Szivar Szivarok Szivarozás

Szivarozok tehát vagyok!

Szívjunk jó szivarokat & Olvassunk jó könyveket

Trinidad, Romeo y Julieta, H. Upmann & Kastélyok és Mágnások

2020. szeptember 22. - The Cigarmonkeys

kastelyok_es_magnasok_a_het_szivarjai_cigarmonkeys_1.JPG

Trinidad - Topes Edicion Limitada 2016

21 euró = 7.600.-Ft /szál

Romeo y Julieta - Wide Churchill

12,4 euró = 4.500.-Ft/szál

H. Upmann - Magnum 54

12.8 euró = 4.600.-Ft/szál

(A szivarok ára tájékoztató jellegű, az információ német szivarkereskedő oldalakról származik. Egy euró ma 360 forint.)

Baji Etelka - Dr. Csorba László

Kastélyok és mágnások c. könyve

A javított 2006-os kiadás a mai napon egyik antikváriumban sem kapható, csak előjegyezhető. Az utolsó ismert ára a Libri szerint 7.505 forint. Ha előkerül egy példány, biztosan többet fognak érte kérni.

Nem összekeverendő a szerzők ugyanezen a címen 1994-ben kiadott könyvével, mely 1.800 és 6.000 forint között megszerezhető.

kastelyok_es_magnasok_a_het_szivarjai_cigarmonkeys_2.JPG

kastelyok_es_magnasok_a_het_szivarjai_cigarmonkeys_3.JPG

kastelyok_es_magnasok_a_het_szivarjai_cigarmonkeys_4.JPG

A szexi nők szivaroznak - Egy szexi, érzéki útmutató a szivarokhoz és a nőkhöz, azoknak akik szeretik őket

Felicia Manchester: Sexy Women Smoke Cigars

  • Melyik szivar ideális a kezdőknek?

  • Melyik kiegészítővel kéne minden szivarozónak rendelkeznie a pop kultúrában?

  • Milyen italok passzolnak leginkább a szivarokhoz?

  • Hol találhatók szivar klubok nők számára?

  • Hol találkoznak a női szivarozók online és offline?

Ezekre és még több kérdésre válaszol Felicia Manchester az egyik legkeresettebb nőknek szóló szivaros útmutatóban a Sexy Women Smoke Cigars című könyvében.

A szivarozást mindig is férfiak hobbijaként tartották számon, és mindenki kerülte azokat a nőket, akik érdeklődést mutattak iránta. Ugyanakkor mindez már a múlt, és az elmúlt évek során döbbenetes mértékben világszerte megemelkedett a szivarozó nők száma. Éppen ezért számos szivar márka és szivar klub keresi a női szivarosok kegyeit.

A könyv célja, hogy ez olyan útmutató legyen, amely megmutatja a nőknek, hogy nincsenek egyedül a szivar iránti szeretetükben – hogy vannak más nők is, akik élvezik ezt a hobbit. Minden kezdő számára nehéz az elindulás, azért készült ez a könyv, hogy ezt a folyamatot megkönnyítse.

a_szexi_nok_szivaroznak.jpg

Felicia Manchester nem csak a szivarozást, de a szivar iparágat is ismeri. Arra bátorítja a  nőket, hogy kezdjék el ezt a hobbit, és rengeteg hasznos információt biztosít ahhoz, hogy a lehető legjobb élményeket szerezzék

A Sexy, Sensual Guide to Cigars and the Women Who Love Them >>>

A Sexy Women Smoke Cigars felismeri, hogy egyre több és több nő kezd el szivarozni, a könyv segít nekik eligazodni a szivarozás világában. Az elején sokan nem tudják, hogyan kezdjenek bele, ez a könyv egy nagyon jó útmutató azoknak, akik most kezdenek szivarozni.

Ebben a könyvben a nők megismerhetik:

  • A szivar eredetét
  • A szivar és cigaretta közötti különbségeket
  • A szivarok, illetve cigaretták egészségügyi hatásait
  • A szivar fétist
  • Az online helyeket, ahol szivarozó nőkkel találkozhatsz (weboldalak, facebook csoportok, stb.)
  • A kezdők számára legjobb szivarokat
  • A szivarozáshoz szükséges kiegészítőket
  • A szivar vágás technikáját
  • Hogyan találjanak nőknek való szivar klubokat
  • A szivarokhoz passzoló borokat
  • A szivarokhoz passzoló szeszes italokat

A világ változik, és egyre több nő élvezi ezt a hobbit, amely korábban csak a férfiaké volt. Még a legjelentősebb női személyiségek sem szégyellik a szivar iránt érzett szenvedélyüket – Claudia Schiffer, Sharon Stone és Heidi Klum csak pár név a sok közül. Felicia Manchester felfigyelt a női szivarozók növekvő számára és ezért írta a könyvet.

Lássunk néhány szivarozó hölgyet >>>

Oliva Serie V Melanio szivarok ára a Magyar Dohányboltokban

Nem keverendő össze az Oliva Serie V Melanio Maduro és a sima Oliva Serie V szivarokkal !!!

oliva_serie_v_szivarok_nicaraguabol.JPG

 

Az Oliva Serie V Melanio sorozat tagjai:

oliva_serie_v_szivarok_churchill_double_toro_figurado.JPG

 

oliva_serie_v_szivarok_torpedo_robusto_petit_corona.JPG

 

 

oliva-serie-v-melanio-figurado-szivarok_ara_magyarorszagon.jpgAz Oliva Serie V Melanio Figurado

Nicaraguai töltő és kötözőlevél (Jalapa) , ecuadori (!) borítólevélbe csomagolva.

