Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

A Magyarországon kapható négyféle Hoyo de Monterrey szivar jelenlegi ára

Mennyiért lehet venni Hoyo de Monterrey szivart a trafikokban?

2020. február 21. - The Cigarmonkeys

counterfeit-hoyo_de_monterrey_szivarok.jpg

Hoyo Epicure No 2 Hoyo de Monterrey 1 szál 6.500.-Ft
Hoyo Epicure No 2 Tubo Hoyo de Monterrey 1 szál 7.900.-Ft
Hoyo Coronations Tubo Hoyo de Monterrey 1 szál 3.800.-Ft
Hoyo Petit Robustos Hoyo de Monterrey 1 szál 4.600._Ft

 

hoyo-coronations-tubo-cigarmonkeys.jpg

Hoyo de Monterrey Coronations Tubo szivarokára: 3.800.-Ft

hoyo-de-monterrey-epicure-no-2.jpg

Hoyo de Monterrey Epicure No. 2 szivarok ára: 6.500.-Ft

hoyo_de_monterey_epicure_no_2_tubo_cigarmonkeys.jpg

Hoyo de Monterrey Epicure No. 2 Tubo szivarokára: 7.900.-Ft

hoyo_de_monterrey_petit_robustos_szivararak_szivarok_szivarom.jpg

Hoyo de Monterrey Petit Robustos szivarok ára: 4.600.-Ft

Hoyo de Monterrey Epicure Especial (tubo) szivarok tesztelése a Klubban

A Cigar Aficionado véleményezésével

hoyo_de_monterrey_epicure_especial_tubo_szivarok_tesztelese_elso_magyar_szivarklub_1.jpg

One of Cuba's relatively newer cigars is also one that is smoking beautifully right now. The Hoyo de Monterrey Epicure Especial was introduced to the main Cuban cigar portfolio at the Habanos Festival in 2008.

The idea was to give the aficionado more, building on the success of the iconic Hoyo Epicure No. 2, a robusto measuring 4 7/8 inches long by 50 ring. The Epicure Especial, offering another 5/8 of an inch of smoking pleasure, was previously teased an Edición Limitada in 2004.

We had mixed feelings about the smoke when it was an EL, giving it scores of 85 and 90 points, but we have always been impressed by the regular production smoke, rating it several times between 89 and 94 points.

We have been most wowed by the version packed in a tube. Most Cuban cigars come in boxes, but if you want the tubed variety of this Hoyo, it is offered only in three packs, making it somewhat peculiar in the Habanos portfolio.

The cigar is very, very rich, with varied notes that include coffee, earth and cocoa powder, and a touch of graham cracker. It's complex, but not too strong, making it a very approachable Cuban. 

Cigar Aficionado

hoyo_de_monterrey_epicure_especial_tubo_szivarok_tesztelese_elso_magyar_szivarklub_5.jpg

 

2019-ben ezt az 54 féle kubai szivart teszteltük az Első Magyar Szivarklubban

"Dohányozni emberi dolog, szivarozni isteni"

hungarian_cigar_smokers_the_club_8.jpeg

2019 évben ezeket a szivarokat teszteltük:

 

  1. Bolivar – Royal Coronas

  2. Cohiba – Robusto

  3. Cuaba – Distinguidos

  4. Cuaba – Divinos     

  5. Cuaba – Salomones

  6. Diplomaticos – No. 2.

  7. El Rey Del Mundo – Choix Supreme 

  8. Fonseca – Cosacos

  9. Hoyo de Monterey – Coronations

  10. Hoyo de Monterrey – Le Hoyo de Rio Seco

  11. H. Upmann – Noellas  

  12. H. Upmann – Coronas Major

  13. H. Upmann – Conoisseur No. 1.

  14. H. Upmann – Magnum 54

  15. Jose L. Piedra – Cazadores

  16. Juan Lopez – Seleccion No. 2.

  17. La Flor de Cano – Petit Coronas

  18. La Gloria Cubana – Medaille d’Or No. 4.

  19. La Gloria Cubana – Serie D No. 5 – regional edition españa 2017

  20. Macanudo – Inspirado Mareva

  21. Montecristo – No. 1.

  22. Montecristo – Open Master

  23. Montecristo – Double Edmundo

  24. Partagas – Lusitanias 

  25. Partagas – Salomones

  26. Partagas – Serie P No. 2

  27. Partagas – Super Partagas

  28. Partagas – Shorts  

  29. Partagas – Mille Fleurs

  30. Por Larranaga – Montecarlos 

  31. Por Larrañaga – Petit Coronas

  32. Por Larrañaga – Panatelas

  33. Punch 48 – Hermoso No. 4.

  34. Punch – Coronations

  35. Quai d’Orsay – No 50.

  36. Quintero – Favoritos

  37. Quintero – Nacionales

  38. Quintero – Panatelas

  39. Quintero – Tubulares

  40. Rafael Gonzalez – Perlas

  41. Rafael Gonzalez – North Star Edition Scandinavia

  42. Ramón Allones – Specially Selected

  43. Ramón Allones – Superiores

  44. Romeo y Julieta – Mille Fleurs

  45. Romeo y Julieta – No. 2.

  46. Romeo y Julieta – Wide Churchills

  47. Romeo y Julieta – Short Churchills

  48. Romeo y Julieta – Pirámides Añejados 2008

  49. San Cristóbal De La Habana – La Punta

  50. Saint Luís Rey – Regios

  51. Trinidad – Reyes

  52. Trinidad – Coloniales

  53. Vegas Robaina – Unicos

  54. Vegueros – Entretiempos

szeretunk_szivarozni_de_egyedul_unalmas_ezert_hoztuk_letre_az_elso_magyar_szivarklubot.PNG

Mese egy szép sárga humidorról

Savinelli Alibaba és HumidorDiscont találkozása a Vevővel

A patinás Savinelli cég a pipásokon túl vissza akarja verekedni magát a szivaros körökbe is.Csinál egy trendi dizájnt és a cég saját árszínvonalához képest, alulárazza. Ez a legolcsóbb Savinelli humidor.

Savinelli Humidor - ára 180 euró >>>

szep_sarga_humidor_eredeti_savinelli.JPG

Jön Alibaba és megtetszik neki a dizájn. Legyártja a saját árszínvonalán és lesz belőle ez: 28 USD

szep_sarga_humidor_alibaba.JPG

Hú de szép trendi ez a szép sárga humidor! - mondja ez egyszeri internetes humidor diszkont kereskedő. Ezt biztosan jól fogják vinni! Berendeli Kínából és eladja akinek tudja: AKCIÓSAN 110 USD

szep_sarga_humidor_internetes_humidor_webaruhaz.JPG

 

Ha esetleg valaki magyar nyelvű szivaros szakkönyvet szeretne venni, akkor ezt találja

Most a Bookline antikváriumában néztem, de máshol is ugyanez a helyzet

A félreértések elkerülése végett, ez a bejegyzés nem arról szól, hogy milyen szivaros szakkönyveket lehet vásárolni Magyarországon. Ez nem egy részletes, teljes címlista.

Ez a bejegyzés azt mutatja, hogy ha az ember bemegy egy antikváriumba - a fizikai testével, vagy az interneten - akkor jelenleg ezeket a könyveket ismerheti (ennél több van:). Ráadásul, ebben a pillanatban mindösszesen 2 db könyvet vehet meg az egész Magyar szivaros társadalom, az egyiket 20.000 forintért, a másikat 12.000 forintért.

A többire csak várólista van. Beregisztrálhat az ember, és várhat hogy kap egy értesítést. Akár éveket is várhat...

Ha meg megjön egy értesítés arról hogy végre valamelyik antikvárium feltett egy példányt a netre, akkor még 50-60 másik ember is megkapja ugyanazt az értesítést, így azé lesz az az egy darab könyv, aki előbb megveszi. A többiek megint várhatnak, akár éveket.

Amikor ezt megunja az ember, felemeli a fenekét a számítógép elől és aktív üzemmódba helyezi magát, akkor elkezdi személyesen lejárni az antikváriumokat. Az antikváriumba belépve felteszi a kérdést, hogy szivaros könyv van e?

