokat. Az úri férfiak körében hamar elterjedt a dohányzásnak ez a formája. 

A szivar felépítése: 

1) Buroklevél: ez adja meg a szivar kinézetét, a burokleveleket a többitől külön erjesztik, hogy ne sérüljenek, gyűrődjenek. A speciális eljárásnak köszönhetően nyeri el aromáját és tartja meg rugalmasságát. Minél tovább érlelik, annál jobb lesz a minősége (általában 1-2 évig tartó folyamat). 

2) Kötőlevél: Ez a levél tartja össze az elkészített szivart, általában felső, keskeny dohánylevelekből készítik. 

3) Tölteléklevél: A buroklevelek közti területet töltik meg a tölteléklevelekkel. A szivar méretétől függően 3-4 levelet külön-külön meghajtogatnak, ezzel biztosítva közöttük a füst útját. A dohánypalánta tetején lévő ligero levél csak a szivar közepébe kerülhet, mivel a sok napsütéstől igen aromás, és nehezebben ég. Az enyhébb izű, középső seco, illetve az alsó, gyenge izű és gyorsabban égő volado levél kerülhet még a töltelékhez. A ligero, seco és volado levelek kombinációja határozza meg az elkészülő szivar aromáját, égési sebességét, szelelését és minőségét.

A szivar sodrása: A dohánypalánta tetején lévő ligero levél csak a szivar közepébe kerülhet, mivel a sok napsütéstől igen aromás, és nehezebben ég. Az enyhébb izű, középső seco, illetve az alsó, gyenge ízű és gyorsabban égő volado levél kerülhet még a töltelékhez. A ligero, seco és volado levelek kombinációja határozza meg az elkészülő szivar aromáját, égési sebességét, szelelését és minőségét.

Tisztelt Motoros Urak! Tisztelt Szivaros Urak! Kedves Majmok!

Cigar Monkeys Szezonnyitó április 14. vasárnap 13.00

cigar_monkeys_hungary_budapest.JPG

A jó idő megérkeztével elindítjuk a 2019 évi motoros szezonunkat.

Első alkalommal, most vasárnap, április 14.-én 13.00 - 13.30 között találkoznánk

a Sarki Fűszeres teraszán (XIII. Pozsonyi út 53-55.).

Az összegyűlést követően 14.00-ra kimotorozunk a Motorcenter Gyulaiba (XVII. Hajducsárda utca 10.),

ahol szeretettel részt veszünk a új 2019 évi Suzuki motorok bemutatásán. (Köszönet Szóládi tagtársnak a szervezésért!)

Itt, tesztelünk, motorokat szivarokat.

Majd 16.00 körül megkezdjük a visszavonulást és az élmények feldolgozását.

Várunk minden füstös kétkerekűt!

cigar_monkeys_szezonnyito_aprilis_14_vasarnap_13_00.JPG

Szép Füstöt és Széles Utat!

Szivarkóstolás - Macanudo - Inspirado Mareva

Egy szálas dominikai szivar Humi-Pack csomagolásban

 

szivarkostolas_macanudo_inspirado_mereva_1.jpg

Macanudo is the name of a cigar brand produced by the General Cigar Company in the Dominican Republic. It is noted for its mild flavor and lite Connecticut shade wrapper, but is also available in a darker maduro wrapper.

Macanudo was originally the name of a frontmark produced in Guatemala by the makers of the Cuban brand of Punch. In 1971, General Cigar, which had acquired rights to the name outside of Cuba, introduced a completely distinct Macanudo as a brand unto itself. It was developed in Jamaica under the leadership of Ramón Cifuentes, a veteran of Cuban cigar maker Partagas. Production shifted from Jamaica to the Dominican Republic in October 2000.

Szivarklub - Rafael Gonzalez - Perlas

Rendkívül népszerű a gyömbéres kalács fűszerezését és az erőteljes mézízt kedvelők körében

szivarklub_rafael_gonzalez_perlas_13.jpg

A Rafael Gonzalez márka immár fölöttébb régóta eszményi képviselője a Havanna-szivarok legnemesebb osztályának, még akkor is, ha nem tagadható, hogy legnagyobb sikereit abban az időszakban érte el, amikor a zöld szivarok (Clarísimos) voltak divatban.

