A dohánytermesztés alaapjai Kubában:
- előnevelik a növényt, utána palántázzák ki a szabadföldbe
- 3 hónap telik el a betakarításig
- csak télen tudják termeszteni, mert nyáron túl meleg van hozzá
- a növény felső leveleiből, melyeket sok napsütés ér, erősebb dohány lesz, mint az alsó levelekből
- a dohánytermesztőknek a termés 90 (!) %-át be kell szolgáltatniuk az államnak, a többivel szabadon rendelkezhetnek
Julio elárulta családjának receptjét:
- miután a dohánylevelek kiszáradtak (ezt a műveletet egy erre a célra készült épületben végzik), fermentálják azokat úgy, hogy vizet forralnak cukornád, méz, ananász, guava és rum hozzáadásával. Leraknak egy réteg szárított dohánylevelet, bespriccelik a főzettel, újabb réteg dohánylevél, azt is benedvesítik és így tovább. Aztán pálmalevelekkel betakargatják az egészet és egy évig állni hagyják.
- ezt követően készítik belőle a szivart