  • Ahol tudatlan alkalmazottak vannak, ott megnézik a gépben, mondják nincs, de regisztrálj és majd értesítenek ha bejön egy példány (lásd. internet).
  • Ahol rendes antikvárius van, ott fejből mondják hogy nincs, vagy ha bekerül egy akkor azt egy-két napon belül elviszik. Fölösleges neki bárkinek telefonálgatnia.
  • Ha kereskedőbe botlasz, megkérdezi hogy mennyit érne meg neked, ha tudna egyet szerezni? Ha szép árat mondasz, akkor esetleg téged hív fel először, ha hozzá jut egy példányhoz.

Mondhatja valaki, hogy az internet telis-tele van információval, mi a francnak fizetne valaki tízezreket egy 10-20 éves kiadványért, ahol a könyvben rejlő információk egy jó része már elavult. Velük nem tudok miről beszélni.

Aki tudja mi a szivar, az szivart szív. Aki tudja mi a könyv, az könyvet olvas.

Lezárva a bevezető gondolatot, ez a bejegyzés arról szól, hogy jelenleg szinte beszerezhetetlenek a magyar nyelven kiadott szivaros szakkönyvek, és a piacra kerülő antikvár példányok ára folyamatosan emelkedik.

Akinek van az örülhet.

Akinek nincs az keresgélhet.

Nyilván valamelyik kiadó, érzékelve a helyzetet, hisz ez a dolguk hogy figyeljék a piaci kereslet változását, ha lehetősége van / lesz rá újra kiadja valamelyiket.

Persze vannak ezekkel a reprintekkel problémák, hisz a könyveknek nagyobb részét kitevő szivar márka bemutatók nem aktualizáltak.  Az meg egy másik téma, és csak az érti aki olvasta is a könyveket ( és nem csak a képeket nézegette), hogy a magyar fordítások elvileg szaklektorát szövegezése, sok esetben erős kívánnivalót hagy maga után.

 

magyarnyelvu_szivaros_szakkonyvek_szivarom_blog_hu_szivar_konyv_1.JPG

 

magyarnyelvu_szivaros_szakkonyvek_szivarom_blog_hu_szivar_konyv_2.JPG

magyarnyelvu_szivaros_szakkonyvek_szivarom_blog_hu_szivar_konyv_3.JPG

magyarnyelvu_szivaros_szakkonyvek_szivarom_blog_hu_szivar_konyv_4.JPG

magyarnyelvu_szivaros_szakkonyvek_szivarom_blog_hu_szivar_konyv_5.JPG

magyarnyelvu_szivaros_szakkonyvek_szivarom_blog_hu_szivar_konyv_6.JPG

magyarnyelvu_szivaros_szakkonyvek_szivarom_blog_hu_szivar_konyv_7.JPG

Szivardoboz nyitók régen és ma

Cigar Box Opener and Hammer

old_vintage_rare_cigar_box_opener_hammer_cigarmonkeys_2.jpegRégi vasöntvények, esetleg a nyél fával, csonttal kagylóval díszítve, szivarvágó, vagy sörnyitó funkcióval bővítve.

Az egyszerűbbeket reklámajándéknak adták a dobozok mellé. A díszesebbeket meg kellett venni.

  • A kés részével vágták fel a szivaros dobozok papír ragasztását.

  • A feszítőkést bedugták és felfeszítették a doboz tetejét.

  • A bevágás segít a szög húzgálásában.

  • A kalapács fej meg azért van a legtöbbön, mert hát ugye a doboz vissza is kell szögelni.

Rare Old Cigar Box Hammers and Openers (66 photos) >>>

Gazdagabb emberek díszesebb szivardoboz nyitókat tartottak, melyek ezüstből készültek.

rare-antique-sterling-silver-925-cigar-cutter-w-box-opener-hammer-cigarmonkeys_4.jpg

Rare Antique Sterling Silver 925 Cigar Box Opener Hammer Cutter>>>

Manapság a szivardoboz nyitó szinte teljesen kiment a divatból, elfelejtette az emberek többsége. Az elmúlt években azonban néhány vállalkozó szellem újra lehetőséget látott ebben az eszközben, és egyre pofásabb darabok kerülnek a piacra. Áruk jellemzően 20 és 80 USD között mozog.

modern_present_cigar_box_openers_cigarmonkeys_3.jpg

Modern Cigar Box Openers >>>

Te tudtad? Honnan ereddnek a koktélok és a Nascar?

Naív idealisták betiltották az alkoholfogyasztást

Mire megyünk azzal, ha megtiltunk valamit, amit az emberek szeretnek?

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_2.jpg

Amerikában a Józansági Mozgalom hívei úgy gondolták, ha megvásárolhatatlanná teszik az alkoholt, akkor majd megszűnik az alkoholfogyasztás, és ezzel minden társadalmi problémára megoldás születik. A családon belüli erőszaktól kezdve a nyomoron át a munkanélküliségig minden baj okozójának a szeszfogyasztást tartották.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_6.jpg

Maine államban 1851-ben vezették be az alkoholtilalmat. 1916-ig 26 államban életbe lépett. Az Adóhivatal hatáskörébe került, hogy érvényt szerezzenek a tiltásnak. Azonban az állam jelentős adóbevételtől esett el, ami az alkoholkereskedelemből származott. Valamint minőségi ellenőrzést sem tudtak gyakorolni.

Billy Sunday prédikátor azt vizionálta, hogy megszűnnek a nyomornegyedek, a börtönök helyén művelt földterületek lesznek.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_4.jpg

Ehelyett azonban a szesztilalom az illegális kereskedésnek kedvezett, virágkorukat élték az illegális lokálok, zugkimérések, a szeszcsempészés. Bandák háborúztak az üzletek működtetéséért. Aki alkoholt szeretett volna fogyasztani, szükségszerűen kapcsolatba került az alvilággal.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_8.jpg

A koktélok születése erre az időre tehető. A lokálokban narancslével, gyümölcsökkel álcázták a pohárban lévő szeszes italt.

A NASCAR, az USA első autóversenye is innen nőtte ki magát, feltuningolt autóikon menekültek a szeszcsempészek a rendőrök elől.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_5.jpg

Magyarországon a Nemzeti Dohányboltokhoz hasonlóan tervezik a Nemzeti Italboltok bevezetését. Az elképzelések szerint bort és sört továbbra is lehet ott vásárolni, ahol eddig, tömény italokat, mint amilyen például a gin, vodka, likőr ezután csak a kijelölt helyeken.

mire_jo_tuladoztatni_bagy_betiltani_azt_amit_az_emnerek_szeretnek_7.jpg

Na és ez a legszebb az egészben: 

Így játszották ki a szesztilalom rendelkezéseit Amerikában

Melyik ital melyik szivarhoz passzol?

Az idrinks.hu cikke

szivarok_es_italok_alkoholok_parositasa_kostolasa_1.jpg

Kiindulópontok a szivarok és az italok finomhangolásához

Képzeljük el azt a helyzetet, amikor két régi barát egy nagyszerűnek ígérkező beszélgetésre készül, és szivarokkal, illetve prémium italokkal szeretné még magasabbra emelni az est fényét. Az aromák kapcsolásában a lehetőségek száma csaknem végtelen (lehet karamelles irány, gyógynövényes vonal, fűszeres aromakontextus, de gyümölcsös, juharos, vaníliás, csokis, mogyorós alternatívák is vannak, és hol van még a vége?), kiindulópontként viszont jó tisztában lenni néhány mintával, hogy melyik szivarhoz milyen ízvilággal rendelkező ital illik. Lássunk pár inspiráló példát a szivarok és az italok aromagerincének összhangjára!

A zérópontot jelentő kardinális szabály az, hogy a szivar karaktere alapján kezdjük körvonalazni magunkban, milyen italfajtát tudnánk társítani hozzá. Egy markánsabb, testes szivarhoz általában testes whisky passzol, egy kissé mérsékeltebb erejű szivart meg a jóval könnyedebb whiskyvel érdemes összekapcsolni. Bármelyik elem túlzása vagy hiánya a másik összetevővel való harmónia rovására mehet, például egy kevésbé átütő erejű rum íze teljesen elhalványulhat egy nála lényegesen dominánsabban ható szivarral párosítva.