A nicaraguai Esteliben lévő Tabolisa 1 nevű Oliva Szivargyárban teljes mértékben kézimunkával készülő (long filler) prémium szivar.  Egy szál ára most Magyarországon 6.200.-Ft.

cigar_aficionado_rated_96.JPG

2014-ben 96 pontot kapott a Cigar Aficionado magazin tesztcsapatától, és ezzel a pontszámmal meg is nyerte a 2014 év szivarja kitüntető cím

 

Oliva Serie V Melanio 7x50 Churchill

Magyarországon jelenleg nem forgalmazzák ezt a szivart.

Oliva Serie V Melanio Double Toro

6.200.-Ft/szál

Oliva Serie V Melanio Figurado

6.200.-Ft/szál

Oliva Serie V Melanio Torpedo

5.290.-Ft/szál

Oliva Serie V Melanio Robusto

4.900.-Ft/szál

Oliva Serie V Melanio Petit Corona

Magyarországon jelenleg nem forgalmazzák ezt a szivart.

oliva_serie_v_melanio_edicion_limitada_2018_szivarok_ara_a_trafikokban.jpg

Viszont láss csodát, ez a limitált kiadás meg kapható nálunk is!

 

Oliva Serie V Melanio Edición Limitada 2018 Robusto

5.600.-Ft/szál

Érdemes-e rendszeresen szellőztetni a szivar humidort?

Szerintem: Ne nyitogasd!

Majdnem minden szivaros könyv, minden internetes fórum, de még a humidorok használati utasításai is tartalmaznak olyan ajánlást miszerint érdemes rendszeresen szellőztetni a humidort.

Tényeken alapuló indoklást adnak, mint például „a szivar gázokat bocsájt ki a levegőbe, amelyet a humidor szellőztetésével lehet kitisztítani. Csak a humidor rendszeres szellőztetésével lehet biztosítani, hogy a kellemetlen dohos szagok megszűnjenek”.stb. stb.

Az én véleményem az, hogy ez teljes ostobaság. A dohány aromája a szivarhoz tartozik, és nem a nappalihoz. Minél gyakrabban érintkezik a szivar a levegővel, annál többet veszít a zamatjából. Ez a jelenség különösen nyilvánvaló, ha a szivarok egyenként vannak tárolva a humidorban, és nem dobozokban.

pierre-cardin-milton-glass-top-cigar-humidor-humidor-holds-75-cigars-26.jpg

Itt egy kedves 75 szálas Piere Cardin néven árult kínai dobozocska. 55.000-ért kapható az ebay-en. Van itt minden, márkajelzés, üvegtető, fémberakás, karbon utánzat, digitális mérés, stb. stb. de milyen fából van????:)))

Vessünk néhány pillantást, a következő érvekre, amelyeket a szellőztetéspártiak használni szoktak.

1. A szivaroknak az éréshez oxigénre van szüksége.

Önmagában az teljesen igaz. Ha vákuum csomagolásban tárolnád a szivart, nagyon lassan érne, és alakítana ki különböző aromákat, ezt a tényt több alakalommal is leteszteltem. Ebből viszont helytelen arra a következtetésre jutni, miszerint rendszeresen szellőztetni kéne a humidort. Még egy teli humidorban is marad annyi levegő, ami elég ahhoz, hogy az aromák kialakuljanak, és meggátolja a kellemetlen ízek és szagok kialakulását.

Itt egy egyszerű kísérlet, amit te is kipróbálhatsz (ha van mérőkéd):

Vegyél egy jól záró humidort, töltsd meg szivarokkal, majd zárd le 3 hónapig.   

Ha ellenőrzöd a levegő oxigéntartalmát, láthatod, hogy csak nagyon kicsit fog lecsökkenni, ha egyáltalán változik.

 

>>> Oxigénmérő, oxigéntartalom mérő, Greisinger GOX 100 - Ára: 62.99.-Ft 

Igaz, hogy a szivaroknak oxigénre van szüksége az aromák kialakításához, de azt nem úgy használják azt fel, mint ahogy a növények a szén-dioxidot. A szivar nem belélegzi az oxigént, csak ammóniát juttat a levegőbe, ez a gáz okozza a kellemetlen szagot. Ha a humidor zárva marad, a levegő telítetté válik és ezek a párolgások megszűnnek.

Ezt reduktív tárolásnak hívják, szemben az oxidációs tárolással, ahol a humidort rendszeresen szellőztetik.

Kémiai szempontból a reduktív elnevezés nem túl előnyös, hiszen kémiai értelemben nem történik redukció. Mindössze a szivar által kibocsájtott gáz mennyisége csökken, ami hatással van a szivar aromájára, de mi pontosan ezt szeretnénk. A szivarnak minél tovább meg kell őriznie a dohány illatát, és a jó minőségét.

2. A dohos szag megszüntetéséhez rendszeres szellőztetésre van szükség.

A humidorban egy enyhe istálló szagnak kell lennie. Ezt az ammónia kibocsájtása okozza, és teljesen normális. Ugyanakkor a dohos szag valami teljesen más. Ha a humidornak nyirkos pince szaga van, annak két oka lehet. Vagy túl magas a páratartalom, ami penész kialakulásához vezetett, vagy rossz anyagból készült a humidor (például nem kezelt MDF vagy farostlemez).