 

Előkelő klasszikus; rendkívül népszerű a gyömbéres kalács fűszerezését és az erőteljes mézízt kedvelők körében.

Az idők során szilárd kötelékek szövődtek a Rafael Gonzalez-ház és rajongói között - a hűség és a csodálat kötelékei. Az is igaz azonban, hogy a minőség és a visszafogottság egyedülálló vonzerővel ruházza föl e márkát.

A Havanna Szivarok világa - Gérard Pére et Fils

 

A Rafael González márka alatt a kubaiak jelenleg mindössze 3 méretet gyártanak.

szivarklub_rafael_gonzalez_perlas_11.JPG

Sajnos a Lonsdalet és a többi méretet kivezették a piacról. És az erőforrásokat más márkákra összpontosították.

szivarklub_rafael_gonzalez_perlas_3.png

A Szivarklubban most a papír dobozos 5 Perlas kóstolható meg.

 

Szivarteszt - La Flor de Cano - Petit Coronas

Az első elszívott szivar emlékét idézi: tartózkodó és harmonikus

szivarteszt_la_flor_de_cano_petit_coronas_1.jpg

Ez a fiatal márka a nyolcvanas évek óta alapozta meg a hírét kitűnő szivarjaival, melyeket kiváló minőségű nyersanyagokból készítenek kézi munkával. A La Flor de Cano tökéletesen megfelel a mai ízlésnek, és lágy könnyed jellegével "nappali" szivart kereső, fiatal szivarfogyasztók széles táborát vette le a lábáról.

Egyetlen "gyenge pontjuk" az akadozó termelés, mely egy napon a teljes eltűnésükhöz vezethet. A Havanna világa nehezen heverne ki egy ilyen veszteséget.

szivarteszt_la_flor_de_cano_petit_coronas_5.jpg

 

A La Flor de Cano család legkisebb tagja gyakran az első elszívott szivar emlékét idézi: tartózkodó és harmonikus.

Elsősorban a kezdőket veszi célba - és valóban sokan teszik meg vele az első lépéseket a Havanna világába. Ellentétben azzal amit a neve sejtet, a Petit Coronas kiegyensúlyozott és elegáns, fás és friss aromákat hoz. Így ez a könnyen szívható szivar már nem egy dohányost levett a lábáról.

A Havanna Szivarok világa - Gérard Pére et Fils

Dárdai Pál végre már egy jó szivarra vágyik!

Bor és szivar után epekedik Dárdai Pál

dardai_pal_szivar_utan_epekedik.jpg

A Dortmund elleni hazai rangadó után – remélhetőleg már az eredmény miatt is vidáman – jöhet a születésnap megünneplése, végre egy üveg vörösborral és egy szivarral. Hetek óta ezt várta.

Teljes cikk >>> Ripost

Demján Sándor - Szenvedélye volt a cigaretta és a szivar

A kormány egyéves évfordulója alkalmából konferenciát rendeztek kedden a Millenáris Teátrumban.

2011. június

demjan_sandor_dohanyzik_imadja_a_cigarettat_es_a_szivart_2.jpg

És felszólalt Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). Az alábbiakban Demján felszólalásának szó szerinti leiratát közöljük.

" ... Én dohányos vagyok. A dohányzást még elfogadom, mert meg kell mondani mindenkinek, hogy csökkenjen, de ez is költségvetési bevételkiesés. És nem áll úgy az ország. ... "

forrás: Galamus

 

Aki még Kádár kezéből is kiütötte a cigarettát...

demjan_sandor_es_kadar_janos_a_skalaban.jpg

Egyszer még Kádár János is megtekintette a Skálát. Demján kísérgette, és bár akkoriban még simán rá lehetett gyújtani a boltokban, a Skálában nem, és amikor a pártfőtitkár rá akart gyújtani, Demján egy gyors mozdulattal kiütötte a kezéből a cigarettát.

Kádár nézett egy nagyot, de Demján elmagyarázta, hogy olyan a tűzjelző berendezés, hogy ha rágyújtott volna, a nyakukba kaptak volna egy nagy csomó vizet.