Az itt bemutatott szemléletmód alkalmazásával rengeteg hibát elkerülhetünk a szivarok és az italok fúziójában, viszont itt is kivétel erősíti a szabályt, és olyan párosítások is léteznek, amikor az egymással egyáltalán nem harmonizáló aromák adják a legizgalmasabb ízvarázst. Arra is bőséggel találhatunk példát, hogy az aromák keveredése során az egyik alkotóelem kiegészíti a másik tulajdonságait: a keserű és savanyú jegyeknek például édesebb vagy pikánsabb kiegészítő jegyzetekre van szükségük, amelyek mérsékelik és finomhangolják őket. Amint az szivarok és italok ízek illeszkedni kezdenek, egyre tisztábbá és fenségesebbé válik a végeredmény!

Vannak olyan prémium italfajták, amelyek kiemelkednek a szivar-párosításokban, és előszeretettel használják őket a legideálisabb aromaegyensúlyok eléréséhez A brandyfajták túlnyomó többsége zseniálisan működik szivarokkal, és ugyanez igaz a whiskykre, különösen a scotchokra. A rum is mennyei kiegészítője lehet a szivarok ízeinek, de egy vermuttal is érdemes kipróbálni a nemes füstölnivalókat. Akkor sem nyúlhatunk mellé, ha egy prémium vodkát vagy gint választunk a szivarhoz, de minél színesebb ízekkel próbálkozunk, annál izgalmasabb párosításokat kapunk!

 szivarok_es_italok_alkoholok_parositasa_kostolasa_4.jpg

A Bourbon-szivar kapcsolat

Ez egy kiugróan frenetikus alap a szivarozáshoz: sokaknak már elve a bourbon kifejezés villan fel az agyában, ha minőségi szivarhoz keres társízt. A Bourbon jellegzetes ízzel bír: felismerhető benne az édes juharszirup, a mámorító méz, a selymes karamell, ám az ital különböző változataiban fás-gyümölcsös aromarétegeket is felfedezhetünk. Ez a zavarba ejtő komplexitás teszi kiemelkedően jó kiegészítő ízzé a Bourbont számos szivar esetében. A Bourbon megédesíti a markánsabb szivarok bőrre emlékeztető, pörköltebb aromáit, míg az enyhébb szivarok esetében is megállja a helyét. A legerősebb Bourbonoknak van egy extra szuperképessége: hangsúlyos buja hordós jegyzetei latbavetésével plusz árnyalatokkal egészíti ki a szivarok ízét.

A könnyedebb Tenessee whiskeyk jobban passzolnak a kevésbé hangsúlyos ízeket képviselő szivarokkal. A rozswhiskeykben feltáruló fűszeresség eszméletlenül ütős a borsosabb aromájú szivaroknál, de ízeik isteni összjátékra képesek a diósabb-mogyorósabb, kellemesen pirítós benyomást keltő szivarokkal is.

Ajánlott párosítások: Egy Maker’s Mark valamelyik testesebb nicaraguai szivarral az igazi. Erős kezdés lehet a tesztelésben a Padrón 1964 Anniversary Series Exclusivo, remek ráfutás a párosításra a Vegas Cubanas Generoso, de a Padrón 2000 Maduro is megér egy misét! A Maker’s Markkal való kombinálás azért működik, mert a whisky édessége mesterien egészíti ki az említett szivarok pörkölt, diós, karamellás és borsos jegyzeteit.

A Maker’s Mark egy édesen lágy, könnyed whisky: színe a karamellát juttatja az eszünkbe, és minden zseniális jellemzőt felvonultat, ami briliánssá tesz egy Bourbont! A Maker’s Mark whisky illatában úgy érezhetjük, mintha fejest ugrottunk volna egy gyümölcsös jacuzziba. Néha felvillannak az intenzív fűszeres aromák, mindezt mézes édesség kíséri, miközben a háttérben a narancshéj kesernyés aromája és enyhe tölgyessége hipnotizál minket.

A borostyánsárga Maker’s Mark whisky ízében rozsos hatás bizsergeti a nyelvünket, amelyet malátás-tejkaramellás édesség kísér, lágy fűszerességgel összefonódó diszkrét diós hatással. A Maker’s Mark whisky lecsengésében a tölgyes szárazság és a tejkaramella összjátékának lehetünk (íz)tanúi, és keresve sem találhatnánk fenségesebb alapot a minőségi szivarokhoz!

 

Kanadai whiskyvariánsok, szivarral megbolondítva

A kanadai whiskeykről sokakban egyből az a sztereotip vélemény fogalmazódik meg, hogy selymesek és simák. Ez a tapasztalat előrevetíti, hogy a kanadai italok nem fogják markánsan elárasztani, illetve felülmúlni a mérsékeltebb ízű szivarok hajszálfinom aromarétegeit. A szivarok kanadai whiskyeykkel való párosítása pompás alkalmat kínál arra, hogy feszegessük a határokat, és megsértsük a gondosan kialakított szabályokat! A testesebb, bőrös jegyzetekkel ellátott szivarok hajlamosak kiemelni a kanadai whiskeykben szunnyadó vanillinkomponenseket. A féktelenebbül fűszerezett kanadai whiskeyk magas rozstartalma pedig remekül kiemeli a szivarok diós-mogyorós elemeit.

Ajánlott párosítások: A Canadian Club Whiskey a My Father Connecticut Robusto szivarral, az Avo XO Preludio szivarral, vagy a Davidoff nemes szivarjával, a Winston Churchillel. A felsorolt szivarok az egészen enyhétől a közepes testességig terjednek, azonban mindegyikükben élénkek a mentás, pörkölt és fűszeres aromák. A Canadian Club Whiskeyben felbukkanó izgalmas fűszeresség érezhető, mégsem annyira erőteljes, hogy elárassza és felülmúlja ezeket az aromarétegeket, inkább kellemesen kiegészíti azokat.

A 6 évig érlelt Canadian Club Whisky kiváló példa a csúcsminőségű rozsos whiskyre. Összetevői között van rozs, malátázott rozs, árpa és kukorica is, ami a hamisítatlan kanadai whiskyk kisimult ízvilágával párosul, némi gyümölcsösséggel kiegészülve.

A Canadian Club Whisky illatában a kiegyensúlyozott fűszeresség és a gyümölcsös frissesség csiklandozza az orrunkat, ami kalandos csavart ad a szivarok ízének. A Canadian Club Whisky ízében folytatódik a könnyed fűszeresség, és a gyümölcsös ízek fergeteges fortissimója, még némi rumos beütésre is felfigyelhetünk. A Canadian Club Whisky lecsengése rövid, viszont kellemesen édeskés.

 szivarok_es_italok_alkoholok_parositasa_kostolasa_3.jpg

Az ír whiskey megédesíti a szivarok aromáit

A másik Jolly Joker ital a szivarokkal való társításhoz rendszerint az ír whiskey, különösen a sima és letisztult ízű blended whiskeyk, amikkel nem vállalunk kiugróbb kockázatot (főként akkor, ha enyhe vagy közepesen erőteljes szivarokhoz isszuk őket). Ha a dohánynak van egy gyümölcsösebb oldala, akkor az ír whiskey egy huncut húzással rezonálni fog erre, és még magasabb élményfaktorra tekeri az aromáit. Az ír whiskyről a legtöbbünknek egyből a kávéval kapcsolás jut az eszébe, ezért játsszunk el a gondolattal, milyen lehet egy szivar kávés jegyzetekkel, amihez alapvetően egy testesebb szivar passzol a legjobban!

Ajánlott párosítások: Tökéletes a Writers Tears, ha a simulékonyan bársonyos ízekkel rendelkező változatban gondolkodunk. Alec Bradley Black Market Esteli szivar, La Palina Classic Rosado Robusto szivar, vagy a Gran Habano Connecticut Lanceno szivar. Mindhárom szivarnál más okból működik a kávés-whiskys aromák keveredése. Az elsőnél egy pörkölt-diós dohányosságot dob fel az édesség, a másodiknál a kávé felvesz egy extrém koktélos jelleget, a harmadik egy mérsékelt erőkkel támadó szivar, amelybe a whiskey némi játékos citomosságot és gyengéd tejkaramellát csempész, így még fenségesebbé teszi utazásunkat az ízek hullámvasútján.  

A Writers' Tears Copper Pot Whiskey az Írországban már-már klasszikusnak mondható háromszoros lepárlásnak köszönhetően selymesen sima ízekkel kápráztat el minket. A Writers' Tears Copper Pot Whiskey a single malt (maláta) és a Single Pot Still whiskeyk káprázatos keveréke. A blendelésből születő whiskygyönyör hátterében a gondos tölgyfahordós érlelés áll, amely aranyló színnel ajándékozza meg az ír italt, és ennek köszönhető a könnyed és egyedi karakterét is.