Megfelelő tárolás esetén a szivar önmagában sohasem fog dohos szagot árasztani. Az ok amiért sokan ajánlják a humidor rendszeres szellőztetését szerintem két megfontolásból adódhat. Az első, a tény, hogy a passzív párásító berendezések nem képesek hosszútávon a megfelelő páratartalmat szintentartani, a második pedig a nem megfelelő anyagból készült humidor. Ebben az esetben a rendszeres szellőztetés megelőzi a dohos szagok kialakulását, mert csökkenti a levegő túl nagy páratartalmát, és kiengedi a kellemetlen szagot, amit a rossz minőségű humidor okozott, de mindezt a szivar aromáinak elvesztése árán.

germanus_cigar_humidor.jpg

Egy mutatós Germanus márkájú 50 szálas asztali humidor. 36.000 forintba kerül az Amazonon. Szépnek szép, csak kicsi. Napi fogyasztáshoz jó. Érlelésről meg szó sem lehet ilyen humidorkában, mert úgyis állandóan nyitogatni kell.

Következtetésem és tanácsom:

Egy megfelelően kialakított humidor, egy pontos párásító berendezéssel nem igényel külön szellőztetést!

Ha lehetséges tárold a szivarokat a dobozokban, és a dobozokat a humidorban, ez a legtöbb, amit tehetsz a szivar érdekében. Így sok éven keresztül megőrzik az aromájukat és megfelelő módon fejlődnek.

Ha a humidorodban van tálca, akkor vizsgáld meg a levegőáramlást biztosító lyukak szélét. Ha világos barna felületet látsz (MDF), ha csíkokat látsz (rétegelt lemez) távolítsd el a tálcát a humidorból, és a dohos szag jelentősen enyhülni fog.

Az MDF lemezek (Medium Density Fibreboard) közepes sűrűségű farostlemezek, amelyet farostokból műgyanta hozzáadásával hőprésben állítanak elő.

A rétegelt lemez páratlan számú hámozott furnérrétegből felépített falemez. A szimmetrikusan elhelyezett rétegek fafaja és vastagsága azonos. A rétegeket régebben enyvvel, újabban műgyantával ragasztják össze.

A profi humidorokban cédrus tálcák vannak azok nem büdösödnek.

maklary_humidors_grand_cigar_cabinet_perfect_aging_of_1_500-2_000_cigars_4_1.jpg

Itt egy Maklary Grand Cabinet Humidor cédrustálcái láthatók.

Bugatti szivargyújtók

Igazi innovációt a szúrólángos (jet) gyújtók világában

Elég hosszú idő telt el amióta utoljára láttunk igazi innovációt a szúrólángos (jet) gyújtók világában, de most a Bugatti készített egy sorozatot, mellyel olyan problémákat sikerült megoldani, amikkel még a legdrágább gyújtóknak is meggyűlik a bajuk.

Vegyük például a rendkívül zavaró levegőbuborékokat a gáztartályban. Megesett már veled, hogy hiába volt csurig töltve a gyújtó, mégsem akart meggyulladni?  Ennek az oka gyakran egy makacs levegőbuborék, ami nem hagy más választást, mint az üzemanyag teljes kiengedését, azért hogy újra fel lehessen tölteni a gyújtót.

1. A Bugatti megoldja ezt a problémát a cserélhető gázpatronokkal.

Ahelyett, hogy újra kellene tölteni a tankot, mindegyik öngyújtónak van egy saját mini gázpatronja, amely közvetlenül az égőfejbe tölt. Mikor kiürül, csak lecsavarod az üres patront és beteszed az újat.

2. A második újítás a cserélhető égetőfej. Gyakran az eltömődött jet égőfej az oka az öngyújtó meghibásodásának. A Bugatti rendszerrel azonban nem kell a teljes gyújtót javítani, vagy cserélni, ha gyújtási problémák lépnek fel. Csak csatold le a régi egységet és csatold fel az újat.

bugatti_szivargyujtok_igazi_innovaciot_a_szurolangos_jet_gyujtok_vilagaban.jpg

Az öngyújtó a sci-fi dizájnnal és öntött fém tartóval kétféle modellben érkezik: Vulcan vagy Mirage. mindkettő 6 különböző színben érhető el, és állítható szórófejjel rendelkezik, hogy maximális pontossággal irányíthasd a lángot. Mindkettő 99$-ba kerül és mindkettőhöz jár egy extra égető és 1 bután töltet.

Itt a cég hivatalos oldala:bugattilighters.com

Cuervo y Sobrinos Esplendidos CSWC

Ezt az órát mintha csak egy jó szivarhoz teremtették volna

cuervo_y_sobrinos_esplendidos_cswc_---_jol_esik_a_csuklon_mint_egy_kubai_szivar_3.jpg

Ezt a karórát a krono.hu magazin is bemutatta

Cuervo y Sobrinos Esplendidos CSWC: jól esik a csuklón, mint egy kubai szivar.

Egy egészen különleges órát mutatunk be most nektek.

Egy olyan órát, amit már első ránézésre is azonnal megkedvel az ember, különösen ha szereti a jó szivarokat.

Az órát ugyanis nem titkoltan a szivarok jellegzetességeivel, vonásaival "ruházták" fel. Éppen ezért kellően stílusos elegancia sugárzik róla, az ember szinte azonnal humidorba tenné.