Újszerű volt a tűzjelző, de újszerű volt az árukínálat is, ahogy az is, hogy a bolt önkiszolgáló volt, és nem eladók szolgáltak ki a pultnál.

forrás: Index

 

demjan_sandor_orban_viktor_fidesz_elnok_disznovagas_palinka.JPG

Így később Orbánnal is együtt poharazhatott

 

demjan_sandor_dohanyzik_imadja_a_cigarettat_es_a_szivart_1.JPG

Majd elővette óriás öngyújtóját és rágyújtott.Két óra alatt öt szál cigarettát szívott el. ... Az őt jól ismerők szerint soha nem fogja letenni a cigarettát, ahogy a munkát sem. Forbes

demjan_sandor_dohanyzik_imadja_a_cigarettat_es_a_szivart_3.JPG

Saját maga hívott taxit, amikor hazaindult a Millenáris parkból néhány éve. Épp az ország legbefolyásosabb embe­re­ivel találkozott. Mégis egyedül szivarozva várta a sarkon, míg a kocsi befut érte. Demján Sándor szó szerint a semmiből küzdötte fel magát. Busás vagyona ellenére köztudottan puritán életmódot élt.Kevés szabadidejében imádott pókerezni és horgászni. Szenvedélye volt a cigaretta és a szivar. Bors

Kubai Szivartermelés

Adatok 2008-ból

fields_of_mao_with_general_cigar_company_in_santiago_dominican_republic_cigarmonkeys_5.jpg

A Financial Times szerint elsősorban a válság. Pinar del Rióban például a korábbi 26 helyett tavaly csak 22,4 millió dohánylevelet szüreteltek le, a helyi újságok szerint a válság okozta kereset-csökkenés miatt. A kormány - ki tudja mennyire megbízható - statisztikái is komoly visszaesésről árulkodnak: amíg 2006-ban 217 millió szivart exportáltak, addig egy évvel később már csak 123 milliót, tavaly pedig csupán 73 millió lépte át az országhatárt. Ezzel párhuzamosan a szivarbizniszből érkező bevétel is megcsappant: 2008-ban még 243, tavaly azonban már csak 218 millió dolláros forgalmat produkált. Félteni ugyanakkor egészen biztosan nem kell a kubait, a globális visszaszorulás, ezzel együtt pedig a bevétel-kiesés azonban érzékenyen érintheti az ország amúgy sem jólétéről híres lakosságát.

Csötönyi Sándor a Magyar Ökölvívó Szakszövetség volt elnöke - Az elmaradhatatlan szivarjairól ismert

... s akkor már a szivar kevésbé egészségtelen, mint a cigaretta ...

 

csotonyi_sandor_szivarozik_a_magyar_okolvivo_szakszovetseg_volt_elnoke_4.JPG

Egyébként nem iszom, csak a szivart szívom rendületlenül, persze főleg kubaiakat. Egyszer Fidel Castrotól is kaptam egy doboz Cohibát. (2002 október Somogyi Hírlap)

Alcides Sagarrának, a kubai ökölvívás pápájának, jó barátomnak szabad bejárása volt - és van még most is - a kubai elnökhöz, akár egykoron Puskás Öcsinek volt Farkas Mihályhoz. Egy kubai sportutam alkalmával megkértem Sagarrát, valahogy juttasson be Fidel Castróhoz, mert szeretném megszerzni az engedélyét ahhoz, hogy a Schilling Casino a szigetországban is nyisson üzletet. A legpatinásabb havannai szállodát, a Nacionalt szemeltük ki erre a célra. Castro roppant udvariasan fogadott, de amikor meghallotta, miről van szó, felordított, akár a sebzett vad: "No yanquí, no droga, no casino!" Vagyis, hogy amíg Kubában ő a góré, addig oda nem teszik be a lábukat a jenkik, és nem lesz kábítószer meg kaszinó. Hát, ennyiben maradtunk, de azért búcsúzóul kaptam tőle egy nagy doboz Cohiba szivart.