A Writers' Tears Copper Pot Whiskey illatában érezzük az érzéki vaníliát és a csábítóan édes Créme Brulee-t, amely az Ír Whiskeyre jellemző "zöldes" jegyeket tökéletesen kiegészíti és a gyümölcsök jellegzetes karakterével egészül ki. A háttérben a mézes és fás jegyek is utat találnak az orrunkhoz, és még komplexebb aromákat fedezhetünk fel. A Writers' Tears Copper Pot Whiskey íze is rendkívül összetett. Enyhén száraz malátásságát intenzív fűszeresség hatja át, mindezt az egész szánkat kitöltő lágy mézes édesség követi. A Writers' Tears Copper Pot Whiskey lecsengése kiegyensúlyozott és elnyújtott. Keresse az iDrinks üzleteiben!

 szivarok_es_italok_alkoholok_parositasa_kostolasa_2.jpg

Mikor a brandy odacsap

Az armagnac és a konyak észveszejtően jól illenek a szivarok ízeihez! Egy vallásos ember azt mondaná, hogy a brandyt és a szivart Isten is egymásnak teremtette. A virágos és gyümölcsös brandyk kifinomult harmóniái enyhébb szivarokkal alkotnak közös halmazt. Az idősebb konyakok – különösen a diós jegyzetben bővelkedő, nagy komplexitású XO változatok – a legjobbak az erősebb szivarokhoz. Az egyszeri lepárlással készített armagnacok hihetetlenül sokszínű ízeket vonultatnak fel, és a szivarok széles választékával állíthatóak harmonikus kapcsolatba. Az amerikai brandyk pedig gyakran merészebb hordóízekkel rendelkeznek, és ezek kiegyensúlyozzák a nagyon testes szivarok aromáit.

Ajánlott párosítások: A Hennessy XO Cognac földes aromái remekül illenek a mexikói és nicaraguai szivarokhoz. Ehhez ideális kapcsolás a Wise Man Maduro, a La Aroma de Kuba Mi Amor, vagy a My Father La Opulencia Robusto. A Hennessy XO Cognac komplex ízei és ezek a szivarok azért alkotnak minőségi párost, mert a konyak virágos és gyümölcsös zamata kiegészíti a szivarok földes és pikáns ízeit.

Mi történik, ha legalább 100 eaux-de-vie keveredik egymással, amelyek Franciaország 4 legnagyobb konyaktermő régiójából származik? Így jött létre az „extra old”, 15 évig érlelt Hennessy XO Cognac! Ez egy erőteljes ízvilágú konyak, amely nagyszerűen hangolja össze a fűszeres karaktereket a gyümölcsös édességgel. A francia tölgyfahordóban és Limousin tölgyfahordóban érlelt Hennessy XO Cognac illata karakteres és meghatározó, amelyben fenséges táncot járnak a fűszeres aromák és az aszalt gyümölcsök.

A sötét borostyán színű Hennessy XO Cognac testes és határozott ízében tovább folytatódik az aszalt gyümölcsök és a lágy fűszerek összhangja, amit diófélék és kellemes tölgyes karakterek tesznek még kifinomultabbá.

cigar-barrel.jpg 

Rumos csavar szivarral

A rum édes aromája mindig áldás egy szuper szivarhoz! A fehér rumot használjuk inkább a Daiquirihez és a Mojitóhoz, a szivarokhoz pedig igyunk érettebb, barna színű rumokat. Ezek a rumváltozatok olyan páratlan összhangot tudnak teremteni a szivarokkal, akárcsak a Bourbon: az élénk cukornád és a hordós jegyzetek megtalálják az utat ahhoz, hogy igazi karizmát adjanak a hasonló aromaadottságokkal rendelkező szivarnak!

Ajánlott párosítások: A Bacardi 8 Éves Rum kiváló lesz egy sötétebb, testesebb szivarral! Ötletes szivarválasztás hozzá a La Flor Dominicana, a Double Ligero, az Arturo Fuente, vagy a Chateau Fuente Sun Grown Robusto. Azért nagyszerű döntés a Bacardi 8 Éves Rum, mert rengeteg szivarváltozattal képes összhangot teremteni, és a cukornád simulékony aromatikájával felszabadítja a robusztusabb szivarokban lévő finomabb ízeket. A sima édesség egyensúlyt teremt a szivar durvább aromái között, és teremt ad a bőrös, földes aromák megjelenésének.

A Bacardi 8 Éves Rum beszédes névvel bír: 8 évig érlelték kisméretű tölgyfa hordókban, hogy végeredményként megkapjuk a világ legexkluzívabb lágy rumját. A Bacardi 8 Éves Rum bársonyossága gazdag és komplex íztartományt ígér, és ideális kísérő itala a szenzációs szivaroknak. A cukornádmelaszból születő dark rum illatában parfümös elegancia jelenik meg, sziruposan édes árnyalatait tölgyes jegyzetek hatják át, csekély édesköményes aromákkal.

A borostyánsárga Bacardi 8 Éves Rum ízében a trópusi gyümölcsök gazdag zamata a meghatározó, ám érezhető benne a lágy fűszeresség, a telt édesség, és a szárított gyümölcshéjak intenzív karaktere. A Bacardi 8 Éves Rum lecsengése szelíd és selymes.

forrás: MELYIK WHISKY, BRANDY ÉS RUM ILLIK A LEGMENŐBB SZIVAROKHOZ?

Mit hívnak a szivarosok Hideg Tesztelésnek?

A szivar Hideg Tesztelése egyszerűen annyit jelent, hogy megízleled mér rágyújtás előtt. Hideg szívásnak, száraz szívásnak, vagy gyújtás előtti tesztnek is nevezik.

A Hideg Tesztelés egyfajta előzetes élményt ad, ami alapján egy szivaros fel tudja mérni még a szivar meggyújtása előtt, hogy mire számíthat az égés során.

hideg_teszteles_szivar_kostolas_meggyujtas_nelkul.png

Ahogy a szivaros beleszív a levágott szivar végébe, előjetes jelzéseket kap arról, hogy milyen slungra, ízekre és aromára lesz kilátása.

Olyan, mintha valakivel telefonon beszélgetnénk, mielőtt személyesen is megismerkednénk vele.

Természetesen néhány szippantás nem árulja el előre az összes várható élményünket, hiszen akkor meg sem kellene gyújtanunk a szivar - ez a szivarozásnak egy elég költséghatékony módja lenne -  ellenbe jól tudunk következtetni a várható huzatra és ízkarakterekre, különösen egy még számunkra ismeretlen márkájú szivar esetében.

Éppen azon gondolkodok, hogy mi legyen ezzel a marék tört arannyal?

Valami klasz szivaros cuccot kellene csináltatni belőle!

eppen_azon_gondolkodok_hogy_mi_legyen_ezzel_a_marek_tort_arannyal.JPG

Az élet hordaléka, maradéka: fél pár fülbevaló, elszakadt lánc, nagypapa fél óraszíja (a másik felén kaját vett a háború után). Szóval vagy őrizgetem még 50 évig, vagy kezdek vele valamit.

A második verziót választom.

És ekkor jön szembe velem, ez a többfunkciós gyűrű szivarosoknak:

eppen_azon_gondolkodok_hogy_mi_legyen_ezzel_a_marek_tort_arannyal_-szivargyuru_1.jpg

Ez egy normálisnak látszó gyűrű.

eppen_azon_gondolkodok_hogy_mi_legyen_ezzel_a_marek_tort_arannyal_-szivargyuru_4.jpg

Mondom, gyűrű!

eppen_azon_gondolkodok_hogy_mi_legyen_ezzel_a_marek_tort_arannyal_-szivargyuru_2.jpg

Hoppá, itt meg a szivarom éke! Bizuccse, jobb mint egy hamis Cohiba címke.

eppen_azon_gondolkodok_hogy_mi_legyen_ezzel_a_marek_tort_arannyal_-szivargyuru_5.jpg

Aztán lőn belőle szivartámasz, ha le szeretném tenni a füstölgő rudat.

eppen_azon_gondolkodok_hogy_mi_legyen_ezzel_a_marek_tort_arannyal_-szivargyuru_3.jpg

Majd abban is segít, ha fel szeretném állítani, hogy a szép nagy hamuját lefotózhassam.