Mi a a CSWC? Itt utána nézhetsz:

>>> Cigar Smoking World Championship

cuervo_y_sobrinos_esplendidos_cswc_---_jol_esik_a_csuklon_mint_egy_kubai_szivar.jpg

A Cuervo y Sobrinos Esplendidos CSWC 35×47 milliméteres tokja erősen a kései negyvenes évek formavilágát idézi. A névben szereplő CSWC az immár 10. alkalommal megrendezett szivarozási világbajnokságra utal, amelynek 5 éve partnere a márka.

Ki is tettek magukért. A három változat közül a pezsgő színűt a világbajnok kapja, amely természetesen egyedi darab. Az ezüst színűeket a nemzeti bajnokok, míg a barnára elvileg bárki szert tehet.

Azért elvileg, mert mindössze 80 darab készül belőlük.

Nem ismered a Cuervo y Sobrinos márkát? Itt utána nézhetsz:

>>> Cuervo y Sobrinos

cuervo_y_sobrinos_esplendidos_cswc_---_jol_esik_a_csuklon_mint_egy_kubai_szivar_2.jpg

Az óraipar egy hitelesnek tűnő együttműködése ez, mely bár nem kifejezetten a dohányzás népszerűsítésére hegyezi ki az egészet, mégis ad egyfajta füstös bájt neki.

A pipázás és a szivarozás egy közkedvelt, sokkal elegánsabb módja a dohányzásnak.

Ennek jegyében és szellemében mutatták be ezt az órát is mely a Zenith a Cohiba és a Trinidad szivarmárka legendás együttműködését idézi fel bennünk.

Jobbak-e a drágább szivarok?

Nézzük mi a helyzet a nem kubai szivarok esetében

Tényleg jobbak a drágább szivarok? Persze, de attól függ mit is értünk azon, hogy „drágább”. Ez pedig mindenkinél mást jelent. Természetes, hogy olcsón nem fogunk nagyszerű szivarhoz jutni, viszont, ha túl sokat fizetünk egy mindössze átlagosért, akkor sem leszünk boldogok.

A prémium kézzel készített szivarok ára is nagyon változó, vannak melyekhez egy nagyobb csomag részeként olcsóbban hozzájuthatunk, azonban vannak olyanok is melyek darabja több mint 30$. Vizsgáljuk meg az alap különbségeket a z olcsó és drága szivarok között, és próbáljuk megismerni miért kerülnek ennyibe, és hogy tényleg jobbak-e.

Hamburger vagy Wagyu Steak? Nincs mit szégyellni azon, ha menet közben megállunk egy hamburgerre, de egy elegáns étteremben steak-et enni, mégis csak jobban szeretünk. A kézzel készített szivarok között is megtalálható ez a különbség.

rocky-patel-mulligans-masters-collection-olcso-szivarok-szovarom_blog.png

A Bella Cuba, Don Lino takarékos csomagok, és Rocky Patel Mulligans azok számára készül, akik egy normális szivart szeretnének elszívni egy egész napos falfestés után. Az íz megfelelő, de ha véletlen leejted a földre, nem fogsz érte könnycseppeket morzsolni. 

fuente-fuente-opus-x-2020-szivar-szivarom_blog.jpg

 Az exkluzív Arturo Fuente, Ashton, My Father, és Padron viszont azok a szivarok amelyeket megőrzöl azokra a napokra mikor kényelmesen hátra tudsz dőlni, és teljes mértékben a szivarra koncentrálsz. Persze mindegyik dohányból készül, akkor vajon mi a különbség?

Miért kerül néhány szivar többe?

 

Adó

Ez az az költség, ami semmilyen összefüggésben nem áll a szivar minőségével, viszont jelentősen növelni tudja annak az árát. Az állami dohányadó miatt egyes helyeken akár 60%-kal is drágábbak lehetnek a szivarok. Az USA-ban például van néhány állam, ahol nincs dohányadó, vagy nagyon minimális, mint Pennsylvania, Florida és Texas. Ezzel szemben Magyarországon ...

Ritkaság

Mint az óráknál, autóknál, vagy boroknál, a ritkább szivarok drágábbak is. A Fuente Fuente Opus X (több mint 30$), Ashton ESG (18$-22$), Padron Family Reserve (21$-32$) és a My Father limitált kiadásai (20$-24$) szivarokból nem gyártanak hatalmas mennyiségeket. Ezek nem azok a szivarok melyek minden kisboltban megtalálhatók, sokba kerül az előállításuk, és tekintélyt hordoznak, mivel nincs túl sok belőlük. Ha valaki találkozik eggyel és megveszi, nem foglalkozik az árral.

Prémium érlelt szivarok

A híres szivarkészítők, mint Carlito Fuente, Pepin Garcia és Jorge Padron tudják, mennyire fontos szerepet játszik az idő. A legdrágább szivarjaik speciálisan érlelt dohányból készül, melyeket gondosan kiválasztott farmokról szereznek be. Csak a legízletesebb dohányleveleket használják fel ezekhez a szivarokhoz.