- Most is Cohibát szívsz...
- De csak azért, mert ez a világ legjobb szivarja. Huszonegy éve szivarozom, ugyanis rájöttem: a dohányzásról képtelen vagyok leszokni, s akkor már a szivar kevésbé egészségtelen, mint a cigaretta. (2002 május Origo Sport)

csotonyi_sandor_szivarozik_a_magyar_okolvivo_szakszovetseg_volt_elnoke_1.jpg

Miközben az elmaradhatatlan szivarból bodor füstfelhőket ereget, a családjáról mesél. ... A szivarral más a helyzet, azt 1980-ban, Amerikában kóstolta meg, azóta pöfékel. Legnagyobb álma, hogy akkor adja át a sportvezetői széket, amikor ismét lesz olimpiai érmese a boksznak... (2007 január Szabad Föld )

 

Különleges a pekingi bunyós különítményünk, az öt versenyző mellett a szintén kiutazó Szántó Imre és Balzsay Károly, továbbá szerénységem is mesteredző – mondta az elnök, majd hozzátette, háromféle, összesen 60 márkás szivarral szerelkezett fel az olimpiára. (2008 augusztus Bors)

 

– Zsebébe bekészítette a szivarokat. Azért jut ideje elszívni azokat?
– Persze, hiszen ez már a védjegyemmé vált az elmúlt harminchárom évben. Egy jó szivarra mindig lesz időm, még a jó meccsek között is... (2013 december Kisalföld)

 

Csötönyinek szivar a stresszoldó

Sokan támadják. Hogyan reagál ezekre?

Rágyújtok egy szivarra, s nem törlöm le a rám fröccsentett sarat. (2016 október Bors)

 

csotonyi_sandor_szivarozik_a_magyar_okolvivo_szakszovetseg_volt_elnoke_10.jpg

Ha kinevezik, a szellőztetés lesz az első intézkedése? Vagy rászokik a szivarozásra?

Erdei Zsolt: Ha hiszi, ha nem, én sosem láttam Csötönyit az irodájában füstölni. Mindenekelőtt szeretném összeállítani a stábomat, kinevezni a főtitkárt, megfelelő szakemberekkel feltölteni a bizottságokat. (2017 február Bors)

Hamvadó szivarvég! ... A főhős makacsul ragaszkodott 21 évnyi lankadatlan szivarozás után is ragaszkodott a posztjához. Közben meg a boksz döglődött, a szövetségi személyzet nem gyorsult a világgal! A hírek szerint millió, de legalább egy tucat rossz döntés született, ám ennek ellenére is maradt Csötke bácsi a szivarja végén, és a szövetsége elején. (2017 április blogol.hu)

– Hányszor volt a boksz Mekkájában, Kubában?
– Tizenhétszer. Imádom, és nem csak a szivar miatt. Ha Havannában leesik egy kanál, már szól is a Guantanamera.(2019 február Nemzeti Sport)

Konyakot inni és szivarozni ősrégi szokás

konyakot_inni_es_szivarozni_osregi_szokas_egy_fenseges_ebed_vagy_vacsora_megkoronazasakent_a_konyakok_kozott_mar_szep_szamban_megjelentek_a_kifejezetten_szivar_melle_kinalt_italok_termeszetes.jpg

Konyakot inni és szivarozni ősrégi szokás egy fenséges ebéd vagy vacsora megkoronázásaként. A konyakok között már szép számban megjelentek a kifejezetten szivar mellé kínált italok. Természetesen más konyakokat is élvezettel fogyaszthatunk egy szivar társaságában, a választásnál az ízeket és a testességet kell figyelembe venni mindkét oldalon. Testes szivar testes konyakot kíván. A tökéletes kombinációk megtalálása természetesen időbe telik, hiszen a konyaknak és szivarnak ki kell egészítenie egymást, megfűszereznie, és nem elnyomnia. A híres francia Courvoisier biztos befutó, szinte minden szivarral harmonizál. Ugyanez mondható el a Davidoff Extra konyakról is.

Boldog szivarozás a kertben

 

a_kertnek_oazisnak_kell_lennie_ahova_tulajdonosa_a_mindennapok_probatetelei_utan_pihenni_felfrissulni_terhet_1.jpg

A kertnek oázisnak kell lennie, ahová tulajdonosa a mindennapok próbatételei után pihenni, felfrissülni térhet.
Minden oázis lelke a víz. Létezik-e ahhoz fogható béke, amit egy ital, esetleg egy jó szivar élvezete közben, egy kényelmes karosszékből a víztükörről visszaverődő alkonyi nap fénye áraszt?