Már csak az a kérdés, melyik ujjamat vegyem szorításba? A coronát vagy a robustót?

És itt láthatod, amitől egy világ megrökönyödött

Kétféle képpen is hívják azt a tünetcsoportot amitől a videón fuvikkolt tüdő fekete lehet

1. Pneumokoniózis (Pneumoconiosis)
Porbelégzés hatására létrejövő nem daganatos szöveti reakció, jellemzően fibrózis vagy a por felhalmozódása. Járhat súlyos betegséggel, de elképzelhető tünetmentes eset is. BNO: J60-6
Fekete tüdőnek is mondják (black lung disease), mert leginkább a szénbányászokra jellemző.

2. Na meg így is hívják:
Antrakózis
Orvosi: Bányásztüdő: olyan tüdőbetegség, amelyet poros levegő belégzése okoz. Fém-, kő-, növényi v. állati hulladékok porával fertőzött levegőben dolgozó munkások betegsége, melyet a tüdőbe jutott és lerakódott por okoz, amely jól el is színezheti a tüdőt. Különös fontossága van, amennyiben a tüdők legkülönfélébb megbetegedésére hajlamosít.

 

És itt láthatod, amitől egy világ megrökönyödött:

Avo Uvezian - Egy libanoni születésű örmény srác szivargyáros lesz

Jazz zongorista és zeneszerző volt, de a szivarjait a kezdetektől fogva Henke Kelner hangolta

Avo Uvezian (március 22. 1926 Beirut, Francia Libanon – március 24. 2017) egy örmény-amerikai szivargyáros, jazz zongorista és zeneszerző volt. Zenész családban született, anyja énekesnő, apja pedig karmester volt egy szimfonikus zenekarban. Szülei zenei tapasztalatai lehetővé tették számára, hogy már fiatal korában fejleszteni kezdje saját tehetségét.

avo_cigars_avo_uvezian_szivarok_avo_uvezian_elete.png

Uvezian egy „Lebanon boys” nevű Jazz trió tagjaként kezdte pályafutását. Szerződéses munkát kaptak egy Baghdadi szállodában, ahol egy éven keresztül rendszeresen léptek fel. Később egy hasonló szerződést kötöttek egy Iráni szállodával is. Iráni tartózkodása alatt, Avo meghívást kapott és zenélt Reza Pahlavi Sah palotájában is. Egy a Cigar Aficiando magazinnal készített interjúban, Avo a következőképpen mesélt pályafutásának ezen szakaszáról:

„Beszéltem perzsául, így könnyű volt megtörni a jeget a Sah-al. Emlékszem, próbáltak jitterbug-ot táncolni, mire én szóltam nekik, hogy ’Ti nem tudjátok, hogy kell ezt rendesen. Hadd mutassam meg”. Ezután két-három előadásra is visszahívtak minket mire végül én lettem a Sah zongoristája. A szállodát nem érdekelte, hogy ha elmentem,  mivel az is a Sah tulajdona volt.

Egy Iránban töltött év után, 1947-ben a Sah közbenjárásával Avo az Amerikai Egyesült Államok-ba utazott. New York-ban töltött évei alatt Avo több helyi zenekarban is játszott és a Juilliard zeneakadémián klasszikus zongorát és zeneszerzést tanult.

avo-uvezian-picks-cigar-smokes-cigarmonkeys_com-avo-uvezian-szivarok.jpg

Uvezian-t a Koreai háború idején besorozták és a New Jersey-i Fort Dix-be küldték gyalogsági kiképzésre. Miután felettesei elég meggyőzőnek találták zenei tehetségét, Uvezian kikerült a gyalogságból és a zenekari képzésre küldték. Koreába érkezve, a zenekar a tiszti klubban lépett fel esténként húsz dolláros fizetésért. Uvezian 1952-ben szerelt le.

Leszerelése után a következő néhány évben apósával dolgozott ékszertervezőként. Ez a munka végül Puerto Rico-ba juttatta, ahol később a Palmas Del Mar üdülőben zenélt tovább.

Uvezian állította, ő írta Frank Sinatra „Strangers in the night” című számának zenéjét, annak ellenére, hogy hivatalosan Bert Kaempfert van megjelölve, mint szerző. Elmondása szerint mialatt New York-ban élt, egy közös barátjuk összehozott egy találkozót Frank Sinatra-val, hogy néhány dalát bemutathassa neki. Egy harmadik személy írta a dalszöveget, melynek eredeti címe „Broken Guitar” volt. Sinatra-nak tetszett a dallam, de a szöveg átírását kérte. Sinatra végül 1966-ban énekelte fel a dalt. Még mielőtt Sinatra hallotta volna a kész zenét, Uvezian elküldte azt Kaempfertnek, hogy kiadhassa németországban. Hivatalosan nem Uvezian munkája ez a dal, de állítása szerint maga Kaempfert írott levélben ismerte el, hogy a zene Uvezian érdeme.

avo-uvezian-szivargyaros-szivarok.jpg

1983-ban született Avo lánya, Karyn. Avo ekkor Svájcba utazott lánya keresztelőjére. Az ünnepi lakoma után Avo egy kubai szivart szívott egy barátja társaságában. Elégedetlen volt a szivar árával, mire barátja azt javasolta csinálják meg saját szivar márkájukat. Uvezian ezt követően a Dominikai köztársaságba utazott, ahol két évig kutatott a terveinek megfelelő dohány gyártóüzem után. Avo végül megismerkedett Hendrik Kelner-el és ajánlatot tett neki. Miután tesztelte a tőle kapott dohány mintákat, eredeti ajánlatát 25%-al megemelte, hogy saját szivar márkája, az „Avo Cigars” a lehető legjobb minőségű dohányt kapja Kelner-től. Ezután Michael Roux tanácsára Avo a hagyományostól eltérő, vonzóbb külsejű csomagolást kezdett használni szivarjaihoz. Az Avo Cigars az első évben 120 000 darab szivart értékesített. A harmadik évre azonban a szivar eladások száma meghaladta a 750 000 darabot is. 1995-ben a Davidoff nagyjából 10 millió dollárt fizetett a jogért, hogy Avo szivarjait terjeszthesse. 1996-ra már több mint 2 milló darab Avo szivar került értékesítésre.

Avo egy New York-i fellépésén ismerkedett meg feleségével Marie Sahakian-al, 1951-ben. Három gyermekük született: Jeffry, Robert és Ronny.

>>> TOP 50 Avo Uvezian Cigar smoking photos

>>> AVO Cigars – Avo Uvezian

Frank Sinatra - Füst és Szivar

TOP 66 Photos – Frank Sinatra smoking cigar pipe and cigarette – Celebrity Smokers

frank_sinatra_smoking_cigar_pipe_cigarette_cigarmonkeys_lifestyle_cigar_61.jpg

>>> TOP 66 Photos – Frank Sinatra smoking cigar pipe and cigarette – Celebrity Smokers

frank_sinatra_smoking_cigar_pipe_cigarette_cigarmonkeys_lifestyle_cigar_1.jpg

Itt Marlene Dietrich ad tüzet Sinatrának

frank_sinatra_smoking_cigar_pipe_cigarette_cigarmonkeys_lifestyle_cigar_36.jpg

Mindenki dohányzik: Frank Sinatra Dean Martin és Sammy Davis jr.

frank_sinatra_smoking_cigar_pipe_cigarette_cigarmonkeys_lifestyle_cigar_37.jpg

Sinatráról elnevezett szivar

frank_sinatra_smoking_cigar_pipe_cigarette_cigarmonkeys_lifestyle_cigar_57.jpg

Marlon Brando és Frank Sinatra szivarral

frank_sinatra_smoking_cigar_pipe_cigarette_cigarmonkeys_lifestyle_cigar_63.jpg

A népszerűség nyűgös terhe...

frank_sinatra_smoking_cigar_pipe_cigarette_cigarmonkeys_lifestyle_cigar_7.jpg

Frank Sinatra, születési nevén Francis Albert Sinatra (Hoboken, 1915. december 12. – Los Angeles, 1998. május 14.), többszörös Grammy- és Oscar-díjas, olasz származású amerikai pop–dzsessz énekes és színész, akit az egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatással bíró 20. századi zenei művésznek tartanak. Egyike a legkelendőbb előadóknak a világszerte több mint 150 millió példányszámban elkelt lemezeinek köszönhetően. Gyakran emlegetik mint „A Hang” (angolul: The Voice), és mint az „Öreg Kékszemű” (Ol' Blue Eyes).