A dohányt hónapokig, ha nem évekig érlelik. Sok pénzbe kerül, hogy tárolják, és rendszeresen megforgassák a prémium minőségű dohány leveleit, amelyek hosszú időt töltenek az érlelőházakban, az adott márka által előírt optimális körülmények között. Az érlelés után akár még évekig hagyják állni a dohányleveleket, mielőtt szivarokat sodornának belőlük. A legjobb szivarkészítők, türelmesek, és nem próbálják meg lerövidíteni a folyamatot. Ha veszel egy drága szivart az általában már nagyon hosszú idő óta pihent.

fuente-uj-szivargyaranak-nagyterme-szivarom_blog.jpg

Minőségi munka

Nagy a verseny a tehetséges szivarkészítőkért, a márkatulajdonosok között.

Napjaink legjobb szivarjai kézzel készülnek, modern jól felszerelt gyárakban. Rengeteg pénzt fektetnek a létesítményekbe, hogy ezáltal tegyék azokat vonzóbbá a szivarkészítők számára. A légkondi és rögtön elérhető orvosi ellátás, kifejezetten vonzó a dolgozók számára. Vannak, akik további kedvezményeket is biztosítanak, például ingyenes robogóval látják el alkalmazottaikat.

A legjobb márkák kiváló képességű embereket bérelnek fel a szivarok sodrására, és még arra is veszik a fáradtságot, hogy új alkalmazottakat képezzenek ki. Carlito Fuente kizárólag újoncokat alkalmaz a Fuente Fuente Opus X szivarok gyártásához, ezáltal mindent tőle tanulnak, és nincs szükség a rossz szokások elfelejtésére.

Jobb munka körülmények és fejlett képzési technikák pénzbe kerülnek, de általában megéri a befektetést. A szivar sodráshoz hosszú évek alatt elsajátított képességekre, és folyamatos, koncentrált odafigyelésre van szükség. A tapasztalt márkatulajdonosok befektetnek az alkalmazottaikba. Ha egy 20$-nál drágább szivart szívsz, joggal várhatod el a tökéletes égést, és egyenletes ízt.

Csomagolás

A dobozokat természetesen nem kell elszívni, de a csomagolás minősége utal a szivar minőségére is. A csábító kinézetű címkék és dobozok lenyűgözik a vásárlót. Nem feltétele a díszes csomagolás a jó szivarnak, de könnyebb elhinni, hogy egy szivar különleges, ha a La Aroma de Cuba Noblesse címke van rajta.

A legjobb minőségű címkéket Hollandiában gyártja a Vrijdag nevű cég, amely már több mint egy évszázada foglalkozik szivar címkék készítésével. Az összes kiemelkedő szivar vállalat Vrijdag-ot alkalmazza a címkéinek elkészítéséhez.

>>> Vrijdag Premium Printing - Cigar Brands

A nagyobb szivarkészítők, doboz gyárakkal is rendelkeznek, amely általában olcsóbbá is teszi az előállítás költségét, hiszen nincs egy harmadik fél akinek fizetni kéne. De nem ritka, hogy a drágább szivarok nagyon elegáns és szép dobozokban vannak, mely tovább növeli az árat.

A legújabb marketing irányzat szerint már nem is csak különlegesen szép dobozokba csomagolják a szivarokat, hanem 25-50-200 szálas márkázott asztali humidorokkal együtt lehet a kis kedvenceket megvenni. Ezzel is tovább növelve a vásárló márka elkötelezettségét.

>>> Például lássunk különböző Gurkha doboz humidorokat

Az olcsó szivarok is ugyanolyan jók?

 

2008-ban Cigar Aficionado az év szivarja címet Casa Magna Robusto-nak adta, mely mindössze 5.25$-ba kerül. Persze a nagy megfejtők úgy gondolták, hogy csak a gazdasági válság miatt választottak egy olcsóbb szivart.

casa-magna-robusto-colorado-olcso-szivar-es-azt-mondjak-hogy-jo-szivarom_blog.png

Valójában számos jó minőségű szivar van, amely 5$-ból megvásárolható. Az ilyen szivarok közül a legjobb értékeléssel rendelkezők Alec Bradley, Rocky Patel és Aj Fernandez mindössze 1.99$ és 3.99$-ba kerülnek. Az alacsony ár mindössze azt jelzi, hogy nagyobb a kínálat, vagy kisebb a kereslet.

Összességében az olcsó szivaroknak is megvan a helye és ideje egy szivaros életében, de azt azért elmondhatjuk, hogy a drágább szivarok íze és minősége is lényegesen jobb.

Persze minden azon múlik milyen a kedved van és még egy connoisseur életében is eljöhet az a pillanat, amikor egy olcsó szivar is megteszi csak szép füstöt adjon...

Hogyan szivaroznak a profik?

Retrohale - Letüdőzés nélkül az orron keresztül

A retrohaling, vagyis a retrolégzés az a folyamat, amely során a füst az orron keresztül távozik. A légzés kifejezés kicsit megtévesztő lehet, hiszen a cigarettával ellentétben, a szivarnál a füst sohasem jut el a tüdőig.

Mi is a retrolégzés?

A szivarkészítők már régóta tudják, hogy a szivar íze jelentősen megváltozik, ha a füstöt a száj helyett az orron keresztül fújjuk ki. Ahogyan az ételeket sem lehet teljesen kiélvezni az aromák nélkül, úgy a szivar sem képes megmutatni az ízek finom árnyalatait a szaglás és ízlelés összekapcsolása nélkül. Az egyik szivarvállalat elnöke mondta egyszer:

„Amíg nem fújtad ki a füstöt az orrodon keresztül szivarozás közben, addig ki sem próbáltad igazából a szivart.”