Szenvedélyeink

Nem szabad megengedni, hogy hőn szeretett szivarunk vagy italunk másokat bármilyen módon megzavarhasson.

ilyen_egy_rendes_szivarbolt_a_szivarozasrol_mindenkinek_szivarom_blog_hu.jpg

Az emberek történelmük folyamán mindig hódoltak valamiféle szenvedélynek. A szenvedély nem más, mint valamilyen cselekedetnek az élvezete, és ezért az élvezetért az ember vállalja a kellemetlenségeket, ha kell, illetve mások rosszallását és anyagi terhet is. De ahogy a mondás is tartja, szenvedélyek nélkül nem érdemes élni.A szenvedélyek nem egyszer csak rossz, rögzült szokások amelyek az embert szinte rabul ejtik. Persze ez önként vállalt rabság, hisz senkit sem kényszerítenek akarata ellenére dohányzásra, italozásra.

CIGARETTÁZÁS

A szenvedélyek kialakulásuk idején gyakran rendkívül divatosak. Gondoljunk csak a dohányzásra. A 20. század harmincas éveiben szinte nem volt olyan film, amelyben a szereplők nem cigarettával, a nők pedig elegáns, hosszú szipkájú cigarettával szerepeltek volna. Divat, sikk lett a dohányzás, azután jöttek a tudományos felfedezések, és kiderült, hogy ez egy igazán káros, nem egyszer halálos szenvedély lehet. Az emberiség pedig dohányzik tovább,vállalva a kockázatot, hiszen több mint egy milliárdan változatlanul füstölnek. Beindulnak hát a társadalom védekező reflexei, és ami tegnap még előkelő volt, az mára tiltottá vált, az ösztönzésből radikális tiltás lett.

NEM ZAVARHAT MÁSOKAT

Azt, hogy valaki dohányzik-e vagy sem, maga kell, hogy eldönthesse. A kérdés a mi szempontunkból az, hogy mennyire zavarhatunk ezzel másokat, illetve hogy mennyire kell önmagunkat mások miatt korlátoznunk. Mint a viselkedési kérdések oly sok más területén, itt is a józanság és az arany középút megtalálása fontos. Hiszen valóban minden nézőpont kérdése, senki sem kényszeríthető arra, hogy a másik szenvedélyének melléktermékét elviselje. A dohányosnak el kell fogadnia, hogy szenvedélyével nem zavarhat másokat.

A TILTÁS AZ TILTÁS

Társaságban, más emberekkel közös helyiségben illik a dohányzást óránként egy két szálra csökkenteni. Természetesen gyerekek jelenlétében, vagy ha erre kifejezetten megkérnek – illetve olyan publikus helyeken, ahol ez kifejezetten tiltva van – nem megengedhető még egy szál elszívása sem.

NYILVÁNOS HELYEN TILOS

Sok országban a dohányzás publikus helyeken teljes tilalom alá esik (USA legtöbb állama és egyre több EU tagállam). Ezeken a területeken már csak az utcán vagy az erre kijelölt helyeken szabad rágyújtani. Ahol az éttermekben dohányzó rész van, ott – és csakis ott – megengedett a dohányzás. Soha ne éljenek vissza vendég státuszukkal vagy azzal, hogy az adott helyen szívesen látott, jó vendégek. Nem illik a személyzetet egy nem megfelelő helyen elszívott cigarettával kellemetlen helyzetbe hozni.

ASZTALFOGLALÁS

Ha dohányzó és nem dohányzó emberek közösen vacsoráznak, az asztalt lefoglaló ember felelőssége, hogy melyik szektorban kér asztalt. Általánosságban a nőket vagy a legfontosabb vendég szenvedélyét illendő szem előtt tartani, azaz ha ezen személyek dohányoznak, akkor a foglalást így illik rendezni. A dohányos intelligenciájára van ilyenkor szükség ahhoz, hogy az „önkorlátozását” helyes mértékben betartsa. Véleményem szerint, aki valóban előzékeny, nem várja el másoktól, hogy szenvedélye miatt szenvedjenek, ezért illendő a dohányosoknak az asztaltól ellépve a bárpultnál vagy más, dohányzásra alkalmas helyen a vágyott cigarettát elszívniuk.