Enrico Caruso az első sztártenor is szivarozott, mint minden úriember

Öltözködése példaértékű még ma is

Enrico Caruso (dialektusban Errico) (Nápoly1873február 25. – Nápoly, 1921augusztus 2.) olasz operaénekes. Ő volt az első sztártenor, akit főleg a lemezfelvételei tettek híressé. Mivel nem kapott megfelelő képzést, a magas hangokkal problémái voltak, ezért a felső regiszterben valamiféle falzettet énekelt, amiért sokan csodálták. Legismertebb alakításai Ruggero Leoncavallo Bajazzók (Pagliacci) című operájában Canio szerepe és Giacomo Puccini Bohémélet Rodolfója voltak.

caruso_enrico_italian_tenor_fashion_ikon_cigar_smoking_cigarmonkeys_cigar_lifestyle_1.jpg

Caruso hagyatékát kilencmillió dollárra becsülték – addig még énekes ekkora vagyont nem hagyott hátra maga után. 

A Caruso-vagyont a művész halála után is tovább gyarapították a Caruso-lemezek. Caruso élete során körülbelül kétmillió dollárt kapott a Victor Companytől, azonban halála után még ennél is többet hoztak a lemezek. Miután Dorothy könyve alapján 1951-ben A nagy Caruso címmel megfilmesítették az életét, az RCA Victor új lemeze igen rövid idő alatt egymillió példányban kelt el. A sors iróniája, hogy a filmben Carusót alakító Mario Lanza szirupos dala, a Légy a kedvesem című még a Caruso-számoknál is nagyobb példányban fogyott.

Halála után hatvanhat évvel, 1987-ben posztumusz Grammy életműdíjjal jutalmazták.

caruso_enrico_italian_tenor_fashion_ikon_cigar_smoking_cigarmonkeys_cigar_lifestyle_12.jpg

>>> Enrico Caruso the Tenor, Fashion and Cigar Ikon (23 photos) – cigarmonkeys.com

Angel Ramos szivarozik - Bespoke férfi divat szivarral

ANGEL | BESPOKE férfi méretes szabóság New Yorkban

>>>  Angel Ramos bespoke cigar smoking – Cigarmonkeys.com

>>>  The Value of Investing in a Custom Suit | Explained by Angel Ramos

>>>  IN CONVERSATION WITH ANGEL | BESPOKE

>>>  ICON: Angel Ramos and ANGEL|BESPOKE

Kis Magyar Dohánytörténelem

A dohánytermelés és -gyártás Magyarországon

 

Befordultam a konyhára,
Rágyújtottam a pipára…
Azaz rágyújtottam volna,
Hogyha már nem égett volna.

Petőfi e közismert versében költői képpé formálva kapcsolta össze a szerelmet a dohányzással, s akaratlanul is emléket állított az emberiség életében különös fontosságra kapott növénynek.

A burgonyafélék családjába tartozó növénynemzetség őshazája Közép- és Dél-Amerika. Az Antillákon pillantották meg először, 1492-ben, Columbus emberei az őslakók szájában füstölgő növény rudacskát, és a Haitin visszamaradt Pane Román atya ismertette meg először az európaiakkal a dohányzás szokását, 1494-ben írott levelével.

Ezt a szokást, a növénnyel együtt, a XVI. század elején az Újvilágot járt hajósok áttelepítették Európába is, és a dohány három támaszpontról kiindulva hódította meg az Óhazát. A Földközi-tenger mellékéről Kelet-Európát az 1520-as években, Dél-Európát az 1560-as esztendőkben, Portugáliából, illetve Spanyolországból – hol növénytani nevét is megkapta Jean Nicot-ról, aki, orvos lévén, gyógyszernek tartva, segítette elterjedését – és végül Nyugat-Európát Angliából, az 1580-as években.

A magyarság korábban tudott már a dohányról. A törökök ismertették meg velünk – nevét is vele adva – 1530 körül. Jókai Fráter György című regényében elevenítette meg őseink első találkozását a dohánnyal, s a következő dicsérő szavakkal mutatta be:

„Aki ennek füstjét beszívja, elfelejti minden búját-baját: ha álmatlanság bántja, elalszik, és szépet álmodik tőle, ha rettegés éri, bátor szívet kap tőle. Ez elűzi a pestist, a pacsétot, a hideglelést…”

De ez még csak a dohány híre volt. A végvári harcok későbbi küzdelmes esztendeiben a királyi várakba küldött spanyol zsoldos katonák rákapatták a magyar vitézeket hazulról hozott szenvedélyükre.

Erdélyben az első dohánypalántát Bornemissza Pál püspök honosította meg 1568-ban, még csak módjával termesztették. A pipázás szokása is csak az 1650-es évek végén, II. Rákóczi György szerencsétlen hadjárata után, az Erdély földjét dúló törökök révén terjedt el ott. Rákóczi György még nem dohányzott, Apafi Mihály már igen. Sőt túl sokat is, és nemcsak ő látta kárát. Amikor ugyanis 1663-ban az érsekújvári táborban túl erős dohányt kapott a töröktől, nagyon rosszul lett, és… – a krónikás szavai szerint:

„…nagyot monda róla, hogy az tubákfüst-szívást ezután eltávoztatná, mellyel ezelőtt élt vala … [és] ártalmas voltát megtapasztalván, megutálá, s másoktól is tiltá.”

És 1670-ben országgyűlési végzés is intézkedett. Ekkor csak a behozatalát, a későbbiekben viszont már a dohány termesztését is tilalmazták. Utoljára az 1689. évi segesvári országgyűlésen. S ez a rendelkezés volt a legszigorúbb, mert kimondta, hogy aki dohányt mer ültetni, az elveszíti jószágát! De kimondta azt is, hogy miért volt ütő nélküli harang minden rendelkezés:

„…az tisztek… midőn az szegény embereket [büntetésről] végrehajtották volna, egyfelől az szegény embernek marháját .hajtották, másfelől az pipa az szájokban volt, mellyel nemhogy az azzal élőket visszatérítették volna, de még magok rossz példaadásokkal az szegénységet ingerelték.”

Az viszont természetes, hogy a hódoltsági területeken éppen ellenkező volt a helyzet, és főleg az Alföldön indult meg a rendszeres dohánytermesztés. Az itt keletkezett virágzó dohánykertész községekből hordták aztán szét a dohányt a kereskedők.

A királyi Magyarországon sem tiltották a termesztését. A dohányzás szokása azonban a kuruc háborúk alatt terjedt el jobban. Nemcsak a kurucvitézek kardja: a szájukban füstölgő pipa is hódított. – Ekkor lett szállóigévé Szepessy Pál titulusa, aki „nagy pipájú, kevés dohányú Pálnak hívatik”.

II. Rákóczi Ferenc is erős dohányos volt: felismerte a növény közgazdasági fontosságát, s a dohánykereskedelem korlátozását az országos sérelmek közé sorolta.

A bécsi udvar ugyanis 1702-ben királyi végzéssel Magyarországra is ki akarta terjeszteni az Ausztriában már bevezetett, ún. appaldó-rendszert, vagyis a dohánykereskedelem bérbeadását, lényegében a dohánymonopólium-ot. A kuruc felkelés meghiúsította ezt a kísérletet.

Károlyi Sándor, volt kuruc generálisnak a dohánytermesztés és kereskedelem fellendítésére irányuló törekvéset, az 1730-as években viszont a bécsi udvar buktatta meg. És hiába nem terjedt ki Magyarországra az appaldó (vagyis a monopólium), mégis az osztrák dohánykereskedelem bérlői rendelkeztek dohánytermésünkkel, mert a nagybani vásárlásnál nem lévén konkurenciájuk, ők szabták meg az árakat, s ettől függött a termelő sorsa. A hazai dohánytermesztés tehát nehezen boldogulhatott.

Szeged környékéről terjedt el a XVIII. század elején, főleg Bács, Torontál, majd Tolna, Baranya megyék területén, még a hódoltsági időkben kialakult dohánykertészség, mint önálló foglalkozás. Nem mindenütt kertészek termesztették ugyan a dohányt, Tolnában pl. a jobbágyok és zsellérek is, de csak kevesen és kevés helyen.