Természetesen a tudomány is alátámasztja ezt. A „retro” szó arra utal, hogy az aromák a torokból az orr hátsó része felől érkeznek az orrlyukba. Ha a füstöt erre irányítjuk, az orrban található receptorok miatt, drasztikusan megnő a szaglószervi idegeket elérő aroma részecskék száma.

Aki ismeri ezt a trükköt, az egy sokkal teljesebb élményt kap egy prémium szivar elszívásakor.

hogyan_szivaroznak_a_profik_szivarom_blog_hu.jpg

Hogyan végezzük a retrolégzést?

Az első lépés, hogy beszívd a füstöt a szádba, majd csukd be a szád. Ezután enged, hogy a nyomás a füstöt kiszorítsa az orrodon keresztül. A rekeszizom használata is segíthet ebben.

Hogy könnyebb legyen megérteni, képzeld el, hogy víz alatt vagy. Ekkor visszatartod a levegőt, de ha ki szeretnél engedni egy kicsit, csak hagyd, hogy a tüdődben lévő nyomás segítsen.

A technika kifejlesztése eltarthat egy darabig, addig is próbáld meg a füst nagy részét még a szájon keresztül kifújni, mielőtt próbálkoznál a retrolégzéssel.

Mindenkinek hasznos a retrolégzés?

Még ha tökéletesen el is sajátítottad a technikát, az, hogy mekkora hatása van a szivarra mindenkinél más és más. Vannak, akik számára teljesen megváltoztatja a szivar ízét, és vannak olyanok is akik számára csak apró eltéréseket okoz. Ez azért van, mert a szagló és ízlő szervek minden embernél kicsit különbözőek.

Érdemes minden szivarnál alkalmazni a retrolégzést?

Hacsak nem vagy nagyon tapaszt szivarozó, és nagyon gyakorlott a retrolégzésben, nem érdemes erős szivaroknál kipróbálni. Erős szivarok füstje irritálhatja az orrot, ami kellemetlen érzéshez vezethet. (Gondolj wasabira az orrodban.) Érdemes először enyhe és közepes szivaroknál próbálkozni a retrolégzéssel, és ha élvezed, és nem érzel irritációt, csak akkor térj át az erős szivarokra.

Én személy szerint minden szivarnál alkalmazom a retrolégzést, de az erősek esetében a teljes füstnek csak egy részét fújom ki az orron keresztül.

retronasal_smell_ha_a_szajbol_visszanyomod_a_levegot.png

Lehet káros a retrolégzés?

Ha allergiában szenvedsz, akkor csak óvatosan érdemes kipróbálni a retrolégzést. Ha a orrod különösen érzékeny a retrolégzés kellemetlen érzéshez vezethet.

A szivarozás nem jár veszély nélkül, de a nyálkahártyára nézve semmivel sem rosszabb az orron keresztül kifújni a füstöt, mint a szájon keresztül. A testünk nyálkahártyája része az immunrendszernek és az a feladata, hogy megvédje az egészségünket.

Összegzés

A retrolégzés kulcsfontosságú a szivar által nyújtott élmény teljes megtapasztalásához. Miután elsajátítottuk, egy új ízekkel teli világot nyit ki számunkra, ami fokozza a kézzel készített szivar elszívásának élményét.

A dominikai La Aurora szivarok kiskereskedelmi ára a hazai trafikokban

A La Aurora az első Dominikában alapított szivargyár 1903-ban indult

la_aurora_szivarok_ara_a_dohanyboltokban_2.jpg

La Aurora Preferidos  Diamond   6.000.-Ft/szál

La Aurora Preferidos Saphire       6.000.-Ft/szál

La Aurora Preferidos Gold            6.000.-Ft/szál

La Aurora Preferidos Ruby           6.000.-Ft/szál

La Aurora Preferidos Platinum    6.000.-Ft/szál

 

La Aurora Connoisseur Selection   3.700.-Ft/szál

La Aurora 107 Toro                              2.500.-Ft/szál

 

la_aurora_szivarok_ara_a_dohanyboltokban_1.jpg

la_aurora_szivarok_ara_a_dohanyboltokban_3.JPG

Magyarországon olcsóbbak ezek a szivarok mint külföldön. Például a Preferidos sorozat szivarjainak darabja, idegenben 20-24 euró. Szóval ezekért a szivarokért sem kell a szomszédba menni!

la_aurora_szivarok_ara_a_dohanyboltokban_4.jpg

A Toscano és Toscanello szivarok hivatalos ára Magyarországon

Száraz szivarok Olaszországból

toscano_toscanello_szivarok_ara_magyarorszagon_3.jpg

Toscanello Verde 

5

szál

     2 100 Ft

Toscanello  Rosso

5

szál

     2 100 Ft

Toscanello  Bianco

5

szál

     2 100 Ft

Toscano Classico

1

szál

        950 Ft

Toscano  Stilnovo 

3

szál

     3 900 Ft

toscano_toscanello_szivarok_ara_magyarorszagon_1.jpg

Száraz szivarok! - Nem kell humidorban tartani őket!!