VENDÉGSÉG

Vendégségben semmi esetre se gyújtsunk rá a zárt térben, ha nem látunk a közelben hamutartót, ez ugyanis azt jelenti, hogy a háziak nem dohányoznak, csak udvariasságból engedik a füstölgést. Az ilyen engedély ellenére illendő a szükséges cigarettát szabad ég alatt elszívni.

A nem dohányosoknak nem illik feltűnően füstöt terelgetni, grimaszolni vagy kifejezetten megjegyzést tenni. A tolerancia az emberi együttélés fontos része, egy-két a társaságban elszívott cigarettától még senkinek sem lett baja.

SZIVAR

A szivar már komolyabb probléma. A szivar intenzív füstje és a levelek égését kísérő intenzív szag sokkal nagyobb toleranciát kíván meg másoktól, mint a cigaretta. Ezért szivart csak nagy körültekintéssel illik társaságban meggyújtani. Az angol mondás szerint „Cigars are never stylish in mixed company”, azaz szivarozni csak ott illendő, ahol ez a normális, ahol ezzel mindenki számol(hat). A szivarosok általában megtalálják egymást, azaz sokszor a társaság tagjai szívesen szivaroznak együtt, ilyenkor minden más kérdés háttérbe szorulhat.

ITALOZÁS

Alkoholt fogyasztani a világ jelentős részén normális, a mindennapokhoz tartozó dolog. A felnőtt emberek stílusos étkezésének a jó bor vagy akár a sör természetes kísérője. Az alkohol a legismertebb emberi fogyasztású élvezeti cikk. Mivel alkoholtartalmának okán erősen hat a józanságra, az alkohol fogyasztásakor az önkontroll és a mértékletesség különösen fontos kérdések. A túlzott alkoholfogyasztás enyhe kábulathoz, de öntudatlan részegséghez is vezethet. Az ember, aki sokat ivott, elveszti a normális ítélőképességét és hajlamos szabadosan, de akár durván vagy erőszakosan is viselkedni. Az ilyen magatartással másokat zavarunk, zaklatunk, kellemetlen helyzetbe hozhatunk. Társaságban az ilyen viselkedés visszatetszést és előítéleteket szül, ezeket érdemes józan mértéktartással elkerülni. A stresszben élő emberek sokszor a feszültségek levezetésére, a heti terhek „könnyítésére„ is használják az esti italozást. Ilyenkor az ital nem kísérője az étkezésnek, hanem a tevékenység főszereplője.

AZ ÉN VÁRAM, DOHÁNYZOM

A saját lakásában mindenki akkor és annyit dohányzik, amennyi neki tetszik, természetesen mások tekintetbe vétele ilyen esetben is elvárható, de a házigazda a saját várában dohányzása miatt nem szólható meg.

A GENTLEMAN TÜZET AD

Régen úgy tartották, hogy egy gentleman mindig tart magánál tűzszerszámot azért, hogy a társaságában tartózkodó hölgynek tüzet tudjon adni. Mára ez a szabály talán túlhaladottá vált, de az udvarias magatartás ma is a tűz adás, akár saját, akár a mástól elkért öngyújtóval vagy gyufával.

Gentleman Magazin

Millió dolláros szivarfüst

... amikor a hülyeség határtalan ...

Ha már kulináris élvezetről van szó, egy kellemes konyak vagy armagnac mellé ejtsünk szót egy jó szivarról is, amellyel kerekké tehető az élmény, és amelynek szintén van francia vonatkozása.

gurkha-cigars-the-royal-courtesan-cigarmonkeys_com.jpg

A napokban mutatták be azt a Remy Martin Black Pearl Louis XIII Cognackal átitatott szivart, amely a világ legdrágább szivarja címet is megszerezte. A világon bárhova is rendeljük meg a Royal Courtesan Gurkhát, biztosak lehetünk benne, hogy megérkezik, hiszen 300 millió forintos árában benne van, hogy a gyártó személyesen szállít ki minden egyes dobozt. De mi is lehet ebben a drága dobozban?