A dohánytermesztés ugyanis sok gonddal és szöszmötölő munkával járt. Tizenkilencszer annyi kézi munkát igényelt, mint a gabona, és kilencszer annyit, mint a kukorica,

vagyis: kertészmunka volt akkoriban. A dohánykertészeknek Szeged tájékáról eredő neve: a gányó szó (gánya, vagyis sövénykerítés) is bizonyítja, és egyúttal meghatározza e munka kezdeti kerti jellegét.

a_dohanyivok_xvii_szazadi_gunyvers_rajza.jpg

A „dohányivók”. XVII. századi gúnyvers rajza.

A dohánytermesztés tehát csak úgy kecsegtetett eredménnyel, ha a növénnyel együtt a kertészét is telepítik. Így keletkeztek a nagybirtokokon a dohánykertész községek. A földesúr rendszerint húsz évre bérbe adta a földet a telepeseknek. De némelyik fogadott, általában csak egy évre szerződő, feles kertészekkel is dolgoztatott. S miután a kertészektől mások is megtanulták a termesztés tudományát, kisbirtokosok is belevágtak, és úrbéresek is béreltek e célra földet a nagybirtokosoktól.

A dohányzás szokása most már rohamosan terjedt. Pedig a nagyobb városokban a tűzveszély miatt megtiltották az utcán való dohányzást. Később pedig a pipásokra – persze csak a közrendűekre – évi adót vetettek ki. Mégis pipáztak. Hogy mennyire, bizonyítja Eger város tanácsának 1757. évi pipaadó rendelete:

„A pipázás annyira elhatalmazott, hogy majd 10–12 esztendős gyermekek is ahhoz meg szokván… rendeltetett, hogy minden pipátul ennek utána 12 krajcárt, az az egy nyári napszámot fizessenek.”

Miért pipáztak a gyerekek? Egy ismeretlen szerző tollából fakadt vers – A dohány ditsérete – néhány sorában így érvel:

Jóllehet, dohány ha… pipára töltetik…
Száj a dohány füsttől meg-keseríttetik,
Mindazáltal kedves a pipás embernek,
Mert egészségére szolgál sok ezernek…
Reggeli pipázás lehet orvosságul,
Mert attól szorult has gyakorta meg-tágul…
Hasznos sűrű nyálnak ki-vettetésére,
Füst jó a gyomorba férgek vesztésére.

A dohányzást tehát egészségmentő cselekedetnek ítélték. Meg hát szenvedéllyé is vált. Sokfelé Pipás Társaság-ok alakultak, és némelyikük tréfás céhlevelet is készített magának. Egy ilyen századvégi privilégiumnak a 18. artikulusa korhoz köti a pipázást.

„Senki 20 alatt dohányzással éretlen száját, s ne talántán még tsak tejfeles bajuszát gyönyörködtetni ne merészelje, és ajakával megferteztetni az áldott füvet meg ne engedje a nemes dohányzó társaság, sőt az illy időtlenek szájából ki ragadván a pipát, torkára verjék, ha mind a 16 első foga ki hull is, aztán pipája öszve törettessen.”

A pipázáshoz pipá-ra is szükség volt. Így a dohányzás kenyeret adott a pipakészítő-nek. A fazekasok közül váltak ki, hisz akkoriban leginkább cseréppipát szívtak. A pipakészítők közül leghíresebbek voltak a debreceniek. – A pipaszárat már többnyire házilag eszkábálták. Ki-ki szája íze szerint: feketegyűrűből, kecskerágítóból, meggyfából.

A füstöléshez tűzszerszám is kellett még: acél, kova, tapló. Ezeket is ki-ki maga szerezte be magának.

A rágyújtás persze vesződséggel járt. A kovát a bal kéz tenyerébe véve, mellészorítva az ütet taplót, jobb kézbe fogva az acélt, szikrát ütöttek azzal a kőből a taplóra. Ha a szikra belekapott a taplóba, izzóra fújták, s aztán tehették rá a dohányra.

A pipába nem tömhették amúgy levelesen a dohányt. A XVIII. század derekán is a legtöbb pipás éles késsel, maga vágta azt. A módosabbja viszont már vágatta. És ebből a vágatási módból alakultak ki nálunk a XVIII. század második felében, a dohányvágó műhelyek, a dohánygyárak csírái. Eleinte bérmunkában dolgoztak. A század végére már fabrikákká lettek: a tulajdonos – rendszerint kereskedő – megvette a dohányt, és vágottan adta el. Pozsonyban 1790-ben 15 ilyen műhely is működött.

A dohány egyre kapósabbá válván, ez kihatott a termesztésre. Elsősorban a már külterjesen is művelő Dél-Magyarországon, ott is főleg Szegeden. Vedres István, a város földmérője (vagyis mérnöke) joggal büszkélkedve írhatta le 1799-ben, szülővárosát dicsérő versében:

Dohány! mellyet nemrég lakósim művelnek,
Érette Bácskába, Bánátba költöznek,
Mennek Tisza mentén fölfelé, pusztákra,
Mint megtöltött kasbúl a raj, más határra,
Nevezetes ága kereskedésemnek,
Száz s több ezer mázsát adok idegennek.

A XIX. század elején honosodott meg nálunk is az új füstölnivaló, a dohány rudacska. Ez – mint Széchenyi fogalmazta – sokkal tisztább és esztétikusabb, a mocsokkal és köpködéssel járó pipánál. Vörösmarty-adta névvel szivar-nak nevezték el.

A szivarozás ekkor még inkább csak fényűzés. A köznapok gondját még a pipafüst segített eloszlatni. Ahogyan Kölcsey verselte meg:

Jámbor! miért epedsz mindég?
Jöjj, gyújts reá! Ím vígan ég
Kék füsttel a pipa.
Derűl előtted a föld s ég,
S nem lesz sehol hiba.

Jókai regényeiben is többször találkoztunk pipatórium-mal, mint szivarozó szalon-nal. És Petőfi sem szivarra, hanem pipára gyújtani fordult be a konyhára.

48-as szabadságharcunk bukása után, sok egyébbel együtt, dohánytermesztésünk szabadsága is elveszett. 1850-ben császári nyílt paranccsal – nálunk is bevezették az Ausztriában már érvényes kincstári dohányegyedáruság-ot.

A rendelkezés összesen 35000 holdon gazdálkodó, 40500 dohánytermelőt érintett, engedélyhez kötötte a dohánytermesztést, és előírta, milyen feltételekkel kell a termést a cs. k. beváltó hivatal-oknak beszolgáltatni, csak a saját használatra való termesztést engedte meg néhány négyszögölön.

A monopólium életbeléptetésével mintegy 60 dohányfeldolgozót államosítottak, s a köztük levő 5 gyárat üzembe is helyezte a kincstár. E gyárakban, 1851-ben 4000 munkás 100 mázsa burnót-ot, 800 mázsa pipadohányt és 59 000 darab szivart készített. Cigarettát – akkori nevén szivarká-t – csak 1865-ben kezdtek nálunk gyártani. Viszont a dohányosok, Irinyi János jóvoltából, régebb óta gyufá-val is rágyújthattak.

A kiegyezés után a dohányjövedék dolgát, az 1868. évi XIV. tc. értelmében, a Pénzügyminisztérium intézte. 1882-ben azonban a kebelében szervezett Dohányjövedéki Központi Igazgatóság-ra bízta ezen ügyeket. Az igazgatóságnak, többek között, két nehéz feladattad kellett megbirkóznia: az egyik a csempészés. Hisz a monopólium behozatalával együtt született meg, a finánc nem látta szűzdohány fogalma. S az igazgatóság helyesen állapította meg, hogy a csempészés a saját használatra való termesztésben gyökerezik. Arra törekedett tehát, hogy ezt megszüntesse, amit az 1887. évi XLIV. tc. kiadatásával többé-kevésbé el is ért. – A másik feladat a minőség megjavítása volt. A termelők ugyanis mit se törődtek ezzel, őket csak a mennyiség érdekelte. Az igazgatóság, talajvizsgálatokat végezve, fokozatosan kizárta a termesztésből az alkalmatlan területeket, a szakszerűen szárított dohányt előnyösebb áron váltotta be, és vándortanítókként, szakembereket küldött ki a termesztőkhöz. E törekvést azonban eleinte kevés siker koronázta. – Mivel a minőséget a szivaron lehet lemérni, idézzük egy kortársnak, Borovszky Károlynak a Nemzetgazdasági Szemle 1888-as évfolyamában leírt véleményét:

„Próba céljából vettem többször különféle gyárakból kikerült 2 kros szivart, harmadrészben élvezhetetlen volt, vettem 4 krost, nem mentem sokkal többre, így jártam különben 5 krossal, sőt a 6 és 1/2 krosok között is sok volt az élvezhetetlen.”