toscano_toscanello_szivarok_ara_magyarorszagon_2.jpg

toscano_toscanello_szivarok_ara_magyarorszagon_4.jpg

2020 első félévében a következő 27 kubai szivart kóstoltuk meg az Első Magyar Szivarklubban

cigar_club_event_2019_first_hungarian_cigar_club_3.jpeg

1.    Bolivar Belicoso Fino - 140 mm, 52-es gyűrű

2.    Cohiba Robusto - 124 mm, 50-es gyűrű

3.    Cuaba Exclusivos - 145 mm, 42-es gyűrű

4.    Diplomaticos No. 2. - 156 mm, 52-es gyűrű

5.  Hoyo de Monterrey Palmas Extras - 140 mm, 40-es gyűrű

6.    Hoyo de Monterrey Epicure Especial Tubo - 141 mm, 50-es gyűrű

7.    H. Upmann No. 2. - 156 mm, 52-es gyűrű

8.    H. Upmann Magnum 46 - 143 mm, 46-os gyűrű

9.    Juan Lopez Selección No. 1 - 143 mm, 46-os gyűrű

10. Juan Lopez - Selección No. 2 - 124 mm, 50-es gyűrű

11. La Gloria Cubana - serie d no. 5 regional edition españa 2017

12. Partagas Lusitanias - 194 mm, 49-es gyűrű

13. Partagas Presidentes - 158 mm, 47-es gyűrű

14. Partagas Serie P No. 2 Tubo - 156 mm, 50-es gyűrű

15. Punch Double Corona - 194 mm, 49-es gyűrű

16. Por Larranaga Panatelas - 127 mm, 37-es gyűrű

17. Por Larranaga Montecarlos - 160 mm, 33-as gyűrű

18. Romeo y Julieta - Mille Fleurs  - 129 mm, 42-es gyűrű

19. Romeo y Julieta No. 1. Tubo - 144 mm, 40-es gyűrű

20. Romeo y Julieta Short Churchill - 124 mm, 50-ös gyűrű

21. Romeo y Julieta Wide Churchill - 130 mm, 55-ös gyűrű

22. Saint Luís Rey - Regios - 127 mm, 48-as gyűrű

23. Sancho Panza - Belicosos - 140 mm, 52-es gyűrű

24. San Cristóbal De La Habana - La Punta - 140 mm, 52-es gyűrű

25. Trinidad - Coloniales - 132 mm, 44-es gyűrű

26. Trinidad Vigia 110 mm,  50-es gyűrű

27. Vegas Robaina - Unicos - Piramides 156 mm, 52-es gyűrű

hungarian_cigar_smokers_the_club_7.jpeg

www.emszk.hu

Zino Davidoff meséli: A minap három ismeretlen spanyol teljesen zavarba hozott a genfi boltomban

zino_davidoff_meseli_a_minap_harom_ismeretlen_spanyol_teljesen_zavarba_hozott_a_boltomban.jpg

„A minap három ismeretlen spanyol teljesen zavarba hozott a genfi boltomban.

’Mutasd meg’ mondta az egyikük, ’ A legjobb Havanáidat’. Kibontottam jó pár dobozt. Mindegyikük különböző szivart választott. Egy darabig csöndben dohányoztak, végül az első kinyitotta a szemeit és így szólt: ’Cape de Vinales Palicios dohánya.’ A második: ’Cape de Vinales San Luis dohánya.’ És a harmadik: ’Cape d’Isabel Maria, Semi Vuelta dohánya.’

Ez volt minden. Miután megvásároltak számos dobozt, távoztak. Sohasem láttam őket többé. De a felismerés magabiztossága, olyan nagy hatást gyakorolt rám, hogy egy Kubai úton leteszteltem őket. Igazuk volt. Soha nem találkoztam ilyen műértőkkel. Valószínűleg nincs más hozzájuk hasonló.

Ez a történet megmutatja milyen érzékelési szint érhető el. A szivar füstjéből felismerni azt az ültetvényt, ahonnan a fermentált levelet származnak, egy valóságos csoda.

De az hogy mi is megtanuljuk hogyan ismerjünk meg egy jó szivart - amit egy igazi profi készített - valójában ez az összes felvilágosult szivarimádó feladata.”

Juan Lopez Selección No. 1. - 143 mm hosszú, 46-os gyűrűméret

Szivarozás - Kubai szivarok tesztelése a Szivar Klubban

juan_lopez_seleccion_no_1_szivarok_tesztelese_az_elso_magyar_szivarklubban_1.JPG

Juan Lopez márkanév alatt teljes mértékben kézzel gyártott, long filler prémium szivarok készülnek. Ezt a corona gorda méretet 1990 óta gyártják. 1998-ban a Juan Lopez Selección No. 1 volt az év havanna szivarja mind Spanyolországban, mind Franciaországban. Ha valaki gyűrű nélküli Juan Lopezt talál valahol egy humidor mélyén, az ne lepődjön meg, 2005 előtt nem tettek gyűrűt se a No. 1, se a No 2 Selección-ra sem.

juan_lopez_seleccion_no_1_szivarok_tesztelese_az_elso_magyar_szivarklubban_1.png

juan_lopez_seleccion_no_1_szivarok_tesztelese_az_elso_magyar_szivarklubban_2.JPG

www.cigarsense.com

juan_lopez_seleccion_no_1_szivarok_tesztelese_az_elso_magyar_szivarklubban_2.png

juan_lopez_seleccion_no_1_szivarok_tesztelese_az_elso_magyar_szivarklubban_3.jpg

A szivartesztelésnek van ez az ízlelőbimbós verziója:

juan_lopez_seleccion_no_1_szivarok_tesztelese_az_elso_magyar_szivarklubban_4.JPG

Mondjuk ilyen csokoládés-mézes-kávés hasonlítgatást egyszerűbb kitalálni, mint például gyűrű nélkül megmondani hogy ez egy Juan Lopez. De ahhoz nem is elég egy szálat Juan Lopezt elszívni. Ezt az ételízesítősdit, a borászoktól lesték el, ha nekik bejött, biztos jó lesz a szivarnál is. Elég nagy balgaság, de a marketingesek erőltetik, mert kell a cirkusz a népnek.