A konyak, amelyben megmártóztak a levelek, 165 ezer dolláros, a szivarokat vakon sodorja egy kiválasztott csapat, természetesen kézzel. Így figyelmüket még a látás sem vonja el a finom műveletekről. A töltőanyag a Himalája környékéről származik, a napsütötte földek illatát hordozó Fiji vízen szűrik át. És hogy a vizuális élmény is teljes legyen, a borítóleveleket vékony aranyfüst papírral fedték be, a szivargyűrűt pedig ötkarátnyi apró fehér gyémánttal turbózták fel.

Világgazdaság

A szivarozás egyre nagyobb divat, s ennek is meg vannak a szabályai

Nem mindegy, hogyan gyújtjuk meg, s az sem, meddig szívjuk

Divat lett szivarozni - íratlan szabályok

49676634_2477967108940713_7096569919105400832_n.jpg

Íratlan szabály, hogy a szivart mindig ajkaink közé vegyük, ne a szánkba, és semmiképpen ne harapjunk rá. A szivar fejét ne nedvesítsük át, maradjon teljesen száraz. Ajánlott félpercenként csak egyet szippantani, ha ugyanis gyakrabban teszünk ezt, forró lesz a rúd, s ezáltal az aroma is keserűvé válhat. A szivarfüst az erjesztési eljárás miatt lúgos hatású, így nem ajánlott az inhalálás, ám néhány másodpercig szánkban tarthatjuk, átengedhetjük orr garatunkon, élvezhetjük finom ízét, illatát.

Köztudott, hogy a szivardohány nagyon erős, erősebb, mint a cigarettáé, ezért nem tanácsos letüdőzni. A dohányfüstöt azért se tartsuk túl hosszan a szánkban, mert előbb-utóbb arra kényszerülünk, hogy lenyeljük, ami könnyen a klasszikus szivarbetegséghez vezet: elkezd forogni a gyomrunk is.

Nagy kérdés mindig, hogy hogyan vágjuk el a szivart. Ehhez szükséges egy éles olló. A vágásnak tisztának és egyenesnek kell lennie, hogy elég füst jöhessen ki a nyíláson. A Guillotine-vágó, illetve a körvágó a legjobb. A vágás átmérőjének kisebbnek kell lennie, mint amilyen a szivaré, hogy a fej gömbölyítését megőrizze. Így megakadályozhatjuk, hogy a fedőlevél a szivarozás alatt felválhasson. Nem ajánlott megszúrni a szivart, mert a keletkezett csatorna túlságos kátránylerakódást eredményez, csökkenti az élvezeti értéket.

A tapasztalt szivarozónak is elalszik néha a kezében a rúd. Fontos, hogy mindjárt újra meggyújtsuk, mielőtt kihűlne. A hamut óvatosan ütögessük le, s kezdjük el a láng felett forgatni. Egy jól előkészített és minőségi szivar hosszúlevél-betéttel készül, így a hamu hosszúsága két-három centi is lehet, melyet óvatosan a hamutálba kell ejteni. Soha ne ütögessük úgy le, mint egy cigarettát.

Zino Davidoff - A gentlemanek szivarozásának alapszabályai

Ez a szivaretikett tízparancsolata

1_10.jpg

A svájci dohánygyáros, Zino Davidoff írt egy esszét 1967-ben, melyben összefoglalta, melyek a gentlemanek szivarozásának alapszabályai. Elmondjuk a tíz legfontosabbat, hogy ha szivarra támadna kedved, tedd olyan elegánsan, mint egy igazi, vérbeli nagymenő.

1: Sose oltsd el a szivarodat!

2_7.jpg

Az első és egyik legfontosabb szivar-aficionádó szabály. A szivart, mikor már nem szívnád tovább, csak hagyd a hamutálban elégni – az elnyomott szivar vulgáris gesztus, plusz nagyon rossz illatanyagokat szabadít fel az amúgy is erős dohánytermékből.

2: Ne szivarozz humidornál

3_5.jpg

A  humidor dohánytermékek (szivar, pipadohány, vagy cigaretta) tárolására szolgáló, általában 65–75% közötti relatív páratartalmat biztosító, fából vagy bőrből készült doboz, vagy szoba. Davidoff nem ajánlja, hogy nyitott humidor doboznál vagy humidor szobában szivarozzunk, mivel a füsttel megváltoztatjuk a levegő konzisztenciáját, így a még el nem szívott szivarok minőségét rontjuk.