A századfordulón már javult a minőség, és a dohánytermesztés és -gyártás a fogyasztással együtt jelentősen növekedett. 1894-ben 64 ezer holdon mintegy 20 ezer fő 34 ezer tonna dohányt termesztett, amelyet 17 gyárunkban 16 ezer munkás – 90 százalékban nő – dolgozott fel 691 ezer cigarettává, 544 ezer szivarrá, 167 ezer mázsa pipadohánnyá és 600 mázsa burnóttá, mindezt 49 ezer dohányárus hozta forgalomba. Az egy főre eső átlagos évi fogyasztás pedig 10 db cigaretta, 3 db szivar, 96 dkg pipadohány és 1 dkg burnót volt. Tegyük hozzá, hogy ez időben kezdődik el nálunk a szivargyártás melléktermékéből, a dohánylúgból keletkezett permetezőszernek, a nikotin-nak a gyártása.

A pipadohány tehát még mindig a legkelendőbb. A burnótfogyasztás, vagyis a tubákolás nálunk sosem volt jelentős. A szivarral viszont már versenyre kelt a cigaretta. Mindenképp olcsóbbnak bizonyult, s ennek gyártását tudták legjobban gépesíteni.

A XX. század elején már a nők is rágyújtottak a cigarettára. Mégpedig nemcsak gyufával, hanem egy új tűzcsiholóval: az öngyújtó-val. Ebben az acélból már kerék lett, a kovából tűzkő, és a taplóból benzines bél.

S hogy miért dohányoznak az emberek, arra ma nemcsak azt felelhetjük, amit Newton mondott annak idején:

„Dohányzási szenvedélyemnek nem tudom ugyan tudományos magyarázatát adni, de egyre már rájöttem: azért dohányzom, mert jólesik.”

A Magyar Gazdaságkutató Intézetnek 1938-ban végzett közvélemény-kutatása szerint ugyanis a dohányosok 44 százaléka a dohány idegcsillapító hatása miatt füstöl. S ez az adat – amelyik napjainkban még nagyobb százalékra rúgna – indokolja és jellemzi mind a dohányzás terjedését, mind pedig a cigaretta térhódítását. Korunk rohanó tempójában ugyanis az ember egyre kevésbé ér rá a pipával vagy a szivarral babrálni, cigarettázni pedig munka közben is tud, és ugyanakkor a tempóval járó, a kort jellemző növekvő idegfeszültséget is csillapítani véli vele. S napjainkban, amikor mintegy 35 ezer holdon termő dohányunkat korszerű gépekkel felszerelt 5 dohánygyárunk 7 ezer munkása dolgozza fel – de még pipa- és cigarettadohányt is alig készítenek, nemhogy burnótot, viszont évente mintegy 24 millió darab szivarral szemben 15 milliárd darab cigarettát, vagyis az egy főre eső évi átlagos 2,4 darab szivarral 1500 darab cigaretta áll szemben –, nos, ma már cigarettányi szünetre is alig érünk rá, nemhogy a dohány kékesszürke füstjében elmerengeni. Ma már csak a múlt hangulatát idézheti Huszka Cigaretta keringő-je.

Forrás: Bogdán István: Régi magyar mesterségek

Alexaner Kraft - Az úriemberek szivaroznak

A Sotheby’s International Realty France – Monaco tulajdonosa

Az ingatlanokon kívül, klasszikus férfi divattal, luxus márkák képviseletével, autó különlegességek gyűjtésével szórakoztatja magát, jól zongorázik és énekel.

“I also advise to wear a tie more often as it will make any suit (or even a slacks-and-sportscoat combination) infinitely more elegant.”

– Alexander Kraft

>>> Luxury by Alexander Kraft

>>> INTERVIEW : ALEXANDER KRAFT

Hova tűnt Lukács György Filozófus szivarozó szobra?

Báró Szegedi Lukács György Bernát született Löwinger György Bernát

janzer_frigyes_szobra_lukacs_gyorgy_filozofusrol_egyetemi_konyvtar.jpg

Az Egyetemi Könyvtár előcsarnoka 1986. március 21.-étől 1992-ig adott otthont a Janzer Frigyes szobrászművész készítette, az ülő Lukács Györgyöt ábrázoló, egész alakos szobornak, amelyet a Tanácsköztársaság kikiáltásának 67. évfordulóján avattak. A szobrot Földesi Tamás, akkor hivatalban lévő jogi kari dékán leplezte le. (Petőfi Népe/ 1986. márc. 21./ 68. sz., 41. évf. 51-75. sz.)

Az itt közölt fotográfiát, az OSA Archívum munkatársának, Tamási Miklósnak köszönjük, aki azt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének fotótárából kérte el számunkra, és amely e szobrot ábrázolja a könyvtár aulájában.(Budapest, 2011. 06. 21. / Cséka György, Digitalizálási- és raktárrendezési projektvezető közlése)

A szobrászművész e szobrot azonban jóval korábban, 1982-ben, egy a Népszabadságnak adott interjú szerint „magán ambícióból, egyéni elhatározásból" készítette, és szándéka szerint a szellemi embert a filozófus, gondolkodót kívánta megörökíteni.

A szoborral azonban, e rendszerváltás közeli időkben, úgy tűnik, sem a megmintázottnak, sem a könyvtárnak, sem az alkotóművésznek nem volt túl sok szerencséje.

Lukács ekkor már rég nincs az élők sorában. Nem tudjuk, hogyan vélekedett volna a szoborállításról, akarta volna valaha is, hogy megmintázzák (?!?)  Márpedig ekkorra (1986) felerősödtek az elsősorban személye, valamint életműve megítélésével kapcsolatos ellenérzések. ( Ezt az állítást azért merjük megkockáztatni, mert utóbbi megítéléséhez legalább is az életmű alapos ismerete szükségeltetett, volna,  ez pedig a vitázók többsége esetében megkérdőjelezhető volt.)

lukacs_gyorgy_marxista_filozofus_szivarozo_szobra.jpgA könyvtár, mert kis idő elteltével akarva-akaratlan elszánt és elkeseredett szoborvita kellős közepén találva magát, ekkor (három héttel az Ajtósi Dürer sori, valamint a Belgrád rakparti reliefek elleni támadásokat, valamint az EK-t is megfenyegető fellépést követően, úgy döntött, hogy az aula helyreállítását követően, nem kívánja ismét ott felállítani a szobrot. A belső hivatalos levelezés érvelése szerint a szobor felállítására a könyvtárban az „akkori ideológiai tanszékek szorgalmazására”  került sor. A könyvtár vezetése nem értett egyet e döntéssel, nem találván alkalmasnak a naturalista szoborportrét a neoreneszánsz épület előcsarnokába történő felállításra hangsúlyozva, hogy az intézménnyel az ábrázolt személynek semmilyen kapcsolata nem volt. A Lugosi Lugó László által készített felvétel a döntést követő állapotot rögzíti, márpedig így az alkotó, Janzer Frigyes, szobrászművész számára is elfogadhatatlan megoldás született.

 

Janzer szoboreltávolítással kapcsolatos álláspontját nem ismerjük. Feltételezzük, hogy a történtek nem tették őt túlzottan boldoggá.

gyorgy_lukacs_georg_lukacs_was_a_hungarian_marxist_philosopher_aesthetician_literary_historian_and_critic_smoking_cigar_famous_cigar_smokers_cigarmonkeys_11.jpg

A szobor, mint erről a sajtó is beszámolt végül is a Szegedi Lukács-Kör vezetője, dr. Szabó Tibor döntésével/közreműködésével (?) Szegedre került.

forrás : AMIT AZ EGYETEMI KÖNYVTÁRRÓL TUDNI ÉRDEMES. A LUKÁCS SZOBORRÓL.

Lukács György filozófus szivaros fényképei az MTVA Arcívumából

György Lukács – was a Hungarian Marxist philosopher, aesthetician, literary historian, and critic – smoking cigar