 

Mi bátran kijelenthetjük: A szivarnak dohány íze van!

 

A három harmadra bontás is európai találmány. De ezen a kontinensen szeretnek mindent túlbonyolítani.

Egy kubai szivaros számára egy szivar vagy jó, vagy nem jó.

 

juan_lopez_seleccion_no_1_szivarok_tesztelese_az_elso_magyar_szivarklubban_5.jpg

További információk a Juan Lopez szivarokról:

 

juan_lopez_seleccion_no_1_szivarok_tesztelese_az_elso_magyar_szivarklubban_6.JPG

www.cigars-review.org

Hogyan ismerjünk fel egy hamis Panama kalapot?

Egy drága nemes szivarhoz illik hozzá is öltözni

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_1.JPG

Az eredeti panama kalaphoz Toquilla pálmából készült szalmát használnak, s ez a pálmafaj kizárólag Ecuador trópusi partjainál található meg.

Ezek a kalapok pont amiatt váltak híressé, hogy ebből a különleges minőségű Torquilla szalmából készülnek, amitől nagyon könnyűek, kényelmesek és egyszerű őket hordani.

Többek között Churchill, Roosevelt és Napóleon is viselte ezeket a legendás kalapokat.

Habár a természetes színek a klasszikusak, manapság már bármilyen színre befesthető a szalma, persze kizárólag természetes anyagok segítségével.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_2.JPG

Ezeket az aprólékosan kézzel szőtt kalapokat jelképnek és nemzeti kincsnek tekintik Ecuadorban.

Az eredetileg a panama kalapok Cuenca városában készültek, amit az UNESCO 2012-ben a világ kulturális örökségének a részeként belistázott.

Napjainkban a leghíresebb panama kalapok az ecuadori Montecristi városkában készülnek, számszerűen évente mindössze 2000 darab !!!

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_3.JPG

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_4.JPG

A szivarokhoz hasonlóan a hamisítványok piaca itt is létezik, az utánzatok leginkább Peruban, Kolumbiában, Mexikóban, Japánban, és Taiwanban készülnek.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_5.JPG

Ha azok közé tartozol, aki értékeli a minőséget és a szép dolgokat, itt van néhány tipp, ami segíthet felismerni az eredeti panama kalapokat:

 

1. Kérdezd meg milyen anyagot használtak!  Az utánzatok általában rossz minőségű szalmából készülnek, mint  Iraca, Tetera és Ene. Sőt vannak kalapok rafiából, papírból és műanyagból is.

2. Vizsgáld meg a kalap tetejét! Ha látsz egy kör alakú rózsát, a korona tetején, akkor eredeti, mert itt kezdik el a kézi szövést. A másolatok nem rendelkeznek ilyennel, ott ezek általában négyszög vagy háromszög alakúak.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_6.JPG

3. Az eredeti panama kalapnak jellegzetes illata van! A Toquilla, ami egy rövid törzsű pálma, mely Ecuador egyenlítői nedves trópusi partjain terem sajátos szagot áraszt, innen ered a megkülönböztethetetlen eredetiség szaga.

4. Külön figyelmet érdemel a vissza szőtt karima! Minden varrást és peremet kézzel kell befejezni ugyanazzal a szállal. Az eredeti panama kalap sohasem géppel varrt vagy ragasztott.

Ezeknek a mesterműveknek az esetében olyan szalmakalapokról beszélünk, amire a hozzáértők világszerte remekműként tekintenek, ezért természetesen még a szélének is különlegesnek kell lennie. Tehát fontos, hogy egy szépen befejezett karimát láthassunk, ami kizárólag szalma felhasználásával készült.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_7.JPG

5. Nézz be a kalap belsejébe is! A szövésnek egységesnek kell lennie, s az összefűzött szalmaszálak között szinte semmi hézagot sem szabad látni. Minél kevesebb a lyuk annál, jobb a minőség!

6. Ellenőrizd a címkét, és figyelj az eredeti barna bélyegre, a legexkluzívabb darabok még a készítő aláírásával is rendelkeznek.

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_8.JPG

7. Az eredeti kalap, összehajtható, illetve feltekerhető, de ez nem jelenti azt, hogy állandóan így is kellene tárolni! A kalapnak ez a tulajdonsága kizárólag csak arra szolgál, hogy megkönnyítse az utazást. Sokáig helytelenül tárolva a kalap elveszti az alakját, és az csak vasalás hatására nyerhető vissza.

8. Az eredeti kalapokat lehet óvatosan kézzel mosni és vasalni! Legjobb, ha egy kendőt meleg víz alá helyezünk, és ennek segítségével tisztítjuk a kalapot. Mosószer használatát kerüljük!

amit_a_panama_kalapukrol_tudni_kell_hamis_vagy_eredeti_szivarom_blog_9.JPG

 

 

Ne felejtsd el, hogy az eredeti Panama kalap egy remekmű, mely kézzel készült természetes anyagokból, szóval ekként is bánj vele!