3: Mindig magad vágd a szivarod

4_5.jpg

Habár elegánsabb szállodákban és bárok teraszain, esetleg a kevés, fennmaradt szivarszobákban még a mai napig felajánlják, hogy megvágják a szivart, Davidoff szerint egy igazi úriember saját maga vághatja csak megfelelően a szivart. Nincs magyarázat – ez kérjük szépen elvi kérdés.

4: Ne dugd fel az orrodba

Mikor szivart vásárolsz, nagyon bunkó gesztus az orrodhoz érintve megszagolni a szivart. Ugyanúgy érezheted a dohány aromáját, ha annak végét fél hüvelyknyire közelíted az orrodhoz.

5: Ne szóld le mások szivarját

5_2.jpg

Davidoff kihangsúlyozza, hogy ha valakikkel együtt szivarozunk, sose illessük becsmérlő jelzőkkel mások szivarját. Ha szeretnénk a különbséget kihangsúlyozni, csakis a magunk szivarját illessük pozitívumokkal – másokéra ne mondjunk semmi negatívat. Valamint külön hozzáteszi: sose dicsekedj el vele vagy kérdezz meg másokat, hogy kubai-e a szivarjuk – nagyon hozzá nem értőnek tűnsz tőle!

6: Ne használd más szivarvágóját, miután már a szádban volt a szivar

Egyrészt vulgáris, másrészt egészségügyi szempontból sem a legelőnyösebb. Davidoff azt mondja: csakis a saját szivarvágódat használd, amely lehetőleg legyen egy duplaélű vagy V alakú szivarvágó. Semmiképp se használj más vágóeszközt, a szivar végének leharapása pedig a főbenjáró bűnök legnagyobbja.

6_3.jpg

7: Csak szivargyufával vagy szivar öngyújtóval gyújtsd meg

Azért, mert a hagyományos gyufa és a normál öngyújtók mind-mind olyan kémiai anyagokat juttatnak a szivarodba, melyektől jelentősen megváltozhat a dohány íze, aromája, valamint a túl nagy, túl közel tartott láng is ront a szivaron. A szivargyufa mellesleg jóval hosszabb is a háztartási gyufánál, mert hosszabb idő rágyújtani egy szivarra. Természetesen a gyufa a legklasszikusabb választás.

7_2.jpg

8: Ne szivarozz gyorsan

A szivarozás egy szertartás: ne siesd el. Ha elalszik, fél-egy perc után gyújtsd meg újra, ne azonnal; hagyd, hogy hűljön a szivar teste. Így sokkal tovább élvezheted a szivar egyedi aromáit, ízeit.

9: Körkörös mozdulatokkal hamuzz

8.jpg

Habár sokan szeretik kivárni a drámai hosszúságot hamut, a legjobb szivarhamuzási módszer mégis az, ha finoman a hamutál szélénél végigforgatod a szivarod végét, csinos kis tölcsért formázva az elejéből. Ezzel elkerülöd azt is, hogy egy hirtelen jött széllökés az öltönyödre fújja a menőzésből nem lepöckölt hamut.

10: Ne „láncszivarozz”

Davidoff végül azt is tanácsolja, hogy semmiképp sem szívjunk el több szivart gyors egymásutánban; ugyanis a szájpadlásunk annyira tele lesz a szivar erős jegyeivel, aromáival, ízével, hogy körülbelül felesleges is még egyre rágyújtani, nem fogjuk érezni. Legalább fél órás szünetet javasol két szivar között, valamint azt, hogy citromos szódát fogyasszunk, mely megtisztítja a szájpadlást. De természetesen a kedvenc rumunkat vagy whiskynk végét is komótosan elkortyolhatjuk addig – mert a szivarozás nem munka, hanem élvezet és hagyomány, melyet gentlemanhez illően művelve lesz igazán tökéletes az élmény.

Ha kipróbálnád ezeket a bölcs tanácsokat a gyakorlatban is, akkor a Fashion Street-i Cigar Towernél jobb helyen nem is szerezhetsz be pár szál csodás szivart – hogy az utca egyik teraszán egy fantasztikus ital mellett élj az úriemberek füstös hagyományának.